Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k GeForce RTX 4080 dostane rychlejší paměti, 23GHz GDDR6X, TDP stoupne o 20 wattů

Zatím to spíše vypadá na variantu "čiré zoufalství" než variantu "umlátíme je čepicemi a s prstem v nose."

Ale třeba se pletu a všechno bude jinak.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co bude jinak? Proste NVidia vydá kartu a buď ji zkoupí hráči nebo těžaři, podle momentální situace. To že já do té karty nepůjdu, Huang nějak přežije, notabene když je velká pravděpodobnost, že koupím RTX 4070. (Rozhodovat se budu mezi tou a RX 7700, podle toho, co vyjde driv, pripadne podle ceny.)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

mám to stejně, ale pokud při vydání 4070ky nebude jasný, že 7700XT vyjde do února 2023, tak koupim 4070ku rovnou, už se mi nechce čekat další 3 měsíce kvůli pár % výkonu navíc pár % lepší spotřeby a o pár stovek úspory z ceny karty

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Těch pár procent výkonu navíc není vůbec jisté že bude, nikdo zatím neví.

Jediné co se ví je že nVidia bude tlačit spotřebu o něco víc a jako vždycky bude o něco dražší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mě proč tohle někdo minuskuje?
Můžete alespoň napsat proč?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pretoze zase mele tie svoje nezmysly. Karty skupia taziari? A tu istotu berie odkial? Pri momentalnej cene ETH $1450, difficulty 12.5P a cene za elektrinu, je vacsina kariet prodelecna. Pri predstave, ze mas kupit kartu za 30 tacov, abys na nej tazil, tak aj keby si mal elektrinu za 2-3Kc kWh, tak mas ROI tak daleko, ze ani nedovidis. Staci ti to ako vysvetlenie? 6900XT @150W pri sucasnej cene elektriny v CR, dela zaporny profit. A to nepocitam spotrebu zbytku zostavy, nie su tam zapocitane porizovaci naklady za HW, rastuca obtiaznost a globalna inflacia/rast energii.

https://whattomine.com/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé. Člověk by díky trendům dnešní doby čekal spíš něco s úspornými DDR5 na 128-bit sběrnici s GPU vyráběném na levném procesu co o 30% překonává nejvýkonnější APU a TDP okolo těch 20 W. Taky na SSD se objevují chladiče podobné chladičům grafických karet - prostě zajímavé ignorování trendů. Kromě toho jsou topící paměti asi nejčastější příčinou selhání karty.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Trend je jedna věc, konkurence věc druhá. Urvat výkon na maximum možného, nehledě na spotřebu a drahotu komponent (RAM) nedává smysl, pokud pro to není vnější důvod. nvidia by zcela jistě raději inovovala pomaleji a inovace si "schovávala" do dalších produktových řad, protože by to pro ni bylo určitě výhodnější, ale zřejmě nemůže. Proto jsem psal o "zoufalství."

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vzpomínám na dobu „green" edic běžných karet a to byla elektřina o dost levnější a žádný potenciální průser na obzoru. Dnes jsme (i ostatní národnosti globálně) ve výrazně horší situaci, tudíž by se měly objevit nejenom díky primitivní úpravě vzniklé eko-silent edice, ale i od podlahy zaměřené designy na úspornost. Místo toho je vše převrácené kvůli výkonu, kterého je dostatek? Máme nově freesync, chill, rozlišení je už léta zaseklé na fullhd a výkonu je nedostatek? Žádné 8K se nemá šanci prosadit a na 4K se stejně hraje ve fullhd. Pro tu menšinu z menšiny co má 4K monitor a hraje ve 4K ať se udělají highend modely třeba s 600 W, ale lowend a mainstream je to co určuje pravidla hry díky svým objemům a ta pravidla jsou arogantně ignorována.

