Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Gelsinger chce zpět tick-tock strategii a bezkonkurenční výkon do roku 2023/24

papit toho snese, AMD predehnat by asi slo, jeste ale chlapec zapomnel ze je tu apple a toho sotva dotahne

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Těžko komentovat pozici Applu, jestli víc neškodí AMD než Intelu. Díky maržím si může dovolit vytěžit u TSMC většinu nejnovějších kapacit. Takže aby to nedopadlo tak, že AMD by rádo přešlo na nový výrobní proces, ale TSMC nebude mít kapacity a Intel tak může zaútočit.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Za 3 roky se ale dokážou kapacity zvětšit a problemy s homeoffice a cryptomanií můžou polevit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co?! Už za rok žádné problémy s homeoffice a cryptománií nebudou!!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak brzo světová válka zase nevypukne, ty 3 roky jsou reálnější, možná i 5.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No s tou provokací Ruska u ukrajinských hranic to nemusí být ani rok...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak home office s námi zůstane i po covidu, nyní se ukázalo že to v mnoha případech funguje naprosto bez problémů, tam kde tomu nevěřili nebo neumožňovali nejspíše začnou být benevolentnější a stejně tak bude více lidí, která to začne vyžadovat. Lidé do toho investovali spousty peněz a teď nemyslím jen třeba počítače, ale například vybudování a vylepšování pracovny protože se při té práci chtějí cítit lépe. Ono sit/stand stůl nebo židle od Hermana Millera či Okamury umí jít hodně do peněz. Osobně teď zvažuju právě sit/stand, v kanceláři je to standardní výbava každého stolu, doma mi to nechybělo, ale čím víc člověk sedí doma na zadeli, tím víc by to uvítal, loni se zařizoval pokoj pro syna a ten polohovací stůl dostal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím si, že to je přesně opačně (jak apple nemám rád). Apple je totiž "předskokan", který u TSMC v podstatě zaplatí rizikovou výrobu. A protože AMD by na tuto výrobu zřejmě tak jako tak asi nemělo, jde IMHO o vliv spíše pozitivní - jakmile se Apple posune na další výrobní proces, dostanou AMD s nvidií na stůl prakticky vyladěný proces, na kterém mohou vyrábět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak v oblbování lidí na apple nemá nikdo to je pravda..

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Náhodou Intel se teď snažil neskutečně, v těch reklamách kde to srovnávali s Windows notebooky (dost možná ta reklama vzniká z většího tlaku Microsoftu než Intelu). V těch reklamách zfixlovali vzhled Macbooku, a kdyby to bylo na fotkách, na kterých se retuše dělají běžně tak tady to bylo dokonce ve videu. Například tam má Apple daleko menší rámečky displaye než ve skutečnosti. Někdo si s tím musel vyhrát snímek po snímku. Paradoxně tím ale applu přidává body, rámečky současných macbooků jsou prostě old school a předpokládá se že menší budou až s novými MBP kdesi na podzim, čemuž by i odpovídal dvouletý cyklus Apple třeba v iPadech či iPhonech, jeden rok se inovuje HW, další rok vzhled.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Apple je výrobce spotřební elekroniky, proč by mu měl Intel konkurovat?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Apple konkuruje Intelu. U jednoho z nejzajímavějších zákazníků. U Apple.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

OK.... ..a teraz tu o Cervenej Ciapocke, pripadne 7 trpaslikoch.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

7nm trpaslikoch ? :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

7 ALU :-))))

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Dokáží to - přijdou AVX-1024 a v jednom benchmarku po dobu 8,6 sekund dost poodskočí nad AMD.

A teď vážně. Doufám, že v roce 2023 už bude reálně možné si vybrat i z ARM a RISC-V. Společenské změny jsou v USA takové, že není moudré se spoléhat jen na ně a jejich uzavřená řešení. Pat tomu těžko dokáže čelit (natožpak v molochu jako je Intel) a jako věřící to bude mít těžké. V zázračné zvraty už nevěřím - posledních 10 let je směřování jasně čitelné. Kdo někdy zažil diskuzi s Američany na téma BLM, LGBTQ+-*, bible apod. tak ví, že rozum je už dávno mrtvý. Po zahnání do kouta začnou argumentovat stylem „otevři svou mysl" a veškerá logika a zdravý rozum už nemá význam. Normálních je bohužel již pod 50%. V tomhle mám raději už i ty Indy, které moc nemusím kvůli malé disciplíně.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

