Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k GeForce RTX 4090: srpen; GeForce RTX 4080: září; GeForce RTX 4070: říjen

So zvedavý na ceny. Ja odhadujem:

4090 za 1999 USD
4080 za 1499 USD
4070 za 999 USD

a potom to AMD dorovná na 999 USD za Navi 33 ako náhradu za Navi 21.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Můj odhad českých cen je:
4070 - 25k
4080 - 35k
4090 - 50k

Jestli tyhle ceny fakt přijdou tak osobně doufám že jim ty karty shnijou na skladě.
Jenomže jak už to bývá tak stejně se najde spousta lidí co to koupí i kdyby si to museli dát na splátky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak já do té 4090 nebo 4090 Ti půjdu protože to používám na rendering a neuronové sítě a profi karta, navíc výkonnostně výrazně slabší, s podobnou VRAM, by mě stála 200k. A ono jestliže dám 25% ceny poslední zakázky za zdvojnásobení produktivity, je to jasný no-brainer. Jinak cena 50k za ~dvojnásobek výkonu 3090 RTX mi nepřipadá vůbec špatná.

Tu Ti variantu lze asi čekat nejdříve za půl roku, což?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to nemůže bejt tolik, jasný 4070 s výkonem 4090 za 25k je furt lákavý, ale většině lidí bude stačit výkon 3080ky a NAVI33 by mohla stát 15k s o něco nižším výkonem, čekal jsem, že vyjde 4070 dřív, pokud vyjde na konci řijna, tak možná počkám už na 4060ti, která by mohla mít taky 12GB Vram a mohla by být v prosinci jako 3060ti, pokud se zopakuje stejný proces vydání jako s Ampere
ale hlavně, na skladech se hromadí současná generace karet, tak je otázka, jestli nvidia vydání neposune o pár týdnů na nátlak výrobců karet, ikdyž je to hodně lákavý vydat takovýhle karty s co největším předstihem před konkurencí

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Odečetl bych $400.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A pricetl bych evropskou inflaci +15%

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to je jen ta ceska, diky nasim modrym svazakum v cele. Treba nemecko ma aktualne polovicni +7,4. To je sice taky vysoke cislo, ale kam se to hrabe na nasi 'genialni' vladu :))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jsou to dmnti o tom žádná, ale když ti madarsko a polsko zastropuje ceny benzínu tak orlen a mol si to vezmou ty prachy u nás je to jednoduchý, u nás to měli zastropovat taky na podobné ceny jako v polsku nebo maďarsku
stejně tak s elektřinou čez to v temelíně vyrábí za <2Kč, ale pak to musí prodat němcům za 6Kč v rámci sdíleného evropského trhu, když si němci jedou zelenou vlnu tak nás prostě přeplatí
a od energií se ti odvijí všechno ostatní, civilizace nikdy nerostla pokud měla drahou energii

