Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k GeForce RTX 4060 Ti 16GB vydána: dražší než Radeon RX 6800 se Starfield

nějak se budí vzpomínky na GTX 960 2GB vs 4. Jenže s těmi 4GB už konkurovala větším jádrům konkurence s 3GB. I dnes jsou 8GB už na hraně. Jenže DLSS3 je divoká karta takže s 16GB jentak nezestárné. Huang je matematik a je to na prodejní strategii znát.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

DLSS3 je pojídání odpadků, které by se dalo tolerovat v oblasti levných iGPU, kde hrozí smrt hladem, ale ne u samostatných karet nad 5 tisíc. Naprosto nesmyslná technologie.
https://www.techspot.com/article/2639-dlss-3-revisit/

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Čím nižší framerate, tím větší artefakty i input lag tam budou. Už z toho titulu je to pitomost to používat na lowendu, aby to ze supernízkého framerate udělalo nízký.

To je nejhorší možný způsob využití.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proto je to naprosto nesmyslná technologie. Nabízí podstatné mínusy v cenové kategorii, kde nelze tolerovat ani méně podstatné mínusy. A plusy? Já je prostě nevidím, protože když už budu mít při daném nastavení slušné fps, tak přeci nemohu toužit po ještě vyšších fps spojených s podstatnými mínusy.

Ať investují do rozvoje freesync like technologií, které dávají dokonalý smysl a ne do tohohle shitu. Stejně jsou prodeje 4k monitorů na delší dobu zazděné natolik, že ani přiblblý marketing nerozjede kampaň na 4k+. Raytracing je o realismu a oni kvůli náročnosti raytracingu nasadí něco, co tu realitu zkurví pod úroveň rasterizace - kreténismus na druhou.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Freesync na 80 fps je furt jenom freesync na 80 fps. Někdo už v dnešní době nepovažuje za 80 fps za slušný framerate.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Takový člověk nebude považovat zapnuté DLSS3 za slušný herní zážitek.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A ještě vypne dlss 2, že jo. Prostě nativ je nativ.

BTW, co VRS, taky vypínáte?

Jaká je alternativa, když to ta grafika ve 4K na 130 fps nedá? Hrát na 80?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, hrát na nižší fps. Co je na téhle odpovědi tak šokujícího, že čekáš, že ji nedám? Hráč má herního kompa za 80 tisíc a prostě i on si musí přiznat, že v určitém rozlišení, nastavení a hrách stejně nedostane nemožné. Tak to vždycky bylo a bude. Hrál jsem v nativu bez těhle oblbováků na lowendu i highendu a není sebemenší důvod tenhle zvyk rušit.
DLSS3 je jako účinný lék na rýmu, jehož vedlejším příznakem je kašel - takové řešení problému je směšné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nová doba pro Nvidioty co si koupí GPU za 15 a budou snižovat detaily a ještě tomu fandit, ale hlavně že mají DLSS...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

RTX 4050 za 13k, no nekup to.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

S priplatkem 110,-Euro za 8 GB..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Některý model ze čtyřtisícové řady Nvidie snad trhá žebříčky prodejnosti?

(AMD na tom asi není o nic lépe.)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě je největší zklamání RTX 4060, která je parametrově RTX 4050, ale aby zní mohli udělat RTX 4060, tak nezanedbatelně přešvihává TDP.
Jako posun (rasterizační) výkon na watt je od GTX 1660 Ti naprosto nulový. Nechápu v čem je problém. To tu neefektivitu dělá všechen ten balast kvůli ray tracingu a DLSS?
Na igor's lab je článek, že na regulaci napájení GPU se šetřilo a že je tam daná technologie 10 let zastaralá. Takže teď jako nechápu jestli to TDP ujíždí kvůli regulaci napájení nebo je to schválně nastavené kvůli tomu, aby to nemělo výkon na úrovni RTX 4050, protože boost taky vyskakuje víš než limit. Konkrétně rozebírali model od Palit, ale mám podezření, že to bude u všech výrobců stejné, protože i MSI i Asus měli spotřebu vyšší než papírové TDP.
Jako jakýkoliv jiný model než Asus je kauf jak hovado, protože všichni ostatní výrobci šetřili na chladičích a na 135 W kartu nemají a jsou uřvaný.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"To tu neefektivitu dělá všechen ten balast kvůli ray tracingu a DLSS?"
Ano, vybrali si pro vnucování RT tu nejméně vhodnou dobu, kdy křemíku dochází dech. Ani bych se nedivil, kdyby to časem dopadlo jako s výpočetními a hernímu GPU, kdy ty dvě větve přestali spojovat, (protože vznikaly kočkopsi) a striktně je oddělili.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Predem meho komentare, rtx 4060ti 16gb bych nikomu nedoporucil,pokud nespadne jeji cena. V teto podobe je to ... zbytecna karta.

