Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k GeForce RTX 2070 otestována: 6-7 % výkonu nad Vegou

„Zkrátka a dobře, Nvidia s Turingem v mnoha ohledech dosáhla toho, co AMD s Vegou loni v létě.“

To je prostě Nvidia. Věčně víc než rok pozadu za AMD.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nevadí, na PCT bude stejně zase zlato.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

burn

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak. Tá veta čo citoval Adam je predsa blbosť a irónia je na mieste. Fakt chce niekto ešte aj dnes tvrdiť či navodzovať dojem, že NVIDIA doťahuje AMD? :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

dotáhnout vs. dosáhnout.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vis jak kazdy vidi co chce a co se mu hodi do "kramu" :)))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Asi si půjdu přečíst co si vyplodil na nvtuningu. Samozřejmě že adblock on...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Svet potrebuje hrdiny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky blokuji reklamu ne protoze klesa uroven ale kvuli te agresivite kterou se mi vnucuje :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jiste jste jediny, protoze ostatnim se reklama nevnucuje nebo neni agresivni a Adblock byl vymyslen kvuli klesajici urovni webu.

A ted se zkuste se zamyslet.
.
.
.
.
hint: ironie neni na okna

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"To je prostě Nvidia. Věčně víc než rok pozadu za AMD."..to je samozrejme kravina. Nicmene pohled No-X je zajimavy v tom, ze velikosti chipu, jsou si fakt podobne pri podobnem vykonu, Ma to svoje mouchy v podobe RTX a AI cores, ale to se tezko soudi, kdyz nevime detaily. Efektivita architektury je samozrejme jednoznacne na strane Turingu.
Co to spolehlive zabiji je cena..snad mimo te karty testovane tebou :))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

13500,-Kč nic nezabijí, možná tak uraženýho redmarxe, co si koupil gtx1080 za 10.000,-kč, když si mohl trošku připlatit a onanovat nad raytracingem.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jasne jarousku, takze mas 1 druh solidni karty za ty penize, ktery bude hned vyprodany a zbytek bude 16-18 tisic..Redmarx si koupil v principu stejny vykon za 10k, tudiz jeste o 3500,- mene..opravdu nechapu tvou logiku, kde na tom prodela :))
uz se probud taky obcas...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jo jasně ale koupil ji na výrobním konci. Takže úplně zbytečně se vrátil o dva roky a právě si myslím že ty 3500,-Kč za to být v současnosti je lepší než kupovat historii. Navíc nikde jsem neviděl testování Dx11 a Dx12 a turing by měl asynchrony zvládat líp ne?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

... říká ten, kdo tu celej minulej rok onanoval nad svojí 1080 na splátky...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Dokážeš pochopit, že jsou lidi co na to mají?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

AMD drtí Nvidii :-D

https://www.youtube.com/watch?v=1hP8so9SvxU

"we crash the competition "

"there is no card that can do what Vega RX can do for gamers"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Indicky harakter :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Indicky harakter :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten je dobrej .. a k tomu mu vubec nedelalo problem to rict, ani se nezacervenal :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

len mimochodom ked som si pozrel test na gamersnexus, ano horne fps ma ta rtx 2070vysoke, ale v 50% zverejnenych hrach ma rtx2070 nizsie 0,1% aj 1% minimalne fps, ako...VEGA 56! :D
pche, maximalne bronz :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