Chtěl jsem koupit vysavač listí se spotřebou 3000 W a místo toho uvažuji o další benzínové sekačce, která taky listí zredukuje, v kombinaci s obvyklými hráběmi. Sekačku používám častěji než bych používal vysavač. Jestli bude kilowatt za víc jak dvacku, tak to má smysl a stejně je kabel otravný (akuvysavače/sekačky jsou úplně o ničem).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Green" produkty jsou samostatná kapitola. Ale GPU se dnes dělají pro hráče a jediným zásadním měřítkem je výkon ve hrách, spotřeba, hlučnost, apod.je až na druhém místě. A pokud se jedná speciálně o nvidii, tak různí ti Staňkové, Obříci, JirkaK-ové, apod. (placení i neplacení) snesou haldu (pseudo)argumentů, proč nevadí případná vysoká spotřeba a hluk ("... ale ale ale je nejrychlejší" / "...ale ale ale umí GayTracing" apod.)
Je prostě nutno se smířit s tím, že velká část zákazníků slyší na co nejdelší bar graph výkonu. A malí snobíci si nic horšího než top-end přece koupit nemůžou - na poměřování pindíků je třeba koupit to nejdražší a nejvýkonnější. No a ta trochu normálnější část (je poměrově největší) si koupí to na co má (tj. hledá optimum cena/výkon). A další malá část hledá optimum v poměru příkon/výkon. Takových je ale málo.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No nevim nevim, na fullHD si zasekly mozna tak ty. :) 7 let bezim na 4k monitore (LG 31MU97) a 4k TV mam uz taky 6 let(druhu v poradi). Moj mobil z roku 2017 (Xperia XZ Premium) ne jenom tocil do 4k, ale dokonca i display nabizel 4k HDR obraz. Mavic 2 Pro uz ma taky 3 roky a taky s nim tocim do 4k. Dneska uz i ten drobec Mini 3 Pro s 249g, toci do 4k@60fps. Vlastne ja si nedokazem ani vybavit, ci vobec este nejake zariadenie co doma mam, by bolo limitovane na pouze fHD. Tolko k tomu "zaseku" na 1080p.. Inak so zbytkom vice mene suhlasim, akurat tento argument mi doslova vypichol oci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak predsa jedno zariadenie s pouze fHD doma mam - firemny notebook Lenovo T14. Tam by ale vic bylo opravdu k hovnu.. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všichni by rádi inovovali pomaleji, nakonec jsem to léta viděli u Intelu. Dneska už to moc nejde, ty výrobní procesy už jsou na hranici možných inovací a nápadů okolo taky moc nebude zbývat.
Otázka spíš je, jak dokáží oba výrobci grafik nastavit efektivitu spotřeby versus výkon zařízení. NVidia asi zkouší, jestli hráči uslyší na vyšší výkon za cenu vysoké spotřeby. Doufám, že neuslyší. Aspoň já teda určitě ne, ale na mě to nestojí. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť už na to uslyšeli.. RTX 3080ti má dobrou prodejnost

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neříkej a procenta by nebyla? Přece jen stojí přes 25 tisíc a takové karty vždy tvoří menšinu prodejů, natožpak před uvedením nové, po dlouhé době přelomové, generace.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Už nyní se RTX 3080 prodává jak rohlíky na krámě a dokonce i nyní je větší nedostupnost modelů. Píšeš, že ty nejsi ta skupina. Ale jaké TDP bude mít třeba RTX 4070 ? Určitě podobné. High-end modely pro nadšence je jiná věc, tam nikdo spotřebu neřeší. Zkrátka přijde doba, kdy člověk s rozumem použije u grafik undervolt. I RTX 3080 se dá o 100W stáhnout prakticky bez snížení výkonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Provozuju 3080 na 220W (místo 340W) a přišel jsem o cca 10-15% výkonu. Undervoltingem šla stáhnou na 280W bez ztráty výkonu. Jen škoda že se s takovým molochem nejde dostat po 100W, když je ten výkon opravdu nadbytečný. U AMD do toho hází vidle minimální napětí 0,8V na GPU. Níže jen s flashováním biosu a na tvrdo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně o tomhle píšu. Uživatelsky se dá spotřeba upravit s minimem snížení výkonu. Pokud tedy někdo bude pedant na spotřebu, vybere buď úspornější grafiku nebo se naučí undervolt. Ale plno lidem je to jedno, hlavně že mají výkon. S tím přijdou jiné problémy a to přehřívání komponent a nestabilita, jelikož to bez rozmyslů zavřou do svých Zalman skříní a k tomu použijí nějaký Eurocase zdroj apod.. Tam už se bude muset build dělat s rozmyslem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Undervolt jde u všech karet? Nejde. Po případném undervoltu se zmenší rozměry a váha karty a vypaří se mi 8-12 pin na zbytečně drahém zdroji? Nezmenší a nevypaří.

