Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k GeForce RTX 4080: Pěkná spotřeba, zajímavý výkon, nesmyslná cena

Jako zní to rozumně, prostě si lidi kromě pár hightech fanoušků tu kartu nekoupí a dají přednost starší generaci a až staré karty za půl roku nebo za rok vykoupí, potom to NVidia zlevní. Kdybych byl markeťákem jediného výrobce na trhu, asi bych neuvažoval jinak.

Jenže NVidia přeci není jediným výrobcem grafik pro hráče. Má teda NVidia nějaké zákulisní info, že se RDNA3 grafiky nepovedly? Nebo snad věří, že AMD na hráčské karty definitivně kašle a vyrobí jich zase málo, jen aby se neřeklo? Nebo co za tím může být jiného?

Protože za tuhle cenu nejsem magor, abych RTX 4080 kupoval. Na Ampéru jim seru, to by ji museli dávat skoro zadarmo, abych si kupoval v tuto chvíli již zastaralý produkt. Tudíž, pokud to AMD nebalí, tak si koupim grafiku od nich a NVidia utře úplně. Nehledě na to, že mých posledních 8 grafik byly vždy NVidie, ale pokud zkusim Radeon a zjistim, že to není špatné, tak už tendenci klonit se zpátky k GeForce mít nebudu.

Prostě vidim jen dvě možnosti, buď AMD nedokázala vyvinout konkurenční grafiky nebo si NVidia právě vykopala hrob!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odpovědí je Intel ARC.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nechceš přistoupit na sílu značky :). Ale vem to poctivě, od podlahy.

1. Podívej se na ceny grafik obou výrobců i více než pár let zpátky a uvidíš, že se nejen highend prodává v obou stájí neustále dráž. Stejně tak nižší verze. Logicky ignoruji období temna u AMD.

2. NV si vybudovala značku, která byla dlouhodobě lepší, spolehlivější a v době vydání a nějakou dobu po něm měla v lepší kondici i ovladače. Diskutabilní je dlouhodobá podpora, ale to bychom zacházeli do detailů, které fanoušci/zákazníci často nechtějí řešit.

3. Naprosto každý obchodník neustále zkouší, nač je zákazník ochotný přistoupit. V posledních letech je to viditelnější než dříve, ale není to novinka. Nyní to vidíme každodenně i v supermarketech a pakliže nastane situace, kdy obchodníkovi zboží zbývá, jde s cenou dolů nebo lépe, spáchá nějakou super hyper mega akci. Tohle podle mého názoru NV nehrozí, protože bod 2.

4. Setrvačnost trhu - pokud kupuje zákazník "15 let" jednu značku, protože byla "vždy" nejlepší, tak jeho názor změní až situace, kdy tomu tak není nebo nastane problém. Nedokopeš ho k tomu, aby zkoušel něco, co nemá vyzkoušené, když mu funguje k jeho spokojenosti ta 15 let spolehlivá značka.

Jen velmi malé procento lidí se chová pragmaticky a každý z nás má hranici, přes kterou nejede vlak, úplně někde jinde. A pokud obchodník dávkuje negativa v udržitelné míře, tak na ně zákazník snáze přistoupí. Možná o pár jednotek procent zákazníků přijde, ale v globálním součtu na tom často získá. Krásným příkladem jsou operační systémy. Vzpomeň si, co bylo přijatelné a nemyslitelné před 20 lety a jak tomu je dnes (kdyby ti někdo nainstaloval namísto w2k nebo winXP v té době W11, tak mu necháš vstoupit do pravého ucha a levým vystoupit krumpáč razancí barbara Conana, aniž bys utíral příchozí tekutiny). Není to jen to, čemu lidé říkají marketing, ale velké věci se dějí především s námi ve smyslu, jak si umíme krásně nechávat posouvat onu zmíněnou hranici a nechat na sobě dříví štípat (součást reálného marketingu).

Takže ne, AMD se karty pravděpodobně povedly, vzpomeň si na to, že NV prodávala karty na starších procesech, s užší sběrnicí, s horší výbavou, atd. a nižší kapacitou paměti (to konkrétně dodnes) a přesto měla často lepší výkon i spotřebu. Nyní vydává karty na podobném procesu jako konkurence (to nedělá proto, že by nevěděla, co roupama, ale má to důvod), který je dražší a logicky si chce udržet marži (proto skokový rozdíl v ceně). Koneckonců proto dělá co dělá, nedělá to pro vděčný výraz v očích hráče. Jsme v kapitalismu a zde jde o peníze až na prvním místě a pokud dokáže přesvědčit zákazníky o tom, že je to takhle v pořádku, tak dělá svojí práci dobře a není na místě říkat, že se NV zbláznila. Na místě je se ptát, jestli jsme se nezbláznili my, když výrobcům dáváme za highend, mainstream i lowend násobky toho, co před lety (i s přihlédnutím k inflaci a devalvaci) a někteří z nás jsou schopni tvrdit, že za mezigenerační výkon je třeba si připlatit. Možná jsem už stará konzerva, ale princip, že nová generace čehokoliv má být lepší, než ta předchozí, je pravděpodobně smysl nové generace. Každopádně, záleží na zákaznících, jestli na to přistoupí a za jakých podmínek. Je to podobné tomu, jako když lidé nadávají na to, že je všechno zahraniční a když se jich zeptám, kde nakupují, jaké mají auto (dobře, CZ automobilka již vlastně neexistuje), jakou televizi, jaké si koupili jablka nebo vepřové, atd., tak v odpovědi zazní zahraniční značky. Takže styl "podporuji zahraniční značky a nadávám na to, že české značky zanikají/zanikly" považuji za poměrně zábavný. Princip je podobný a ať chceš nebo ne, rozhoduje většina kupní síly tím, jestli na to přistoupí nebo ne. Pro pořádek, většina kupní síly = ti, co firmu uživí, což nutně neznamená chování většiny zákazníků, byť v tomto konkrétním případě to tak je.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

bohuzel 4090 se prodavala prej jak rohliky - 100k kusu prodanych, takze cena 1200$ je v tuto chvili adekvatni
podle me tohle delaji milenialove, nemusi zivit rodinu a jediny co je zajima za cely rok je si koupit iphone a nvidii, jinak mi to hlava nebere

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nebyl 100k údaj o dodaných čipech, nikoli o prodaných kartách na volném trhu?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Taky se obávám, že hlavní problém je v tom, že mileniálům připadá vedle mobilu za dvacet tisíc RTX 4080 za pětatřicet jako celkem dobrý kauf.

Když nebyly grafiky, tak se prodávaly i GTX 1660 za dvanáct litrů a 1650 za sedm. To je prostě... Uááá, v háji. Dokud to lidi budou za ty prachy kupovat, tak se to za ty prachy bude prodávat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No když jim budete furt dávat zlaté ocenění, tak co si mají potom lidi myslet :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No jo, a co lepšího nad dvaadvacet tisíc se dá teď koupit?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No to je právě to.. tohle mi přijde na hlavu postavený. Může být až za měsíc. Takže prostě tomu tu hvězdu dáme, protože ikdyž to je absurdní nabídka, tak nic lepšího není. Já chápu, že to je z jedné strany správně - prostě nic lepšího není, tak by se to mělo ocenit. Na druhou stranu pokud se to tváří jako fajn produkt, který má výkon a dobré provozní vlastnosti, ale cena je naprosto neúměrná a přitom víme, že konkurence je za dveřmi s nabídkou, která se tváří mnohem lépe, tak by to rozhodně nemělo dostat zlaté ocenění už jen z principu do té doby, než se ty karty poměří.

Protože takhle co budete dělat, když Radeon 7900XTX vyjde, bude za těch 999 dolarů a bude byť stejně výkonný nebo výkonnější? Dáte mu Platinovou nebo Diamantovou? Nebo půjdete zpátky do recenze RTX4080 a odeberete jí hvězdu - když už to nikoho nebude zajímat, protože všichni viděli, že už zlatou dostala?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"..tak by to rozhodně nemělo dostat zlaté ocenění už jen z principu do té doby, než se ty karty poměří."
.. tak tohle presne udelali na HWU. Jednoduse rekli, ze doporuceni vydaji az v momente, kdy to srovnaji s novou varkou karet od AMD.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vždycky je nějaký hardware, co má přijít potom. Po RX 7900 XT a XTX se bude zase čekat na respin, který už dá těch ~3 GHz, co měly dávat Navi 31.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne tak docela, to jsou stejne "tridy karet". Neni treba cekat na vyssi mainstream, kdyz se testuje high end.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle se dá považovat trochu za alibismus.
Teď v rozpětí necelého jednoho měsíce vyjdou 2 (3) grafické karty, které si mají přímo konkurovat, tady mi to přijde jako správné řešení... ten horizont vyčkávání je únosný a nečeká se na Intel až za možná 2 roky vydá něco co slíbil. Jestliže pak přijdou nějaké refreshe, respiny a podobně, tak se uvidí podle situace a časového odstupu nástupu respinů a nebo se to třeba řešit nebude, protože cena už bude zase někde jinde a půjde o celkově výhodné nabídky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ruku na srdce Adame, PCT je známý svým zaměřením na Intel CPU a Nvidia GPU, které tam jsou obvykle lepší, výkonnější, stabilnější a více oceňované bez ohledu na cenu. :)
Také si nelze všimnou jak vyzdvihujete na PCT DLSS. Pak to vidím všude na webu v diskuzích. Nvidia fans si koupí RTX 3060 jen proto, že má podporu DLSS, bez ohledu na konkurenci.

Jirka Kocman to zde také mohutně podporuje Nvidii, přece si nekoupím GPU která umí jen FSR, koupím si takovou co umí DLSS a FSR současně! V diskuzích (ne těch HW!) potom čtu jak si majitelé Nvidia vypínají DLSS, protože jim to mrví obraz a povídačky o tom jak DLSS 2.x je kvalitnější než FSR 2.x v případě Cyberpunk 2077. :)
Jedním z důvodů proč majitelé Nvidia RTX vypínají své magické DLSS je fakt, že hrají jen v FHD rozlišní (to proto, že mají 144Hz monitory a nechtějí dát za GPU 30k+) kde to prostě nevypadá dle jejich slov hezky, spíše naopak.

Je to úplně stejná písnička (bohužel) jako je SONY PlayStation mafie redaktorů zde v ČR/SK. Každá hra na PS je must have titul s min. 99 +% hodnocením, a že jde často o rubačky kde půl hry jsou CGI filmečky nikdo neřeší. Jistí šéfredaktoři (hmm tak třeba zing) rozdávají 10 jak na běžícím páse. Co na tom, že na PS nevychází nic jiného než rubačky a akční příběhové adventure. Úzce zaměřené portfolio a všichni jsou happy. Podobné je to u Vás na PCT.