:-) to je dovětek. Jenže je tu "drobný" rozdíl - Vega 64 je naprostý higend Radeonů kdežto RTX 2070 až ten třetí vzadu. Navíc ty provozní vlastnosti. Srovnávat se má Ti vs RX 64 - a ten rozdíl je drastický. Navíc je díky tomu NV k AMD ještě velmi milosrdná. Kdyby byl scénář jak si Rudý fanatik ze svého blogísku přeje byl jen čip zaplněný SP a žádné tensor a RT jednotky tak by Vegu zatloukli do země ještě mnohem hlouběji. No a jestli vážně vyplodí nový refresh Polaris vážně se stejným počtem SP tak to bude akorát vykreslení zoufalství. Ve světle nízkospotřební 2070 je Vega drahý fukar. Jediné co Vegu zachránilo od osudu Fiji který rychle zapadl byla kryptotěžba která už odezněla. A zatím pořád nějak obhajovala svoji cenu - do vydání právě RTX 2070. A tady bude kámen úrazu článků co se vyrojilo proti této kartě z per pro-AMD autorů - likviduje pozici Vegy což se o 2080/Ti říci nedalo, ty jsou jiné kategorie. Nyní opět AMD zbývá v grafikách jen boj klesající cenou - a doufat že se najde dost kupců schopných přehlédnout tragické provozní vlastnosti vs výkon...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Souboj klesajici cenou - to je snad jen dobre ne? Kdyz jde o karty stejneho vykonu :)
Napul souhlasim, napul jsem zvedav co bude za 5 let, vzhledem ke zvysujici se velikosti investic od AMD do jejich grafickeho segmentu

Kazdopadne kdyz vezmem v potaz jak maly ten rozpocet doted mela tak ano, za nVidii samozrejme zaostava ale ve vyssim mainstreamu se drzi docela dobre

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

já to nemyslel ve špatným, spíš taková smutná rekapitulace. A to jsem nezmínil že Turing je nová architektura takže lze očekávat díky ladění slušné výkonnostní pokroky, kdežto Vega už moc nemá čím překvapit, stejně jako roky laděný Polaris. Pokud budou k mání edice jako Armor kolem 14 tisíc tak je to akceptovatelné vůči 1080. Ovšem díky fungující konkurenci to mohlo stále být mezi 10-12...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v nemecku mas vegy 64 za 550€, tento 2070 rtx zazrak zacne na 600-630€. myslim ze cenovo si nekonkuruju

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Alebo ako si ospravedlniť, že najvýkonejšia GPU od AMD nedosahuje už ani na štvrtú najvýkonnješiu GPU od konkurencie (počítam do toho aj GTX 1080 Ti). Rozdiel 50-80E v cene nehrá rolu, keď si už na cenovej hladine okolo 600E. Za ten cenový rozdiel dostaneš modernejšiu GPU s lepšími prevádzkovými vlastnosťami aj výkonom. Pri takom cenovom rozdiele aký píšeš by Vegu 64 uprednostnil snáď len fanúšik AMD. Keď pozerám ceny na alze, tak najlacnejšia RTX 2070 je dokonca za 523E:

https://www.alza.sk/gigabyte-geforce-rtx-2070-windforce-8g-d5481143.htm?o=5
https://www.alza.sk/asus-turbo-geforce-rtx-2070-8g-d5480617.htm?o=7

Najlacnejšia Vega 64 za 570E:

https://www.alza.sk/gigabyte-rx-vega-64-gaming-oc-8g-d5293814.htm

Naozaj si podľa teba cenovo nekonkurujú? Samozrejme rozptyl cien je u RTX 2070 väčší a siahajú niektoré modely aj nad 700E, čo by som za to tiež nedal. Ale to ide aj na vrub toho, že ide o novú GPU a sú tam modely za okolo 600E či 630E. Naozaj nevidím dôvod dnes kupovať Vegu 64 pre niekoho, kto hľadá GPU na tejto výkonnostnej úrovni.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

sorry, ale si demagog. na alze tie karty nemaju, ale samozrejme sa na ne tesia :)
a ked FE edicie idu po 600€, urcite alza bude predavat za 520€
a po tretie, zarataj do konecnej ceny aj 2K 144Hz monitor gsync 2/ freesync 2.

v tejto cenovej hladine, ked uz, ludia s mozgami radsej kupia 1-2 r. zarukou gtx1080ti
z bazaru

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"a ked FE edicie idu po 600€, urcite alza bude predavat za 520€"
Preto som tam písal, že normálne tie GPU keď nie za minimálne uvádzané ceny, tak za okolo 600E kúpiš tak či tak. Čo Vegu za 570E úplne diskvalifikuje.

