Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k GeForce Now ztrácí půdu pod nohama, odcházejí stále další vydavatelé her

Za tím budou (jako vždy u Nvidie) prachy. Chce víc než je zdrávo a to všude a po všech. Možná se pletu, ale po letitých zkušenostech mě nic jiného nenapadá

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Mě taky ne. Pro vydavetele je to win-win, pro zákazníka taky. Tak v čem je hák?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nvidia po vydavatelich nic nechce, vydavatele chcou po nvidii aby lidi nemohli pouzivat svoje library ala PC rental service, ale aby si svoje hry znovu koupily ala google stadia

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mně to hlava nebere. Uživatel si koupí hru, tak je jedno jestli si ji pustí u sebe nebo na vzdáleném virtuálním počítači a nechá si ji streamovat ne? Navíc si takto uživatel může koupit i hry, které by jinak nerozjel, takže spíš výhoda pro vydavatele ne? Asi ne:) No je mi to fuk, já to stejně raději bez inputlagu. Ale divné to je a kdo ví, jak to je.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

jo ty si v bazaru koupíš hru a Nvidia ti pak bude sponzorovat tvoje hraní? - to jako vážně? :D

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

nvidii přece platíš za službu, tak jakýpak sponzoring?
Navíc drtivá většina dnešních her už nejde koupit jinak, než na nějaký herní účet (Steam/Epic/UBI/Origin), takže i možnost nákupu "ojeté" hry v bazaru je minimálně hodně ztížená.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

A aké hry na pc si chceš kúpiť z bazáru? Tak to som fest zvedavý,keď už pár rokov je kúpa AA-AAA hier previazaná s registráciou kodu na hernom účte.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takhle to bohužel nefunguje, ty si žádnou hru nekupuješ. Bývá to napsané v EULe, produkt není prodáván, jen je ti udělena omezená licence k používání produktu zamýšleným způsobem (právo klikat a obdivovat krásu jejich autorského díla). Samozřejmě s dalšími desítkami stran, na kterých si vydavatel rezervuje výhradní právo ti licenci odebrat, pokud nebudeš poslušně držet hubu a kror.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jenze EULA ti nerika na jakym HW to muzes provozovat. Melo by byt jedno, jestli ten HW je tvuj nebo Nvidie...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A to je vaše domněnka, nebo máte nějaký zdroj informací, který byste mohl uvést?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vážně si někdo myslí, že kdyby Nvidia od vývojářů a od vydavatelů vyžadovala platby za to, aby mohla hra být na GeForce Now, tak by to dokázali tak dlouho ututlat? Že by žádné z těch studií neřeklo „soráč, jsou to parchanti, chtějí za to chce těžké prachy, takže se stahujem“?

Nvidia to „soráč, jsou to parchanti a chtějí za to platit“ zatím neřekne, vymlouvá se na to, že „stále jednají“, protože je nejspíš ještě pořád chce dostat zpět, a tímhle by spálila mosty.

Jsou to vývojáři a vydavatelé, kteří se dožadují toho, aby Nvidia hry z GeForce Now stáhla, ne naopak. A jsou to oni, kdo je nepříčetný z toho, že nemají kontrolu nad tím, na jaké platformě zákazník hraje, a že si může zahrát hru, kterou si koupil, přes stream od Nvidie, aniž by k jejímu streamování oni dali explicitní svolení. Zdůvodňují to i tak, že že jim Nvidia upirátila bez jejich hru, protože ji bez licence pouští na svém hardwaru.

Třeba Raphael Van Lierop je jeden z nich z indie scény, u které by to člověk čekal asi nejméně.

https://www.game-debate.com/news/28480/geforce-now-continues-to-stir-con...

a k tomu má vlákna na twitteru, kde se to nějak (blbě) snaží zdůvodnit.

Mj. je jedním z důvodů i to, že přes GFN lze snadno hry pro PC hrát na jiných platformách (takže pak už studio nemůže relativně levně vydělat tím, že udělá konverzi na jinou platformu a zákazníkům to prodá podruhé).