Vaše recenze GPU mám vcelku rád ale stále tam jde cítit to nadšení z Nvidia. Každopádně je to lepší než OBR a jeho Intel mánie.

PS: v jednom s Vámi ale souhlasím. Dokud jsou lidé ochotní kupovat každý půl-rok mobil za 20k tak se jen tak nové GPU nezlevní. V tom máte na 100% pravdu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A není to takové trochu zvláštní...? třeba teď jsem četl u nich recenzi na RTX 4080, skóre sice 90, ale pak se tam dočteš, že neví, jestli se dá za tu cenu vlastně doporučit... takže co se potom hodnotí tím číslem? Podle hodnocení fajn, ale nakonec vlastně ne až tolik, vždycky jsem to bral jako nějakou míru doporučení nebo tak něco, ale takto to přece nedává žádný smysl. To se jako vůbec nebere v úvahu cena a hodnotí se GPU jako taková...? A jak se to dělá?... já si nějak neumím představit, jak bych mělo něco hodnotit když neznám cenu té věci, připadá mi to prostě divný, vždycky potřebuju přece nějaké porovnání s konkurencí, jinak mi to přijde totálně o ničem, podle čeho poznám, že je výkon zrovna takový vlastně dobrý...?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych si to skore prelozil asi tak, ze je to "ciste" technicke skore.
ALe je mozne, ze je tam trochu "grey area"..kde se misi tohle skore s "doporucenim". Kazdopadne doporuceni neni "zavisle" na tom skore.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky bych to viděl, jako skóre techniky, výkonu, spotřeby a podobně... To se dá porovnat s předešlou generací. Takže produkt jako takový je dobrý, což se shodne plno lidí, ale vedle toho se člověk musí podívat na cenu ... a to už je jiná písnička.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to opačně:) Jako grafická karta to může být dobré, ale jako produkt (to co míří na trh) je to mizerné :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To by dávalo stejný smysl, jako kdyby na jaře vyhrál nějaký atlet zlatou medili za uběhnutou 100m za 8sec, načež by tento čas o půl roku překonal jiný atlet o 2sec a tomu předchozímu by tu zlatou medaili sebrali.

Věci je možné posuzovat pouze v danou chvíli, zvlášť v segmentu, který se vyvíjí tak překotně jako IT, HW atd. Prostě teď a tady je to nejlepší HW, takže dostane v recenzi ocenění a pokud ho za čtvrt nebo půl roku jiný produkt překoná, dostane zase ocenění a v recenzi se to napíše.

Cena je úplně samostatná položka, která by při hodnocení neměla vůbec hrát roli, protože cenu určuje trh, resp. nabídka a poptávka. Cenu si stanovuje výrobce na základě hodnoty, kterou daný produkt zákazníkovi přináši a teprve trh tento odhad prověří. S hodnocením to nemá co dělat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cena u nějakého hodnocení produktu samozřejmě hraje roli.

Představ si třeba notebook... Postav k sobě stroj za 15 tisíc a za 50 tisíc. Oboje bude mít stejné CPU, stejně paměti a diskové kapacity.

To že stroj za 50 tisíc vychválíš do nebes za všechno, materiály, kvalita zpracování, odolnost, výdrž, portová výbava, displej, form factor (třeba convertible či 2v1) neznamená že ten stroj za 15 tisíc je nepoužitelný krám.

Musíš to vždy hodnotit v rámci nějaké cenové kategorie. Pak třeba ten notebook za 15 tisíc vyjde v celkovém hodnocení lépe než stroj za 50, protože u stroje za 50 neopomeneš sebemenší nedokonalost, kdežto u stroje za 15 si takové "vady" ani nevšimneš

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No asi tak, co potom chceš dávat v low endu, nebudeš dávat žádná ocenění, jen protože to je prostě slabé? To je přeci nesmysl, vždycky je potřeba zohlednit cenu a hlavně konkurenci, to určuje jak je ten produkt vlastně dobrý, podle mne prostě bez toho nejde nic hodnotit, je jasné, že levná GPU nemůže být tak výkonná jako ta nejdražší, to ale přece taky není důvod tomu strhávat nějaké hodnocení. Jakési hodnocení bez ohledu na cenu jsou spíš jen jakési velmi subjektivní pocity autora z té GPU, to nemůže mít s regulérním hodnocením nic společné.

Takže tady když vydá první Nvidie nové GPU, samozřejmě tam je oproti old genu úžasný rozdíl, takže se tomu dá ocenění, i když je už teď každému jasné, podle toho co AMD ohlásilo, že cenově budou za chvíli vycházet totálně mimo a kdyby to pořadí bylo opačné, tak to za tu cenu bude vypadat jako výsměch, protože GPU za 1.200$ (RTX 4080) bude pomalejší než GPU AMD za 1.000$ a bude stejně výkonné jako GPU jen za 900$, tak ale dáme zlatou, jen protože to tu bude o měsíc dřív a nic lepšího není... fakt super logika a to že většinu svého života to bude proti konkurenci extrémně nevýhodné a za tu cenu pak už slabé a že takové zhodnocení proti old genu je vlastně úplně mimo mísu, protože mezi tím nikdo vybírat nebude, to už nikoho nezajímá a AMD se pak asi nedá nic, protože už nepřinese ten zlepšený výkon, jen to dorovná a cena „nikoho“ nezajímá, pak se BFU podívá na „hodnocení“ a u Nvidie bude zlato, u AMD nic, tak co si o tom má podle toho myslet, pokud tomu moc nerozumí a nechce se šťourat v těch grafech, samozřejmě si odnese, že Nvidii bude mít lepší a přitom to bude úplně naopak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně se považuji za střední třídu, mobil mám za 30 a grafika za 36 mi nepřijde něco nedostižného. A to žiju v druhořadé zemi s nízkou kupní silou.

Mít stejné zaměstnání v zemi první kategorie, vydělávám čtvrt milionu dolarů ročně a nějaká grafika za 12-15 stovek kterou koupím jednou za pár let mě nevytrhne když měsíčně za bydlení dám 4 tisíce, za auto litra, za další drobnosti a jídlo dalšího litra, litra za kvalitní zdravotní pojištění...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

mobil za 30 + je demencia...a nech mi tu nikto kto nezarába miliony netvrdí že ho využije. Využil ho marketing...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

V klidu, to se tady jen Jirka musel pochlubit, jak se má dobře a ukázat nám všem, jak je vlastně mimo realitu, protože neví, kde vlastně střední třída je :D

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Střední třída je taková která ze svých příjmů bez problémů vyžije - zaplatí nájem nebo vlastní bydlení, k tomu dokáže tvořit finanční rezervu, má na své zajištění pro stáří, můžeš jezdit autem střední třídy, dovolit si nějakou rozumnou dovolenou/cestování a klidně si můžeš dovolit tu a tam nějakou hračku pro radost. V případě výpadku příjmů můžeš v pohodě vydržet třeba půl roku/rok z úspor.

V CZ prostředí to beru pro čtyřčlennou rodinu (2+2) že hrubé příjmy budou minimálně v hranici 80-100 tisíc. Jsou to peníze za které můžeš normálně žít, ale zároveň nemůžeš bezhlavě utrácet. Vyšší třídu považuji s příjmy někde 120-150 tisíc, fakticky vše co máš navíc proti těm 80-100 jsou "volné" finance, protože životní náklady máš pokryté, stejně jako úspory a drobné investice.Tzn pár s příjmy přes 60 tisíc osoba... lidí s příjmem 60+ hrubého je v ČR přes 10% všech zaměstnanců. Lidí se 100+ jsou asi 3% zakměstnanců, cca 130 tisíc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jsem někde mezi 5-10%, ale rozhodně si teda nepřijdu bohatej, hlavně teď s rostoucí inflací, spíš vyžiju a něco ušetřím...ale vím, že oproti zbytku republiky je to sakra rozdíl, což je dost smutný...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

aj keď patríš k najvyššej triede a mobilom nezarábaš tak míňať peniaze za 3,14čovinu je zbytočnosť a nafúkanosť ukázať že si iný....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ale třeba iPhone není drahý, když to rozpočítáš na dobu podpory. Aneb nejsem tak bohatý, abych kupoval levné věci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A opravdu ten mobil budeš mít 6 let, aby ti to aspoň k něčemu vůbec mohlo být?, podle mě ti to je úplně na dvě věci u spotřebky. Vždyť za těch 6 let z toho už budeš mít i za ty prachy co to stojí úplné ořezávátko, se podívej jak tehdejší iPhoby teď vypadají oproti nějakým levným Androidům, vždyť už tak iPhone oproti jiným nijak výrazně nevybočuje kromě přestřelené ceny, v lecčem jsou dokonce i horší, to si rači za tu cenu koupím „levný“ srovnatelný Android a pak ho vyměním za další Android a budu na tom ještě o dost líp.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nepotřebuju ho mít 6 let, stačí třeba 3-4. Většina Androidů má nové verze jen jeden rok, takže jsem furt na několikanásobku ceny - a neplním tak rychle skládky ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jako nové verze SW? Já mám SG S10e a začal na Androidu 9, pak ho postupně upgradovali na 10, 11 a 12, security updaty x-krát ročně a to je už celkem starej telefon...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mluvím o většině - a ten Samsung taky proto nestojí výrazně míň než Apple.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dva nejprodávanější mobily na světe mají cenovku 800 a 1100 dolarů, další dva v top 4 mají pak cenovku 700 a 1000 dolarů.

Ročně to dělá jen pro tyto 4 modely cca 150 milionů kusů. A nevidím v tom že by byl drahý. Je normální že to vezmeš třeba za 40-50 dolarů měsíčně na splátky bez navýšení, po dvou letech vezmeš nový a starý dáš jako trade in, často s tučným bonusem, takže tě to pak stojí třeba jen 15-20 dolarů měsíčně,když to potřebuješ ušetřit, tak si holt 2-3x nekoupíš po cestě do kanclu ve starbucks kafe... Na druhou stranu kdo bude řešit dvacku měsíčně kdy tvé pravidelné výdaje jsou v řádu tisíců.

A to jestli ho využješ? Samozřejmě... levné telefony ti obvykle neposkytnou to co drahé, čím levnější přístroj tím více komporomisů. Za mě v podstatě existují jen dva telefony. buď iPhone nebo Skové Samsungy, ok možná foldably od Samsungu. Oboje stojí podobně

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

no a presne o tom píšem, top predávané mobily za 800...1000...lúza s 3,14čovinov v rukách môže ukázať že je mačo...no s ferrari to neukážu....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

$250k rocne streni trida? To i dnes vyssi stredni. Stredni trida se bere cca mezi $50k a $150k.

Ale chapu, co tim chtel basnik rici a souhlasim. Problemem nicmene je to, ze se stredni trida v USA zmensuje. Uz to neni ~40% populace, jako drive, ale miri nekam k cca 10%. Distribuce prijmu se meni a vetsina domactnosti ma prijem pod $50k.

