Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Foto GeForce GTX 1660 Ti ukazuje PCB pro 256bit sběrnici a 4/8 GB paměti

Já si pořád myslím, že se spíš vyplatí koupit jetou GTX 1070 v záruce za 6 tisíc, než GTX 1660ti za 7-8 tisíc, co má stát. Výkon je skoro stejný, ale nižsí cena a 8GB oproti 6GB mluví jasně...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ten výkon se teprve uvidí a já si rád počkám na výsledky testů. Bazarová grafika může být velká výhra, stejně jako velkej držkopád (byť nějaká ta zbývající záruka samozřejmě pomáhá) a osobně zrovna do bazarový grafiky bych nešel (nikdy nevíš kdo s tím co vyváděl).
Jinak samozřejmě neexistuje důvod, proč by 1660Ti měla mít 256/8, když konkurenci v podobě RX580/590 položí bez problémů na lopatky i v 192/6 a výkonnostně nesabotuje RTX2060. Jo, že *JE* to předražený (jako všechny NV grafiky v poslední době), to už je jiná písnička...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já s tím mám zatím dobrou zkušenost.

Dřív jsem karty taky kupoval, ale nevyplatí se to. GTX 270 co jsem kdysi měl jako poslední v obchodě koupenou, jsem koupil novou asi za 6 tisíc a nakonec jsem byl rád, že jsem ji prodal za 700Kč. To je zbytečná ztráta.

První bazarovku jsem koupil Radeon 7850 za 2500Kč, což byla polovina ceny, co se tehdy prodávala v obchodě, v krabici od bot od nějakýho klučiny :D Měl jsem sice trochu obavy, ale fungovala spolehlivě roky a pak jsem ji prodal na bazaru za 1200 :D

Pak jsem zase koupil přes Bazoš GTX 970 za 3 tisíce, což byla hodně dobrá cena, tenkrát se tam běžně prodávala za 4500Kč a funguje spolehlivě už dva roky a dneska bych ji v pohodě za 2500Kč pořád prodal.

Teď právě uvažuju o nějaké GTX 1070...čekám, až ji nějakej blázen bude prodávat za 5 tisíc a koupím ji :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to mám takto :
Chasis - ano
PWS/PSU - ne
MB - pouze pokud nutně potřebuju a nelze sehnat jinak
CPU - ano
RAM - ano
GK - fakt ne...
HDD - ano i ne - solidní značka a model, slušná kapacita a cena - risknu to. Ale beru to jako risk.
Další karty - ano, podle potřeby. Přiznám se, že se SB X-fi kdysi vydražená na Aukru za 100Kč šikne pořád (byť už ne v hlavním kompu, ALC1220 přece jenom stačí...)

Grafiky fakt ne. Říkej tomu profesní úchylka, ale kdysi jsem nejen také taktoval k smrti (GT8600 z 540/1400 @ 650/1700 - a jela 3 roky ;))), ale hlavně jsem ze zájmu o problematiku dělal na SMT lince pro zakázkovou elektroniku. Proto vím, že "temné příběhy" o grafikách znovu-zfunkčněných rozpečením v troubě nejsou temné příběhy, ale pokud by šlo o studeňák/y, jde vlastně o princip pece na SMT a může to opravdu fungovat - chvíli. A jsou tací, co tohle prodávají...
Každý vycházíme ze svých zkušeností a já ti přeju, že tu kliku máš. I pokud někomu něco stavím, *možnost* bazaru vždy zmíním, byť důrazně nedoporučím. Jednou se netrefíš a vyhodil jsi prachy z okna. Takže ne, já fakt ne...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sice pozdě, ale ano i ne. Nákup výkonějších grafik z druhé ruky je riskem, stejně jako ty desky mohou být. Cokoli, co víc topí a má víc vývodů zavání průšvihem, nicméně pokud jsou detailní fotografie u prodávaného kusu, lze si udělat obrázek.