A ted otazka,to je Starfield nova AMD mantra? Kdyz se k nvidia kartam davalo Diablo 4,tak jsme taky porovnavali vyhodnost karet i se zapoctenim Diabla?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no amd je vyhodnejsi se starfieldem i bez nej.. nVidie byla min vyhodna s diablem i bez nej.. takze si muzes vybrat jak to chces srovnavat, ale vysledek je stejnej..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ze rtx 4xxx byla mene vyhodna s diablem ci bez muze napsat jen fanda amd. Tbh prodeje ma nvidia stale vyssi,nez amd. Takze s tou nevyhodnosti to asi nebude tak zhave.

Mne slo ale hlavne o princip
https://diit.cz/tagy/diablo-iv
https://diit.cz/tagy/starfield

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

a me jde o fakta:

fakt #1: rx6800 se starfield stoji stejne jako 4060ti16gb a je rychlejsi..
fakt #2: rx6800 bez starfield je levnejsi nez 4060ti16gb a je rychlejsi..
fakt #3: libovolna rtx4000 s diablem nebo bez stala vic nez stejne rychlej radeon..

takze se klidne ohanej principama, ale tohle jsou fakta, co nevokecas..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Fakt 1 a 2 nerozporuji, viz první věta mého prvního příspěvku
Fakt 3 není fakt, Diablo 4 stojí 70$

Princip, pane Buri, je že o bundlu Diablo 4 tady článek nebyl. Nejste Vy nějak spřízněný s nejvíce nejobjektivnějším blogerem v ČR a v přílehlém vesmíru?

"kdo by si dneska kupoval NV? Ty grafiky za to nestojí ... ta hra se pak nedá považovat zdarma, protože za cenu té horší karty NV, můžeš mít stejně dobrou nebo lepší od AMD a tu hru k tomu a zaplatíš za to stejně ... ;)"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud člověk neplánuje nějakou hru hrát, má cenu maximálně pár stovek za prodej klíče se kterým se navíc kupující musí obtěžovat, dohadovat s kupcem atp. Tzn. nulová cena a jestli je k něčemu klíč nebo ne je jedno. A to i u her, které mám v plánu hrát. Mám hru co jsem dostal ke grafice a za 3,5 roku co ji mám na ni ještě nepřišla řada, přitom už se několikrát dala koupit za cenu jednoho kafe. Větší cenu ten klíč pro mě nemá a je to poslední co by ovlivnilo výběr čehokoli s bundlovanou hrou.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A nekdy nelze ani uplatnit,pokud neni prislusny HW (tak mi bylo receno)

https://www.amdrewards.com/faq/rewardsPromotion/1

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co jsem naposled dostal kód, tak při uplatnění kódu bylo potřeba GF experience, kde se zadal kód z voucheru a to kontrolovalo přítomnost HW. Výsledek byly kódy pro redeem hry na dané distribuční platformě a ta už samozřejmě HW přítomnost nekontroluje a byl uplatnitelný kdekoli. Je možné, že se to změnilo, takhle to bylo před 4 roky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já to jednou dostal, ale už si ani nějak nevybavuji co to bylo ani jak vlastně probíhala ta aktivace... jestli to není náhodou tím, že jsem to tak trochu zapomněl aktivovat, protože většinou stejně rozdávají takové cípoviny co mě ani nezajímají a na rozhodování to nemá absolutně žádný vliv. Třeba nyní nemám ani tušení, co to ten Starfield vlastně má být.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Starfield by mohl byt docela zajimavy pro RPG herni komunitu. Mne uplne SciFi nebere, ale pokud by to bylo v jine oblasti, jako napr. Elder Scrolls serie, tak by to pro mne byla treba docela zajimava nabidka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Starfield je podla mna jedna z najocakavanejsich hier za posledne roky. Dufam, ze bude taka dobra ako sa zatial javi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak na nějaké hraní si s generováním obrázků via. SD AI a spol., bych to náhodou klidně i bral, tam se každý GB paměti hodí...