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vlastní přeprodaná z Německa za 6 Kč a ČEZ novým zákazníkům účtuje 11,22 Kč/kWh, super prdel :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to je neskutecny bordel..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím, lehce bych doplnil a poupravil. Zastropovani je v okolnich zemich nejen u pohoných hmot, ale i u elektriny na Slovensku konkretne 62 euro za MWh. Zde se kupuje z "nemecke" burzy za 250 euro. A k cene za kWh ktrou ČR vyrabi, není to 2 koruny ale 25 haleru a 30 haleru za 1 kWh. Ano ctete spravne je to v halerich. Jde o to zda je vyrobena v jaderne nebo uhelne elektrarne. Pak jde na burzu (jen papirove) do Nemecka, tedy na dcerinou pobocku v v Praze. Elektrina co se zde spotrebuje, ale nikdy neopusti ČR. Proste mame elektrinu za nemecke ceny s českými platy a dotujeme jejich silenost s prechodem na vse zelene. Plyn je jeste horši. Bereme z burzy od Němců, za 25,- za m3, pritom je to plyn od tech zlych lidi z vychodu, jen ideologicky očišten. Pokud vas zajima Němci maji s Rusem smlouvu a kupuji jej za 6,- za m3.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A tak vláda je aktuálně vyměněná, tak uvidíme, jak věci uklidí a srovnají. Ještě ne brzy na hodnocení. Navíc UA....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Maly hacek je v tom, ze tohle se prave stalo za "tehle" vlady. Zatim toho moc neuklidila, ale za to jsme na cele peletonu v Inflaci v cele EU. Tohle se ji musi nechat, v tom je dobra...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není háček, to je důsledek chování předešlé vlády. Je třeba rozlišovat příčinu a důsledek a v návaznosti na to pak i případnou zodpovědnost ;)
Tedy tebe bych za nadřízeného nechtěl mít :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Divat se na to da samozrejme, jak kazdy chce. Nicmene Polaci, SLovaci atd zastropovali ceny. Coz Fialova vlada neudelala. Dotuje z nasich kapes vesele Nemecky zeleny "sen", atd. Jak psal predrecnik, kupuje rusky plyn s prirazkou pres nemecko..pritom vsude horuje za zakaz dovozu plynu/ropy a pritom na tom CR prodelava skoro nejvic, protoze si ho mohla nasjednat podobne jako treba Madari. Atd.
Ja nevim, osobne na tom nic moc pozitivniho neshledavam. Vysoka inflace jde castecne i za nimi, prave k vuli zdrazovani vstupu jako je elektrina, ropa, plyn, se kteryma nic nedelaji.
Vymlouvat se na Babise samozrejme muze dalsich 10 let. Co 10, klidne i 20...nicmene tohle vsechno nahrava babisovy zpatky do karet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, návaznost tu je. Neexistuje praktický rozdíl mezi Babišovou a Fialovou vládou, jedou úplně stejnou nekompetentní a protičeskou politiku. Rozdíl je akorát mírně ideologický, kdy Babiš říkal jak hrozně bojuje za naše zájmy, přitom samozřejmě za ně nikdy nebojoval a všechno podepisoval. Fiala oproti tomu otevřeně hlásá poddanost EU, Německu, Ukrajině atd a nevynechá jedinou příležitost nevlízt někomu do zadku. Kromě toho jsou ještě více levicově zapálení, tudíž státní cenzura, naháhění ideových zločinců, kvóty na ženy, to je jen začátek.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, rozdíl je, že zatímco historie již hodnotí Babišovu vládu, na Fialovu je je v tomto směru brzo. Navíc ve velice nestandardní době. Po (při) Covidu a při válce za humny. Ano, stojí nás to peníze. Naštěstí, jen peníze... Jsme ta šťastnější část věci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě je na hodnocení Babišovi vlády taky brzo. Vlastně na hodnocení jakékoliv vlády je brzo. A vůbec nechápu jak opozice, tedy z části současná vláda, mohla kritizovat Babiše během jeho vládnutí. Když by to můžou dělat až za pět miliard let. A doufám, že ani ty jsi Babiše nekritizoval, když vládl. To by bylo totiž podle tebe moc uspěchaný :)

Jen peníze? Co to je za lež. Vláda tady buduje totalitu jak za socíku kdy odstraňuje nepohodlný názory a lidi, chce zavádět další porci levičáckých nesmyslů, který ovlivňují život naprosto ve všem a nás stojí jen peníze? Stojí nás to životy, které žijeme, usilí, práci, rodiny.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Bláboly. Pojďme dál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro UNI. Ty budes volitel SPOLU že ??? Tebe bych nechtel mit za znameho, clovek se nema obklopovat dementama. Takze nova vlada tam sedi uz dlouhe mesice neudelala nic tak co povidas za bludy ? Nova vlada pokračuje a jeste zhorsuje co predesla zacala. Odejit z burzy je otazka chvile, nechteji odejit. Elektrika by byla za par korun. Plyn s R jde dehodnout za 3 tydny. Nechteji jej. Kupuji za 37,- za m3 do zasobniků jenz jsou na uzemi ČR, ale zasobniky patří Němcům. Takze co ty trepotas ? Zastropovani cen na pohone hmoty, energie jde udelat do měsíce, neudelali nic. Tohle by srazilo inflaci pod 10%. Vsechny zeme zakazaly vyvoz obili, nase vlada ne. Co se pak stane no budeme jej kupovat za draho, protoze to nase je uz skoupene Polaky na stojato. Ty se hled probrat. Ale ono te probere vyuctovani na konci roku, benzin pri kazdem cerpani, jidlo pri kazdem nakupu. Do par let mas znehodnocene uspory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tedy "tipnout" někoho na volitele SPOLU, když toto uskupení aktuálně představuje snad komplet pravici a většinu voličů je opravdu odborný odhad, gratuluji :D
Znovu, tato témata jsou komplexní, dlouhodobá a systémová. Posledních 8 let to vláda posírala nebo neřešila průšvihy vlád před tím. Tečka.
V otázce pohonných hmot. Ano, vláda by měla prověřit, proč nefungoval (nefunguje) tržní soutěž a zda nejsme obětí kartelu. Ale když to neumí vlády vyřešit u mobilních operátorů, o to méně to bude chtít řešit u pohonných hmot, které do značné míry pohání i státní rozpočet. To je realita.
Ale také pro tento server offtopic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"většinu voličů"
.. vetsinu volicu urcite nereprezentuje. Maximalne reprezentuje "vetsinu" volicu stran, ktere se dostali do snemovny. Jinak naopak jako vitez voleb predstavuji snad nejmene volicu, ktere kdy vitezna strana/koalice mela z celkoveho poctu volicu, kteri prisli k urnam.