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ptal jsem se Wardena (nikoliv vás), jestli tu informaci někde vyčetl.
A vy na mě vysypete... no... to co jste vysypal... No. Je mi jedno, co si o tom vy konkrétně myslíte. Nezajímá mě to. Leda byste měl nějaký ověřený zdroj informací, kde o tom píší více.
Jinak bych opravdu jen rád věděl, jestli WARDEN někde nečetl nějaké konkrétnější informace.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jelikoz to adams napsal za me tak uz sem nechtel odpovidat, ale mam stejnej zdroj jako on
twitter developera the long dark...
a pak se staci podivat, ktery firmy odesly a je uplne ocividny, ze proste chteli double dip jako u stadie, zkusily na nvidiu zatlacit a ta jim rekla papa lala
officialne ti to logicky nidko nerekne...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A za co by jako nvidie mela chtit od vydavatelu prachy? Nejsi na hlavicku?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To jsou dvě vzájemně nesouvisející otázky ne?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

NVIDIA je arogantni, nenazrana a diskriminacni jako prase, ukazkove to videt na projektech RTX, GPP a cenach pro HPC, AMD ji musi zklidnit stejne jako tak zklidnila Intel, 7nm Ryzen-y 3 a APU Renoir prozenou posledni prach v zachodech Intel-u kde je stale hodne nasrano, ale vzdyt to znova doserou 10 generaci Comet Lake.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia měla dostatek prostoru dělat, to co chtěla. Konkurence v HiEndu prakticky nebyla. Řekl bych, že ten jejich marketingové oddělení je gigantické. Vezměte si kolik stojí věcí u naší jedničky v prodeji IT. Většinou všechno dražší, cena (prakticky nefunkčních) služeb, poplatky za vyzvednutí na pobočce. Proč? ?? ....protože se ta reklama musí zaplatit.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Posuzovat konkrétní jednání podle toho jaký má nVidia kádrový posudek je anti-nVidia fanatismus. Sám ji rád nemám, ale považuji GeForce Now za jednoznačně pro-uživatelkou službu.

Vy zaplatíte za službu, a nVidia Vám dovolí hrát Vaší vlastní Steam knihovnu skrze jejich servery, a můžete si to nechat streamovat do notebooku. Jakou v tom hrají roli držitelé práv? Ideálně by neměli hrát žádnou (co Vám mají co kecat do toho na jaké železe ten jejich soft budete používat), ale zachtělo se jim penízků. Vyžadují od nVidie výpalné jinak požadují stažení možnosti hrát jejich hry skrze servery nVidie.

Sám asi jejich službu nevyužiji, ale v tomhle jim držím palce (a to jsem si koupil jejich kartu naposledy pred více než 10 lety).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Naprosty suhlas..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ocakavam zalobu od EU na vsetkych publisherov.

Moje hry si budem zapinat kde chcem a nikto mi v tom zabranovat nebude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli nebude problém v tom, že ta hra není tvoje. Doby kdy sis koupil software a byl tvůj, jsou zřejmě nenávratně pryč. Dnes si zaplatíš jen užívací právo na používání software, ale jak ho smíš užívat si dnes určuje vydavatel (majitel práv na software).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hra je moja a vlastnim ju.
Bolo to potvrdene niekolko nasobne na sudoch roznych instancii v EU.
Zato ze ty si nechas koproraciami vymyt mozok tak neznamena ze to je tak.

Nikto mi nebude branit v tom kde si svoj majetok hru zapnem, ak je to v nejakom datovom centre v mne pridelenom VM a na ten sa pripajam tak dotoho nikto nebude kecat.

Tak ako lootboxy su gambling, a legislativa bude v tomto tvrdo nastavena v nasledujucich par rokoch, tak tieto kraviny ohladom ze "nic nevlastnis" je utok na zakladne prava a slobody obcana vlastnit majetok a nakladat s nim ako uznas za vhodne.

