Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k GeForce GTX 1100 zřejmě přijdou o DVI konektor

DVI nebo HDMI?
"Právě k definitivnímu vynechání HDMI se Nvidia patrně odhodlá s GeForce 1100."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DVI. Díky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přítomnost zbytačná... hm, to mi vysvětli, jak z pasivní redukce HDMI na DVI vyrazíš dual-link DVI.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

moderní LCD monitory už nějaký ten pátek DVI neobsahují, vše jede na HDMI, nebo DP a ty jsou již navrženy pro velká rozlišení a vysoké obnovovací frekvence.
Lidí, co mění grafické karty s každou generací, ale mají staré monitory bude mizivé procento. A ti se holt musí smířit s tím, že musí investovat do redukce asi za litr ...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Proč bych měl? Na 1080p pasivní redukce stačí a monitory s vyšším rozlišením až na pár vykopávek disponují HDMI nebo DP.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že těch pár "vykopávek" jsou vesměs mnohem kvalitnější monitory, než průměrné UltraHD dneška, a ještě navíc hodně vydrží, takže není fakt důvod je vyhazovat. Sám jeden takový s 2560x1600 mám, zas tak starý není a jiné rozhraní nemá. A právě s GT1030 jsem si naletěl. Nenapadlo mě, že dnes někdo vydá čip, který nebude mít Dual Link DVI, kór když se holedbá akcelerací videa UHD/4K. Předtím jsem měl několik i lowendových Radeonů a tam to byla samozřejmost. Ano, teď už vím, že to oficiální specifikace čipu GT1030 uvádí, ale výrobci karet o tom samozřejmě mlčí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

sorryjako.. 2560x... bez hdmi a bez dp je fakt jak safranu, to byly atypy, vetsinou profi nebo poloprofi produkty za hodne vysoky ceny.. mi nerikej, ze kdo mel na panel za dvacet litru a vic a dneska k nemu uvazuje o grafice za dalsich dvacet litru, tak si nemuze dovolit redukci za sest stovek?
https://www.mironet.cz/delock-adapter-displayport-12-samec-dvi-samice-4k...

chtit blokovat milionum lidi pozice pro dva pouzitelnejsi vystupy jednou dvi vykopavkou kvuli par lidem, co si to muzou za par stovek osefovat jinak, je fakt demence..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já jako příznivce DVI musím konstatovat, že v tomto máte pravdu. Doba dinosurů skončila a je potřeba se posunout dál. A vesměs při koupi nového monitoru, už prostě DVI není potřeba, když je tady HDMI nebo DP. Kdo chce prostě novou grafiku, ať si koupí novej monitor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V podstate souhlas, ale jsou lidi co maji k jednomu monitoru pripojene treba dva nebo tri pocitace a vetsinou je to tak, ze na monitoru mas 1xDP, 1xHDMI a 1xDVI. Ale souhlas, v 99,9% staci DP a HDMI.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V práci jedu pořád na tom stařičkem monitoru, který jsem si kupoval asi tak před 15-17 lety na DVI. Mě spíš vadilo, že AMD přispěchala honem s tím, že nebude DVi když právě spousta jejich oveček má právě doma DVI monitory. nVidia nic neriskovala, počkala si ještě jednu dekádu a prakticky je to pro ně zase dobrá reklama.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ked mas k 1 monitoru viac PC, tak je sikovnejsie pristupovat cez remote desktop, lebo to potom mozes ovladat 1 mysou. Tiez je super mat na 2pc 2 monitory ale na druhy monitor si das remote desktop a ovladas to 1 mysou, pricom ten pocitac moze byt kludne v inej miestnosti, serverovni, v inom state hocikde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já psal o grafice za 2 litry, která by pro mé potřeby stačila. Problém je, že většina levných redukcí nejsou aktivní a nebudou fungovat jako DL, viz
https://superuser.com/a/997302
2560x1600 byla dlouho dobu jediná třída profi monitorů větších než fullHD. Nikdy nestály pod 20 litrů (nepočítám nedávné čínské kopie, které byly mizerné). A mně osobně vyhovuje na práci 16:10 (nejblíže zlatému řezu) ve 30 " víc, než cokoli dnešního. Bohužel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak i v profi jsou k dostani s DP/HDMI ty co maji pouze dualni DVI jsou bud hodne stare takze i pres veskerou snahu uz jsou vybehane a ani kalibrace to nezachrani nebo nejsou profi :) za dalsi soucasne profi reseni je taky o kus dal;) 2k pres DVI je uz opravdu hodne let mimo a udrzuje se jen ze setrvacnosti...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Můj byl vyroben před 8 lety. Nic jiné než DVI nemá. Profi neznamená jen grafika a kalibrované barvy a přesto docením S-IPS. Vím, že je nás menšina, ale nejsem zastánce překotného zbavování starých standardů a nucení k vyhazování funkčních a kvalitních periferií nebo používání často problematických redukcí. ;)
DVI je jeden z mála posledních zaaretovatelných konektorů, který něco vydrží.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vidis kdyby ho vybavili DP jako bezny profi monitor mas po problemu ....a pro jine je dostatek alternativnich produktu vybavenych DVI vystupem ;) chces rici ze DP nic nevydrzi?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To ano, ale tehdy DP běžný nebyl. DL DVI stačilo, zvuk monitor nemá, takže by z DP ani nijak neprofitoval a tudíž se nelze výrobci divit. Mám model, co nemá ani žádné OSD aby se minimalizovala prodleva.
Nevím co vydrží DP, nikde ho nemám, ale HDMI mi vyskakuje i po slabém zatahání za kabel běžně. A od té doby, co se mi loni po 2 měsících a asi 6. zasunutí urval na jedné destičce titěrný microUSB konektor, tak opravdu nejsem příznivce miniaturizace konektorů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U profi produktu byl DP standard u neprofi se dal taky sehnat ...ale profitoval nebylo by treba dual DVI ;)