Pokud bychom nicmene zustali u stredni + vyssi tridy, tak jsme na cca 13% populace, kde to znamena cca 40 milionu lidi jen v USA a to je dostatecne silna skupina i v pripade, ze si grafiku kouupi kazdy desaty. Porad se bavime o cca 4 milionech RTX4080/4090, pripadne 7900XTX, ktere muzou najit sveho majitele takrka za jakoukoliv cenu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V ČR se považuji za střední třídu, mám tak akorát na splácení svých závazků, tvorbě finanční rezervy, běžné výdaje a ještě mi zbude asi 20% přijmu jako "volných" peněz, které můžu dát na cokoli.

Kdybych ale to samé dělal v US tak se dostanu na 120-150k ročního platu, k tomu roční bonusy a nějaké nefinanční plnění a budu někde na čtvrt míči dolarů, řešit jestli grafika stojí 5 set nebo 15 set už nestojí za řeč.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ešte si sa nepochválil kde si všade bol, aké ferrari máš...a hlavne akého pipíka dlhého máš...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z tebe musí závist kapat, když během 5 minut mu to samý napíšeš pod třemi příspěvky. Vlastně nejsi lepší než on.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

LOL závidím to vieš, je čo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, já viem, čo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně by hlavně zajímalo nakolik u něj (jirkyk) sedí ta rodina se dvěma dětmi. Kde rodiče mají těch 60k hrubého oba. Mně to spíš sedí na někoho kdo žádné děti živit nemusí, pak ano pak není problém si místo toho kupovat mobil za 30k... Nicméně většina obyvatel ČR takové příjmy nemá a u "střední" třídy bych čekal, že do něj i ten "střed" rozuměj průměr vejde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

k těm mobilům, obvykle si dražší modely (různých značek) kupují právě chudší, protože je to statusový symbol. Skutečně bohatý člověk (tím nemyslím jen top 2%) tyhle symboly neřeší (když už si třeba koupí iPhone nebo flagship Samsungu, tak ho používá roky, dokud funguje).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co jsem naposled četl, tak v USA je třetina lidí na pokraji chudoby...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to tak. Stredni trida se povazuje od 2/3 do dvojnasobku prumeru nebo medianu (ted nevim). Hranice chodoby pak 1/3 a to je cca $25krocne na domacnost.

Vzhledem k tomu, jak velke mnozstvi lidi tam dela nekvalifikovanou praci, tomu verim. Obrovska spousta lidi ma prijem pod $10 na hodinu a staci jeden clen domacnosti bez prace a jsou okamzite pod hranici chudoby. Si clovek rekne $2000 dolaru mesicne jako chudoba, to je prece vic nez prumer v CR. Nemaji ale poradne zdravotni pojisteni, bydleni je drahe a v restauraci (ne fastfood) je jedlo taky od $30 na osobu. Neni to srovnatelne. Navsteva lekare vyjde hoodne draho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jirko najdi si definici co je reálná střední třída. Se svým platem programátora nepatříš do střední třídy ani náhodou. Považovat se samozřejmě může každý na co se cítí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Eh, nepouštěl bych se do termitů, když nevím, co znamenají.
Milenialům právě teď stoupají hypotéky a rodí se 1. či 2. dítě. Nějaká nVidie nebo gaming....

Když na to teď tak koukám, napsal jsi dvě věci a obě úplně blbě. Dej su kafe :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem milionář, hypotéka mi tento měsíc skočila z 2.04 na 5.79. Nepotěší, ale v rozpočtu to nijak nepoznám... to mám v plánu za tento fix předčasnými splátkami tu hypotéku doplatit, případně to dorazit na konci fixu. Že bych musel omezovat nákupy pro radost rozhodně necítím. A kdybych něco jako grafiku potřeboval na práci tak už vůbec není co řešit, Ta grafika si na sebe vydělá za pár dní.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

okey když koukám na wiki tak mileniál je narozen max. do roku 1996, takže jim je 26-30 cca, což máš pravdu, že zakládají rodiny a nejspíš maj už hypnotéku, tak to měla být generace Z teda :)

jinak co se týče o počet kusů tak mohli vyrobit karet míň na launch než těch 100k, ale to nemění nic na faktu, že je stejně vše vyprodané a kafe nepiju :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

100k neni fakt moc. Vem si, ze mas treba 100 zemi, ve kterych se to prodava nebo maji kupni silu to koupit. Pak se ti redukuje 1k karet na stat.. to je podle mne docela malo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ad 100k. Ůdaj je, kolik nVidia expedovala čipů. Vůbec nevíme, kolik se z toho vyrobilo resp. expedovalo karet, kolik takových karet se dostalo "do CZC" (a ano, asi s úspěchem můžeme předpokládat, že došlo k prodeji všech). Tam může být kazovost, výroba kdo ví čeho, dodání kdo ví kam.... Klidně mohlo jít do prodeje třeba i polovina? Netuším, těch 100k je pro nás pozorovatele v podstatě jen hausnumero :)
Co můžeme vědět, že např. AMD prodalo v konzolích na trhu za poslední měsíc třeba milion APU čipů, jen pro srovnání :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

NVIDIA v předcovidové non těžební době prodávala kolem 9-10 milionů karet čtvrtletně, to je 100 tisíc denně. Když koukneš třeba na Mind Factory na nějaké statistiky, tak zjistíš že topových grafik se prodává řádově v nižších desítkách denně. Nejvíc se prodává střední třídě, v té době ze které čerpám to byly 2070/2070S a 5700XT, těch se prodávaly stovky denně, tomu pak odpovídá i statistika CZC za 2020 nebo co to byl za rok kde nejprodávanější grafika byla RTX2070, stejně jako v tom německu. Ale je to retail trh. V OEM se topových grafik moc neprodá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Treba si pozrieť výsledky RTX 4090 aj v takzvanom "Content Creation", nielen v hrách. Napríklad jedna RTX 4090 v teste VRAY GPU Renderig má väčší výkon než dve RTX 3090 a v ostaných GPU rendroch je to podobné a blíži sa výkon jednej karty dvom z predošlej generácie. Takže tie karty môžu kupovaľ ľudia z tejto brandže a ešte ušetria oproti nejakej profesionálnej RTX karte.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To ať si strčej za klobouk ... já jako hráč takovýhle voloviny nepotřebuji a nebudu za ně připlácet. Tohle je tak pro nějaké creatory a podobné lidi, co se jim to vyplatí, protože Quadro stojí nesmysl. Tak ty prachy začnou tahat tímhle způsobem a lidi to budou ještě cenit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Potvrzuji domněnku. Jako bych to viděl na vlastní oči. V IT máme takových dobře vydělávajících mileniálů mraky. Jednoho z nich co kupuje každou novou generaci Nvidia v den vydání jsem už měl tu čest potkat. Mají plat pro sebe, nestarají se o domácnost, rodinu, děti, apod. často bydlí u rodičů a jediné co je zajímá jsou nové hry a už aby v den vydání měli doma novou highend Nvidia GPU. :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S komentářem souhlasim, ale každopádně na tu cenu já hned nepřistoupím a počkám až co vypadne z AMD. Nespěchám, klidně to může být až v březnu.
Chtěl jsem svým komentářem říct, že jsem byl potenciálním zákazníkem NVidie jen co RTX4080 vyjde, ale s tou nastavenou cenou nejsem. Takže NVidia mohla mít nějakých 800-850 dolarů "doma" a já o ně
+ DPH mohl být chudší. S cenovkou, kterou tam NVidia nahodila, budu čekat já a bude čekat i NVidia. Nakonec se může reálně stát, že NVidia bude mít 0 dolarů a ty peníze ode mě natečou k AMD.

Otázka je, kolik zákazníků NVidie se zachová stejně jako já. Možná budu výjimka a NVidii to trápit nebude, ale možná že nás bude uvažovat stejně hodně a potom nebude mít kožeňák ani na novou bundu, jeho boj. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Když koukám kolem sebe i lidi co na to mají kupovali před 2 roky 3080 s tím, že za víc jim to nestojí. Vlastně neznám nikoho, kdo by dal kdy za novou grafiku víc jak 27000Kč. Možná to své kupce mít bude. Ale ty ceny jsou neskutečný. U CPU to ještě chápu. Desktop lehce (méně PCIe linek) kanibalizuje vody HEDT, kde i tak poskytuje mnohem lepší výkon za mnohem lepší ceny než bylo HEDT v r.2016. Takže je pořád opodstatnitelný, že se dá koupit CPU k 20 tisícům. Protože tam prostě ten výkon je. Ale když vezmu ty přírůstky výkonu mezi generacemi, které jsou u nvidie u xx8x řady dost podobné, ale najednou je o 71% vyšší cena....tak nemám slov. Je to masakr.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Popravdě, já bych nedal za novou grafiku víc než 12k a to ještě za nižší high-end...prostě víc mi už přijde, že to dát za kartu jen na hraní nemá smysl a jsou to vyhozené peníze...něco jiného by bylo, kdyby si ta karta na sebe vydělala, ale to není můj případ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím, že utrácení za koníček je vyhození peněz. Je to relax, aby člověk byl zase produktivní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť je to v pořádku, každý máme jiné priority i vnitřní limity. Pro mně je taková cena naprosto nepřijatelná a není to o tom, že bych si to nemohl dovolit, ale je to prostě nesmysl. Stejně jako nikomu nedám za kilo cukety stokorunu či za elektrovozítko půl druhého milionu. Přesto jsou lidé, kteří na to přistoupí a vypadá to tak, že jich není málo (o tom jsem de facto psal v původním postu) a tak NV nebude bolet, že nedostane 800-850 ďolíků od tebe, ale naopak budou rádi, že jim dostatek lidí za kartu zaplatí o 150-200 babek víc, než je tvůj vnitřní limit. A jak někdo psal, RTX 4090 mizí poměrně stabilní rychlostí, proto nemám strach ani o to, že by se neprodali RTX 4080.