ARM asi jo, RISC-V určitě ne. RISC-V má zatím slabou infrastrukturu okolo (rozuměj chipset a další komponenty aby šel postavit PC/NB) a myslím, že ani není ve vývoji vysokovýkonné CPU (tím mám na mysli něco na úrovni M1)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nikdy nepodceňuj schopnosti zvířete zahnaného do kouta.
https://www.chinamoneynetwork.com/2021/03/06/chinese-chip-firms-bet-on-r...
A že s velkou pravděpodobností nebudou mít nejlepší jednojádrový výkon? To není vůbec podstatné ani potřebné.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Některé věci ale neobejdeš (jako třeba to že vývoj nového CPU trvá cca 5 let - a zatím to všechna nová CPU potvrzují). Nepochybuju že bude spousta "malých" RISC-V, ale "velké" CPU až tak nejdřív 2025

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

x86 je aktualne interne RISC ... .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No pěkných panečku 25let co pamatuju ;-)
Už jsem to tady uváděl v jiné diskuzi, vyšel o tom před 10 lety pěkný článek na Rootu, motá se to kolem AMD 29000, pěkné čtení a nostalgie zároveň.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

bohužel, když dojde na věc tak v USA si nějak poradí, zato Evropa je prakticky bez továren, jediná významná je snad ta GloFo v Drážďanech po AMD.
Navíc, dnes jsem četl že Hynix staví opravdu ultra továrnu na 800K wafferů - samozřejmě v JK. Tedy pokud se tam něco semele tak Evropa je bez čipů, jedna továrna to neutáhne. Rusové si poradí díky alianci s ČLR a zbytek světa bude mít smůlu. Přitom z pohledu bezpečnosti vůbec nedává smysl soustředit většinu kapacit citlivé výroby ve státech které jsou pořád formálně ve válečném stavu...
Intel už od začátku u rozdělení výroby přemýšlel, takže ikdyž šel do Asie, tak Vietnam narozdíl od Čínské a Korejské republiky je mnohem bezpečnější zemí byť tam také vládne KS.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

EU se probudila a pokud těch 145 miliard eur na 2nm výrobu vyhodí úplně bez užitku, tak se zvedne další vlna nevole. Aspoň nějaké zlepšení čekám. Třeba výrobu EU-CPU na 20 nm za pár let - ta nula navíc se nějak okecá.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

nemohou ale začínat na zelené louce, to ani ty miliardy nepomohou, nejlepší by byla spolupráce s GloFo která není politicky zainteresovaná ani u jedné mocnosti.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna s GF spolupracují.

EU hodlá vyhradit 145 mld. eur na vývoj 2nm procesu i nových CPU

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

tak to má GloFo ohromnou kliku protože arabové už lít další kapitál nechtěli. A zároveň do sebe zapadá obnovený zájem AMD, protože sic by také dali ruce k dílu ale díky finanční injekci EU se vpodstatě svezou....

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

ok, napp. koupit od GF tu drazdanskou Fab. a co dal? poslat tam 1k uredniku z Brusele + 10k gender odbornic? = 145mld v hajzlu a jeste k tomu znicena fabrika, kde za to akorat vybudovali 5000 gender neutral hajzlu. ;-)
asi jedinou cestou budou za ty prachy sakra pobidky a danove prazdniny, aby nekdo ty fabriky v EU postavil a koucoval.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Intel má taky fab v EU (Leixlip - Irsko).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Techologický průmysl v USA se tak nějak začíná restrukturalizovat do Texasu a Arizony. Myslím, že to není náhoda, protože, kdo tam byl tak lehce zjistil, že jsou tak daleko racionálnější lidí než třeba v CA, tam už je to brzo dožene, a je docela možné, že se historické kyvadlo zhoupne zase na druhou stranu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rast tiahnu hlavne pristahovalci co tam prisli za posledne roky, republikansky "bible belt" ako protipol progresivcov z Cali nie je az take terno co sa tyka racionalnej spolocnosti...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To máte samozžejmě pravdu. Sám jsem nějakou dobu v komunitě imigrantů strávil a vím co to je za lidi a jaké mají nastavení. Na druhé straně - lidé z toho "bible belt" nejsou tolik postižení tím současným virem "nárokového socialismu" a jsou ještě schopní tvrdě pracovat. Tzn. oni ten růst a rekonstrukci sice nespustí, ale budou ji pohánět. Tím spouštěčem budou zase ti imigranti, které ale tako konzervativní morálně přitáhne z celého světa.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

> Myslím, že to není náhoda, protože, kdo tam byl tak lehce zjistil, že jsou tak daleko racionálnější lidí než třeba v CA

LOL... velkej prd racionalnejsi. "bible belt" je plnej Qtardu a konfederatnich zachrancu USA.