OSD zvysuje prodlevu ? O jaky model jde a jak probiha nastaveni?

mDP i DP ma "zamek" a neni zadny problem koupit monitor 16:10 ...az na vyssi cenu / kvalitu

Taky nejsem fanda micro usb ale 6 zasunuti ? To znaci extremne suntove provedeni nebo velmi hrube zachazeni ktere by nevydrzel ani DVI/DSUB/dms59 tech ulomenych/zarazenych/ohnutych pinu ci znicenych konektoru na grafice jsem zazil az az ;)..... HDMI a jeho "nestabilitu" v beznem provedeni kdy je obcas potreba manipulovat se zarizenim nerozporuji

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

DP vznikl asi o 8 let později a měl bohužel docela pozvolný start. Takže opravdu byly doby, kdy DVI bylo to nejlepší. Mám LG W3000H a skoro nic se nenastavuje. Co taky? :)

Jestli se dobře dívám na DP, tak zámeček jsou jako ty drobné vykousnutí v plechu? To nic není, stačí aby byl kabel ohlý nesprávným směrem a ničemu to nezabrání. ;)

6 zasunutí bez síly byl extrém (levná čína), ale když jsem ten mini konektor pak letoval zpět, tak mi bylo jasné, že takhle maličká součástka nebude nikdy mechanicky moc držet. A HDMI mi na HTPC opravdu vypadává snadno, když se PC trochu pohne.

Absence aretáže a tuhý kabel je dost nešťastná kombinace.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"..Můj byl vyroben před 8 lety.." takze v roce 2010 nebyly produkty s DP ? Copak mohu za to ze si nekdo v roce 2010 koupi "profi" monitor s EOL rozhranim a jednim digitalnim vstupem kdyz uz se nekolik let vyrabeli obdobne produkty s DP ? Ale to nic nemeni na tom ze je stale mnoho alternativ jak takovy monitor "krmit"

Ty DP neznas co ? Tak ti mohu rici ze zabrani navic pokud mas pivot ci ergonomicky drzak na monitor tak tam je kabel standardne zafixovany ...btw s mou TV hybu docela casto (s rozumem) a i HDMI kabel drzi jak pribity;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nikoli, já ho koupil o poznání levněji jako použitý v 2015, tehdy jsem na grafice DP neměl a zároveň všechny v té době prodávané grafiky s DVI byly, takže jaképak EOL rozhraní o 5 let dřív. :-)

Máš pravdu, DP má tlačítko, takže tam je zámeček. Jeden kabel tu mám, tak jsem si ho prohlédl a tohle jsem neznal. Ale HDMI nic takového nemá, takže opravdu příliš snadno vypadne. Ne z televize (tam vede kabel většinou podél, takže hýbání nevadí), ale z PC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok v roce 2015 grafika bez DP? Takze taky nejaka specialka nebo davno EOL z druhe ruky ...jinak v te dobe bylo mnoho grafik ktere meli zaroven DP i HDMI a dokonce takove ktere meli jen DP/mDP ;)

