Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k GeForce RTX 4090 nese větší ventilátory, je 2× rychlejší než RTX 3090

sa az divim ze ten graf nezacina na 0,8 ako to v marketingovych ojeboch byva
aby to opticky vyzeralo ze to novy produkt poriadne natre staremu produktu (v tomto pripade by to vyzeralo ako 5-nasobok)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ono keď Vám vychádzajú články

Nvidia: This Is Worse Than Intel
Sep. 06, 2022 11:31 PM ET
just looked at the latest September best buy guide of a tech site, and both its midrange and high-end configurations used AMD GPUs. In other words, AMD has achieved a similarly competitive position in the GPU market as it has achieved in the CPU space

In addition, given Intel’s GPU entry (backed an over $16B company-wide R&D budget) and AMD’s rise from the ashes, Nvidia faces the strongest competition, ever.
https://seekingalpha.com/article/4539271-nvidia-stock-worse-than-intel?m...

Intel Expects More Market Share Loss Throughout 2023, Will Likely Exit More Businesses
published about 2 hours ago

Intel CEO Pat Gelsinger spoke at the Evercore ISI TMT conference yesterday, saying that the company expects to continue losing data center market share throughout at least 2023 and will only begin regaining in 2025 and 2026.
https://www.tomshardware.com/news/intel-expects-continued-market-share-l...

AMD was (Again) the Fastest Growing Fabless Chipmaker in Q2 as NVIDIA Slumps, Courtesy of Excess Stock

obrázok
https://v6m6x4a4.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/20220907_085011...
z

https://www.hardwaretimes.com/amd-was-again-the-fastest-growing-fabless-...

Tak jedinému AMD z TOP10 fabless IC firiem rástli skladové zásoby (Inventory) pomalšie ako obrat (Revenue) a teda jediná AMD "Vyprázdňovala sklady"

Tak nVidia potrebuje niečo, čo opraví obraz, aspoň u analytikov.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

spekuluje se, že je to s RT a DLSS, což už takový terno nebude jelikož se s novou generací dočkají next genu tyhle 2 technogie, kde je velký potenciál na zlepšení taže rastr může být i 60% jako u pascalu

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle teda neni finalni vzhled?

https://www.youtube.com/watch?v=0frNP0qzxQc

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je mě horko jen se na to dívám.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To bude mít letos v zimě úspěch.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ale jen pro ty co mají zafixovány ceny energie :D

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Tahle nova generace grafik bude mit dle meho nazoru potize protoze:

->tyhle nove mastodonty zaberou neakceptovatelne hodne mista na mainboardu
->budou zrat nemalo energie a s tim produkovat enormni odpadne teplo + dB(ventilatory a civky)
->budou vyzadovat vykonne a kvalitni zdroje(minimalne Gold)
->aby byl zajisten dostatecny airflow, tak i o dost vetsi cili drazsi pocitacove skrine
->cena energii bude v tomhle pripade a datu jiz hrat svou zasadni roli

V pripade Zen IV procesoru je pro mne maximalne akceptovatelny model Ryzen 7 7700X(105/144W), v pripade grafik RTX 4060(jestli bude v rozmezi 180 - 220W, podobne RX 7700 XT), jako abych krmil 230/250/270/300 az 350W procesor a grafickou kartu, to ani omylem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD ve svých procesorových řadách předvádí značnou efektivitu a dost bych se divil, kdyby nebyli na maximu možného. Podobně jsem přesvědčen, že je to u NVidie. Pokud bude zájem odběratelů mít stále vyšší výkon, bude to vyžadovat stále více energie.

Může se stát, že zákazníci už vyšší výkon nebudou chtít a potom se trh zase začne orientovat na nižší spotřebu (za cenu poměrného snížení výkonu), ale zatím si myslím, že to nehrozí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zájem o vyšší výkon bude vždy ale ne za každou cenu.
Ideálně když grafika se spotřebou kolem 200w zvládne 8k se vším všudy to ale bude ještě nějakou dobu trvat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já nvm, ale GPU s touto spotřebou tu už jsou a pořád to někdo kupuje, nevidím důvod, proč by v tom Nvidie nemohla pokračovat, když lidi o toto očividně mají zájem, asi ten výkon využijí a nevadí jim ta spotřeba, navíc kdo ti brání si tu spotřebu limitnout? Teď akorát bude záležet spíš jen na tom jakou efektivitu předvede RDNA3, jestli bude Lovelace rychlejší a jestli bude ta spotřeba navíc za něco aspoň stát, jinak si myslím, že ani s těmito teplomety fakt nebudou mít problém to prodat, ten výkon tam prostě je.