"zarataj do konecnej ceny aj 2K 144Hz monitor gsync 2/ freesync 2"

Toto je typický príklad demagógie. Keď už to nevychádza podľa toho, čo chcem povedať, tak do toho vložím úplne inú položku, ktorá by mala posunúť váhy k môjmu chcenému výsledku. Nie každý človek kupuje ku GPU monitor. Môže si nechať ten čo má. A dokonca si myslím, že väčšina ludí sa ani o sync nejak ani nezaujíma. Bavíme sa čiste o grafických kartách. Ďalej, ceny monitorov sa nelíšia iba kvôli použitej sync technológie. Ale aj s ohľadom na kvalitu. To, že má nejaký lacný monitor freesync ešte neznamená, že sa môže porovnávať s drahším s Gsync iba na základe týchto technlógií. Nie je to také jednostranné.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"zarataj do konecnej ceny aj 2K 144Hz monitor gsync 2/ freesync 2"

" že má nejaký lacný monitor freesync ešte neznamená, že sa môže porovnávať s drahším s Gsync iba na základe týchto technlógií. Nie je to také jednostranné.

asi som bral monitory s podobnymi parametrami :)

preco by vegu 64 za 570€ o 7% pomalsiu ako rtx2070 za 600€ nieco diskvalifikovalo? a ked padne jej cena na 550€ (red devil je za 559€, ako pozeram) co ju diskvalifikuje? nalepka radeon? nedostupny RT?
nechapem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To už záleží od toho kto chce kupovať. Každý má iné kritériá. Ja osobne by som uprednostnil modernejšiu GPU s lepším výkonom aj prevádzkovými vlastnosťami (a prosím neargumentovať tým, že si Vegu môžeš doma vytuniť manuálne). A v cenovej hladine okolo 600E fakt nehrá rolu rozdiel 30 a ani 50E. Teraz sa dokonca dá argumentovať aj tým, že Turing už má aj efektívnu podporu nových API, čím Vega stratila podľa mňa jedinú výhodu, ktorú voči konkurencii mala. Taktiež s RTX 2070 budeš mať lepšiu podporu pre grafické nadstavby ako sú v Gameworks. Podpora RT či akcelerácie deep learning algoritmov je v tomto prípade iba bonus, ktorý sa zatiaľ nedá vyhodnotiť. Takýchto bonusov predsa mala aj Vega plno a nikomu nevadilo, že boli nedostupné či sú neostupné niektoré ešte aj dnes. Vtedy sa predsa Vega kupovala pre budúcnosť. :-) Či teraz to už neplatí?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vzdycky se daji najit argumenty pro a proti. Mne treba prijde, ze z pohledu ceny, pokud 2070 zustane v principu nekde na urovni 16+ tisic (levnejsi se nejspis rychle vyprodaji), tak bych sel radeji do 1080 za 13-14 tisic. 2070 dava uz pak smysl v momente stejnych a podobnych cen jako 1080. Tam je uz argument lepsi podpory DX12 (RT a spol je zatim hadankou) validni.
Co je ale skoda tak nebo tak, je skutecnost, ze se vykon/cena nikde neposune. Protoze i pokud bych vzal levnejsi varianty 1080, tak cena 2017 skakala nekde mezi 500-600 (550-560 vetsinou) Eury.. Coz je ted idelani pripad nove 2070 taky...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Výber GPU je vcelku subjektívny. Každého zaujíma niečo iné a má aj iné prostriedky na kúpu. Ja by som z rovnakých dôvodov ako píšem u Vegy uprednostnil RTX 2070 aj pred GTX 1080. V tomto prípade je okrem modernejšej architektúry plus aj efektívnejšia podpora nových API. Inak samozrejme súhlasím s tým, že RTX grafiky sú predražené a cena to komplikuje. Ale keď hľadám GPU v tejto cenovej hladine kde je Vega 64, GTX 1080 a RTX 2070, tak by som uprednostnil tú modernejšiu RTX 2070. Podporu RTX či DLSS do podmienok výberu zatiaľ nepočítam. Tam sa ešte nevie ako bude ich využitie v praxi (myslené v hrách a nie v ukážkach a demách) vyzerať.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych sel podle ceny, pokud kupuji na 2-3 roky. Do Vegy 64 bych osobne nesel, snad krome toho, ze bych mel nejaky freesync monitor...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ked do 50% chipu robi podpora RT a tensor cores, a da ti to v teste 1080p60Hz RT vodne mlacky a zrkadlovy obraz(pre rtx2080ti!), nieje to futureproof, je to len demo. na RT si este pockame. 5-7 rokov.
btw, divne, ze su Vegy nedostupne(ze boli nedostupne), ja mam uz druhu doma(prva default, druha nitro+), a bez problemov, cakania...proste objednas a pride do 2-3 dni :) urban legend, o nedostupnosti...maximalne co je potrebne, je kliknut inde, ako alza.sk :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatiaľ vôbec nevieme ako bude RTX či DLSS vyzerať a aký bude výkon finálneho riešenia. Takže by som v tomto zatiaľ nepredikoval. Ale súhlasím s tým, že ide zatiaľ o future proof.
Nedostupnosťou som nemyslel Vegy ako grafické karty, ale niektorých technológií (či iba jednej?) ako primitive shaders. Karty dostupné stále sú. A na sklade aj v alze.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tobe nevadi ze NV cast vykonu karty nabizi jako sluzbu(zatim v cene vyrobku?) Vzhledem k tomu jak tlačí na stremovani tak bych se ani nedivil aby v dalsich generacich nebyl tento vykon zpoplatneny nejakym mesicnim pausalem ;) obhajovat stale dokola uzavrene GW kdyz nektere funkce maji sporny vysledek a horsi dopad na vykon i na NV HW nez otevrene reseni od AMD je usmevne ....ano vidim to jako neco spatneho nemit HW ani data pod kontrolou a proto mi presun do cloudu a placeni vseho jako sluzby hodne vadi ...uz ted se roji pripady kdy clovek prisel o to co si regulerne zaplatil ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Tobe nevadi ze NV cast vykonu karty nabizi jako sluzbu(zatim v cene vyrobku?)"