...proste uz deset let je DP pomerne rozsirene obzvlast v profi/semiprofi segmentu ze nekdo tri roky zpet koupi neco stareho co uz bylo v case uvedeni na trh zastarale neznamena ze to nebylo davno EOL ...ostatne kdyby tomu tak bylo tak tu mame dalsi verze ktere zvladnou treba 4k@120Hz s 12bit apod. ;) i dnes se daji koupit zarizeni s mrtvym VGA(dsub) konektorem ale nebudu o tom tvrdit ze kvuli udrzovani zpetne kompatability nejde o davno prekonane rozhrani ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V roce 2015 jsem měl grafickou kartu z roku 2008. ;-) A teď ji tam mám zpět po 2 mezipokusech. A světe div se, i v roce 2017 vyšla GT 1030 bez DP a to není přece žádná speciálka. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle šetřílky mam fakt nejraděj... aby ušetřili, tak si nechaj vrtat koleno (monitor). Považuji to od začátku za zcela zbytečnou diskuzi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě je kvalitní monitor základ. Měl jsem to tak vždy. Nechci si kazit oči. A díky pořizování kvalitních monitorů mi pak vydrží cca 10 let. A kdo nehraje 3D, tak mu opravdu s přehledem stačí i stará grafika. Proč měnit něco, co spolehlivě funguje? Já zas nepochopím lidi, kteří upgradují pořád vše jen proto, aby byli in.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo je to zaklad ale koupi si 7 let stary monitor bez DC regulace atd. ...jeste nejake pohadky ....proste jsi kolenovrt coz ti nevycitam ...je plno lidi kteri si to nemohou dovolit ale aspon nemej ty kecy okolo..

A o hledne oci se bat nemusis ;) jsou jine veci ktere jim opravdu skodi :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm. Dva monitory jsem kupoval jako SŠ (1995) a VŠ (2005) student každý za víc než 20 000. To že jsem měl před 3 let možnost výhodně upgradovat nepovažuji za chybu. Monitor je super.
GT 1030 mají VŠECHNY Single link DVI, jak jsem psal. Protože to nVidia schválně omezila.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobre kapesne ;) vsechny urcite ne kdyz nektere modely meli jen DP + HDMI ;)

Takze nepotrebujes vykon ale potrebujes DVI + pouzivas 10 let stary panel + kupujes starsi veci a vadi ti ze budouci generace grafik nema v referenci DVI konektor ? ...moc pekne ;) podivej se napriklad na LP quadra ty uz nic jineho nez mDP nemaji pekne dlouho a to same AMD ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani ne, ale podařilo se mi přesvědčit otce, že to je dobrá investice. Koukat do 14" CRT s blikajícími 60 Hz jsem fakt nechtěl. ;-) vydržel přes 10 let, než odešel do křemíkového nebe. Na ten druhý (LCD s 1600x1200) jsem si už vydělal. A funguje dodnes i po 13 letech, jen ne u mě.

Myslel jsem to samozřejmě tak, že všechny GT 1030 s DVI (což je standardní verze) jsou bohužel single-link. Darebáci. Což u mě dávalo jen nepoužitelných 1280x800. ;)

Nepotřebuji 3D výkon. CPU výkon, velkou plochu ano.
Starý HW jsem dříve nekupoval, ale dnes pomalu měním názor. Kvůli ROHS a malému pokroku jsou dnes často starší věci se slevou výhodnější, než neodladěné novinky s nedodělaným firmwarem a naplánovanou životností. Bohužel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A svete div se vysla GTX 1030 s DP bez DVI a dokonce i verze se single link DVI ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Můj byl vyroben před 8 lety.“ […] „tehdy DP běžný nebyl“.