Poznámka - už karta s 275 W musela mít kvalitnější provedení, aby se narozdíl od levnějších verzí neohýbalo PCB. Kraviny jako podpírací tyčky nejsou pro každého.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bavíme se zde o kartách od Nvidia. Já jen píšu, že je to možnost a bude se díky spotřebě uplatňovat více. Vy budete z kategorie, že vám vadí i větší karta, takže si zkrátka pořídíte model, který vám bude vyhovovat. U karty co bude mít 300+ TDP se určitě na chladiči nebude šetřit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Eurocase zdroj jsem měl naposled tak před 20 lety, myslel jsem že se to už ani nevyrábí :-) A co máte proti skříním Zalman? Jako jasně nejsou zrovna z nejkvalitnějších, ale průvan se tam udělat dá, navíc mají skoro všechny modely s neprůhlednou bočnicí (nechápu na co jsou ty průhledné bočnice dobré, pro děcka na machrování?). A nestojí ranec, počítač stejně leží furt na zemi a nehýbe se s ním.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dal jsem to jako příklad. Zalman neumí kvalitní zdroje a u skříni jsou jejich modely z většiny zastaralé a neodpovídají dnešním požadavkům. Nekvalitní zdroje jsou nabídce pořád a nemusí se jednat jen o značku Eurocase. Plno lidí bohužel tyto 2 komponenty neustále podceňuje, přitom je to základ pro stabilitu a dobré chlazení. Dal jsem to zkrátka jako příklad. Pokud se zákazník nezajímá o problematiku věci, může u těchto věcí s grafikami vyšší spotřeby rychle narazit.

Průhledné bočnice je zkrátka současný trend. Bohužel už moc kvalitních uzavřených modelů není. Éra prosklených skříní samozřejmě zesílila s větším množství podsvícených komponent. To, že může v prosklené skříni sestava pěkně vypadat je fakt. A poptávka tímto směrem cílí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tam je problém že ty gddr6x žerou hrozně moc, přes 100W, takže efektivita celé karty jde do háje, ale na 3090Ti jsou už použity čipy s dvojnásobnou kapacitou, tak by nemuseli žrát tolik

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JJ vim. Jádro při těch 115W RX3080 jede kolem 800MHz. Většinu sežere paměť, se kterou se nedá nic dělat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Už nyní se RTX 3080 prodává jak rohlíky na krámě".

Neříkej a procenta by nebyla? Přece jen stojí 20 tisíc a takové karty vždy tvoří menšinu prodejů, natožpak před uvedením nové, po dlouhé době přelomové, generace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sledujete vůbec situaci ? RTX 3080 12GB a výkonostně vyšší modely podstatně zlevnily a nabídka u největších prodejců je nyní dost bídná. Čeká se na nové dodávky a ani avizovaný přebytek starých karet na skladech jaksi nestačí. Naopak levnější karty v nabídce ve větším jsou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Bídná? Lze v pohodě sehnat. U karty za takovou cenu nelze očekávat, že si ji budou prodejci syslit do budoucna, protože by jim mohly zůstat až do vydání nové generace.
https://www.czc.cz/asus-geforce-tuf-rtx3080-o12g-gaming-lhr-12gb-gddr6x/...
5 a více kusů skladem
https://www.czc.cz/gigabyte-geforce-rtx-3080-gaming-oc-12g-12gb-gddr6x/3...
1 kus skladem

RTX 3080 12GB není mainstream karta, takže by výrazně větší zásoby byly dokonce divné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vím trochu více, takže se ty karty nyní prodávají ve větším, to tady s tebou asi nemá cenu řešit. Ano, TUF nedávno naskladnila a GB má celkem dobrou dodatelnost. Ale také bylo nedávno na CZC vymeteno. Takže nevím o čem se chceš dohadovat. Cena RTX 3080 klesla na rozumnou cenu, takže se zkrátka grafiky prodávají a lidi spotřebu neřeší. A to je to o čem se tu bavíme.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

RTX 3080 má 10-12 GB VRAM a stojí, kolik stojí. Lze pak lehce pochopit, že nejprodávanější karty jsou RX 6700 XT a 3060 s 12GB VRAM se skutečně rozumnou cenou:). Já vím, víš trochu víc...

Kolik se v tvojí galaxii prodá RTX 3080 v poměru k 6700XT/3060?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A o co ti vlastně jde ? Já ti píšu, že RTX 3080 se poslední dobou prodávají ve větším a ty mi tu dáváš nějaké nesmysly o 3060 apod.. Samozřejmě že bude nejprodávanější levnější model, na který dosáhne více lidí. Ale to nic nemění na tom, že díky stabilizaci ceny se nyní RTX 3080 prodávají. Jestli máš nějaký afekt na tyto Nvidia karty, tak si to musíš vyřešit sám.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prodávají se ve větším než v době, kdy stály ještě absurdnější částku než dnes, tudíž to „větší" je pořád málo na určení trendu „na spotřebu lidi kašlou".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zásoby na skladech v Evropě zkrátka zmizely během krátké doby, na skladech obchodů prakticky zůstaly 10GB verze, na které se sleva od Nvidia nevztahovala. Tudíž lidi tyto karty nakupují do výkonných sestav a pramálo jim vadí vyšší spotřeba. Jestli ti na tom není něco jasné nebo prostě jen nemáš rád Nvidia, pak to je jiný problém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bez konkrétních čísel je tvoje sdělení k ničemu.
Bez konkrétních čísel je tvoje sdělení k ničemu.
Bez konkrétních čísel je tvoje sdělení k ničemu.