Stejně tak chápu tvojí obezřetnost a skutečnost, že počkáš na vydání Radeonu 7900XTX či XT. Pro mne jsou i částky ohlášené AMD za tyhle karty nepřijatelné a jsem rád, že jsem se v době, kdy jsem páchal upgrade herního PC, rozhodl, že k němu koupím QHD monitor, protože jsem čuchal, že ještě pár let budou grafiky pro 4k stát nesmysl. A to v té době (08/2018) ještě nezačala nedávno zdechnutá "kryptovlna" a nebylo očekávatelné takovéto skokové zdražení. Přesto, ani tvůj, ani můj přístup není vzorovým chováním, spíše okrajovým. Rád bych se pletl a bylo by super, kdyby se jim na to lidi vy...kašlali. Ale to se očividně neděje ani u nás, kde je průměrný výdělek poměrně dole. Ale to už bychom se dostali úplně někam jinam. Prostě na novou bundu bude, nemám strach.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

4K je úplně v pohodě i na 1440p. Taky jsem se toho bál, protože mám 6700XT a ta dává 4K snad jen ve Wolfensteinovi a Doomovi a pak ještě pár nenáročných hrách, ale zjistil jsem, že i na 4K monitoru se dá úplně v pohodě hrát ve 1440p, ta interpolace je na tak jemném rozlišení prakticky neznatelná a rozhodně lepší, než nativ 1080p na FullHD monitoru...ale ani to často není potřeba, dá se nastavit i 3072x1728 nebo 3200x1800 a prakticky to od 4K nepoznáš, ale potřebuješ jen o 30% výkonu míň a to i 6700XT dává...a takové 4K ve Windows s 200% či 150% zvětšením, stejně velké jako na FullHD či QHD, ale ty detaily a ostrost, jemnost fontů je kurva rozdíl oproti monitorům s nižším nativním rozlišením...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V 2160p jsem odehrál Forza Horizon 4 a 5 nebo Horizon Zero Dawn na kartě, která je v bazaru i za 5k...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

cena je vážně nesmysl, byť odpovídá ceně původní 3080 v době kryptokrize. Ale asi tuším proč je to takto naceněné - jednoduše nemají kapacitu na velkosériovou výrobu, takže cenovka spolehlivě odfiltruje méně movité. Osobně mám obyč. 3080 10GB a i ve 4K žádná velká omezení nepociťuji.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nebo je prostě problém v tom, že při všech modelech RTX 30 zjistili, že ať naskladní karet, kolik chtějí, na start nedokáží pokrýt poptávku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toho bych se nebal u 4080. 4080 je skladem a neprodava se. Udajne se jedna o jeden z nejhorsich prodeju NV v historii. To i Zen4 se prodava jak namazany krajic, oproti tomu :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

JJ. Cital som clanok na wccftech. A necudujem sa po tom, ako som videl ceny 4080tok na Alze. Akoze okolo 1500 az 1900E. To je sila. Hlavne ked oproti 3080 je narast vykonu iba o 30%. Teraz neviem ci to je so zasobami starsich kariet naozaj take zle alebo NV skusa kam az su ochotni lidia ist.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Teraz neviem ci to je so zasobami starsich kariet naozaj take zle alebo NV skusa kam az su ochotni lidia ist."
.. ja bych rekl ze asi kombinace obojiho. Mozna se na tom prihrivaji i vyrobci karet. Ale to by jsme museli vedet, za kolik jim ty chipy NV prodava a jake maji naklady se zbytkem karty..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Anebo NVidia využívá před vánoční sezóny a toho, že AMD nemá v současné době konkurenci. Až AMD přijde se svou verzí, tak cena klesne. NVidia se mezitím napakuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Huang dal si myslím celkem jasně najevo, že zlevňovat nechce, navíc by to vypadalo dost divně to pak najednou nějak moc zlevňovat.

Myslím si, že i ta RTX 4070 Ti bude stát těch 900$, jak to bylo původně oznámeno akorát jako RTX 4080 12GB, jednoduše proto, aby to do toho cenově prostě zapadlo, přece nemůžeš mít RTX 4070 Ti já nevím... „jen“ za 700$, když RTX 4080 stojí co stojí, ten rozdíl by byl strašně velký. Nvidie si prostě řekla, že když chceš vyšší výkon... dobře tady máš novou generaci, ale taky si připlatíš, už to není tak, že čekáš na novou generaci, protože přinese lepší výhodnost atd... ne, nová generace je už prostě luxus, za který si musíš připlatit.

Ona by stará generace nemusela být zas takovým problém, třeba nějaká ta RTX 3080 Ti určitě poslouží ještě skvěle, pokud bude nějaká dobrá cena, jenže je v tom takový menší háček – máš sice výkon dobrý, řekněme na úrovni nějakého mainstreamu, cenu třeba taky... ok, jenže ti pořád zůstává ta high end spotřeba, která se ti u toho už prostě nezlepší jen protože to kupuješ v roce 2022, pořád to je to stejné 8 nm GPU a to je podle mne ten největší problém, co mě na tomto štve... pořád musíš kupovat drahý zdroj, nějak to chladit, protože to topí atd... toto má prostě od ideálu hodně daleko, toto přece není žádný mainstream. A jak vyjde nová generace s tímto výkonem a zlepšenou spotřebou, tak si to výrobce zas taky nechá zaplatit.

Takže ano, sice efektivita skvělá, ještě aby ne, když tam je takový skok ve výrobním procesosu, ale oni si to taky očividně uvědomují a nechávají si vše zaplatit a ve výsledku z toho stejně za tu cenu asi nebudeš zas tak nadšen.

Ty GPU jsou samy o sobě zajímavé, jenže i sebelepší grafiku dokáže zabít přemrštěná cena, což bude případ asi celé této 40. řady.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ako nerozumiem ti. stále kecáš na čo si počkáš, nedávno si tu niekde písal že máš 3080 tak ti neverím že by si si kupoval gpu každej generácie.....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zas tak nevýhodná (při srovnání s GF 4090) GF4080 není.
Beru-li, ten computerbase graf za 100% základ, tak 4080 dosahuje při necelých 68 % (9728/16384) aktivních stream procesorech 74 % výkonu 4090 při 74% ceně.
Ovšem pořizovat si ji stejně nehodlám, radši si počkám jak dopadnou skutečné testy u konkurenčních RX7900 a RX 7800XT (byť na druhou to bude čekání možná až do března)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

milá Robin, dnes nakupovat hw je hodně ošemetné. Pokud máš grafiku starší generace střední/vyšší třídy tak se to vůbec nevyplatí, leda pro radost když nevíš co s volnými penězi.
Já to praktikuji tak že prodám hw předchozí generace co má ještě slušnou hodnotu a minimálně půlku nového cpu/gpu si zaplatím z prodeje předchůdce.
Taky jsem uvažoval chvilku prodat Gainward 3080 10GB aspoň za 20Kk a vzít 4080tku - ale jednoduše proč, tato generace nemá moc co nabídnout proti Ampere, víceméně pokrok v "mezích zákona", zato příplatek hodně velký. Lepší už by mohla být nabídka s plně aktivním jádrem, ale tam se obávám že cena bude 40 tisíc jako základ.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím, že upgrade na RX7900 nebo RX7800XT z mé 5700XT anniv. už smysl má. Jen přemýšlím nad tím, zda si ji nechat jako rezervu (provedení je krásné) nebo ji pustit dál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Určitě má:)
Já učiním to samé, limituje mě VRAM, výkon a HDMI specifikace. Vlastně si snad ani nepamatuji upgrade GPU s takovým reálným dopadem. Naposledy u koupení 3D akcelerátoru Voodoo:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Porovnávat s cenou absolutního high-endu je ale nesmysl. Tak se cena nekalkuluje dle trhu, ale prostě "cenu chceme a cílovka akceptuje".
Nemůžeš od nesmysl ceny pak počítat celou nabídku :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přece si nebudu kupovat dva roky starou kartu za cenu vyšší než měla stát v roce 21.
Na 4080 jsem měl zaměřeno ale ta cena mě odradila ne že bych na to neměl ale jde o princip.
Počkám co vyleze z AMD.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

AMD nebude mít důvod výrazně cenově podstřelovat. Celkově budou ceny téhle generace výrazně vyšší než u té minulé.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja ti nevim, kdy jsi tady chybel, ale zatim vsechny informace o RDNA3 mluvi o tom, ze budou v pomeru vykon/cena podstatne lepsi/zajimavejsi nez NV.
Priklad:
GF 4080 16GB, vykon 100%, cena 1200$+DPH
7900XTX 24GB, vykon cca 115%, cena 1000$+DPH
I kdyby byl vykon stejny, jakoze podle tech informaci nebude, tak porad bude 4080 o 20% drazsi a s mensi pameti.
Ne ze bych jasal nad cilovou cenovkou AMD karet, ale v porovnani s NV by to mohlo byt nebe a dudy, aspon v high endu.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Nikde není napsané, že NVidia nemůže zlevnit až příjde konkurence. Do té doby se napakujou a pak srovnají cenu. Ale i tak bude tahle generace karet výrazně dražší než ta minulá. Takže poměr cena/výkon bude srovnatelný s minulou generací. Nemají důvod jít dolů. Lidi si zvykli na drahé karty a budou kupovat i za tyhle přemrštěné částky.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Přesně: 7900XTX za 1000, 7900XT za 900 a 7800 za .... dolaru. Kolik to asi bude? 800 nebo ještě o něco méně?
Každopádně ceny vypadají od AMD velmi příznivě, otázka je spíš dostupnost karet. :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problemem rdna3 je, ze ma vykon v rasterizaci, kde ho treba ja nepotrebuji. Mam 3080, hraju ted na 2k 144Hz a v hrach bez rt jsem uplne v pohode. Takze mi je naprosto jedno, jaky rasterizacni vykon karta ma, ty grafy rovnou preskakuju a koukam jen na rt, kde mi vykon chybi citelne. A tam podle vseho 7900xtx bude vyrazne pod 4800. Ne ze bych si ji bezel koupit, proste tuhle radu vynecham stejne, jako jsem vynechal 20xx.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám to stejně. 3080 a RT na max.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém Ady je, že má výkon v RT, kde ho nepotřebuji. Hraji 1x 2160p a chybí mi rasterizační výkon.
Grafy výkonu v RT rovnou přeskakuji, zatím jsem hrál jednu hru s jeho podporou (Tomb Rider) a nemyslím, že bych nějak utrpěl.
Také mi nebudou chybět (nechybí - patch už je venku) nové RT odrazy na vozech v zpětném zrcátku v FH5.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Taky můžeš hrát na minimální detaily a dost ušetříš na grafice. Zrovna RT je v mnoha hrách dost vidět. Naposledy ve Spidermanovi byl docela rozdíl v odlescích na mrakodrapech a vodních hladinách. Je rozdíl, jestli se leskne opravdový obraz města nebo nějaké mapy.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Určitě jich není mnoho, ale několik. A z toho jen několik mě zajíma. Např. CB77 příští rok po dodělání.
A ano, dokonalé odrazové plochy na super čistých podlahách (zvláště po nějaké epické bitvě :D ), fasádách a dokonale rovných vodních plochách. Sorry, to mě ani nenapadlo zahrnovat.
Jako vážně? Támhle radíš snižovat detaily, aby se získaly nerealistické detaily jinde? :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Rada snižovat detaily byla reakce na ten tvůj nesmysl s tím že tě nezajímá RT. Prostě pro tebe další způsob jak ušetřít. 640x480 a minimální efekty a jak krásně ti to pojede :D

K osvětlení scény nepotřebuješ nutně dokonalou vodní hladinu. Ono to funguje dobře na jakýchkoliv površích a je to dost vidět. RT není jenom kvůli odleskům, ale celkovému nasvícení. A Spiderman a CB77 jsou super příklady použití RT.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jako že má nepotřeba RT je nesmysl, ale jeho nepotřeba rasterizačního výkonu není nesmysl? Tady se zase začínají rojit perly...:/

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nás zajímá celkový výkon s RT. Nekupuju si HighEnd grafárnu abych hrál bez RT, takže hrubý rasterizační výkon má pro mě asi takový význam jako výsledky při 640x480 na minimální detaily. Hrubý rasterizační výkon má význam u low end grafáren nebo maximálně střední třídy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Hrubý rasterizační výkon má význam u low end grafáren nebo maximálně střední třídy."
.. ne, ma vyznam vsude vztazeny k rozliseni ve kterem hrajes. Pokud budes mit 8K monitor/televizi, nebude ti stacit ani soucasny vykon 4090.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak jelikož oni tady ty GPU mají na to, aby hráli s RT jen ve 2K, jak už to tu padlo, tak s tímto ho asi moc nepřesvědčíš... :D Ono jestli ti dá v tomto Nvidie třeba 30 FPS a AMD 20 FPS (v adekvátním rozlišení pro ty GPU, což pouze 2K asi nebude) ti už může být asi celkem šumák, nehratelný to bude u obou, proto nemá RT moc smysl řešit a že ho má RX 7900 XT(X) slabší, protože jak to vypneš, tak se to otočí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak až budu mít 8K monitor, tak se začnu zajímat o hrubý rasterizační výkon :D
Do té doby je mnohem zajímavější výkon s RT.