Před 10+ lety jsem takhle levně pořídil R9600, fungovala by do dnes, ovšem přišel jsem o ni spolu s další "sbírkou" HW. Poté jsem udělal velký skok, koupil si novou X1650 Pro Ultimate od sapphire, komplet pasivní, do teď tu někde je s originální krabicí. Potřeboval jsem tehdy mít 100% jistotu funkčnosti. Jenže bylo to málo, tak jsem z bazaru za cca 2kkč pořídil X1900XT, funguje do dnes, komplet retail balení. Posléze nová HD4670 Ultimate od sapphire, tu jsem ale prodal, neměl jsem pro tu kartu další využití a potřeboval jsem bakšiš. Nahrazeno HD6870 z aukra, první kus byl podvodník a prodal defektní kus a tam jsem věděl, že je to riziko (neměl jsem tehdy jakož to studý chudent na vš moc peněz), na podruhé to vyšlo, karta pošla na studeňák po 2 letech (přepnul jsem z plochy do gamesy a teplotní rozdíl udělal své), ještě se mi tu někde válí. Následovala bazarová HD7970, funguje do dnes, stále se mi tu válí. No a po dlouhé době jsem koupil novou V64 ve vodě, protože jsem měl za co a bazar byl v době kryptohorečky doslova prázdný a předražený. Jinak bych dnes neměl problém s bazarovým pascalem (pokud je to dobrej model s dobrým chladičem) nebo V56/64.

Samo že bych chtěl vidět reálnou fotografii stavu karty, abych viděl jestli tam není mastná špína, tu a tam něco připečeného (reflow v troubě), odřeniny a podobně. Pak si prolustrovat prodejce, ještě jednou to zvážit a když to dopadne, tak dva dny to dusit v zátěži, než se tomu dá štemple: "v pohodě". Jo a samozřejmě si pohrát i s ventilátory, trochu s tím zacyklit, pustit tam i maximum i když to na něm nikdy nepojede. Tím se předejde budoucím problémům s načnutými ložisky, když už tam výrobci používají nestandardní ventilátory, popř. si objednat do zásoby z číny nějakou kopii, či zbytek z defektního kusu.

S deskou je to podobné, tam se to ale moc nevyplatí, protože množství polských překupníků je moc velké, ceny vysoké a celkově pokud to opravdu není nutné, raději novou, takže s tím souhlasím. S SSD disky, tam samozřejmě chce vidět počet naběhaných hodin, cyklů a zapsaných dat, popř. stav smartu, jinak do toho velmi nerad jdu. Samozřejmě se nekupuje nejlevnější consumer produkt, ale něco důstojnějšího, kde to má smysl, většinou enterprise modely do serveru (skladové ležáky). Druhej důvod proč jsem vůči diskům opatrný, tak malware a celkově trend, kdy moderní havěť má tendence zakořenit i ve FW zařízení.

Paměti, ty mi dokonce odešly i "nové", do ntb jsem vyaukroval jen vyzkoušené a údajně nekompatibilní, tak je někdo poslal dál. Necelý rok mi to fungovalo, než mi to ve škole během práce v matlabu celé vyhnilo a házel mi BSOD i samotný systém. Prodejce to měl v záruce, tak jsem si to pak vyreklamoval a dobrý.

Zdroj z druhé ruky, pokud to není nějakej levnej krám, klidně. Vymění se ventilátor, vyčistí se to a provede "revize". Kysnu asi ne, nechtělo by se mi to celé čistit, to už raději vezmu novou. Další HW většinou bez problému. Mám tu hromadu starých top modelů od creative a podobného smetí, všechno funguje až na... PCMCIA audigy 2 ZS, ty mi už dvě umřely, všechny měly prasklý plast, nějakej studeňák a nevím přesně kde.

Poslední komentář... problém je, že bazar poslední roky nemusí být vždy tak výhodný, jako kdysi. Kupříkladu i v době haswellu či skylaku, byly i7-2600K dost naceněné, nemluvě o praktické nemožnosti k tomu sehnat podvozek. K tomu GK byly taky relativně drahé a většinou se ven dostal jen nefungující zmetek, nebo jen o trochu levnější kus proti novému. A pokud chtěl člověk víc, tak mu nezbylo, než opravdu koupit nové a zaplatit intelu nechutnou částku. Teď se to přeci jen zlepšilo, kryptovrcholek je za námi, v bazaru je dost grafik, lidé se zbavují starých 4C intelů, stejné je to s "bývalou HEDT", která je už taky slušně "pod cenou" v bazaru. Nicméně nevěřím, že to bude trvat věčně a až ještě více narazíme na limity, tak bazar sice bude stále zajímavou altermativou, ale už nebude tak výhodnej, jako kdysi (a právě teď).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.