Pokud napíšu, že Ferrari má aktuálně nejnižší skladové zásoby, tak to vůbec nedokazuje, že lidem nevadí vysoká cena auta a pomalu se stává trendem vlastnit Ferrari.
PS: V současnosti nemám rád ani dedikované grafiky od AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam RTX 3080 a prave tech 300W je pro me strop. Pocitam, ze RTX 4070 vic mit nebude.

Nebudu podvoltovavat grafiku u ktere jsem zaplatil za vykon kvuli tomu, abych mel nizsi spotrebu. To si radeji koupim mene vykonny model s mensi spotrebou v tovarnim nastaveni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázka, zda se ti přechod na RTX 4070 vyplatí, to by tam musel být zásadní posun ve výkonu. A jestli jsi dobře četl články výše, tak podvoltovat se dá grafika bez dopadu na výkon. To že tam jiný uživatel šel až na 220W za cenu snížení výkonu o 10% je už jiný příběh. Stejně jako si dřív uživatelé hráli s taktováním procesorů, když to mělo nějaký smysl, tak si dnes můžeš pohrát s podvoltováním. Zrovna u RTX 3080 se tím dá případně dosáhnout slušného výsledku, pokud máš štěstí na dobrý kus.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A navíc tím že je ta karta chlazením dimenzovaná na 345W, už při 280W o ní nevíš a to je to "zaprděná" Gigabyte Vision.
K podtaktovaní a UV mě Nvidia víceméně dotlačila tím, že jen velmi špatně reaguje na nějaký FPS cap. Cyberpunk capnutý na 60FPS a karta stejně tahala 300+W. Defakto vypnutím capu se změnily jen FPS (cca 90, takže tam prostor jistě byl). AMD má tohle vyřešené mnohem lépe...na druhou stranu se tam ale hůř dělá softwarový UV a hodně si to řídí samotný HW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„A navíc tím že je ta karta chlazením dimenzovaná na 345W, už při 280W o ní nevíš a to je to "zaprděná" Gigabyte Vision."

Tak to je u samotné karty za 20 litrů opravdu nečekané a podstatné plus. Já na CPU obvykle kupuju předraženou Noctuu, ale takový HW nadšenec nejsem, abych vychvaloval samozřejmost. Za 20 tisíc je už celý slušný PC/notebook, takže od samotné karty za stejnou částku očekávám téměř dokonalost. Kromě toho, aby byl i zbytek PC při 280 W odběru karty téměř neslyšný, tak to chce další velké výdaje nad normál.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na jinym foru uz me nadavali, ze to vsude cpu a ze uz to vsichni vedi, takze snad se neurazi, kdyz to vysvetlim jeste jednou. Bydlim nejak tak stridave na dvou mistech, na jednom mam 5800X+RTX3080 a na druhem 3800X+GTX1080 a prave druha jmenovana grafika je pomalu zrala na upgrade.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nápodobně, hlavní stroj ale 12700K s 3080 10GB a "víkendový" 3900X s 3060 12GB. 1080tka byla dlouho dobrá volba ale její čas už se nachýlil. Ne že by byla nepoužitelná ale měl jsi ji prodat dokud byly ceny ještě slušné. Dnes bych neprodával pokud by nebylo vyloženě nutnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NVidie APU nevyrábí, proč by je to mělo zajímat?

AMD sice APU vyrábí a je to to nejhorší na trhu co se týče poměru cena/výkon, aktuálnosti a dostupnosti.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nejhorší poměr cena/výkon? Budete, prosím, tak laskav, a vyjmenujete kombinaci srovnatelného GPU a CPU výkonu za méně peněz?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

1) Výkonné APU pro desktop (65W)
Např. - Cenový rozdíl mezi 5600X a 5700G je od doby co se to začalo vyrábět zhruba 2000 Kč. Když za 2000 Kč seženeš grafickou kartu typu rx 470/480/580 (https://pc.bazos.cz/inzerat/156419844/rx580-480-470-8gb-gtx1080ti-11gb-p...), máš nimimálně 3x výkonnější grafické řešení a navíc ještě 4-8 GB VRAM zatímco integrovaná ti užírá z RAM. 5700G je v MT mírně výkonnější než 5600X a to je asi tak jediná výhoda. Varianta, která se +- vyplatí je 5600G kde ušetříš pár stovek v rozdílu s 5600X, je to méně výkonné než 5600X, ale už teda nemusíš dokupovat GPU.