Zatím mi stačí, že mám stabilních 60 FPS s grafikou na max v plném RT.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemusis mit ani 8k, staci rozliseni neco jako 5.120 × 2.880 a budes rad, kdyz budes mit plynulych 60fps.
Nicmene pointa je v necem jinem. Ty se tady natrasas, ze rasterizacniho vykonu je dost a jak potrebujes RT a das priklad spidermana, kde si pomalu ani nevsimnes, ze mas to RT vubec zaplnute. Az budu videt hry, ktere se zapnutym RT vypadaji opravdu o level nebo dva lip, nez bez, tak reknu ze mas pravdu. Do te doby ne.
Ad rasterizace.. ano je dost, v danem case a pro dane rozliseni. Pokud si koupim 4090 a budu s ni hrat 1440p, tak mi i pravdepodpobne nejaky ten patek opravdu vydrzi. Ale ani u 4k nemas s tou kartou jistotu, ze za par let to v tech budoucich hrach 60fps da, i kdyz ted je dava s prstem v nose. Tim chci jen rict, ze tva argumentace je silne subjektivni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono by to mohlo vypadat i líp... jenže pak už by ti ten výkon stejně nestačil, to je ten problém. Tady toto je spíš aby se Nvidie měla v čem blýsknout než že by to hráčům něco reálně přidávalo, stejně to každý vypne, každý uzná, že je v tom Nvidie lepší, ale stejně je i s ní ta reálná použitelnost tady toho taková dost omezená a vlastně k ničemu ti to pořádně ve finále není, akorát že v tom převálcuješ konkurenci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pointa je v tom, že RT je pro mě mnohem důležitější než vyšší rasterizační výkon, protože přestože Spiderman vypadá dobře i bez RT, tak zapnutého RT si všimnu, kdyžto vyššího FPS bez RT si nevšimnu, díky omezovači na 60 FPS, kterých nyní dosáhnu i s RT. A k tomu dostanu DLSS 2, které přináší lepší výsledky než FSR 2. Viz: https://www.youtube.com/watch?v=I0_e-TG835s

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobře, až se připojím do clubu 2K@60, tak mě to možná bude zajímat. Ale zatím si určitě nebudu kupovat GPU za 60 táců, abych hrál jen na 2K a ještě jen na 60 FPS, na to si nepotřebuju kupovat GPU za 60.;) Někdo pozná RT a já zas poznám spíš tento strmý pád FPS a že to prostě není tak plynulý... takže to stejně vypnu, tak to prostě je, tak ale každý má ty priority asi jinde, pokud to někomu vážně nevadí, tak ať si s tím klidně hraje... proti gustu... ale já bych od toho už asi čekal víc než že mi to zvládne jen 2K a 60 FPS, takto jsem už hrál před lety i na mainstreamu, nebudu na to samé teď přece v roce 2022 kupovat takový high end.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na 60fps u 2K u vetsiny her staci i 5700XT, 3 roky stara karta s tehdejsim MSRP 400$ ;)
..samozrejme bez RT

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo, někdo řeší RT, ale já bych spíš řešil, že mi to pak z GPU na 4K udělá GPU jen na 2K, takže nemůžu hrát na tak velkém monitoru aby to nevypadalo jako shit, to je podle mě o dost zásadnější rozdíl než nějaký RT.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Dnes a bez RT. Jenomže já bych rád, kdyby to dokázala s RT i za 4-5 let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za 4-5 let budou nároky RT úplně někde jinde, zcela mimo specifikace současné generace GPU.

Na druhou stranu, dvě generace GPU posloucháme v podstatě monotématicky RT a CP77, tak kdo ví, kam a zda to vůbec někam dojde :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. Opakuje se to porad dokola. Zadna karta ani high end neni na vic, nez par let. S tim, jak se budou zvysovat naroky her, bude zastaravat, presne jako tomu bylo u predchozich generaci.
Jen ted uz to neni "jen" rasterizace, ale pridalo se k tomu "must have - just works" featurka RT..
:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Minulá karta mi vydržela 8 let a stále zvládala i nové hry na střední detaily.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A co to ma docineni s tim o cem se bavime?
Ty jako predpokladas, ze ti 4090 vydrzi pro 1440p i s RT 8 let?
:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No jestli ti ten výkon na RT teď sotva řekněme „stačí“, za chvíli v ještě náročnějších hrách než jsou teď už zcela jistě přestane a o tom to je... stejně budeš nucen hrát bez toho, takže k čemu ti pak je tento lepší RT výkon vlastně dobrý fakt netuším... nebo to jako bude hrát tak na 15 FPS a bude onanovat nad tím, jak má oproti AMD 3x vyšší výkon a jak se mu ta Nvidie vyplatila?:D... asi ne. A po vypnutí to budeš mít hratelné na obou GPU stejně, na AMD možná ještě lepší, to tě ty jejich rychlejší RT cores potom fakt vytrhnou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No až bude mít GPU při 4K i v minimech furt aspoň 60+ i bez nějakýho frame generationu apod. ptákovin, tak pak možná RT se tady může řešit a bude to mít nějakou váhu, pokud se mi teda kvůli tomu z toho nestane zas GPU jen na 2K a budu zpět kde jsem byl... zatím jsme se do toho stavu ještě ani zdaleka nedostali, takže mě nějaký slabší výkon RT AMD absolutně netrápí, v klidu toto vynechám a raději si zapnu to 4K, on už tak je problém rozjet hru tak jak potřebuju i bez toho RT a když to vypnu, tak je stejně výkon jak s AMD nebo možná i lepší, RT má zatím slabý i Nvidie. Samozřejmě kdo nemá problém hrát jen na to 2K, nebo ho netrápí mít jen 60 FPS, či mu z nějakého důvodu nevadí, že si musí pomáhat s DLSS3, tak ať si to klidně používá, ale já toto moc nepreferuji, RT beru jako takový doplněk, který si příp. aktivuji až jako poslední věc, když mám furt dost výkonu a ještě nějakou rezervu, což se s těmito GPU ještě asi jen tak nestane, ty nároky jsou hodně vysoké, takže celý RT má pro mě nulovou váhu. K čemu mi je 144 Hz 4K monitor, když nemám 4K ani 144 FPS, protože RT? Akorát to pak na tom stejně vypadá jako shit, protože velká úhlopříčka a nízké rozlišení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není nutno kupovat kartu za 60k. Já koupil 3080 za 20. V dnešní době asi nejlepší poměr cena/výkon.

Ony ty HW nároky se s léty zvyšují. Takže to když rozjedeš dnes 2k na 60 FPS na mainstreamu (no určitě ne na nejvyšší detaily), tak ještě neznamená, že to dokážeš i za takové 3-4 roky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sry, ale na takové rozlišení teď kupuješ tak RTX 3060 Ti nebo možná 3070, rozhodně ne 4090 nebo jinou takovou šílenost, to je čistě bláznovství... samozřejmě dokud nezapneš RT, tak ti výkon bohatě stačí, jinak je výkon na tady toto doslova nepoužitelný a budeš rád, když vůbec aspoň nějak rozhýbeš i to 2K, u takových GPU je ti RT tak na dvě věci, když to nestíhá bez RT ani 4K. A co se týče nadhozené 3080... tu pokud beru jako 4K GPU a chci s ní hrát ve 4K, tak u té taky nevidím jako reálnou možnost hrát s RT.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zkus si uvedomit, jak dlouho trvalo zvednout rasterizacni vykon na uroven, kde je dneska. RT je takovy hezky prilepek k tomu, kde v nekterych hrach je to opravdu jen na okrasu, v nekterych to dejme tomu trochu zveda graficky level, ale vicemene nikde, vyjma velmi specifickych situaci to nezvysuje dramaticky celkovy opticky level (vyjimak potvrzuje pravidlo). Jak uz tuu psal i drive Mike, pokud by si RT zacal implementovat vic "efektu", tak budes potrebovat mnohem vetsi RT vykon, ktery tam jednoduse dneska neni. A to tam neni ani s tou 4090. Az tam jednou bude, treba pristi generaci..tak mozna zacne byt RT celkove zajimavejsi. Pokud je RT porad cca 50% rasterizacnih vykonu, pricemz jeho efekt pridava ve vysledne grafice vetsinou par procent navic, tak se na me nezlob, ale je to porad "nice to have", ktere je stale v detskych plenkach. To neni o tom, ze AMD ma slabe RT, proto neni RT dulezite, ono to je proto, ze RT zatim neni dulezite.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo jo, kazdy ma ty priority jinde. Ja treba hral CP2077 na 1680x1050 monitoru s RT na RTX 2070 myslim ze nejak kolem 40fps. Jeste sem snizoval par veci v raterizaci (myslim volumetric clouds nebo co to bylo). Takze jo, at si kazdej hraje jak chce. Kazdopadne koupit neco na urovni 4080 a hrat bez RT mi pripada jak rouhani :-)

Tady pro ukazku par starych screenu (stazenych ze steamu) s a bez RT. Jestli schvalne poznate, ktere jsou ktere. https://imgur.com/a/OZ9BZ6C

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No on je právě problém v tom, že někdy ani nejde poznat, kdy je ten RT vlastně aktivní, dokonce někdo je pak schopný označit snímek bez RT jako hezčí, když neví, co je co a co má být vlastně to lepší... nebo to pak spíš poznáš akorát v pohybu vedle sebe a když porovnáš tu rychlost/plynulost...:) bohužel ne podle obrazu... i když možná vlastně jo, když pak dochází dokonce i na snižování rozlišení, jak ti nestačí výkon...;)samozřejmě záleží jak máš velký monitor a jak se ti potom to snižování na něm projevuje... čím větší tím horší, pokud máš 4K monitor a i adekvátně velký a počítá se u něj s tím, že se prostě bude hrát ve 4K, tak je to pak už trochu problém a hlavně snižovat rozlišení oproti nativu ti může ten obraz ještě nehezky mazat a ještě víc prznit, což je potom ještě takový vedlejší efekt... nevím upřímně, jestli toto vše za ten RT stojí, ale očividně někomu asi ano.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Někdy si prosím otevři dveře a vyjdi ven do reálného světa a pozoru hru světel a stínů, i offroad který právě projel rozbahněným tankodromem bude plný reflexí, zaprášená auta se pořád lesknou, vodní plochy odráží mnoho světla. Jdi se projet třeba do metra a v tunelu se zadívej na špinavé sklo okna. vidíš do tunelu, vidíš ale i odrazy z protějších oken a klidně přečteš text na reklamní ceduli která je za tebou.

