Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel: Do 3-4 let budeme zas na vrcholu!

"budeme zas na vrcholu"

Takže po Intel Rocket Lake a Intel Tiger Lake a Intel Alder Lake přijde Intel Štrbské pleso?

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Podla datumu začiatok 2023 sa mi zda že sa Intel spolieha na vyrobny proces u TSMC v tedy by intel spolu s Apple mali prejsť na 3nm proces. To by znamenalo že by mal Intel rok naskok vo vyrobnom procese pred AMD ktore v tedy ešte bude na 5nm procese, čo znamena že do 2023 intel bude ponukať svoje kapacity pre CPU a to 14-10nm čo nieje take terno a konkurencia.
Za dalšie americka armada vyhadala pre Intel že novšia generacia vylepšeneho EUV prv pôjde Intelu a až potom TSMC-Samsungu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tato informace je z overeneho zdroje nebo jen nejaky FB, IG?

"Za dalšie americka armada vyhadala pre Intel že novšia generacia vylepšeneho EUV prv pôjde Intelu a až potom TSMC-Samsungu."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky nechápu, jak si US Army vyhádá něco u ASML

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že intel je dosť bohatý, aby ASML ponúkol za stroj výrazne viacej, ako ktokoľvek iný. Ale asi tam idú podľa objednávok a zmlúv.
A čudujem sa ASML, že neprešli na dražobný model predaja. Určite by zarobili viacej. Firmy by sa pobili o každý jeden kus v dražbe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak u ASML, ale na vládu Čínské Republiky mají páky veliké, protože jsou tím, co stojí mezi nimi a ČLR.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Úderněji zní "Kriváň Lake" a řady CPU s příponou KF bude edice s podpisy Kotleby a Fica :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

to bude skor "Křivák Lake"....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

traalalalalaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......
budem zas na vrcholu...... s brutal tdp spotrebou....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

https://sakhtafzarmag.com/قیمت-و-بنچمارک-های-پردازنده-های-alder-lake-اینتل/
paaradaa

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V tom URl rozumím jenom slovu benčmark a íntel. Co je to za podivnou řeč? To asi bude nějaký divný indoevropský jazyk...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lol

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak sebevědomí mu nechybí , v AMD na vývoj dlabou a chrápou na vavřínech asi tam mají špehy a všechno vědí . De facto přiznává , že dostali na prdel.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Co jiného by měl blábolit, to dá rozum, že ředitel Intelu neřekne "definitivně nám ujel vlak v inovacích - jak v designu tak v technologii - a každý rok to bude horší". Takže věští zářné zítřky...

Jiná věc je, zda je obří prohnilý korporát Intel nějakého polepšení vůbec schopen. Po všem, co předvedli za posledních 10 let, o tom silně pochybuji. Stále jedou jezera a zátoky... Reflexe žádná.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Už to, co prý řekl, jakožto vrcholový manager je na facku od akcionářů. Nechápu jak může veřejně připustit, že AMD je lepší a pořád si udržet svoji pozici. Měl jako odpověď na položenou otázku omývat fráze ve stylu: "Věříme, že zákazníci co si nás vybrali jsou spokojeni. Úspěchy AMD a jeho přiblížení k dokonalosti Intelu mu přejeme. Jsme rádi, že existuje aspoň nějaká konkurence, která nám umožňuje posouvat naše produkty ještě blíže k dokonalosti. Věříme, že i v budoucnu zůstane Intel číslo jedna v srdcích profesionálů i hráčů." ... Prostě jakoukoli lež a hlavně nepřipouštět, že mají problémy, jsou až druzí a konkurují cenou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Počkejte si" :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Wait for it :-D Vybavil se mi zakončený seriál HIMYM. Tak snad to u Intelu nebude mít tak sestupnou tendenci jako další a další serie tohoto seriálu:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale pán Gelsinger akosi pozabudol, že aj AMD bude pokračovať vo vývoji ;)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

AMD to bude prd platný, když nebude mít výrobní kapacity na to aby obsadil podstatnou část trhu. Až Intel nabere na síle, tak AMD zašlápne jak mouchu nebo si ho třeba koupí přes nastrčenou firmu, aby to prošlo přes schválení regulátorem a postupně nechá zaniknout (což se už x krát stalo). Jako spíš ne, páč je to krajní případ, ale po Zátopkovsku řečeno, když AMD nemůže zvýšit výrobu, tak musí přidat !