Pozn. 5700G stojí v Německu o litr méně než u nás, juchacha juchuchu specifický trh.

To na co jsem reagoval:
2) Úsporné dobíhající APU pro desktop (dejme tomu 10-25W)
Můžeš si koupit barebone MiniPC (bez RAM) za 10 000 Kč s něčím jako 5500U a to je všechno co je jako desktop k dispozici. Tady jsme už nějakých 3000 Kč v mínusu a grafický výkon 3x horší.

V této cenové kategorii se leda vyplatí vzít sračkoidní notebook, který se stejným apu (5500U) stojí nějakých 11 000 Kč a je tam navíc 8 GB RAM, SSD, baterka, displej.

A teď to nejlepší:
3) Úsporné současné APU - Rembrandt
Desktopové verze neexistují, MiniPC neexistují, pokud nějaká budou, minimálně za 1000 USD. Jediné co se dá koupit jsou notebooky a ty začínají na 25 000Kč. Za bratru 20 000 Kč postavíš normální PC s 3060 nebo něčím podobným, opět to je minimálně 3x výkonnější řešení.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Porovnávaš bazar s novým HW? Demagogia ako z knihy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

O to nejde. Ať si kdo chce co chce, i APU od AMD jsou zoufalost. Asi před rokem jsem tu psal, když jsem to porovnával 5600G@4400MHzDDR4 s dedikovanou RX550 64bit. Při OC iGPU žralo to apu víc, než s dedikovanou. Bez OC bylo výkonnostně i spotřebou mírně lepší (řádově do 10W)...ALE ten grafický výkon byla prostě sra*ka i tak. Dalo se na tom hrát LoLko, CS, ETS2 (po vyladění grafiky), s přimhouřenýma očima FS2019/2022(už hůře). A ty DDR4@4400MHz taky nabyly za hubičku.
Možná, jen možná, se tohle změní u APU s NAVI2, pokud AMD klasicky nedá největší iGPU jen do nejvyšších řad APU a ostatní řady budou mít poloviční či menší, stejně jako u NB APU 6xxx řady, kde 6800H/U má 12CU, kdyžto 6600H/U už jen 6CU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám Ryzen 3 2200GE (odědnávané z Anglie, v Čechách nebyl k sehnání). Provozuji to v celo-pasivním provedení. Zdroj dává max 100 W (lineární zdroj).
@1920x1200, low details
Witcher 3: průměr ~20 FPS (občas klesá až ke 13 FPS) = mizerně hratelné, ale překvapující, že to vůbec to APU dává
TW: Warhammer 2 FPS vše v pohodě včetně bitev

Hrál jsem i pár dalších her jeho Hellblade: Senua Sacrifice nebo A Plague Tale: Innocence, a vše běhalo naprosto v pořádku. Nejsou to žádné extrémně graficky náročné tituly, ale pro mě je grafický výkon dostatečný, a to navíc na pasivně chlazeném počítači (rozhodně žádné taktování).

Dejte tip na něco výhodnějšího. Pro mě je kritérium nehlučnost (pasivní chlazení, a tedy nízké TDP) s dostatečným grafickým výkonem na TW: Warhammer 3 a Witcher 3. V současné době řeším, zda mi můj stávají PC stačí, a počkám na Phoenix, nebo vezmu Rembrandt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ďalší Kineček? :D Ani ja by som nechcel niečo ako HP Compaq dc5850 Small Form Factor, ktorý sa pri max. otáčkach FAKT blížil vysávaču, ale nemienim ísť do 35W APU len aby som pri ňom počul aj padnutie servítky na zem. Mám 65W CPU, coretemp ukazuje max cca 78 W, na ňom Fera 5, vpredu 3 ventilátory, ale nemôžem sa na hluk sťažovať. Osobne by som ten CPU nahradil jednoznačne R5 5600G a určite by som ho neškrtil ani na 65 W (aj tak sa nad 100 W asi ísť nedá), nech nejdú dole takty CPU pri záťaži IGP ako to robia CPU u Intelu (snáď to AMD má inak). Dnes starý 4c (bez SMT) a ešte priškrtený? Nerozumiem tomu. Ako vidím (na YT), s R5 5600G by si mohol mať použiteľné FPS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Cenový rozdíl mezi 5600X a 5700G je od doby co se to začalo vyrábět zhruba 2000 Kč
heureka mi ukazuje:
* 5600X za 5 318 Kč
* 5600G za 4 690 Kč (APU je levnější!)
Kde jste vzal cenový rozdíl 2000Kč?