Problém je že jsi tak zdegradovaný z toho co počítačové hry představují jako realitu, že nedokážeš připustit že realita je naprosto jiná.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to je krásná povídka.
Ano, takové odrazy máme ve hrách desítky let, nečekalo se na RT.

Co jsi nám chtěl říci?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nějak jsem si nevšiml, víš co je třeba screen space reflections? Jistě víš jakými problémy trpí a jak snadno je to viditelné a rušivé.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Snadno" = na kraji obrazovky, kde je to už v periferním vidění.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja ti nechci brat tve nadseni ze Spidermana a celkove tve neutuchajici nadseni z NV a hadam i Intelu, ale Spidermana jsem zrovna nejakou dobu hral a pri tom tempu v jakem se houpes, kdyz litas v tech ulicich, nemluve pak v mlatickach, chci videt jak si ty "realne odrazy" v oknech uzivas, potazmo, jak tam vidis ten "obrovsky rozdil" oproti tem "fakovym ne-RT"
.. ale tak kazdy je nejak zamereny, ze jo..

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak já beru RT jako takový další ultra detail... chápu, že si to někdo chce zkusit hrát opravdu vše na max. detaily, nic protim tomu nemám, ale je celkem zvláštní co kdo považuje za hraní na max. – na jedné straně té nutí hrát s RT kvůli lepším detailům a z druhé strany z něj leze, že se spokojí vlastně kvůli tomu jen s 2K nebo ještě k tomu s DLSS, protože na 4K už nezbude výkon ani s RTX 4090 dělem... já nevím, ale toto já jako hraní „na max“ teda stále nepovažuji, snižovat rozlišení ještě nikdy žádné detaily nepřineslo, takže to si rači odpustím teda ten RT než hrát ve 2K na nějakém pidi monitoru, aby se na to ještě vůbec dalo koukat, ještě k tomu mázlé s DLSS... no super, hlavně že mám RT... :D jsou IMHO důležitější věci než RT, až to budou umět tak, že kvůli RT nebudeš muset snižovat rozlišení a nebude tam taková extrémní ztráta výkonu, tak to teprv bude nějaký pádný argument, ale takto je to jen takový další gimmick upřímně, co není samozřejmě špatné nemít, ale celkem zbytečný, aspoň pro mě RT nehraje až tak důležitou roli při rozhodování a rači budu hrát teda ve 4K než 2K + RT... možná na vyzkoušení dobré, jen ať se můžeš podívat jak to vypadá, ale kvůli nedostatku výkonu to pak stejně asi rači deaktivuješ, navíc to nemáš všude a je to sotva použitelné v aktuálních hrách (pokud to už jde poznat, tak to už má taky nároky a pokud nemáš RTX 4090 stejně si to moc neužiješ), takže stejně pak v nových, ještě náročnějších hrách, na to výkon nebude už vůbec, takže k čemu ti to je fakt netuším... kupovat GPU za 60 litrů, abych pak mohl hrát ve 2K... ale no tak.:)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna so 4090 sa daju hrat hry v 4K aj s RT bez DLSS. Ak teda nepotrebujes zrovna viac FPS nez ti hra da (a nebavim sa o poklesoch ku 30 ci menej FPS). Plus su vynimky ako Cyberpunk s rozsirenym RT pre novu radu, kde novy vykon vyuzivaju na dalsie zlepsenie grafiky. A neviem ci si realne videl DLSS, ale ak sa bavime o urovniach Quality/Balanced pri nativnom 4K alebo aj Quality pri 2K, tak o mazaniciach nemoze byt ani rec. Z toho, co mam odskusane, tak bezne nerozoznas rozdiel oproti nativu. Samozrejme performance a ultra performance uz vidiet su.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dají, protože RT se používá ve velmi, velmi omezené míře. Za cenu významného propadu snímků nebo naopak navýšení spotřebu karty.
A nápravou dle nVidie na být domýšlení snímků. Kam jsme se to proboha dostali? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nedává to moc logiku – tam kde ti trocha výkonu zbyde ten RT pak není skoro poznat, kde ti po aktivaci nezbyde ti dají nějaký frame generation, který je ovšem v podstatě nepoužitelný při nízkých FPS a obraz je plný artefaktů – což je trochu problém, když to zapínáš, protože nemáš dostatek výkonu a potřebuješ ho navýšit, takže sice dostaneš vyšší výkon, ale nekoukatelný obraz... ale za to s RT! A to se vyplatí.

Stejně jako DLSS potřebuješ co nejvyšší rozlišení, abys měl výsledek toho upscalingu co nejlepší, pro generování snímků zase potřebuješ hodně FPS, není to nic co tě má zachránit před nízkým výkon, ten prostě pořád musíš mít, není to tak, že když ti sotva běhá 2K při 60, že nějakým zázračným přepínačem z toho uděláš najednou 4K při 120 a nepůjde žádné DLSS poznat... ono to poznat bohužel jde a hodně, i když se tě Nvidie snaží přesvědčit o opaku a namluvit ti, že tolik výkonu přece nepotřebuješ, když máš DLSS... ale jak se říká: z hovna bič neupleteš.

Ono to vlastně dává smysl – při těch vyšších FPS poznáš pak už jen rozdíl v rychlosti a už tak nerozeznáš ten rozdíl v kvalitě, takže se ti v té hromadě snímků pak už ztratí, že ti tam chybí nějaký detail, ale pokud je těch snímků málo, tak už je to víc vidět, prostě je víc patrné, že tam něco chybí a rozhodně se ti to nebude líbit.

No a ještě potom z druhé strany, pokud máš výkonu dost, tak pak už asi zas trochu postrádá význam tady toto používat a zbytečně si tím prznit obraz, když ti to pak ještě dokurví latenci, přijde mi to pak už asi trochu zbytečný, tak ale ať to každý používá jak chce, že, ale zkrátka to DLSS3 je prostě takové divné a neexistuje pořádně snad žádná situace, kdy by opravdu stálo za to to použít, je to jen aby testeři měli radost, že mají spoustu výkonu, ale jakdyby kvalita obrazu už nikoho neměla zajímat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě bych k tomu doplnil , že jak bylo DLSS2, tak to sis aspoň řekl, jo... tady to i něco vylepšilo, přidalo ti to výkon, to ještě celkem šlo, i když sem tam taky někdy něco asi nevypadalo tak, jak by mělo... ale furt docela ok, ale tady toto rozšíření s DLSS3 mi už fakt připadá celkem o ničem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No právě ve Spidermanovi to vypadá opravdu dobře.
Jo a jenom pro tvou informaci, tak já opravdu nejsem fanatik ani na jednu stranu, což se bohužel u většiny lidí zde říct nedá. Takže mám Nvidii grafárnu a AMD procesor. Prostě proto že mi ten procesor přišel lehce lepší než Intelí konkurence.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky nějak nechápu lidi co s tím hrajou jen 2K, resp. kvůli ray tracingu musí hrát jen ve 2K a vůbec jim to nepřipadá divné.:D Taky by mě ten RT asi moc netrápil, s tímto už chceš hrát prostě 4K a tam už ten výkon rasterizační není zas taková rezerva a na RT ti už toho výkonu stejně moc nezbyde a nestačí ti na to stejně už ani ta Nvidie, takže to ti pak už stejně může být jedno.

Tak ale pokud se někdo nechal přesvědčit, že RT prostě potřebuje a je lepší kvůli tomu hrát místo 4K jen na 2K, tak to potom už chápu, že výkon v RT zohledňuje, protože s AMD by si takto moc dobře nezahrál, to je zase pravda.

A abych kvůli tomu musel dávat nějakej frame generation, to bych si asi rači nechal zajít chuť upřímně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak asi hraješ na tom rozlišení, jaký máš monitor ne?
Já mám 4K (2160p) monitor u jednoho PC a 2,5K (1440p) u druhého PC. Grafiky mám RTX 3080 a GTX 1080.
RTX 3080 na 4K rasterizace + RT na high detaily nestačí. Takže půjde na 2,5K, kde bude vyhovovat jistě ještě několik let. Ale na 4K plánuju novou grafiku, RTX 4080 je v té ceně passé, tak se holt obejdu bez RT a počkám na adekvátní kartu od AMD, jestli bude levnější. Spokojim se i jen s rasterizačním výkonem, hlavně aby ho na 4K bylo dost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak kdyz nekdo argumentuje, ze potrebuje RT pro lepsi odrazy v oknech u Spidermana..tak to je tezky..
:)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

a najma s kombinaciou DLSSS3, ktora robi brutus mazanice. Ale co my vieme, mozno to hraju na tripe LSD-DLSS3

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aj si tie mazanice realne videl? To iste niektori pisu aj o DLSS2 a moje skusenosti su uplne ine. :-) Pricom najvacsiu kritiku siria ludia, co ani nemaju karty, na ktorych je mozne DLSS pouzivat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

videl som defekty v obraze v Spidermanovi na techspot.com. Takisto miznuce detaily pri F1 pocas zakrut. Musim povedat, ze ma ta technologia fakt presvecila. ;-)
Ale DS nesledujem, tam to urcite vychvalili ( nieco v style ze staci ked si das dole stvorky dioptrie a potom je obraz krasny a plynuly )
fakt to musia byt ludia na tripe, ked toto obhajuju

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale vždyť tu grafiku nemáš tak jak to můžeš kritizovat, že na to nadává nějakej Tim na Techspotu a co jako... tak je to prostě blbec, který si to asi jen vymyslel, tady Marek ti řekne, že to tam není a používá to, tak to tam prostě není a můžeš to s klidem používat, dělat, že to tam není a vše bude krásně zelené.:) Kdo ví, možná má Marek něco s brýlemi, že to tam nevidí, tak si nasaď taky nějaké popelníky s velkými skly a taky to už neuvidíš.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

asi tak :)
najma ked sa pri DLSS 2/FSR riesilo, ci je lepsie jedno alebo druhe pri zvacseni statickeho obrazu na 300%...a teraz DLSS3 si vymysla artefakty v obraze ale podla zastancov technologie to pocas hrania nie je dolezite :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chlapci, bezne hravate hry niekolkokrat zvacsene a spomalene, aby ste ich mali pomaly po snimkoch? Ja predsa netvrdim, ze artefakty nie su. Lenze aj podla HWU (nemusi to byt ani DF) ich vacsinou nevidis, kym si hru nespomalis alebo ju hras vo velmi nizkych FPS. A tiez je jasne, ze artefakty ako boli vidiet napriklad v F1 sa musia opravit, lebo sa prejavuju aj pri normalnom hrani. To by ste ale nemohli zatazeni na NV, aby ste netvarili ze su hry s DLSS3 plne artefaktov a mazanic. Co je proste nezmysel. Ale to by ste museli vidiet realne u seba doma, ze to vobec tak nie je. DLSS3 si tiez neviem este vyskusat, ale pri DLSS2 som si mohol s realitou porovnat vsetky hlupe reci zalozene na obycajnom "neznasam NV a preto robi vsetko zle".