Duvod proc se nejakej prumysl stehuje do nektereho statu USA je stejny jako vzdy: penize. Firmy se budou stehovat tam, kde maji lepsi podminky. S racionalitou obyvatelstva to ma hovno spolecneho.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, hodně lidí se stěhuje třeba právě do toho Texasu kde jsou výrazně nižší daně než třeba v té CA. Do CA, zvláště pak Los Angeles nejde brát jako ukázku ameriky. To je asi jako Praha vs zbytek ČR, je to prostě jiný svět. Stěhuje se tam spousta lidí, protože se tam točí peníze, lidi tam vidí kariéry a hromady peněz. Navíc je tam celoročně slušné počasí a díky benevolenci LA se z toho města stávají kolonie bezdomovců, na normální život to město ale stojí za pytel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohou to dokazat, ale prvne musi vyvinout nejaky poradny "tick" procesor a zatim nic nemaji. Pokud nasledne vyvoj zpomali a budou se venovat kvalite vice nez kvantite, tak je system tick-tock realny.
Vzdyt z posledni doby takovy Coffe Lake 8. generace nebo aktualne Rocket Lake jsou uplne zbytecne produkty, ktere vubec nemusely vyjit a nic by se nestalo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

S Z590/11Gen aspoň smázli schodek v IO (PCIe 4.0 CPU lanes, 8x 3.0 DMI).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zatím platívalo, že Pat není nějaký tlučhuba, co slibuje vzdušné zámky. Soudě dle tohoto ... https://www.youtube.com/watch?v=UecckRncPCw ... a presumpce neviny věřím, že Intel už teď je na lepší cestě. Jen zatím nemají jak/sériově/kde to vyrábět, začali teď saturovat 10nm Xeony. Tohle prostě ještě potrvá řadu měsíců, já bych spíš v tradiční terminologii IDF akcí vyhlížel přelom 2022 a 2023. Do té doby se klidně dá počkat. Alder Lake bude taková první zajímavější uťukávačka, víc bych od toho nečekal. Vždyť se tam bude ladit zbrusu nová, dosud nepoužitá kombinace CPU jader, navíc upravené architektury, navíc 10nm SuperFIN+ proces, navíc inovované Xe+ GPU. A s tím se zapotí jen inženýři. Pat a jeho tým manažerů bude muset ukočírovat jak změny v interních procesech, tak všechny ty revoluce: spolupráce s IBM na vývoji, spolupráce s TSMC na výrobě, otevírání kapacit pro partnery, partnerské návrhy vlastních či licencovaných čipů. Je to NESKUTEČNĚ VELKÝ SOUSTO, ale jestli někdo má na to, aby to utáhl, tak je to Pat Gelsinger.

Pro srovnání vzpomeňte Apple poloviny 90. let. Skomírající firmička. Přišel Jobs, udělal obrat o 180° ve všech oblastech a o 10 let později už Apple vládl na nových trzích, které sám stvořil a nyní o 25 let později by době 1. poloviny 90. let a japonských Macintosh klonů od UMAXu a spol snad nikdo z těch, kdo se narodili již v tomto století, neuvěří.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavá strategie - udělat z Intelu chudáčka a pak když se něco povede jen napůl, tak to bude úspěch a Pat je machr.