V akom zmysle? Hovoríš o GeforceNOW?

"obhajovat stale dokola uzavrene GW kdyz nektere funkce maji sporny vysledek a horsi dopad na vykon i na NV HW nez otevrene reseni od AMD je usmevne"

Pokiaľ viem, tak sporný s ohľadom na výkon je akurát Hairworks v implicitnom nastavení s 64násobnou teseláciou v porovnaní s TressFX. Inak výsledok ďalších modulov je jasný. Či už rôzne ambient occlusion alebo antialiasingy. K iným zasa knižnica od AMD ani nemá adekvátne alternatívy (len náhmatkovo PCSS, HFTS či VXAO). Tieto sú samozrejme náročné na výkon, ale zasa viditeľne vylepšujú vizuál hry. Nevidím na nich nič sporné a ani dôvod prečo ich kritizovať.

"ano vidim to jako neco spatneho nemit HW ani data pod kontrolou a proto mi presun do cloudu a placeni vseho jako sluzby hodne vadi"

Môžem vedieť čo konkrétne máš na mysli?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"v tejto cenovej hladine, ked uz, ludia s mozgami radsej kupia 1-2 r. zarukou gtx1080ti z bazaru"

Tak som kupil pol roka staru 1080 so zarukou za 400e z bazosu. Keby som strasne chcel, mohol som este zjednavat cenu, lebo bola v ponuke este lacnejsia, ale mal som moznosti si doniest vlastne PC a vsetko v klude niekoko hodin otestovat a pokecat s predavajucim... za mna uplna spokojnost. RTX 2070 ma sice par percent vacsi vykon, no cena je tiez podstatne vyssia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Srovnávat se má Ti vs RX 64"