Ocakavam ze EU bude tvrdo jednat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jí skus prodat. Teda prodat jí můžeš, ale kupec jí už neaktivizuje a přijde tě zřejmě pohladit plnou hrstí.. Tak že není tvoje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Až ti zazvoní u dverí stolár a bude pýtať od teba stoličky, tak sa nasmejeme. Tiež bude tvrdiť, že je to jeho autorské dielo (ako sochára, maliara) a je to jeho majetok a ty si si v obchode kúpil iba licenciu na používanie. Že nečítaš všeobecné obchodné podmienky na jeho webe je tvoj problém. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to asi měsíc co jsem (eBay) přeprodal svůj b.net účet.
Původní aktivační kód samozřejmě nefunguje, ale prodat celý účet je mé právo (viz můj příspěvek níže) jakkoliv se držitelé autorských práv ohánějí svými licenčními ujednáními, které mi to zakazují.

"pohladit plnou hrstí.. takže není tvoje" je vskutku brilantní argument. Očekávám, že se brzy objeví v licenčních ujednáních.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> Doby kdy sis koupil software a byl tvůj, jsou zřejmě nenávratně pryč

Doby nejsou pryc, oni totiz nikdy nebyli :)

Tim chci rict, ze v 80/90tych letech sis taky (bezne) nekupoval software. Kupoval si konkretni kopii s fyzickym mediem, a zatimco medium bylo tve, omezeni na pouziti toho softwaru existovaly taky. Dnes jsou ty omezeni o hodne vetsi.

Jinak ja bych nemel problem s tim jak to dnes funguje - ze je software vazan na "launcher". Problem mam ale s tim, ze je to avizovano jako prodej - kdyz to zcela jasne prodej neni, je to pronajem, a tak by to melo byt jasne oznaceno ve vsech Steam & friends. Pouzivat slovo "buy" v takovem pripade je nekde mezi "misleading" a "fraud". S timhle by se mohlo neco udelat - aby bylo vsem naprosto jasne, ze si nekupuji hru, jenom omezenou licenci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kupuji si licenci. Právní rámec licenčního ujednání je v EU vázán Směrnicí Evropského parlamentu a Rady 2009/24/ES ze dne 23. dubna 2009 o právní ochraně počítačových programů:
https://eur-lex.europa.eu/eli/dir/2009/24/oj
(je tam i v češtině)
Její interpretací se zabýval i Evropský soudní dvůr v případu "UsedSoft GmbH vs Oracle International Corp." z 3. července 2012:
http://curia.europa.eu/juris/liste.jsf?num=C-128/11
Závěrem bylo závazné(!) stanovisko, že licence se smějí v EU volně přeprodávat, a to i v případě, kdy je takovýto přeprodej v přímém rozporu s licenčním ujednáním. Držitel autorských práv svou možnost limitování (pře)prodeje vyčerpal prvním prodejem. Je nutné splnit pouze následující kritéria:
* nejedná se o časově omezenou licenci (např. antivir na 2 roky)
* původní nákup byl za komerční cenu (nikoliv např. sleva OS pro dobročinné organizace, apod)
* licence je přeprodána a není nadále využívána jak původním, tak novým majitelem

Informace o nemožnosti přeprodeje jsou pouze vlhké sny a přání držitelů práv, a jejich papouškování typu "prostě je to tak, a tak to vždycky bylo".

Další zdroje:
https://www.lupa.cz/clanky/software-z-druhe-ruky-lze-legalne-koupit-nebo...
https://www.pravoit.cz/novinka/prodej-pouziteho-softwaru-zasadni-rozhodn...
https://www.e-advokacie.cz/cs/clanky/software-z-druhe-ruky

Další soudní spor byl mezi Steamem a (pokud si dobře pamatuji) jakýmsi distributorem použitých Steam účtů z Francie. Proběhl, myslím, minulý rok. Dopadl jak se dalo očekávat: Steam prohrál a musí dovolit přeprodej. Steam se odvolal výše (takže to není uzavřené). Navíc se snaží (možná už to udělal) změnit licenční podmínky, ale je to jen další právní klička... zase se to bude muset popohnat k soudu a opět řešit...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je hodne smutne.