Neskutečně velké sousto je vyzvednutí AMD z věčné pozice outsidera, kterému když už se něco proti násobně silnějšímu soupeři povede, tak to nemá kde vyrábět, takže se po dobrých letech vždy vrátí do paběrkování, protože to je věčná role toho, kdo dlouhodobě nemá ani třetinu trhu proti jednomu svému konkurentovi co má celý zbytek. Srovnávat dnešní pozici Intelu s pozicí Applu, kdy reálně hrozil krach? Jako fakt sis dnes nedal celou flašku slivovice?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"Jako fakt sis dnes nedal celou flašku slivovice?"
.. ten je vtipny. Ale jiak souhlasim, ze srovnavat dominantni pozici Intelu s tehdejsim Jabkem je trochu mimo misu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nepochopili jsme se chlapci. Já nesrovnávám klinickou smrt Applu za Gilberta Amelia se současným stavem Intelu. Já pouze poukazuji na podobnost toho, jak radikální změnu udělal Apple tehdy a jak radikální změnu dělá Intel nyní. Kdyby v roce 1998 přišel Gelsinger za Barretem (tedy v době před Athlony/Durony)"a řekl mu, že chce procesory vyrábět u TSMC, chce licencovat x86 jiným výrobcům a dokonce pro ně vyrábět v továrnách Intel a chce spojit síly ve vývoji s IBM, patrně bychom v roce 1998 psali, že Pat Gelsinger zemřel násilnou smrtí a Craig Barret byl odsouzen za vraždu 1. stupně. Dnes je toto realita Intelu. Jde o RADIKÁLNÍ změnu fungování společnosti srovnatelnou s Jobsem, který přitáhl do Applu úhlavního nepřítele Gatese a následně začal fušovat do písniček a přehrávačů a později vyvíjet mobilní telefon.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"jak radikální změnu dělá Intel nyní" - chtěl jsi říci "o jak radikální změně žvaní Intel nyní". I když možná nechtěl, možná ses právě vrátil strojem času z budoucnosti, kdy Intel už něco udělal?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jo, vrátil jsem se strojem času z budoucnosti, kde Intel nakopal AMD pr*el. Ne, teď vážně, v té budoucnosti koexistují Intel a AMD na přibližně podobné velikosti. Ale trhy se značně změnily, může za to zejména Microsoft a pokračující vzestup čínských výrobců.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No dovedu si představit, že v Intelu se může stát to, co před pár lety v AMD se Zenem. Prostě se řekne R&D (tomu v Izraeli), aby vyvinul úplně novou architekturu a oni to za 3-4 roky uvedou na trh ... Intel na to má nejen lidi, ale i finance. Stačí je jen odříznout od Marketingu a PR, dát jim podporu z nejvyššího vedení firmy a oni přinesou něco opravdu povedeného.
Zároveň vědí, kam mají výkonově mířit podle roadmapy konkurence ...
Takže bych toto tvrzení nebral na lehkou váhu jen proto, že bychom si přáli, aby to tak nebylo. Za mne je ideální stav, kdy ty firmy budou srovnatelné velikosti, aby jedna nebyla násobkem té druhé, a budou dodávat kvalitní výrobky. Chce se mi dodat "za rozumnou cenu", ale to bych si asi přál moc :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono jedna vec je delat plany a prohlaseni, druha je otacet tim kormidlem te Intel kontejnerovky v tom Suezu :)
Mne osobne treba ten bod ohledne "otevreni" vyrobnich kapacit spis prisel tak, ze by se to vyplatilo na procesech, ktere uz moc nevyuzivaji. Dost pochybuji o tom, ze by treba prave ted pustili nekoho na ten svuj "super fin", aby jim ubral kapacity, ktere potrebuji. To nedava zadnou logiku. To stejne se da myslim ocekavat i v budouctnosti.
Podobne pak s temi vyrobnimi kapacitami, ktere by si bookovali nekde jinde. Musi to pro ne byt vyhodne, to znamena, prvni stejne testnou vlastni fabriky a kdyz to nevyjde, mozna neco alokuji. S jejich navyklymi marzemi a objemy IMHO to jinak nedava ani smysl.
To jen jako pohled na to, ze to s temi plany v realite zase tak zhave byt nemusi. Jedine co mne opravdu zaujalo, byl ty custom chipy, ale tady je zase otazka, na kolik budou oproti mensim vyrobcum typu AMD, flexibilni.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zatiaľ nemám pocit, že Pat je na úrovni S. Jobsa.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Možná by se nic z toho nestalo, kdyby v rámci urovnání sporů Microsoft neinvestoval v roce 1997 150 milUS$ do Apple ve finančních problémech a nepřislíbil vydání Office pro MacOSX. Určitě existuje aspoň jede paralelní vesmír, kde Bill Stevovi nevzal telefon. ;-)
http://content.time.com/time/covers/0,16641,19970818,00.html

