Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k GeForce RTX 3000 Super v lednu 2022, RTX 4000 v říjnu 2022

Zajímá tu někoho, kdy NVidia vydá nové verze svých těžařských karet? Mě teda ne, takovéto články považuju za zbytečné!

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Zajima tu nekoho Redmarxovo fnukani? Me teda ne, takoveto komentare povazuju za zbytecne!

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Ve finále nebude v reálu stejně nic.. Možná pro recenze a překupníky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu, když budou jen pro těžaře, tak budou bez těch imbecilních LED a kolotočářského designu celkově.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No to asi jo, ale k čemu je to dobré, když to bude mít stejně jen ten těžař?? :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Že si chudák nebude muset připlácet za LEDky?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je komedie já čekám již skoro rok na moji objednanou grafiku Nvidia a oni řeší kdy vydají novou generaci. Přitom nejsou schopni ani uspokojit poptávku hráčů (3000). Cela posraná Nvidia podporuje kurvení planety ve velkém, hlavně že za dostanou zaplaceno........... Nechutný co jsou ti lidi co tyhle společnosti řídí za odporná hovada. Historie by je měla soudit. Nezůstane po nich nic, než suchá neúrodná poušť. To už tu ale nebudou, tak je jim to jedno že (ubohé).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, ona nVidia vyrábí více než kdy dříve, ale všechno skupují těžaři a TSMC větší kapacitu nemá. Nebo spíš nVidii nenabídne, nechá ji Applu.

Tak mi teď řekněte, co má teda nVidia přesně dělat, aby vás uspokojila.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To jsou zase kecy :D :D A víš o tom, že herní RTX 30xx (3060, 3070, 3080, 3090) se nevyrábí u TSMC, ale u Samsungu na 8nm procesu?

U TSMC na 7nm vyrábí nvidia jen GA100 / A100 pokud se nepletu :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

GPU vyrábí Samsung a GDDR6X paměti Micron, s TSMC to nemá nic společného.

"všechno skupují těžaři "

Zdroj?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nVidia podniká kroky k omezení těžby opakovaně, i když se ji to hodí.
AMD nedělá nic.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

aha, nvidia posuva stotisice gpu taziarom, ale vytvoria gpu s akoze obmedzenim na tazenie, ktore aj tak stoja cez 150% MSPR a tebe to staci.
Si opity rohlikom

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

nVidia vyrábí GPU chipy a ty prodává výrobcům karet. Tím její pole působnosti končí. Zkusila to vyřešit chipy s omezením těžby... jenže cenotvorba karet je v rukou výrobců karet a ne v rukou nVidie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Cenotvorba karet byla v rukou Nvidie. Měla vlastní online obchod, kde si každý mohl koupit karty za MSRP. Když začalo být výhodnější prodávat karty těžařům, sama obchod zavřela.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jakože by vždycky, když se zblázní bitcoin, nahradila celosvětovou produkci a distribuci grafických karet? Tak to je... zajímavý nápad.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nVidia nevyrábí žádné grafiky, nemá jim prakticky co prodat.
Nechá si vyrábět gk founders edition, což je relativně zlomek z prodejního objemu.
Oproti AMD nějaké kroky udělala. nVidia vs. AMD 1:0.

Akcionáři musí plesat blahem, i když minulá vlna se jim nelíbila.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Akcionáři jsou happy, protože za každý prodaný Radeon RX 6700 XT dokáže NVIDIA prodat tisíc RTX 3090.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

AMD navrhla architekturu, která je díky Infinity Cache efektivní ve hrách, ale neefektivní na těžbu. Těžební omezovač Nvidie pouze srazil těžební výkon GeForce na úroveň Radeonů. Nic víc. (RTX 3080 Ti LHR a RX 6800 XT mají obě kolem 60 MH/s).

Nvidia loni na podzim prodala skladové zásoby Founders Edition v hodnotě $175 milionů těžařům:
https://wccftech.com/nvidia-allegedly-sold-175-million-worth-ampere-gefo...
To je hodně zásadní krok v omezení těžby.

Nvidia s okamžikem rozběhnutí těžebních kšeftů zavřela svůj online obchod, kde měli hráči možnost koupit karty za oficiální cenu. To byl další velmi zásadní krok v omezení těžby.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo? A už ten v titulku uváděný „údajný prodej“ karet těžařům u zprávy z rubriky rumors založený jen na „odhadu z finanční analýzy“ jedné společnosti po tom roce dokázal aspoň někdo potvrdit?

Že tu s tím operuješ, jako by to byl fakt?

A i blbá RX 6700 XT vydělá 50–60 korun za den při 4,80 za kWH, tak je strašně neefektivní. Za necelý rok je to zpátky a pak to několik let vydělává.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

no vidíš jak jsi chytrý. A stejně se na 6800/XT těží a na AMD.com koupíš jako koncák leda tak h...o. Hlavně že máš černobíle jasno

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ty moc chytry nejses.

no-X vyvracel tvrzeni, ze nVidia dela kroky proti tezeni. Nerikal, ze se na Radeonech netezi. Nebo jak je eshop AMDcka uzasny.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

lol.. nVidie podnika kroky? lhr jsou jen oblbovacka pro noobs jako ty, nVidie porad vyrobcum dodava chipy na non-lhr modely.. vsechny si porad muzes sehnat kdyz mas kontakty nebo to kupujes ve velkym.. lhr jdou eshopu na oci, klasika jde pres distribuci primo tezarum.. (: si aspon neco zjisti, nez o tom zacnes placat..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Navic i ty omezeni se daji relativne snadno vyradit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl jsem v počítači na stříhání videí pořídit GT 3050 a konečně renderovat na GPU... jenže nVidia ji dodnes nevydala. A vypadá to, že ani brzy nevydá.