Asi si situaci před osmi lety, tedy v roce 2010, pamatuju jinak. Radeony HD 5000 vydané už rok předtím (2009) měly kombinaci dual-link DVI-I, HDMI a DisplayPort. Nejen high-end HD 5870 a HD 5850, ale i mainstreamové HD 5770 a HD 5750. U levnějších modelů sice nebyl DisplayPort na referenční verzi, ale tu stejně téměř nikdo nedělal, takže i nereferenční karty byly většinou vybavené DP. V roce 2010 byly už vydané Radeony HD 6000, z nichž HD 6970 / HD 6950 / HD 6870 a HD 6850 měly rovnou dva DP konektory. To byl už přes rok široce rozšířený standard.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já samozřejmě výhody DP uznávám. Ale zas si vzpomínám, že průkopníkem bylo AMD a nVidia ho docela dlouho ignorovala a tak byl nástup o dost pomalejší a prostě byla spousta monitorů a karet bez DP i pár let po vzniku jinak dobrého standardu. A to že byl můj monitor vyroben 4. týden v roce 2010 neznamená, že to nebyl ve skutečnosti model třeba z roku 2008. Což byl. ;-) A to bylo DP opravdu dost v plenkách a v případě 2560x1600 by nic lepšího nepřinesl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vidis a uz i v roce 2008 slo koupit monitory s DP i tve "kvalitativni" kategorii ... natoz v roce 2015 to byl standard i u horsich panelu ...hele vem to i tak kolik napr. modernich 4k TV a BD prehravacu je vybaveno scartem ? Budu typovat ze to je rovno nule ....napr. ma TV ma 4x HDMI a tim to hasne ;) proste ten scart je tam zbytecny i kdyz verim ze je plno lidi kteri jeste vlastni podobne zastaralou techniku ...ale i pro takove existuje reseni ...

Nvidia si DP akorat nechavala pro quadra a teprve v zavesu reagovala na tlak konkurence ...podobne si setrila 10bit+ barvy pro profi segment a az v reakci na "zabavni prumysl" a AMD to uvolnila i pro dalsi generaci .. ani nevim kdy to zacal implementovat intel do svych iGPU :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem, že pár monitorů v 2008 s DP vyšlo, ale těch výhod až do standardizace DP 1.2 v roce 2010 moc nebylo. Pravý rozmach DP nastal až s UHD rozlišením.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyhody to samozrejme melo chapu ze pro nejake domaci chroupani na jednom 6bit FHD monitoru je to uplne jedno jestli pouzijeme HDMI/DP/DVI ...se zbytkem mohu souhlasit DVI proste narazilo na sve limity ...situace se stale opakuje viz jako treba x86_64 nebo vicejadrove CPU a teprve casem prijde zbytek ...bylo by pomerne hloupe kdyby to bylo naopak :) mit monitor s DP ale neexistovaly by grafiky s DP :)
...to ze si nekdo koupi zastaraly monitor z druhe ruky a pak si stezuje ze v referenci nebude nova generace grafik s DVI kterou by stejne nejspis nekoupil i kdyby to DVI v referenci bylo ...hadam ze nekteri vyrobci stejne prijdou s modely ktere DVI budou mit ....ale u grafik urcenych primarne pro 4k to vidim jako zbytecnost resitelnou redukci .......jak dlouho zpetne by se meli drzet urcite standardy u mainstreamovych produktu ? 20 ci 30 let ? To ze se tu stale zuby nechty dsub sice chapu ale uz by taky stacilo :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam HP LP3065, coz je rychly 30" 2560x1600 a ma pouze dual-link DVI. to me bude sakra mrzet :(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

DVI-D nemá smysl, když jim tam zůstal tak měl být komplet i s analogovou částí. Je spousta monitorů které jsou ještě VGA, typicky kancl panely a tam stačí jen jednoduchá redukce za pár desetikorun. Stejně ale u grafik Nv vydržel analog dlouho, i na gtx960 se dají najít DVI-I, u AMD už není dýl. Sám plánuji koupit tu 960tku ke staršímu CRT, na 1600*1200/100 utáhne tahle grafika hodně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kto má dnes LCD s len VGA vstupom, vyhodiť. Aj na bazosi je dosť LCD za pár Kč s DVI. Veď toto je 30 rokov starý konektor z dôb nie len CRT, ale aj grafik s podporou 16 farieb mám pocit. Ten Tvooj CRT je nejaký profi, preto sa ho držíš? Čo to spapká?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

jj profi 21" Dell, když jsem ho za babku koupil tak byl po repase s novou obrazovkou. A používán je vlastně jen o víkendech a někdy jen jednou do měsíce. Žere dost, vypínač dost "vyčvachtaný" ale obraz krásný, takový nemá mnohý LCD, proto ho pořád držím.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