Uplatní se vůbec presumpce neviny u někoho kdo věří v dědičný hřích?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nebyl jsi to ty, ktery pokukoval po nove generaci TR?
Udajne by mela vyjit nekdy v srpnu
https://wccftech.com/amd-next-gen-ryzen-threadripper-5000-chagall-hedt-c...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Po Thr 5xxx Pro, ale ten v srpnu asi nebude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Broadwell 2014 (Process), Skylake 2015 (Architecture)"
.. ja mel doposud za to, ze Broadwell byla taky nova architektura (?)
Tim padem by "tick" nepasoval ani na todle.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ona tam vždy byla nějaká úprava architektury, ale méně zásadní než u tock. Rozdíl v IPC u Broadwell byl asi 5 %, hlavně kvůli větší cache.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

SB - nová architektúra, 32 nm
IB - nový proces, 22 nm
HW - nová architektúra, 22 nm
BW - nový proces, 14 nm
SL - nová architektúra, 14 nm
Stále nechápem prečo sa HW refresh uvádza ako architektúra. V ark je i7-4770(K) aj i7-4790K ako "4th Generation Intel® Core" aj keď u druhého "Code Name: Products formerly Devil's Canyon" a nie "formerly Haswell". Oba CPU začínajú číslom 4, tak to vnímam ako 1 architektúru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já jsem to nestudoval nijak do detailu, ale zastávám názor, že od Core architektury jsou to všechno jen více, či méně odlišné deriváty ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdoví, Intelu se to povést může. Jen nevěřím těm datům, protože kormidlovat něco tak obřího je horší než zahnout s Titanicem.

Ale stejně mám dojem, že dnes pro Intel jsou procesory jenom jedním oborem z mnoha, dělají toho fůru. Kdoví, co všechno vyrábějí pro vojensko-průmyslový komplex, pro NSA/CIA a korporátní gangy. Zažil jsem u Sunu, jak jim vůbec nezáleželo na civilním trhu, protože měli "své jisté" přes Deep State, a podle toho to dopadlo. Intel je ovšem o mnoho řádů větší firma, a taky příslušně korporátně vyhnilejší. Může to dopadnout i úplně jinak, třeba se se rozdělí a pak rozpadne na cucky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na nové CPU architektuře se u Intelu dělá od roku 2018. Ty roky 2023-24 by mohly odpovídat. Mezitím AlderLake+RaptorLake je jakýsi pokus dostat na trh až 16j na procesu s průměrnou výtěžností. Uvidíme koncem roku, jak se jim to povedlo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To zaneseni Tick-Tock do 90tych let je fakt mimo... co si matne vzpominam, nove procesy vychazeli tak casto, ze obcas nektery produkt i preskocil generaci. Tehdy to slo kupredu jak namydlenej blesk, a nebyl vubec zadnej duvod nejake optimalizace navrhu una stejnem procesu - to prislo az kdyz to cele zpomalilo na slimaci tempo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A - toho všeho chce pan Gelsinger docílit s ovladači nebo bez nich? :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pry se to meri podle toho, kolik lidi je potrebuje..pokud nebude dostatecne mnozstvi (ohlas), ovladace nebudou ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Budou na to kakat.. no nekup to :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mě pobavilo, díky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel predava pocity a pre pocit ovladac nepotrebujete :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

.... to budou pocity! :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechtěl by taky poníka? :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že aby Pat rozchodil Tick-Tock-TttttttBlueScreen, tak by mohl začít tím, že všechna ta jezera vyleje a začne i pro krycí názvy používat něco, co dává aspoň naoko smysl. Protože všechny ty Lakes jsou to BlueScreen, kdy se furt díváte na tu modrou obrazovku a čekáte, že to samo nějak zmizí. Nezmizí, musí se to restartovat - musí se tomu dát impulz, aby se to pohlo z místa.

Neříkám, že se to udělá tím, že se místo Lakes začnou používat jiné názvy, ale jestli má přijít nějaká pecka od Intelu, ať to proboha zase není nějaké jezero, protože to bude vypadat dost blbě. A ne jen v části krycích jmen, ale i ve jménech koncových produktů na trhu by bylo záhodno udělat nějaký pořádek, v tom se vyznat není o moc lehčí než v těch jezerech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Se obávám, že na lepší "označení" se jejich marketing zatím nezmohl a poučení... to si většinou nikdo nebere, nemá to pro ty duté hlavy logiku.
Předpokládám znáte ten vtip, jak cestují vlakem inženýři a manažeři na jednu jízdenku?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.