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To je sice pravda, má to ale háček. Intel už dávno není konkurenceschopný co do vlastní výroby. jeho Faby jsou zastaralé, nutně potřebuje nový konkurenceschopný proces. A tady je úzké hrdlo ASML, od kterého bude chtít vybavení TSMC, Samsung i Intel. Intel zatím v ohlášených investicích žádné bomby nehlásil. A bez peněz ve frontě na EUV mašiny těžko předběhne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nekdy tezko rict, jestli je to sarkasmus nebo to mysli ten clovek vazne...

Kazdopadne, desiva blbost. AMD nema zadne vyrobni kapacity, takze je tezko muze zvysovat. Nicmene to taky nema Nvidia, Apple a dalsi. A ze Intel zaslapne Samsung nebo TSMC je asi tak pravdepodobne, jako ze ty budes pristim prezidentem Nigerie.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě že UŽ nemá, ale to nic nemění na věci, že Intel má mnohem víc peněz a může tak přeplatit výrobce, tak jak to dělá třeba Aplík nebo NV. A navíc má vlastní FABy ve kterých vyrábí ostatní čipy, po kterých je i tak velká poptávka. A k tomu zahajuje výstavbu dalších v Americe i Evropě. Ano problém je s ASML, ale i tam můžou rozhodnout ty peníze. To že se AMD daří je IMHO výsledkem totálního amatérismu předchozích managementů a řízení podle velkých akcionářů (tj. vyždímat maximální zisk a pokud možno neinvestovat).

Doufám, že to Intelu nevyjde... nějaký Samsung není úplně konkurence, protože vyrábí leccos i mimo computing a TSMC určitě nezašlápne, to je jiný obor resp. subdodavatel a ne producent finálních výrobků. Intelova konkurence je v podstatě jen AMD, NV, Apple (kdyby by se rozhodl pro vlastní platformu mimo ARM v reakci na NV) a čínští výrobci CPU různých typů, které se stále zlepšují, možná i díky sankcím....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jezkovi slipy, to je zase kravovin.

1) Regulacni urady takove akvizice proveruji dobre, ne jen 3s na googlu. I kdyby to pres X nastrcenych firem nejak spachal, tak to bude mit jedinynl dusledek... Intel bude nucene rozpusten na 2 nezavisle subjekty aby konkurence byla ;-)

2) AMD nepotrebuje nutne masivni pokryti trhu. Maji vyrobek co jde na dracku a muzou si zvysovat marzi, coz jim zvysuje ekonomickou silu (jsou hodnotnejsi - snaze ziskavaji investice), coz jim znovu dovoluje pridat na vyvoji i si domlouvat vetsi objemy vyroby.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Cha cha ... bod 2) je sice hezký, ale je to jen malá část trhu, takže sice rostou, ale furt to je jen malý zlomek. Aby to mělo smysl, museli by růst jako virus tj. exponenciálně... Na specifickém trhu, kde je oligopol jako jsou CPU, rozhodují i jiné věci než že jdou produkty na dračku...

Jinak teoreticky dejme tomu za 50 let by doběhli Intel, ale mezitím se může úplně změnit paradigma, třeba nastoupí kvantové procesory, takže do cíle vlastně nikdy nedoběhnou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Slibem nezarmoutíš. Ať už konečně přestanou kecat a opravdu něco udělají. Potřebujem teď zase popohnat AMD, ať zase trochu zlepší ceny a nabídne dostupný celý sortiment (tj. i levnější křemíky). Grafická karta od Intelu by teď taky byla potřeba jak sůl, opětovný nedostatek karet by každý další kus na trhu uvítal.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ceny jsou dané kapacitou TSMC, tam se nic nezmění, spíš ještě zhorší.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ak chcú mať výsledok do 3 rokov musia už dávno na tom robiť ak to chcú do 4 rokov, muslei na tom začať makať pred 7 mesiacmi, keď prišiel Gelsinger na post CEO. Pri ladení výroby sa nedá dosť po 290 dní (7 mesiacov je cca 215 dní) po ukončení vývoja a vývoj novej mikroarchitekúry sa nedá stihnúť pod 40 mesiacov..