> ...bazoš...
Hmm... takže srovnáváte cenu nového s bazarovým. Zajímavé. Napadlo Vás někdy, že starší zboží je většinou levnější?

> To na co jsem reagoval
Reagoval jste na poptávku "APU a TDP okolo těch 20 W". Pokud na tom trváte, tak tedy prosím o příklad levnějšího řešení (CPU+GPU) okolo 20 W.

> Úsporné dobíhající APU pro desktop (dejme tomu 10-25W)
> Můžeš si koupit barebone MiniPC (bez RAM) za 10 000 Kč s něčím jako 5500U a to je všechno co je jako desktop k dispozici. Tady jsme už nějakých 3000 Kč v mínusu a grafický výkon 3x horší.
Můžu poprosit o odkazy co vlastně srovnáváte? Pletete páté přes deváté, a tomu dohledáváte bazarové ceny kde se Vám to hodí.
K věci: Dejte příklad APU (napište které, a uveďte odkud berete cenu) a k němu najděte produkt o o stejném nebo vyšším výkonu za stejnou nebo nižší cenu (žádný bazar, dejte odkaz).

> A teď to nejlepší
Nemohu se dočkat.

> Desktopové verze neexistují...
No... máte pravdu, je potřeba kupovat starší generaci. Neexistence produktu je ale něco jiného než jeho nevýhodnost. To je jako bych řekl, že Intel má naprosto nejhorší poměr cena/chuť, a že si raději kupujete cukrovinky od Orionu. Chápu Vás, elektronika má příšernou chuť.

> ...Za bratru 20 000 Kč postavíš normální PC s 3060...
Aha, a s tím se dostanete do těch Vašich 20 W, na které se odkazujete? Plynule skáčete od TDP úspornosti do poměru cena/výkon. Zvolte si kritéria (napište je), a následně mi prosím napište produkt s lepším poměrem cena/výkon (a bazoš prosím nechte být). Hořím nedočkavostí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Píšu, že cenový rozdíl 5600X vs 5700G je 2000 Kč, ne 5600X vs 5600G. Navíc tam i uvádím, že je 5600G levnější. Zbytek tvých výtek je v podobném duchu. Bazar bych do prvního bodu nemíchal, jenže už dva roky je normální kupovat bazarovou kartu. Současná situace je důvod proč 5600G/5700G vůbec někdo kupuje, jinak by po tom neštěkl ani pes.

> Neexistence produktu je ale něco jiného než jeho nevýhodnost
Neexistence výhodného produktu na trhu potvrzuje, že APU co jsou k dispozici je jen šrot, který vyplňuje pár mezer v omezeném segmentu. Kdyby tam pustili něco dobrýho, budou si kanibalizovat cpu i gpu. Produkt sám o sobě fyzicky existuje je to AMD Rembrandt - 68x0, 66x0 a zatím neuvedené "6400/6300".

> Plynule skáčete od TDP úspornosti do poměru cena/výkon
Od APU se očekává, že bude úsporné, ale zároveň bude mít i rozumný poměr cena/výkon. Cenou za úspornost pro mě je, že to bude mít horší parametry, mírně horší cenu a ne že to bude zároveň extra předražené a extra horší.

> Zvolte si kritéria (napište je),
Kritéria jsem už dávno uvedl - APU s dobrým poměrem cena/výkon, je dostupné a není zastaralé. Co kdybychom to udělali obráceně, poprosím o odkaz kde je takové APU.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

> Píšu, že cenový rozdíl 5600X vs 5700G je 2000 Kč, ne 5600X vs 5600G. Navíc tam i uvádím, že je 5600G levnější.
Omlouvám se. Nevšiml jsem si, že pletete dohromady 5600X vs 5700G. To je ale trošku demagogie, nemyslíte? Proč nesrovnáváte 5600 mezi sebou?
To byste hned demonstroval výhodnost APU:)

> Bazar bych do prvního bodu nemíchal...
Tak jej nemíchejte:)

> Zbytek tvých výtek je v podobném duchu.
Zbytek mých výtek? To vy jste tvrdil nesmysl o nejhorším poměru cena/výkon. Já se snažím rozluštit jak někdo může k něčemu takému dospět (protože ve stávající cenové politice AMD u APU grafická část téměř neovlivňuje cenu).