Já bých namítnul, že se májí srovnávat výrobky stejné cenové hladiny. Pojem hi-end je relativní a zákazníka zajímá cena a výkon. Buď má omezený rozpočet a kupuje podle nejvyššího výkonu, který si z něj může koupit (= rozhoduje cena), nebo potrebuje určitý výkon a koupí kartu, která požadovaný výkon poskytne (část výkonového spektra bohužel nemá konkurenci. Asi proto mají tyto karty bezkonkurenčně vysokou cenu) co nejlevněji (= takže taky rozhoduje cena). Spotřeba, RTX a DLSS jsou pro 95% zákazníků na třetím místě a dál. Na prvních dvou místech se střídá cena a výkon podle situace, a dokud se RTX pořádně nepředvede a nesleví na třetinu, výkon se ještě nějakou dobu bude měřit výhradně podle snímů za sekundu.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

to je blbost, protože AMD nastavuje cenovou politiku podle nabídky konkurence. Kdyby jsi srovnávat produkty podle ceny, stačilo by aby AMD vyrobilo miliardu Veg, které by tak klesli cenou na low-low-low-end nvidie a v tomto segmentu by pak Vega kralovala a zdupala nvidii na prach. No a samozřejmě že výrobní náklady a zjístíme že to je blbost, srovnávat to podle imaginárních cen.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby AMD zvládlo vyrábět a nabízet Vegy v ceně low-endu Nvidie, šlo by o nejpovedenější low-end kartu a Nvidia by skutečně byla na tomto poli rozdrcena. Zákazníka i každého nemashochistu zajímá jen to, co dostane a kolik ho to bude stát. Označení výrobku a metoda cenotvorby jsou mu u zadele. Hodnotit karty podle některých tecnických parametrů je sice pěkné, zajímavé a informačně užitečné, ale seřadit karty podle ceny a pak je hodnotit je ten nejrelevantnější způsob.

Pojmy [low-mid-high]-end jsou relativní, a záleží na tom, podle čeho produkty seřadím. High-end je vlastně jen jiný pojem pro x nejvyšších hodnot v nějakém žebříčku. Nic víc.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom že AMD dosud nedokáže vyrábět vegu za cenu low endu nvidie. Proto se vám snažím vysvětlit že to hodnotit podle cen nejde.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jak vis, ze AMD tvori ceny podle nabidky konkurence?

Tak jak si to napsal vypada, ze veci jako vyrobni naklady, strategicke planovani, investorum slibene marze... ze tohle nic neznamena. Mas nejaky dokument (asi interni), kde vedeni AMD tohle rika jako oduvodneni ceny?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jako že se Vega musí porovnávat proti nejvyšší řadě konkurence, takže i kdyby stála 1000 Kč, bude to mizerná karta, protože je méně výkonná než nejlepší konkurenční (která stojí asi 30x tolik)?

Vám to dává logiku?

Samozřejmě, že se porovnává stejná cenová hladina, protože lidi typicky zajímá, co si pořídí za X peněz.

A ano, kdyby se Vega prodávala např. za 1000 Kč, mělo by smysl ji srovnávat proti jiným grafikám za 1000 Kč a kralovala by, protože by byla zdaleka to nejlepší, co se za podobné peníze dá koupit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

já to beru jako takové mírné vytrollení (a není divu, že se někteří nechali nachytat). :-)