GFNow je skvely pocin. Narozdil od ostatnich sracek tymu Stadia jste nemuseli kupovat nic navic. Pokud mate neco ve Steamu, rozchodite to i na GFNow.

Co ja vim, tak cely problem byl v nenazranosti vydavatelu. A bohuzel kvuli technicke implementaci meli navrch. V nejakem posahanem videni sveta to bylo neautorizovane kopirovani materialu. Binarky her proste byly v cloudu a spolecne pro vsechny. A ne kazdy na jedne unikatni masine (tak jako mate doma), takze bylo potreba souhlas vydavatele s takovymhle typem distribuce her. A oni chteli proste z nVidie vyrazit mnohem vice penez.

Smejdi typu Bethesda s jejim 196 vydanim Skyrimu a pokazde za tucnou cenovku proste nepristoupi nikdy na to, ze se mohou spokojit s mensim ziskem za jejich mizernou kvalitu :(

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Dle Vaší logiky bych byl pirát i v případě, že bych měl doma dvě PC, dva různé účty STEAMu a na kazdém PC bych si nainstaloval stejnou hru na "herní disk", který by byl na NAS který umí deduplikaci dat. Což je pro tento případ naprosto ultimátní řešení, protože se každá hra každého uživatele uloží na NAS/Cloud server jen jednou (+-). o.O

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ved, ano.. Len by ste o tom nikomu nesmeli povedat a chlubit sa verejne. Pak by mozna skocili aj po vas.. ;D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cele to ma dve strany mince:
1. Na GeForce Now nejde hrat vsechny hry ze Steamu, ale jenom vybrane. Zjevne se teda nejedna o sluzbu vzdaleneho hardwaru, ale o softwarovou sluzbu. Vydavatele her si teda mysli, ze NVidia parazituje na jejich produktech a chteji, aby jim zaplatila.
2. Pro zakazniky byla GeForce Now skvela sluzba, protoze mohli svoje hry ze Steamu hrat na vzdalenem vykonnem pocitaci a nemuseli krome poplatku za vzdaleny pocitac platit uz nic dalsiho a nemuseli by si kupovat ani drahy hardware.

Muj nazor je ten, ze kdyby to NVidia pretvorila na sluzbu vyslovene vzdaleneho hardwaru s predinstalovanym Steamem a hraci tam mohli hrat uplne vsechno, co na Steamu je, tak by mohla poslat vydavatele her do prdele a vubec se s nima nezabyvat. Pokud se nemylim, u Steamu je podminka, ze muzu hrat jen na jednom stroji soucasne, ale kde je stroj umisteny, se tam neresi. Tudiz bych to videl jako cestu, jak sluzbu zachovat.

Osobne mi je to uplne jedno, ja si ten drahy hardware porizuju rad, je to pro me vlastne soucast toho hrani. Koupit si komponenty, slozit si PC, upgradovat grafiku casem na novesi vykonejsi, to me bavi, tudiz o vzdalene hrani stejne zajem nemam a mit nebudu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to já bych zase třeba zkusil, jak vypadají některé tituly ve 4K na plné pecky. Člověk by si aspoň udělal obrázek, jestli ta investice do HW za to stojí, či ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pletes si pricinu s dusledkem. Na geforce now jdou hrat jen nektere hry, prave proto ze jsou vydavatele idioti a donutili nvidii svoje hry blokovat. Osobne moc nechapu, proc nvidia tomu tlaku podlehla. Mozna je to jen docasny a bud se dohodne s vydavatelama nebo se chce nejdriv ujistit, ze by pripadnej spor vyhrala...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Osobne mi je to uplne jedno, ja si ten drahy hardware porizuju rad, je to pro me vlastne soucast toho hrani."