Coby herní karta, meh.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

RTX 4060Ti 16GB za 13K?
Jako ok, ale vážně bych si připlatil ty 3.000 Kč navíc, klidně bych na to ještě šetřil nebo šel na brigádu, kdybych neměl a prostě když už dávat tolik, tak rovnou RTX 4070, která není omezena dost úzkou 128 bitovou sběrnicí.

Na druhou stranu, jestli AMD vydá v září ty RX 7800/7700, neni to už dlouhá doba, tak pokud to nacení na těch 13.000 Kč, tak myslim, že to bude jasná volba. Sice vyšší spotřeba, ale omezení sběrnice na 128 bit je prostě hrozně málo a cokoli nad fullHD to vylučuje. Takže vlastně situace zůstane dost podobná současnosti:

Totální highend nad 30K = RTX 4090, RTX 4080
Highend mezi 20-30K = RX 7900XT, XTX
Vyšší mainstream nad 15K = RTX 4070
Nižší mainstream pod 13K respektive pod 10K = RX 6800, RX6700XT a ten bude nahrazen RX7800, 7700.

Bohužel úplně levné karty už na hraní nejsou vhodné, s tím se uživatelé PC budou muset smířit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč by levné karty nebyly vhodné na hraní? Však tu byl nedávno článek co hlkásal že i na integrovaná gracice si slušně zahraješ ve FHD a je to pravda. Dokonce i ve 4k si slušně zahraješ i v 60 FPS některé AAA hry (třeba na M2 Ultra). Ale ne každý hraje nejnáročnější AAA titutly. Diablo Imortal, Minecraft, Roblox, CS, Dota, LoL, Valorant, Fortnite, Apex, OW2, WoT, WoS, RL... tohle si v pohodě na integrovaných grafikách zahraješ a jsou lidi co v těch hrách tráví stovky i tisíce hodin a hrají podobné hry exkluzivně

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je, jestli a jak dlouho se bude ještě hrát na fullHD. Televize už jsou normálně 4K a i monitory lidi postupně vyměňují a minimálně pořizují 1440p.
FullHD končí a vyšší rozlišení ty integrované moc nedávají.

Vidim to tak, že buď počítač za 20K+ s grafikou za minimálně dalších 10K+ nebo noťas za 10K+ na práci a konzole za 15K na hry.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nic ti nebrání na 4K TV hrát ve fullhd. Bylo to tak vždy v minulosti (hraní v nižším rozlišení než TV umí) a bude to tak stále. U TV fullhd končí, ale v PC/notebookách se bude držet ještě hodně dlouho.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Potvrzuje se moje předpověď, že fullhd se stane novým 1366x768. Než začalo konečně mizet nedostatečné 1366x768, tak to trvalo a fullhd bude ještě o něco vytrvalejší, protože na menších úhlopříčkách nedostatečné není a nikdy nebude. Umím si i představit novou generaci úsporného lowendu v podobě fullhd na 18 až 20" a sám bych si takový monitor jako doplňkový rád koupil.

Uživatelé PC se s ničím smířit nemusí, prostě nebudou kupovat a hrát náročnější hry, což je něco co už pár let provozují. Znám člověka co už rok odkládá koupi nového herního PC a zatím spokojeně paří v 1600x900 na RX 550. Nehraje žádné kraviny s RT a pokud ano, tak RT samozřejmě nezapíná, protože je to o ničem. Doporučím mu buď iGPU s DDR5 nebo RX 6600 a samozřejmě ne víc jak fullhd monitor na 75 Hz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Doporuč mu monitor s 144Hz. Bude mu tam fungovat LFC a bude vysmátej ještě víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