Tak teď přemýšlím jak dál. Jestli mám někde koupit 1050 nebo 1060, když je zrovna náhodou skladem (což prakticky už rok není, navíc je těžce předražená), nebo se rozhodnout pro úplný kotrmelec a pořídit Macbook s M1 CPU, čímž nahradím celý počítač a bude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1650 vyjde cenově jako 1050.
3050 pokud vyjde tak bude tak za 8-12k KČ.
3060 se pod 14k sehnat nedá.

Kolega má iMac a FinalCut na cyklo videa tam funguje fatálně rychleji než mě Vegas 15 na FX8320+GTX1650.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1050 a 1650 má stejnou verzi NVENC. Novější verzi má až 20x0 (a stejnou má 30x0). Takže z hlediska renderování videí je to jedno, jestli 1050 nebo 1650.

Já používám DaVinci Resolve — je pro obě platformy. Obrovská výhoda na Macu je, že umí rendering na GPU i ve free verzi, kdežto na Windows jen placená verze, což je dalších 8000 Kč. Takže k ceně grafiky ještě přičíst 8 tisíc a pak ten základní Macbook Air nevypadá najednou vůbec špatně.

P.S.: Zkus ten DaVinci Resolve, klidně i na těch Windows. V minulosti jsem taky používal Vegas Pro 15 (poctivě koupený na Humble Bundle) a je to nebe a dudy — a přitom Resolve je v základní verzi zadarmo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já přemýšlím o upgradu všeho krom gk.
Adler lake slibuje nový extra task sheduler, co by prý ve Win 11 a (neSony) Vegas 19+ přidal pár procent navíc. Já dělám jen společná videa z parakřídla nebo kola jako domácí práce nic profi.
Ale Windows mě až do posledního major patche ser* jako PČR či Aver media, tak takový iMac i z druhé ruky bude asi pod stromečkem. Ve Win10 vytáhnu zas**ý AverMedia tv token, zk***u Creative externí zvukovku pro konference či GoProH7 kameru a občas vidím bsod

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pozn. Davinci Resolve je k dispozici pro tři platformy (Linux, MacOS, Windows).

Myslím, že i non-Studio verze DR umí využít pro rendering GPU, ale pouze jedinou. Omezení edic jsou např. v Linuxu v (ne)dostupnosti decodingu/encodingu licencovaných formátů (H.264/HEVC).

Nezaměňovat rendering (produkce obrazu videa) a encoding (převod výsledku renderingu do cílového formátu).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nebude to tím, že 10 let starej procesor, je prostě 10 let starej šrot? Já mám podobně starou i7, výkonější než ten tvůj kalkulátor, ale i tak prostě vím že mám v kompu starej šrot a provozovat na tom střih videa..... to je masochismus.... při srovnání s novýma procesorama.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přál bych NV aby ta těžební bublina splaskla a ty nové karty jí zůstaly na skladu.
Nechat je tam půl roku ležet to by se to potom slevňovalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak je prodá za MSRP, zisky má stejně masivní, takže to klidně mohou prodat za výrobní náklady, protože proč ne?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Za výrobní cenu bych to bral.3080 ku za nějakých 10K paráda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prime fakty o dnesni NVIDII:

->u generace Ampere jenom pridala dalsi sadu/porci FP32 jednotek pricemz komunikacni cesta ale zustala jedina, cili 64 FP32 jednotek + 64 FP32 jednotek + 64 Int32 jednotek, dale tu pribyl 8nm vyrobni proces Samsung-u ale jeste stale to nestacilo na dorovnani utajovane RDNAII(6800/6900), tak NVIDIA prisla s napadem brutalne zvysit TDP cili na prodavanych kartach RTX 3080 najdete 3 PCI-Express 75W energii suplujici/davkujici konektory, spotreba mezi 380 - 450W je pak zcela bezna coz je proste des, jednoduse Ampere si jde svym jmenem, vyssi porce energie, ve skutecnosti neni to zadny zazrak

->RTX 3080 ma nedostatecnych 10GiB VRAM, jiz od vydani trpi na tenhle limit

->RTX 3090 ma pak nesmyslnych 24GiB VRAM pricemz je jenom o 9% vykonnejsi nez 3080, nacenena byla ale jak prase, v dnesni debilni crypto mining dobe klidne i 2800€

->rada Super generace Ampere ma prinest 5 - 10% navyseni vykonu, samozrejme jak jinak nez dalsim zvysenim spotreby, 400W je jiz ofiko, co se tyce vyroby, neverim ze Samsung-uv 8nm proces dozral dalsich vylepseni

->Lovelace se bude snazit rychle predehnat RDNA III, no jestli nebude brutalne optimalizovana tak klidne zas spotreba 450W a vic

Jak jiz napsal autor, obchod pro hrace arogantne zavreny, hromada karet nasledne prodanych tezarum, posledni novinka je ciste flakani a to nejen FE karet pri vyrobe a testovani, pote nekup to.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.