Jinak srovnání s Vekou64, která je rok a půl stará (viz FE/RadeonPro), mi přijde celkem OK, je to prosté srovnání toho, jak (a zda) došlo ke zlepšení. Osobně nevidím nic špatného na tom, že starý model jde s cenou dolů (druhá věc je, jaké jsou výrobní náklady). A že má Veka vyšší spotřebu - to mě osobně nikdy netrápilo, realita není zase tak o moc horší. Daleko podstatnější vidím cenovku, a tam to u RTX hodnotím jako propadák. Chápu, že jsme v období, kdy je pro mnoho lidí "normální" zaplatit za mobil 30 tisíc a totéž za hiendovou kartu, obojí s (morální) životností max. 3 roky (spíše dva), ale já do takového vlaku nastoupit nechci.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Cena nových grafik je vždy na začátku nastřelená, bylo to tak u GTX 1070/1080/1080Ti. A pokud TyNyT bagatelizuje spotřebu, která je nižší oproti Vega o 120W, pak je to spíše úsměvné. Co tedy potom Vega 64 nabízí navíc proti mainstream grafice od Nvidia ? Já myslím že při podobné ceně vůbec nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kopec ludi riesi len cenu grafiky(alebo cpu...podla toho, v ktorej diskusii pod akym clankom sa nachadzame), ale druha kopa ludi riesi cenu celeho pc. tj je fajn, ze gtx2070 za 600€ ma vykon +6-7% nad vega 64 za 550€. ale ked si zaratam kvalitny monitor pre nvidia, je to +200-250€ navyse oproti monitoru s freesync, ked chcem intel cpu s +10% vyssim vykonom nad ryzenom, je to dalsich 200€ navyse oproti ryzenu...V konecnom dosledku si v cene uplne inde.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To máš pravdu že lidi řeší vždy cenu celé sestavy. O procesorech se nemusíme bavit, tam víme čím je to vyvoláno. Pokud chceš u grafiky vyzvednout výhodu Freesync, musíš také srovnávat panely se stejným rozsahem. Ne těmi polo Freesync apod. Když si pak dáš k sobě takové panely, zjistíš že rozdíl v ceně už tak velký není. A donedávna zase toto vyvažovala předražená Vega 56/64, kterou beru jako použitelnou k monitorům s vyšší obnovovací frekvencí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lidi neřeší cenu počítače. Kdo chce kouopí si co chce. to jen malé děti dostanou rozpočet 15, 20, 25 tisíc a do toho se musí vejít i s periferiemi...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

A pak je cikánský baron Crha, který prodá ledvinu, aby měl na GTX1080.

Prozraď mi jeden jediný důvod, proč bych měl za řekněme 10% výkonu navíc připlatit několik tisíc Kč, jen proto, abych měl teoreticky nižší příkon o přibližně 100W (ale klidně i 150W)?

Zamlada jsem v nadšení utrácel desitky tisíc ročně za počítačové komponenty, teď to beru daleko víc racionálně, ale to hopnašpek jako ty asi nepochopí.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Někdo jako ty si možná pohlídá dostatečně kvalitní skřín nebo zdroj, což je další příplatek. To odpadní teplo navíc se opravdu nikde neztratí, takže nejde jen o vyšší náklady. A jinak tohle je prostě zatím pecka - https://ctrlv.cz/hNnG

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To odpadní teplo je problém jen při hraní. I v dobách, kdy jsem měl hodně volného času, jsem nikdy nehrál déle, než cca 5 hodin denně.
Kvalitní skříň a zdroj je základ jakéhokoli PC, ty ostatně přežijí klidně i 7-10 let. Ale rozumím ti, každý argument je dobrý. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

problém je to co ty nechápeš. Ty to bereš tak, že si musíš každý rok kupovat novou grafickou kartu. Ale to nikdo netvrdí. Proto jsem psal kdo chce, tak si to koupí, peníze si sežene. Ty sis nechtěl sehnat peníze na nic výkonějšího a koupil sis RX480. Nutil tě někdo? Proč sis nekoupil RX 470 když má menší příkon a je levnější a tudíž lepší? Koupil sis to co jsi chtěl a na co jsi měl.
Takže nikdo nikoho nenutí aby přecházel z gtx1070, 1080 na rtx2070, 2080 a tím získá "jen" 5-20% výkonu navíc. Musíš se na to podívat z pohledu kdo upgraduje ob jednu generaci, nebo ob dvě generace. nemusím chodit daleko, sám redmarx tady tvrdil že má gtx760 nebo kolik. Nebo ATI HD2600... pro takové lidi je nárůst výkonu třeba 250% a to bez raytracingu!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ne, já to tak rozhodně neberu, právě naopak. Vtip je v tom, že moje karta postačuje na to co potřebuju s přehledem, a tak to bude ještě pár let, protože nehoním FPS a monitor měnit nehodlám, protože KVM. Koupit GTX2080Ti není problém z finančního hlediska, ale není taky důvod a hlavně není vůle, protože ta karta je jednoznačně předražená. Je to úplně stejné, jako to, že jsem dosud nevyměnil svou i7-2600K za Ryzen, protože to zatím není potřeba (ale už se ta doba blíží).