O koľko je ťažší ako Ty? Síce aj ja používam aj CRT, ale len preto, lebo ak OS nemá ovládač GK, LCD sa nezapne. Nechápem. Asi OS natvrdo vyžaduje 60+ Hz a to zvláda len CRT. Totiž mám k PC pripojený LCD aj CRT. Počas bootu HAIKU OS, ide len CRT. Po nabootovaní idú obidva (rozšírená plocha). S Win ME fungujú tiež OK. Ale s W7 ide len CRT. Nemáš s tým skúsenosť? Ale beriem, že aj keby som znížil frekvenciu a nabehol by aj LCD, aj tak rozšírenú plochu bez ovládača mať nebudem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyhozeni DVI-D konektoru chapu, ale stve me to, zase budu muset kupovat ke grafice novej kabel.
Ale pokud bude mit GTX1100 dva HDMI, tak s tim vetsi problem nemam. Nastesti je v HDMI a DVI vyuzito stejneho digitalniho signalu, takze staci pouze obycejna redukce na propojeni.
Problem by nastal az kdyby grafika mela jen jeden normalni digitalni signal pres HDMI, to bych asi nerozdejchal.
DisplejPort s odlisnym digitalnim signalem a nutnosti pouzit aktivni prevodnik a tim si vyrobit latence opravdu nechci.

Co vim, tak AMDecko uz DVI nema nekolik generaci, ale jak rikam je to jedno. S cim prislo AMDecko driv a velmi jsem to kvitoval a jsem rad, ze uz i NVidia zrusila analogovy vystup a zlikvidovala VGA pripojeni.
To je neco co melo byt mnohem a mnohem driv. Osazovat LCD monitor VGA vstupem je neuveritelna prasarna a vzdy se usmivam nad tim, kdyz prijde nejakej uzivatel, ze uz mu nejde jeho monitor do nove grafiky, dobre mu tak.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Za VGA only LCD můžou v EU částečně i celníci - v počátcích LCD se za DVI platilo extra clo, kleré u VGA only kousků nebylo.
Jinak jak už bylo psáno výše, HDMI jde pasivně zredukovat jenom na single link DVI.
A DisplayPort jde taky pasivně zredukovat jak na HDMI, tak na single link DVI.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To neni pravda, DP nelze redukovat na HDMI nebo DVI pasivne, protoze je tam jiny typ digitalniho signalu nekompatibilni s HDMI a DVI, vzdy je potreba prevodnik.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ale no ;) kdyz nevis tak se nevyjadruj ... asi nevis jak DP funguje oni s timhle pani inzenyri pocitali ... opacne to pasivne nejde ..mas to popletene

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak - je to ve specifikaci DisplayPortu, jakmile se zdetekuje že tam je pasivní redukce na HDMI/single DVI, tak se automaticky přepne výstupní signál DisplayPortu tak, aby byl s redukcí kompatibilní.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

AMD Referenční DVI už sice také nemá, to je fakt, ale prakticky všechny nereference ho mají a samozřejmě Dual Link. Včetně generace RX...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V práci máme plnou krabici DP kabelů, já ti nějakej pošlu jestli chceš.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Upřímně řečeno, pokud by Nvidia u referenčních modelů vyhodila DVI již u minulé generace, pouze by to prospělo věci."
Kdyby to udělala, tak jsem si nekoupil NVidii, ale AMD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A to by prospělo věci. :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Chudáci ti, co mají 120Hz monitor jen s DVI-d nebo HDMI. HDMI pro 120Hz nelze použít, takže zbývá DVI. Můj Eizo Foris sice má display port,
ale taky jedu na DVI-D.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takze tebe se problem netyka protoze DP je uz skoro vsude :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se silne mylis.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak kde neni ? Intel iGPU konci s nativni podporou hdmi 1.4 zbytek jedine pres DP/eDP ostatni grafiky taky DP ..... profi ani neresim az na nejake specialy zase DP ..oem vyrobci taky DP ...TV zase HDMI ...uz i low cost suntove monitory maji DP cim dal casteji....to ze jsou na trhu stale prasardny s DSUB neresim pokud to neni pro specificke nasazeni tak je to hnus :) vsichni tu porad slintate nad vysokofrkvencnimi monitory s FS a GS ale to taky bez DP jaksi nebylo mozne atd. ;) proste DVI je tu dekadu ze setrvacnosti ..jasne kdyz budu resit to domaci chroupani ve FHD tak ok (kdyz nepocitam implementaci ochrany obsahu)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem fanda DP pres 13 let a az budu příští rok kupovat novy monitor budu si hlídat aby mel minimálně 2 DP porty. DVI sice ještě funguje dobře ale kvalitni kabely jsou tlusté jak startovací pro náklaďák. Spis me udivuje jiná vec. DP port se běžně dává do monitorů od 5tk. Do domácnosti a kanceláři jsou nejprodávanější do 4 TK. Tedy monitory VGA/DVI/HDMI. Proč tedy maji všechny karty jen jeden HDMI a 3x DP. Není to divné? Doma bamilion zařízení s HDMI a karta umí jen jedno :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.