> Neexistence výhodného produktu...
Argumentační klam "slaměný panák": existence konkrétního produktu vs existence výhodného produktu
Výhodný produktu existuje. To, co neexistuje, je APU Rembrandt pro desktop (ale existují starší generace, a ty jsou právě dnes nejvýhodnější, pokud nechcete/nemůžete čekat, a potřebujete to hned).

> Od APU se očekává, že bude úsporné, ale zároveň bude mít i rozumný poměr cena/výkon. Cenou za úspornost pro mě je, že to bude mít horší parametry, mírně horší cenu a ne že to bude zároveň extra předražené a extra horší.
Stejná písnička. Extra horší? Předražené? Dejte odkazy a uveďte výhodnější produkt.

> Kritéria jsem už dávno uvedl - APU s dobrým poměrem cena/výkon, je dostupné a není zastaralé. Co kdybychom to udělali obráceně, poprosím o odkaz kde je takové APU.
To Vy tvrdíte: "AMD sice APU vyrábí a je to to nejhorší na trhu co se týče poměru cena/výkon, aktuálnosti a dostupnosti.", a tedy na Vás je tíha argumentů:)

Vaše "kritéria" jsou vágní: "poměr cena/výkon, aktuálnost a dostupnost".
Na "aktuálnost a dostupnost" argumentujete nedostupností nevydaných Rembrandt pro desktop, ale uvedete příklad bazarové několik generací staré grafické karty (s odkazem na cenu). Všímáte si této Vaší schizofrenie?

Na "poměr cena/výkon": argumentujete kombinací dedikované grafické karty a CPU, ale uvedete že očekáváte úspornost (opět další logický nesmysl Vašich argumentů).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Proč nesrovnáváte 5600 mezi sebou?
> To byste hned demonstroval výhodnost APU:)

Tady se už trochu točíme v kruhu. Napsal jsem tam totiž tohle: "Varianta, která se +- vyplatí je 5600G kde ušetříš pár stovek v rozdílu s 5600X, je to méně výkonné než 5600X, ale už teda nemusíš dokupovat GPU."

Asi tomu máš problém uvěřit, ale opravdu zbytek výtek je v podobném duchu, jsi mimo.

Problém 5600G/5700G je, že to je zastaralé, že podporují jen PCIe 3.0, že to má stejně vysokou spotřebu jako cpu s dedikovanou grafikou a tak dále.

Který AMD APU je podle tebe dobrý?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

> "Varianta, která se +- vyplatí je 5600G kde ušetříš pár stovek v rozdílu s 5600X, je to méně výkonné než 5600X, ale už teda nemusíš dokupovat GPU."
------
Méně výhodné? Tím, že poměříte jen a pouze CPU výkon a dáte vůči sobě 5600X a 5600G a řeknete, že tím, že je 5600G o maličko horší, tak to znamená méně výhodné? Pochopil jsem to správně? Takže APU, aby bylo podle Vás výhodné, musí mít CPU část při stejné ceně stejně výkonnou jako u procesoru bez integrované grafiky? Takže vysloveně vyžadujete, aby GPU část byla zcela "zadarmo"?

> Asi tomu máš problém uvěřit, ale opravdu zbytek výtek je v podobném duchu, jsi mimo.
----
Ano. Stačí prohlásit, o tom s kým nesouhlasím: "jsi mimo" a argumenty již nejsou potřeba. Tak to přesně funguje:)

> Problém 5600G/5700G je, že to je zastaralé, že podporují jen PCIe 3.0, že to má stejně vysokou spotřebu jako cpu s dedikovanou grafikou a tak dále.
---
To je přeci něco úplně jiného než Vaše původní: "poměr cena/výkon".

Navíc: jakému use-case odpovídá Vaše "žere víc nez CPU + dedikovaná karta"?Chápu, že pokud budete taktovat APU abyste mohl hrát náročnějčí hry, tak to v porovnání s novými generacemi grafických karet (nikoliv bazarové karty starých generací) žádná sláva nebude, ale to je trošku zvláštní pohled...

Není náhodou use-case pro APU případ, kde nechcete vysoký grafický výkon?Integrované řešení může být dostatečné, a je levnější. Pokud grafický výkon nestačí, poohlédnu se po dedikované grafické kartě. U dedikované GK se mohu dostat do situace, kde platím hodně peněz za výkon, který nepotřebuji.

