Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k GeForce GTX 950 SE opět na scéně, nahradí GTX 750 Ti

16nm v ohrožení? :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Podľa toho, či bude v ohrození aj 14nm len preto, že sa AMD chystá vydať Fury X2 :D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ale Fury x2 je z druhého konce výkonového spektra, tam se očekává, že nové karty přijdou až jako poslední, navíc pokud jsem četl a pamatuju se správně, tak x2 byla zrušena (ne že by mi to vadilo, já tyhle "dvojičkové" karty nikdy moc nemusel).
Naopak u nVidie je tohle náhrada u lowendu, u kterého bych čekal, že ten čtvrtrok do plánovaného uvedení nových modelů už doklepou se starými kartami, takže z toho celkem logicky plyne, že asi mají zpoždění a zachraňují situaci ořezaným vyšším modelem staré řady.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Fury x2 ale nebude skutočný high-end. Bude to 2x Fury nano a vzduchový chladič... sám dd vraví, že nad 295x2 bude len mierne. Tiež je celkom možné, že bude mať podobný výkon ako 300-350 mm2 Polaris, o ktorom sa špekuluje že by tu mohol byť už na prelome 2016/2017.

"Naopak u nVidie je tohle náhrada u lowendu"

Presne tak, low-end. Myslím že sa dá celkom reálne očakávať, že Zen a Kabylake budú mať integrované grafiky na úrovni 750ti. Celkom logicky, načo by teda vyvíjali úplne nový čip na diskrétnu kartu, ktorá bude predajná asi ako GTX710-740? Oveľa reálnejšie je, že plánujú čipy ktoré nahradia 970/980 prípadne ich nástupcov (koniec koncov to isté plánuje AMD). Logicky mi tvoja úvaha teda pripadá skôr ako zbožné prianie, než ako že by z toho niečo vyplývalo :D

ps: koľko kariet za posledné roky (odvtedy čo sa rozšírili integrované) malo úplne novú architektúru?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zen má ale přijít až za cca rok (a Kabylake není, při vší úctě, konkurence), takže toto důvod pro uvedení 950SE opravdu není.

Jako zbožné modlení mi připadne spíše tvé dost viditelně nutkavé vymýšlení důvodů proč nvidia vydává 3 měsíce před ohlášeným nejzazším termínem vydání nových čipů další (nevynucený) ořezaný čip. Mimochodem, AMD neplánuje čipy co mají nahradit vyšší mainstream a hiend, oni jedou na lowend a střední třídu - nahrazují ~120mm2 a ~220mm2 čipy, tj. karty maximálně jako byly HD7870. Že mají vyšší výkon, to dá rozum, když je to nová výrobní technologie (dříve to bylo zcela normální, dnes se to bere, že "nahradí" starší karty výkonnější, ale ty nové teprve přijdou, a jejich výkon bude zase úplně jinde)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Už Broadwel mal výkon na úrovni 740 a o Kabylake sa špekuluje že rozdiel v procesorovej časti bude minimálny ale zato má dostať väčšiu grafiku a dvojnásobok L4... nečudoval by som sa keby sa dostal na úroveň 750ti/950... A ZEN v 2017? No odvážnejší tvrdia že bude v Q4/16.

"AMD neplánuje čipy co mají nahradit vyšší mainstream a hiend, oni jedou na lowend a střední třídu - nahrazují ~120mm2 a ~220mm2 čipy, tj. karty maximálně jako byly HD7870..."

Myslím že nemá cenu špekulovať, ktoré karty majú v pláne nahradiť. To je totiž čisto na AMD, či značenie posunú (prípad 7970 na 280X) alebo neposunú (290X na 390X). Hovorme tak radšej o tom, čo vieme, a síce že najmenší Polaris má mať výkon na úrovni GTX 960, nie 750ti a ani 950. To že nevyvíjajú menší a menej výkonný čip má asi nejaký dôvod, prečo by teda mala Nvidia vyvíjať jadro, ktoré by sa nakoniec predávalo ešte pod tými (ako hovoríš ty) low-endovími kartami? Proste tam dajú staré jadro na odladenom procese presne tak, ako posledných pár generácií. Nechápem ako si z toho vydedukoval problémy 16nm procesu.

Inak ja tú kartu neobhajujem. Na 100% si ju nekúpim a celkovo mi pripadajú grafické karty pod 200€ nezmyselné, aspoň podľa súčasných cien vzhľadom na ich výkon. Ale uvedom si že pchať staré jedná do low endu je posledných pár rokov celkom bežné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na trhu stasne chyby samostatne GPU s nizkou spotrebou co by nahradilo stare chipy co jsou v kartach do 1500 Kc. Tady nejde o hrace, ale zobrazovadla.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

spíš bych to viděl jako příliš velkou zásobu polovadných čipů nevhodných i jen pro gtx950. pokud mohou dobře sloužit na 640jádrový kartě, která umí akceleraci 4k h265 tak proč ne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to bude levne a pujde vyuzit NVENC pro encoding do .h265, budu spokojenej ;) I kdybych to mel dat do jednoucelove samohrajky.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Poslední 28nm čip s plochou jen 227 mm² a navíc vyráběný na konci 28nm éry, kdy je výtěžnost na maximu a vzniklo by tolik zmetků neuplatnitelných na osekané GTX 950 a modelech mobilní sféry, že by vydaly na novou řadu? Tomu se mi nechce věřit. To by dřív museli vydávat karty s polofunkčními GM204 a GM200, ale to se nestalo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bída, tohle náhrada 750Ti do SFF skřínek nebude....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Osobně věřím tomu, že se najdou výrobci, co udělají i varianty bez přídavného napájení, eventuálně i v low-profile provedení. A do multimediálních mini skříněk do obyváku je přeci jen mnohem lákavější volbou 950 s plnou akcelerací HEVC.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.