144 Hz je už pro lowend hraní zbytečně moc, to raději ten příplatek vrazím jinam. Chce to víc 90-100-120 Hz monitorů a udělat ze všech těhle "sync" technologií blbuvzdornou samozřejmost - žádné nastavování, žádné spoléhání na ovladače/hry. Do té doby stačí obyčejný freesync.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zatím se furt dá sehnat RX 6800 za 13k... RX 7700 bych v tom případě za stejnou cenu fakt nebral... upřímně dost pochybuju, že ten výkon bude stejný, když to má tak slabé specifikace, spíš bude 7700 trochu slabší a jestli platí ta hrůzostrašná (na tuto novou 5 nm generaci) 250W spotřeba, tak to bych považoval spíš za špatný pokus o vtip toto někomu nabízet... to už si zrovna můžu dávno koupit rači tu RX 6800 a není třeba čekat až ji vystřídá takovej trash, pokud opravdu myslí vážně, že to má být náhrada za RX 6800... vždyť tam aspoň dostanu 16GB VRAM co dostanu od 7700... v podstatě nic, pokud teda aspoň ten údaj o spotřebě není chybný a nebude nižší, což by se teda dost hodilo. Prostě RX 7700 by musela jít cenově o dost níž, jinak je naprosto zbytečná.

Je dost smutné, jak je tento tier úplně mrtvej – na jedné straně nepoužitelná 8GB 4060 Ti a vedle ní nesmyslně předřazená 16GB verze a na druhé zas RX 7700 250W teplomet stojící proti 160W zabitý vlastní 6800... sice ty její 12GB se pro tento tier zdají jako tak akorát vyvážený, jenže 16GB je prostě 16GB a proč bych měl brát míň za stejně peněz, i když to třeba nevyužiju, když mi ta 16GB stejně nepřináší žádné nevýhody?... že mám nějakou paměť zbytečně navíc rozhodně není samo o sobě žádná nevýhoda, takže mi to hlava moc nebere. RTX 4070 je sice pěkná, jenže ta už je cenově úplně mimo mísu a je ještě dražší než ta 4060 Ti a navíc tam máš zas strašáka v podobě pouhých 12GB, což už začíná být pro takovou grafiku zas trochu málo.a moc jí to nesluší.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Az se ta 6800 doproda, tak to bude ta 7700 zase za tu cenu dobra volba, ve smyslu toho, co nabizi konkurence. Ono to odle mne i cenove asi klesne. Zatim vsechny AMD karty nove generace jdou koupit pod MSRP.
Co mne na tehle karte spis zarai je ta spotreba a z toho vyplyvajici 3 vetrakovy monstrozni design, coz mi prijde osobne jako nejvetsi nevyhoda pro mensi buildy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ta spotřeba je vyloženě nepochopitelně vysoká, možná to je jen nějaký power limit a běžně toho nebude dosahovat, kdo ví, jinak by to byl opravdu celkem fail.

Ono to už tak vypadá, že se prostě asi musíme smířit s tím, že nějaké normální grafiky budou začínat od 15k nahoru, jak to nemáš, tak holt smůla... mi se docela líbí jen ta RX 7800... oproti 7700 spotřeba z nějakého důvodu naštěstí už moc narůst nemá, ale výkon poskočí nezanedbatelně a navrch přidává šťavnatých, vysněných 16GB... pokud se to výkonově bude opravdu držet té RTX 4070, asi bych s tímto už byl celkem ok i přes mírně vyšší spotřebu, ale to už není zas taková tragédie, aspoň nějaký malý posun v efektivitě tam oproti 6800 XT asi je, kdybych chtěl víc, asi už bych chtěl od toho moc, paměť tentokrát zůstane stejná... dá se, mohlo by to být i horší.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mám to stejně, RX 7800 vypadá ok, ale RX 7700 měla jít do 200W, jinak ta karta moc smysl nedává.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No, ale to nepíšu.
Počítám s tím, že RX 7700 bude za 9-10.000 Kč a bude to náhrada RX 6700XT-6750XT. RX 7800 pak bude za 13.000 Kč a bude to náhrada za RX 6800 (XT). Jestli to bude takto, tak za mě ok a nevidim důvod, proč kupovat RTX 4060 16,8,Ti.
RTX4070 mi naopak přijde jako nejvýhodnější grafika, protože 12GB je i na 1440p dostatečné a výkon je slušný.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Shrnuti GeForce RTX 4060 Ti "16GB":