To samé Ryzeny, klidně si můžeš koupit Ryzen 9 7950X a nastavit si tam max. odběr třeba na 150W, co je za problém?, určitě to bude furt výkonnější než Ryzen 7 7700X. A pokud to má někdo jen na paření her, tak tam stejně nejsi v takové velké zátěži, aby spotřeba byla pro někoho problém, takže stejně o nic nepřijdeš, i do toho 150W power budgetu se to pořád v klidu vleze i bez sebemenší ztráty výkonu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No načasovali to skvěle, za týden bude všude plno useless karet z miningu, protože eth pow končí někdy 15.9....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Two more weeks a pak se budeme po kolena brodit v 3090Ti!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

... a při zapnutí počítače po celé vesnici pohasnou žárovky

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jo podobné kydy šíří kde kdo jako kdyby okamžitě po zapnutí pc spouštěl power virus...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Au au, to to bolí. Tak předně, už tu přispívám nějakej ten pátek a nebudu se opakovat, živí mě to, takže o tom něco vím. Primárně to ale bylo myšleno jako nadsázka, vtip.
Sekundárně, víte jakej nastává problém, když se spotřeba grafik vyšroubuje na nějakých 600W a "chytří" lidé budou mít v sestavě třeba dvě? Standardní ATX zdroje totiž mají konektor C14, který je určen pro proudy do 10A. Jestli to takhle půjde dál, brzo bude standardní konektor na zdroji C19 (16A). To by nebyl až takovej problém, jenže výrobci to standardně ojebávaj a ty kabely mají poměrně velké úbytky. Stejně jako při těhlech odběrech jsou i poměrně velké úbytky na 12V větvi.

Mimochodem, ten můj žert není až tak daleko od pravdy. Je krásně vidět, když se sepne 1,8kW spirála v troubě, jak pohasnou halogenky osvětlující vnitřní prostor. U Moderních LED svítidel to tak patrné nebude, mají tam obvykle lineární sériové zdroje v sérii s LED, které jsou zpravidla všechny v sérii a pracují na napětích kolem 180V (a takhle nízko to zřejmě nespadne).

PS: se zapnutím počítače se power virus nespouští, ale obvykle má během postu největší spotřebu a až pak zafunguje nějaká regulace, která se spolu se zavedením ovladače ještě sníží.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já věděl, že ty vodní bloky ještě užiju...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli ten výkon bude skutečně jako zde, doslova x2 tak to bude paráda. Dříve to bylo sotva jednotkách-desítkách % nad předchozí generaci a teď je výkon dvojnásobný, sice stoupne spotřeba takže efektivita nebude x2 ale spíš x1,5.
Takže i kdyby výkon na Watt stoupl jen o 50% bylo by to zvýšení výkonu jaké tu ještě nebylo, grafiku mohu přiškrtit na napájení a pořád bych měl +50% než na současné generaci

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Škrtil jsem (a stále škrtím) i svoji veku. Né že by to bylo vyloženě nutné, ale (vysvětlení by bylo na dlouho) snížilo to špičky a je to celkově umravněné. Už tehdy se mnozí smáli a nechápavě kroutili hlavou nad spotřebou té karty (v réalu to při FHD hraní bylo kolem 50-150W, maximálně přes 200W špičky). Ofiko ta karta má TDP 350W a jen v jednom případě jsem to donutil, aby to narazilo na TDP limit. Ovšem 600W karty, to už je jiná.

Mimochodem, pokud samotný čip bude mít TDP 600W, tak při účinnosti kolem 90% (rozmezí bude tak 88-94%) bude při plném odběru výhřevnost samotných zdrojů veselých 60W (a to ještě kdo ví, co budou žrát paměti).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.