Co sa tyka porovnavania DLSS a FSR, tak ma DLSS stabilnejsi a celkovo lepsi obraz. Vobec ho nemusis mat zvacseny, aby si to videl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

DLSS 2 malo byt lepsie ako FSR, pretoze pri zvacseni 200-300% malo lepsie detaily (podla niekoho)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DLSS má i lepší obraz než FSR. Méně ghostingu a shimmeringu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Len pre info. Okuliare nepotrebujem a tak ziadne popolniky nemam. Len nehravam hry zvacsene a spomalene. Okrem toho je jasne, ze artefakty, ktore su viditelne aj pri normalnom hrani je treba opravit. Nikto sa netvari, ze tam nie su. Len nie su vsade a za kazdych okolnosti a v kazdej hre ako si to asi so skavenom predstavujete. To su take urban legends ako tie strasne mazanice pri DLSS2. BTW ani FSR uz nijak extra nemaze obraz. Vsetko zavisi od zakladneho rozlisenia a ich urovne kvality.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co přesně na tom nechápeš? Já si tu grafárnu nekupuju na rok. 3080 mi už vydrží nějaký pátek. Ta minulá karta mi vydržela 8 let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD nemá důvod prodávat o 15 % výkonnější kartu o šestinu levněji. Nemá. Doby HD 4870 jsou dávno pryč. V posledních letech dělali lepší poměr výkon/cena na launch tak, že dali stejný výkon o padesát dolarů levněji, nebo o pět procent vyšší výkon za stejnou cenu. Jen aby mohli na prezentacích říct, že jsou výhodnější.

Když to nebude epický fail, tak stejně v první vlně prodají všechno, co navezou, podobně jako Nvidia. V highendu je už teď dostupnost karet mizerná.

15 % výkonu navíc o 200 dolarů levněji jsou fantasmagorie. O třicet procent lepší poměr cena/výkon v highendu? Proč? To jim podíly na trhu nezvedne. Nemají jediný důvod to dělat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A mozno maju. Teraz, ked maju pristup k ovela vyssim kapacitam u TSMC by mohli realne konecne ubrat Nvidii z podielu na trhu vacsi kolac...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podíl. Než to vůbec dostanou na trh (protože týden před Vánoci už prodají prd), bude mít Nvidia zase prodaných půl milionu nových karet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nie ideal, ale zase to tiez nerozhoduje o finalnych predajoch.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

NV potrebuje napred doprodat 3xxx radu.. Co mne na tom fascinuje, jak Huang nechce slevit ani cetnik, alespon vyjma minuleho high endu. Pritom kdyby to udelal a ty karty sly aspon na MSRP, tak si myslim, ze pulku jim z toho rozeberou pod rukama vzhledem k tomu, jak daleko je vydani stredni tridy pred nama..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Huang je len jedna cast skladacky. Tie karty predavaju spolocnosti ajo Asus, MSI, Gigabyte a podobne. Pochybujem, ze by vsetci chceli zlacnovat a len Huanb to chce drzat hore. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vem si, ze cena AMD karet dolu sla..NV ne..takze tady je pak rozpor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je dane aj predajmi. Ak sa tie karty dobre predavaju aj za sucasne ceny, ich vyrobcovia nemaju preco zlacnovat. Tam by som skor hladal pricinu. AMD karty by urcite nesli cenou dolu, ak by ich dokazali predavat za viac.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak kdyz jsem koukal na prodeje 6600 - 6650XT vs 3060 pred par tydny, tak se prodavali podle dat z mindfactory o dost lip vuci 3060. Minimalne na fakt, ze je to AMD, ktere se "neprodava" a mel by tvorit tak max 20% prodeju daneho segmentu.
Mozna se ten "greed" NV aspon trosku vrati, aby se rozpomela, co tu firmu udelalo tou firmou, ktera je.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak dobre sa predavaju, alebo Nvidia odklada nastup kvoli potrebe zbavit sa velkych skladovych zasob starych kariet?
Vyberte si konecne :)
Kazdopadne uvidime dnes vecer, ako je to naozaj po Q3 vysledkoch...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste z nějakých větších prodejců u nás vydyndat, kolik procent prodejů dělají grafiky Nvidie a kolik AMD. Hint: Zlevňují obvykle věci, co se prodávají blbě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hint: Q3 earnings. Gaming revenue collapsed 51% year-over-year

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hint: Hry != grafiky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co take?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uh, třeba na práci? A to klidně i jen občasné domácí video. Jasně ,ty mě "utřeš", že *tobě* nevadí si počkat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stale nerozumiem, co sa snazite povedat, ale evidentne ani vy. Consumer karty ako su tieto Nvidia reportuje v segmente Gaming. Nech ich uz pouzivate ako vyhrevne telesa alebo cokolvek ine.
A segment Gaming v tretom stvrtroku padol o polovicu oproti rovnakemu obdobiu pred rokom..
Tolko k tomu, ako sa dobre predavaju...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Staci kouknout na data mindfactory..
6600+6600XT+6650XT = 19360ks
3060 = 21595ks
AMD 47%, NV 53%
Evidentne, kdyz se AMD trochu cenove pomuze dolu, tak ani ta "znacka NV" nema takovou vahu a prodeje se vyrovnaji.

U vyssich karet si vzhledem k nedavne kryptohorecce nejsem jisty, jestli ma ta cisla smysl porovnavat. NV urcite prodava jako znacka lepe. Nicmene kdyz tom AMD cenove trochu pomuze, tak minimalne v tech "nizsich patrech", kde se na "status GK" tolik nehraje, muze AMD slusne NV zatapet. Pokud AMD samozrejme bude chtit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spocital jsem teda i 3060Ti vs 6700+6700XT+6750XT
3060Ti = 14955ks
67XX = 28365ks
AMD 66% vs NV 34%
A i kdybych do toho srovnani pridal na stranu NV 3070, tak tech prodanych tam maji 10622 celkove prodeje pak vypadaji
NV 47% vs AMD 53%
Nejak mi porad z toho vychazi, ze se AMD neprodava za ty ceny zdaleka tak spatne, jak by si nekdo mohl myslet a spis naopak, ta cisla rikaji, ze se AMD prodava dobre. Nicmene pevne verim, ze Steam survey nezklame a ukaze pravy opak .. AMD 10% vs NV 90% :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak asi jsi se dival taky na jina cisla, protoze to je to, co z toho vychazi.
Pokud mas jinou teorii jak ta cisla intepretovat, tak ji klidne sem dej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ten výkon je i s RT a DLSS? A je to i v kreativním nasazení? A 1000 nebo 1200, to je fakt takový rozdí, nekupuješ to každý měsíc ale tak jednou za 4-5 let, holt vypustíš ve starbucks jedno laté za měsíc, pokud nutně ty peníze potřebuješ ušetřit.

Jednorázová cenovka vypadá jako velký rozdíl, ale rozpočteno na dobu, po kterou to budeš používat zjistíš že je to naprosto zanedbatelná částka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skutocne to budes pouzivat 4-5 let? Skor by som povedal, ze ludia, co si take karty kupuju ich menia ovela castejsie..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No samozřejmě je to nesmysl takto kupovat do budoucna, když je to tak extrémně nevýhodné... prostě by sis měl koupit jen tak výkonnou grafiku jakou potřebuješ, nemá smysl kupovat nějakou předraženou, kterou stejně ani nevyužiješ a pak na tom muset vydržet 100 let, když už jsi za to tolik vysolil, aby sis obhájil, že ti to za ty prachy aspoň vydrží a stojí, přitom pak už ti to stejně bude sotva stačit. Spíš máš lepší kupovat nějaký slabší výhodnější mainstream, co ti v tu chvíli stačí a pak jak přestane, tak to jednoduše dřív vyměnit, celkové dáš za to míň a budeš pak na tom výkonově i líp a navíc nebudeš muset trpět takové přímotopy apod. Si vem že teď koupíš tady high end RTX 4090 za 1600$ a za 2 roky ti to dorovná zas třeba nějaká RTX 5070 Ti za 900$ a to ještě když se zas nezadaří a co teprv pak ještě ta další generace... takže kupovat high end jen tak, i když pro to nemám využítí, jen ať to vydrží, je prostě blbost. Kdo potřebuje hrát na max, tak ať si to koupí, budiž, ale ten pak upgraduje každou novou generaci, když chce mít furt to nejlepší a jakž takž to pak aspoň dává smysl, ale jinak... takto si akorát chvíli užiješ ty aktuální hry, kde budeš mít na ně akorát plno přebytečného výkonu a později budeš muset v náročnějších hrách za těch X let stejně detaily stahovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Je pravda, že jádro je vyráběné 4nm procesem" Jak může takovou lež napsat web zabývající se hw? Vždyť to není pravda, nvidia má stejný 5nm proces jako amd!!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Protože papouškuje marketingové lži výrobce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako výkon by ta grafika měla hezký, ale tou cenou to fakt zabili ... mně přijde, že to nejsou nástupci starých RTX3080 a RTX3090, ale prostě pokračování linie dražších a ještě dražších grafik. Samozřejmě že výkonnější jsou, ale opravdu to za ty peníze stojí?

Když už začnou nadávat i couvat lidi, kteří posledních 15 let používali jen nVidia a řeknou, že se radši poohlédnou u AMD, protože tohle už z principu nezaplatí, tak je to už do nebes volající... Samozřejmě, že se mezi námi najdou tací, kteří to prostě budou chtít za každou cenu, protože tamti na to nemají nebo ty peníze nechtějí dát a tak si to schválně koupím, aby viděli, jak se mám dobře... nVidia jich nevyrobí moc, takže bude poptávka vyšší než nabídka a ceny budou vysoko a bude to vypadat, jako best seller a tak to budou prezentovat IT weby a v lidech to vyvolá pocit, jakože je nVidia prostě nejlepší.