Problém hiendu je ten, že se kupuje v drtivé většině proto, že to je hiend, ne proto, že je potřeba. Jednoduše jedni jej kupují proto, že chtějí to nej, druzí proto, že ten výkon "potřebují" (a ani hiend jim nestačí). V obou případech jsou tak "nuceni" z více či méně racionálních důvodů k upgradu pokaždé, když vyjde nový hiend. Těch, kterým daný soudobý hiend stačí (a vyšší výkon nevyužijí) je minimum. Počítače skládám už nějakých 25 let, a je to stále stejné.

Takže tvá domněnka, že jsem si koupil na co jsem měl, je chybná. Koupil jsem to, co jsem potřeboval, čistě racionální volbou. Ne proto, abych mohl machrovat, ne proto, abych měl "to absolutně nejlepší." Prostě jsem si vyhodnotil, co je dlouhodobě lepší, a co mi déle vydrží.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavně cca 100Wh (cca 38 halířů za hodinu provozu v plným 3D) je u komponenty za 12 000,- a více, rozhodující položka... :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A to ještě jen mimo topnou sezónu :-D
Na návratnost investice za 2 roky nepřetržitého provozu není pro hráče rozhodující.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

grafika na hraní není ovšem nikdy investice, ale spotřeba. Leda by na ní spekuloval s kryptoměnami.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hm, provoz klimatizace v letním období jsem vážně nezohlednil... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podivej na monitory s 200-240 Hz a freesync ktere zvladaji omezene i HDR (neresim to ze nemaji 1000 nits protoze zrovna tenhle parametr je mi u zadele...) a porovnej je s Gsync monitory a prestanes psat tyhle blbosti :)

Navic FS/AS/VRR je rozsireny skoro vsude je i v televizich ....ktera TV ma Gsync modul ?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ne nebylo. Do teď vždy nová generace přinášela lepší poměr cena výkon (kromě Ti modelů). Dnes nVidia jen zvýšila výkon, ale poměr nezlepšila, takže se jedná o zdražení.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Turing tedy neposouvá výkon high-endu do cenového mainstreamu (GeForce GTX 980 -> GeForce GTX 1060), jako tomu bylo u minulých generací, ale spíše v tomto ohledu konzervuje aktuální stav."

no konzervuje aktualni mozna stav vykonu, ale cenu asi moc ne, ze ? z neceho se prece ta pravidelna injekce investorum musi dat..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

nedokážu si představit kdyby rtx2070 stála třeba 10.000 to by zabili RX 590, protože RTX2060 by pak musela stát 6000Kč a kdo by pak amd kupoval?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jenže RX590 bude výrobně relativně levná karta, takže by AMD mohla zatím konkurovat cenou/výkon v lowendu a v mainstreamu. Samozřejmě to chce nové konkurenceschopné AMD karty jako sůl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"do GeForce GTX 1080 jí chybí přinejmenším dvě desítky procent"

Proč ji tedyx v průměru o 6-7 procent překonává, bavíme se tu o 1080Ti? To by pak ty procenta seděly.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Názor na GTX 1080 vs RTX 2070? Přemejšlim kterou kartu koupit, 1080 bude mit asi lepší poměr cena/výkon, ale na druhou stranu RTX 2070 může přece jen překvapit do budoucna, ale těžko říct. Myslíte si, že se vyplatí ten příplatej pro RTX 2070? Karta RTX 2080 a RTX 2080Ti jsou mimo, ale tahle by nemusela mit tak špatnej poměr cena/výkon. Co vy nato?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz nechytnes prvni vlnu dotovanych produktu tak GTX 2070 sehnat za normalni cenu bude delsi dobu trochu problem ...historie se stale opakuje par kousku pro nejrychlejsi a zbytek si priplati ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hele, pokud nekupujes kartu na 5 let a nechytnes nejakou min. 2 vetrakovou RTX 2070 za 13500,- tak bych sel do 1080, ktere opravdu sezenes v solidni edici od 13+ tisic.
Pokud chces novou kartu, tak bych s nakupem moc necekal, protoze se siri drby, ze by momentalne doprodavane Pascaly (1080) mohli zdrazit...
Jinak si budes muset pockat tak 6-9 mesicu,nez se ceny Turingu trochu usadi...
Ps: momentalne je ale nejlepsi koupe spis 1070Ti, ktere zacinaji od 11500,- kdyz je trochu pretocis, dostanes v principu vykon 1080 taky a za uz dobry prachy