"bez recenzí, bez vydaných referenčních karet a bez náležité dostupnosti. Karty lze sice předobjednat, ale vyjdou vás dráž než 16GB Radeon RX 6800"

->zelena kunda dobre vedela proc tak u-cini(...), low-end-ova(!) RTX 4050 trida umele preznacena jako 4060 Ti, ale aby bylo jeste vic vysperkovano, tak rovnou cenove prodavana jako minuly high-end AMD(RX 6800), to jednoduse nevymyslis, to je vtip

Necht se pojebou se DLSS, RT a 16-pinem, za 3 mesice budou psí kundy slevnovat jinak to skonci jako prachem zapadajici elektromobily ktere sou vuci spalovakum min. 2x tak drazsi ale jejich dojedz je 1/3 a jeste o 1/3 energie prichazite v zime.

Dobre veci pokazit, debiliny vice prosazovat, to je motto 21 stoleti!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A proč by měli zlevňovat? Kvůli Radeonům?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednak kuli RDNA II tak kdyz jim to lide nebudou vubec kupovat!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

RDNA2 pomalu končí a RDNA3 žádný zázrak není, na RDNA4 si počkáme nejméně do příštího roku a tudíž lidi ty NVidie dál kupují.
Že jsou nové GeForce ojeb se shodnem, ale když je to postavené tak, že buď tyhle předražené nebo nic, tak lidi berou ty předražené. :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mne jiz dnes dost lidi kupuje prenosni herni(mobilni) konzole jako Steam Box, ....

Nejnovejsi zaklad v podobe Ryzen Z1 / + Extreme je v uplne v pohode.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ciastnocne nie je zazrakom, ale ked sa do toho amd oprie, tak je sakra lepsia ako adalovelace
https://youtu.be/YR0dQ38MZMc?t=225

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"zelena kunda" předpokládám že se jedná o Huanga, nikoliv alzáka... Schválně si zkuste spočítat kolik tak bude bude stát AD107 nedej bože AD106 co je v ti variantě 4060.
Problém je že nové procesy, obzvláště s potřebou čím dál větších cache už nedokáží zajistit větší zmenšení čipu, než nárůst ceny. V minulé generaci u samsungu si mohli dovolit větší čip, širší sběrnicí...
Bohužel i takto zkryplený čip, co má 4060 je ve finále dražší než ten v 3060, příplatek na 16GB u 4060ti by se dal v prodejní ceně realizovat za 60$, takže tam bundička, zákazníka odrbe o 40$, z čehož mu zbude tak 20$, pokud stále prodává bundle vram+GPU...
Ve finále když to na 4nm tsmc člověk spočítá, tak když zaplatí výrobu čipu, marže(kde musím rozmělnit vývoj a ten je proti starším procesům násobně náročnější a dražší) a zbytku karty, daně, dopravu... Tak ty ceny jsou vcelku v této nižší kategorii relativně v pořádku, jen pro nás jako zákazníky to je smutná zpráva, že levně už bylo a mainstreamová karta za bůra už bude jen snem. Stačí se podívat trochu mimo, třeba za auto co před pěti lety stálo 250, dnes po mě chtěli 430k, jo mělo to nějaké kokotiny navíc, ale převážně takové o které jsem nestál... Ale roste cena materiálu, práce, výroby, vývoje... A třeba AMD tam díky "staršímu" levnému procesu (u7600) má mnohem lepší možnosti k cenovému boji. A ten Bug co se zmiňuje, u n33(7600) vidím v tom, že extrémně přehnali densitu(přes 40% navíc ač posun 7-6nm by měl být jen kolem 18%), čímž nejsou schopni dosahovat vysoké frekvence v nějakém efektivním rozsahu. U n31 to mohou být nějaké porodní bolesti chipletu designu, nebo se pletu a příliš se nepovedla celá architektura...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

takze kdyz se breci ze 8gb je malo, a teda nvidia vyda 16gb tak zase zle

he he

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.