> Který AMD APU je podle tebe dobrý?
APU má svůj use-case. Není to univerzální řešení. Výhodnost přeci záleží na tom, k čemu to chci. Poukazuji na Váš přístup a hodnocení "nejhorší". Je to nesmyslná generalizace.

Jsem rád, že jsem před lety kupoval Ryzen 3 2200GE. Teď na sklonku uvedení Rembrandt bych určitě počkal. Očekávám (neznám ceny), že Rembrandt pro mě bude výhodná koupě v porovnání s jakýmkoliv jiným řešením (ale rád si nechám poradit).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Ano. Stačí prohlásit, o tom s kým nesouhlasím: "jsi mimo" a argumenty již nejsou potřeba. Tak to přesně funguje:)

Ve dvou případech jsem tě upozornil na zřejmé a nejjednodušeji dokazatelné chyby - "rozdíl 2000 Kč" a následně: "proč nesrovnáváš 5600". Dokazovat zbytek je zráta času. I když ti to celý bod po bodu odůvodním, stane se co? Nic.

> To je přeci něco úplně jiného než Vaše původní: "poměr cena/výkon".
Není? Je to zastaralé a má to špatný výkon. Tudíž bude i špatný poměr cena/výkon, za minimální příplatek v podobě dedikované karty můžu mít výkon několikanásobný. Stačí si to hodit do nějaké tabulky. K 5600G ovšem nemá smysl dedikovanou grafiku kupovat.

> Očekávám (neznám ceny), že Rembrandt pro mě bude výhodná koupě v porovnání s jakýmkoliv jiným řešením (ale rád si nechám poradit).

Neznáš ceny a očekáváš. Já ceny znám, zároveň zhruba vidím strategii AMD a na základě toho neočekávám. V tom je klíčový rozdíl co píšu já a co ty.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

> Ve dvou případech jsem tě upozornil na zřejmé a nejjednodušeji dokazatelné chyby - "rozdíl 2000 Kč" a následně: "proč nesrovnáváš 5600".
---
Upozornil jste sám sebe na Vaši vlastní manipulaci - že Váš příspěvek byl nesmysl: srovnával jste vyšší verzi APU s nižší verzí CPU bez grafiky, a tvrzení o nevýhodnosti (opět).

> Je to zastaralé a má to špatný výkon. Tudíž bude i špatný poměr cena/výkon, za minimální příplatek v podobě dedikované karty můžu mít výkon několikanásobný.
---
Všiml jste si popisu o tom, že APU není univerzální řešení pro uživatele hledající grafický výkon? Vaše "špatný" je pro někoho dostatečný, pro druhého nedostatečný.

> Neznáš ceny a očekáváš. Já ceny znám, zároveň zhruba vidím strategii AMD a na základě toho neočekávám. V tom je klíčový rozdíl co píšu já a co ty.
---
hahaha:D
Jestli zmiňujete leaknuté informace o předpokládané ceně, tak ty jsem četl také. V tom je právě rozdíl mezi námi dvěma: Vy tvrdíte a soudíte, a to na základě zkratkovitých informací a předpokladů. Já ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Upozornil jste sám sebe na Vaši vlastní manipulaci - že Váš příspěvek byl nesmysl

Snažíš se to za každou cenu překroutit, jenže realita je jiná. Upozornil jsem tě, že neumíš číst a tím pádem špatně interpretuješ co jsem napsal. Podruhé, se to opakovalo kdy jsem vyvrátil tvojí lež, že "nesrovnávám 5600" a že opět teda špatně interpretuješ co píšu.

Jsi taková diitovská verze Cempera. Tedy člověka, který dokola vědomě lže a přitom po druhém chce argumenty a důkazy :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Prosím všimněte si, že já se omluvil, když jsem se spletl. Zkuste si z toho vzít příklad.

Stačilo by napsat: "Máte pravdu, APU má smysl, ale záleží na to k čemu. Pro hráče hledající grafický výkon jsou ale lepší řešení." Na tom už bychom se shodli.
Je k Vaší vlastní škodě, že máte potřebu osobně útočit a "mít pravdu".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Omluvil ses v prvním případě, já to beru. Ovšem překvapivě ti to nezabránilo pokračovat v dané stupidní lince :) Z toho si mám vzít příklad? Tak jo no.

Pointa není jestli je APU pro hráče hledající výkon nebo ne, ale že je APU to nejhorší na trhu s poměrem/cena výkon atd. Je mi poměrně jedno jestli mám pravdu nebo ne, nemám problém akceptovat fakta. Uvedl jsem několik příkladů, ty konkrétně nic. Kromě toho, že sis kdysi koupil APU.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.