Uz si len zabudol podotknut, ze k tomuto cinu potrebujes dostatocne vyzriet. Idealne tak 5-7 rokov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je velká škoda, že to nVidii z nějakého (kdo ví z jakého?) důvodu nevychází. Mám ve svém okolí hned několik lidí, kteří na podobnou službu čekali, jako na boží smilování.
Škoda. Fakt by mě moc zajímalo, co za tím stojí. Zvláštní je to informační ticho ze všech stran - ani nVidia, nebo vydavatelé nepustí ni pírko, aby se situace osvětlila...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne že by GF Now byla nějak drahá, ale doprčic, grafika na hry jde sehnat za pá šušňů a počítač na hry je ještě levnější.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže tady jsi na technickém webu a tady všichni jedou ultra. Nic míň není, nedá se to hrát a je to blbost s hnusnou grafikou, debilním dějem a stupidním ovládáním s nulovou replayabilitou. Kapiš?
Ale ne. Fakt existujou lidi, kteří budou mít osypky z toho, že mají doma další krabičku co zabírá místo. Mají co dělat s tím, že musí někam dát notebook. Nevěřil jsem, ale fakt jsou. Pro takového manžela je to ideální služba spuštěná na firemním notebooku s tím, že "pracuju"/nerušit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsou i jiní. Kolega z IT oddělení by si rád občas zapařil, ale má notně fousaté PC. A prostě pro občasné hraní se mu nechce kupovat HW za 15 tisíc. Za 15k si koupí GF NOW hraní na 9 let.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak dejme tomu, že máte třeba nějaké mini PC s androidem, nebo obyčejný noťas.
Za GF NOW zaplatíte ca 1700 za rok. Za tři roky 5100 atd. Pokud budete počítat cenu průbežných upgradů, pak mi přijde GF NOW jako zajímavá alternativa. Nemusíte se o nic starat, prostě hrajete.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já bych řekl že musí. Musí mít stabilní a rychlý internet. To může mít v zaměstnání, pokud se nebojí, že ho ajťáci napráší nadřízenému, kam že se to připojuje. Doma, ale mimo někde na připojení přes LTE by to asi na hraní nebylo. Tak že k nákladům je nutné si připlatit na rychlou linku. Pokud jí člověk už má, že sedí na optice, tak jako tak, může si ten náklad škrtnout. Ale né každý má i dnes internet 100/100. Jsou tací co to mají ještě rychlejší, ale s tak malým pinkem mi ta 100/100 stačí na cokoli.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Připojenej je přes optiku 100Mb.
Když si to chtěl pořídit, pořád to odkládal. Pak se rozhoupal, ale pozdě - zjistil, že den před tím došly volné sloty. Takže o tu službu je velký zájem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na geforce now opravdu nepotrebujes 100/100. Ten upload je minimalni (jen telemetrie, urcite do 1 Mbps) a download nebude o moc vetsi nez youtube (nvidia udava 15Mbps na 720p a 25Mbps na FullHD). Dulezita je ta latence (ping) a to dost zalezi ISP od ISP. Kazdopadne pokud clovek nema vylozene smulu a nema latenci vic jak 20ms, tak si toho vetsinou ani nevsimne. Mnohem vetsi problemy nez pripojeni k internetu vetsinou dela Wifi (zvlast 2,4GHz), takze lepsi pripojit kabelem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já těmto cloudovým herním platformám principiálně vůbec nefandím (protože pak si nemohu - na rozdíl od stavu, kdy mám soubory hry ve svém počítači - hru modifikovat, přidat si tam třeba amatérskou dánštinu či zvýšit odolnost svého pajduláka), takže každý podobný neúspěch mě jen potěší.

Píšu pochopitelně o singlu, multi mě nikdy nezajímal a zajímat nikdy nebude.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Taky ke stremovanému hraní nemám žádný vztah. GeForce Now ale některým uživatelům může pomoci, a zároveň nezužuje možnosti těm ostatním. Nevidím důvod, aby mě jeho neúspěch těšil. Proč by mě mělo těšit, že sousedovi chcípla kráva?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak.. siSINka je prote obycajny obmedzeny a neprajny kreten.. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.