Omlouvat Fialovu vladu tim, ze to ty predchozi drbali jeste vic, to chce docela slusne nevidet realitu. Zvlaste pokud se clovek podiva do okolnich zemi, kde vidi, ze to slo delat jinak a lepe. Ale tak co, zivotni uroven nam spadne 20 let dozadu a kdo za to muze..no preci Babis. To je ale PR, ktere uz pouzival prave Babis, protoze za vse mohl Kalousek. Navrhuji to hodit tedy na Kalouska :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, Babiš. A jeho letitá starost "je to kampaň" Agrofert. Pěkně jsme si to na dekádu potento.... tedy jiní mi to potento....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemam problem s tim, ze se budou hazet veci na babise, ala EET, zruinova pokladna ministerstva zdravotnictvi, nesmyslna protikovidova opatreni, zbytecne lockdowny, prihravani si malych-velkych domu, atd, klidne si vyber. Ale opravdu nemuzes hazet na nej veci, ktere uz byli v kompetenencich tehle vlady. To je pak typicky priklad strkani hlavy do pisku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem rád, že bude konkurence a snad těch karet bude dost, protože chci 4070 nebo jeho AMD ekvivalent, ale více jak 20k za to nejsem ochotný dát.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jsem na tom podobně, čekám na 4070, bohužel AMD bude mít ekvivalent v podobě NAVI33 což by měla bejt 8GB PCIe 5.0 8x karta takže s mojí B450 deskou a 1440p monitorem to nebude úplnej ideál, ještě uvažuju o 6800XT/3080 s podvoltováním, NAVI32 by měla vyjít až někdy na jaře, možná ještě počkám na 4060 Ti do prosince, uvidíme jak se vše bude vyvýjet, ale konečně se blíská na lepší časy

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A kdy na jaře by měla vyjít NAVI32? Já to chtěl koupit do konce roku, ale bude-li to výhodné, tak si klidně pár měsíců počkám.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no původně to bylo Q1 2023 teď je to spíš jaro 2023, ale těžko říct kdy, protože nikdo neví jak se to bude vyvíjet na konci roku, hlavně NAVI32 nespadá moc do výkonnostního tieru 4070 ta spadá spíš od výkonu 3090 přes NAVI33 až do cca 6800XT) NAVI32 bude mnohem výkonější a tudíž i dražší, stejně jako 4070 může vyjít na konci září nebo začátkem listopadu a může stát 20ku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obavam se, ze nejen RTX4090, ale i RTX4080 bude prikonem mimo moznosti zdroju beznych hracu. Proste i tu RTX4080 bych tipnul minimalne na 350W.
Vemte si, ze elektrina pri super optimisticke vizi bude v dobe vydani tech karet uz na dvou nasobne cene nez pred rokem a lidi nebudou mit spis na provoz nez na grafiku jako takovou.
Pro normalni lidi budou asi spis karty RTX4070 a RTX4060, no a u tech uvidime, kam se podivaji hernim vykonem. Prekona aspon RTX4070 soucasnou RTX3080 nebo ne? Ja v to prilis neverim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.