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tahle vypada cenove dobre :) Chladic vypada taky ok, blower to neni.
Tak jeste aby byla i k dostani...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, jeste ji nemaji, ale uz stacila podrazit o litr na 14500,-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže nvidia se svojí 3. nejvýkonnější kartou mírně překonala nejvýkonnější AMD při stejné ceně a nižší spotřebě . A je to prezentováno jako fail. Kdyby to bylo naopak tak by se AMD fans v čele se zdejší redakcí po... blahem. Alespoň si přiznejte, že jste superneobjektivní.

V článku se navíc nesmyslně srovnává s nejakou hypotetickou Vegou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"článku se navíc nesmyslně srovnává s nejakou hypotetickou Vegou."
Proc nesmyslne? Mas tam jasne napsano, ze autor si vybral jako kriterium hodnoceni plochu chipu vs vykon. Je to jen jiny pohled a docela zajinavy. To ze se to bezne srovnava jinak se s tim nevylucuje a jako kazdy uhel pohledu je to subjektivni, ani nemuze byt objektivni.
Spis by se to chtelo trochu povznest nad veci sam, nez zacnes druhe nesmyslne skatulkovat do fanouskovskych kategorii.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono práve hodnotenie plochy čipu vs výkon nie je príliš ideálne. Hlavne kvôli tomu, že čipy rôznych výrobcov môžu byť inak koncipované a môžu ponúkať navyše veci, ktoré sa v takomto porovnaní nezohladnia. Kedysi takto na to doplácala Fermi za výpočtovú časť, keď menšie čipy od AMD boli výkonovo blízko väčším od NV. Dnes na funkcionalitu navyše zasa doplácala Vega, ktorá nebola určená iba na hry ako herný Pascal, s ktorým sa porovnávala. Teraz zasa má Turing čipy väčšie kvôli RT a Tensor jadrám či väčšej cache pamäte a pod. Takže takéto porovnanie je podľa mňa zmätočné. Každý si potom môže vybrať aký výkon chce porovnávať podľa toho ako sa mu to hodí (výkon v hrách s klasickým renderingom, výkon v DP, výkon v ray-tracingu?).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To co jsi napsal Marku nijak nerozporuji. Je to subjektivni, ale docela zajimavy pohled. Staci kouknout na efektivitu, ta je zase uplne jinde...
No-X ma tak celkove tendence k vyrobnim procesum chipu atd, takze si myslim, ze to k nemu i sedi ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak cena Vegy je poprávu kritizovaná i fanoušky AMD, pokud jsem si všiml... pane superObjektivní.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Však to taky dalo práci je o tom přesvědčit. Ale o co víc AMD fanoušci uznávají že Vega je herní fail o to já víc uznávám, že Vega je dobrá karta pro užší skupinu lidí a né pro herní účely. (nebo poloherní)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nevim pro koho je RTX 2070 urcena, majitele GTX 1070, 1080 a 1080 Ti na ni hodi rovnou bobkem.

Lide ocekavaji(neRTX) model GTX 2060 ktery bude vykonem na urovni GTX 1070 a za cenu 300€.

Jinak sem si vsim ze GPU TU106 je polovici cipu TU102.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Moja1070 OC má 7.5 vo FP32 tak isto, GDDR5 má menšiu priepustnosť, používam ju na 1080p, kde tie pomalšie pamäte až tak neni cítiť

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co řikáte na https://www.tsbohemia.cz/msi-nvidia-geforce-rtx-2070-armor-8g-oc_d308086...? Za tu cenu se mi to zdá bezkonkurenční. Navíc je to OC verze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.