No za mě to je hnus a rozhodně je podporovat nebudu. Jak už jsem tu někde psal, já jsem rozhodnutý koupit si Radeon 7900XTX a v podstatě mi je jedno kolik bude stát nebo o kolik bude pomalejší než RTX4090. Udělám to jen z toho důvodu, že nehodlám za žádnou cenu nVidii podporovat v tom, co dělá.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"lidi, kteří posledních 15 let používali jen nVidia a řeknou, že se radši poohlédnou u AMD"

To bohužiaľ (nielen) mne nehrozí. Pokiaľ podpora komerčného softu(Adobe a pod.) bude u AMD stále len vo fáze "rokujeme", neostáva mi nič iné len NVIDIA.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je třeba tlačit na výrobce SW, jinak se nikam neposuneme... A to i ze strany uživatelů či potenciálních zákazníků.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja to mam podobne. Vymenil som Nvidiu za Radeon Vega 64, na moje hranie staci, ale odvtedy mi uz velakrat chybala CUDA. Ci uz pri spracovani videa, alebo teraz pri AI vypoctoch. Dalsia karta preto musi byt Nvidia :/ Chcel som nieco na urovni 3080, tak pockam, kym vyjde karta na jej urovni zo 4xxx rady a potom uvidim, ktoru kupim...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

digitálnym videom sa zaoberám od r. 1997. Vždy som mal iba Ati -Amd karty, pretože pri skúške nejakej zelenej mi ani nenabiehal HW za 3800 Usd ....Netvrdím že by tá kunda nebola pomoc, ale nikdy som o nej ani neuvažoval. A nastrihal som tých videí fakt dosť...........

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A proto většina lidí co pracují s videem volí NVIDIA nebo dokonce Intel, který třeba podporuje u HEVC decode pro všechny varianty 4:2:0, 4:2:2 i 4:4:4 v 8, 10 i 12bit. Nevím jak nová generace ale AMD ani NVIDIA v předchozí generaci tohle nepodporovali, takže kombinace Intel a NV karta poskytla největší záběř při decode videa. Navíc třeba Davinci má daleko větší akceleraci dalších věcí na NV kartách než na AMD.
AMD možná udělá encode o něco rychleji, ale jak jistě víš, u střihu videa nikoho nezajímá encode, ale právě decode. Když 10-20 minutové video plné efektů a frame by frame animací připravuješ měsíc, tak jestli je export na 5 nebo 10 mintu už tě nevytrhne. Ono tě to nevytrhne ani když děláš nějaký YT klip půl dne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

H.264/HEVC na timeline nebude záležitostí preference, ale spíše nouze/nutnosti, volba bude o .R3D, .arriraw, B-RAW, DNxHR, ProRes.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@Dudo: Ale, ale, zase mystifikuješ. AMD kúpila ATI až v júly 2006. V 1997 na strih videa bol použiteľný tak akurát Matrox, alebo špeciálne strižne. Všetky tie Rage a Furry MAXX neboli dobré ani na hry lebo mali príšerné ovládače.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem mel nejakou ATI kartu, nepamatuji si uz co, pouzival jsem to na grabovani videi, protoze to melo S vstup..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jáj zase odborník...V roku 1997 som na strih používal HW kartu Fast DV Master za 3800 USD. Ati 4 M bola ako zobrazovadlo. A tá Ati fungovala na W95/98 NT bez akýchkoľvek problémov.aj s tou kartou . Naopak zelený zmrd mi rozmrdal pc. Strihal som na tom sw k tomu už nepamätám ako sa to volalo a prešiel som na Ulead Media Studio Pro. A v tej dobe samo neboli ani CD nie to DVD , takže priamo timeline sa posielala v realnom čase na výstup SVHS, Betamax....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Moment... U nás ve firmě je cca 20 Apple iMac s AMD grafikama a dělají na tom téměř výhradně s Adobe SW. Proč to na Apple funguje na AMD a na widlích jenom s nV? Rozdíl je samozřejmě v OS, ale to zas taková překážka být nemůže ne? Nebo jsem totálně mimo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problemom zacina byt, ze RDNA1-x su naozaj navrhnute na hry a pri vypoctoch zacali na Nvidiu dost stracat.
Plus hoci drivery mam radsej od AMD, tie od Nvidie mi v Resolve robili menej problemov.
Pokial so sa len hral, pouzival som najme GPU od AMD, no teraz uz ma to tlaci viac k Nvidii, hoci su mi s ich vychcanymi krokmi uz tak nesympaticki a ich cenova politika je uz tiez pekne mimo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože na Apple není NV? Nemáš na výběr, tedy máš... Apple Silicon a tam třeba u videa získáš daleko lepší výsledky než s AMD grafikou nebo Afterburner akcelerátorem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zalezi ako v com.. Cisto v codec decodingu (a ciastocne encodingu) ano, ale ked pride na vypoctovo narocne ulohy (noise reduction, motion flow, AI masky a object removal, atd), Apple Silicon zatial vcelku dost zaostava.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@redakce Fakt je A103 vyráběn 4nm? Dle všeho je to vyráběné stejně jako A102, tedy 5nm resp. TSMC N4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to není ani 4nm ani 5nm:

The term "5 nanometer" has no relation to any actual physical feature (such as gate length, metal pitch or gate pitch) of the transistors. According to the projections contained in the 2021 update of the International Roadmap for Devices and Systems published by IEEE Standards Association Industry Connection, a 5 nm node is expected to have a contacted gate pitch of 51 nanometers and a tightest metal pitch of 30 nanometers.

https://en.wikipedia.org/wiki/5_nm_process

Ale říkat tomu 30nm proces prostě nemůžou, když už před deseti lety Intel vyráběl Sandy Bridge 32nm procesem, to by vypadalo blbě, že za takovou dobu ubrali jen 2nm. On sice ten 32nm proces byl spíš 110nm, jenže tehdy tomu taky tak říkat nemohli, protože 110nm proces už tu byl kolem roku 2000. Akorát tehdy se přehánělo jen asi 3-násobně, dneska už tak 6-násobně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Od dob Geforce 8800 GTX(mimo modelu 280 a 480) byla osmička u nvidie synonymem vykonu, vyladene spotreby a dobreho naceneni.

Velice dobre si pamatuju ty casy Geforce 8800 GT ktera sla na dracku.

Ted sme se dostali k debilizmu kdy RTX 4080 nabizi debiliny typu Ray-Tracing a DLSS ktere ale ze nikto vubec nepotrebuje, rasterizacni vykon sel ne na druhou ale rovnou na treti kolej, zere a vazi to jak prase, neprinasi to inovaci v zadanych technologii(DP2.1) ale prinasi to naoplatku hovadskou demenci(16pin) ktera dokurvi i to posledni.

Mimo specializovane nasazeni(simulace, videa, lusteni kodu, strojove uceni a AI) tyhle veci nemaji pro hrace vyjma tech kterym tecou penize z bot cili na to maji a musi to za kazdou cenou mit zadny smysl, z grafickych karet se nam stali karty polo-profesionalni cimz je i prasopes 4090 ktera neni ani herni kartou ani kartou profesionalni(Titan).

NVIDIA by udelala nejlip kdyby vydala graficke karty uplne bez Tensor jednotek tak jak to udelala s Turingem u modelů GTX 1630, 1650 a 1660, jednoduse ciste herni modely a smitec, neco na zpusob GTX 4035, 4055 a 4075, jenomze zdravy rozum se dnes(uz proste) nenosi nejen u tehle spolecnosti, on se uz nenosi ani v Microsoftu(jiz 15 vydanych verzi Windows 10(!) a jeste debilnejsi W11) ani v intel-u(kdyz se za procesor vosmjaderny zada suma rovnajici se 16 jadernemu procesoru konkurence, tresnicka na hnusnem dortu je v tom ze ten vosmjaderny zere o 200W vic(144 vs 350W), naprosta debilita.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, taky si říkám, proč už to nejde udělat jako s GTX 16, kdy to používalo stejnou atchitekturu co RTX 20, jen si to vystačilo bez toho RTX (bez RT a DLSS) jako GTX, myslím si, že taková nabídka by mohla být poměrně zajímavá a dost lidí by to oslovilo, ne každý je z tohoto úplně nadšený, že to tam musí mít, to nejsi jediný a důvod je prostý... představme si situaci, kdy máme 4K@144 Hz monitor a chceme ho co nejlíp využít, čili chceme hrát ve 4K na co nejvíc FPS... myslím si, že v tomto případě budeš rád, když to i ta RTX 4090 dokáže při 4K plně uživit a na nějaký RT už je úplně zbytečné pomýšlet, protože tím by si toto snažení o dosáhnutí tohoto cíle definitivně zabil, je to prostě stejně ještě slabé jak čaj na takové využití a pokud ten RT nezapneš, tak k čemu ti tam potom ta RT cores jsou...? jednoduše úplně k hovnu.

Tak ale naštěstí tu máme něco jako AMD, které na toto netrpí resp. to tak netlačí a na toto u nich není třeba tolik připlácet, budeš mít podobný výkon, protože RT stejně nevyužiješ, pravděpodobně s nižší spotřebou a hlavně s o hodně nižší cenou.

Že nám to už budou furt cpát, i když o to není zájem a nedají na výběr chceš/nechceš, s tím se už asi holt musíme smířit, já tomu říkám, že to je něco na způsob big.LITLLE jak má Intel u CPU – prostě speciální jádra, možná fajn jak máš pro to specifické využití, ale jinak ti jsou akorát na škodu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne jak pises ta "specificka vyuziti" sou hracem ale ze uplne k hovnu, plati za neco co nepotrebuji.

Seriznuta RTX 4080 na GTX 4075 by mela mit cenovku 749€ cili mezi 800 - 850€ a byl by naprosty klid.

Tak jak bych vypnul ty E-Cores pri koupi Alder/Raptor-u, bych stejne vypnul ty RT a Tensor cores.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prodeje 4080 jsou pry jedny z nejhorsich v historii NV high end karet.
Asi ten RT preci jen tolik nezabira ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RT prodávalo předchozí 2 generace. Dnes už je běžné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně přijde jako by si v nvidii nevšimli že krypto manie už skončila. Otázka je kdy se vyprodá většina té 3xxx řady a jestli někdy vůbec. Už aby tu bylo AMD a věčná škoda toho failu Intelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě že si toho všimli. Proto výrobci oddalují vydávání nových modelů, a aby se staré doprodaly, tak nové jsou za vyšší ceny (místo aby obráceně snížili ceny starých).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.