Viď AMD to trvalo od Bulldozera po Zen bez 5 dní 5,5 roka.- 48 mesiacov vývoj a min. 420 dní (cca 14 mesiacov) ladenie výroby s jednou úpravou. Čiže sa bavíme o minime 5 a 1/4 roku.

AMD Ships First "Bulldozer" Processors
September 07, 2011 7:45am EDT
https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/32/amd-ships-first-...

AMD Ryzen(TM) 7 Desktop Processors Featuring Record-Breaking Overclocking Performance Available Worldwide Today
March 02, 2017
After four years and thousands of hours of development, AMD today released the first three models of its highly anticipated, high-performance AMD Ryzen™ desktop processor
https://diit.cz/clanek/jednojadrovy-vykon-zen-3-podle-cpu-z-poskocil-o-3...

Architekt Zenu zmínil vývoj Zen 5
11. 4. 2018
Mike T. Clark, šéfarchitekt Zenu, v rozhovoru uvedl, že již pracuje na Zen 5. Jde vůbec o první zmínku o architektuře páté generace, která od AMD přišla…
https://diit.cz/clanek/architekt-zenu-zminil-vyvoj-zen-5

Zen 5 nebude (ani teoreticky na trhu pred polovicou roku 2023)

čiže povedať, že "Do 3-4 let budeme zas na vrcholu!" vo svete x86 CPU je preložené do bežnej reči "Začali sme niečo robiť a vyzerá to dobre".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> tvrzení, že s Ice Lake se Intel stává velmi konkurenceschopným.
> Jen pro jednoznačnost si zaslouží připomenout, že CEO nehovoří o mobilním Ice Lake, jehož
>EOL společnost ohlásila před dvěma měsíci, ale o cloudu, tudíž je řeč o Xeonech.

Len, aby to nebolo stavom na trhu so server CPU,lebo tam konkurencieschopnosť znamená, že sme schopní splniť len 60-70% objednávok, rovnako ako AMD

Report: Server Chip Shortage Worsens, Intel and AMD in Tight Supply

July 02, 2021

AMD and Intel cannot supply enough server CPUs.

with delivery lead times for some critical server chips extending to 52 – 70 weeks.

DigiTimes pointed to Mitac being unable to satisfy 20-30% of orders due to shortage of chips.
https://www.tomshardware.com/news/report-server-chip-shortage-worsens-as...

Takže aj na trhu server CPU platí: "Predá sa čokoľvek, čo sa vyrobí a predalo by sa oveľa viac"
Definitívne objenávať 70 týždňov =490 dní dopredu pred dodávkou znamená, že už dnes sa objednávajú s CPU do serverov,ktoré budú zmontované v roku 2023, pokiaľ sa to nezhoršilo..

Today is September 9, 2021 so that means that 490 days from today would be January 12, 2023.
https://www.convertunits.com/dates/daysfromnow/490

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Za hlubokého jindy se vyprávělo, že jsou tři fáze socialismu.
Dohnat a předehnat.
Neztratit krok.
Neztratit stopu.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

a ctvrta: stali jsme na okraji propasti, od te doby jsme ucinili krok kupredu...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To je nepresné. Malo pretože je rozdiel

1. Stáli sme ne pokraji priepasti čelom k nej a od vtedy sme urobili krok vpred
2. Stáli sme ne pokraji priepasti chrbtom (zády) k nej a od vtedy sme urobili krok vpred

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hm... ty budeš veselá kopa teda... :)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Iba programátor, ktorý ošetruje všetky teoreticky možné situácie.

Uvedomte si, čo by sa stalo, keby v druhom kole prezidentských volieb získali obaja kandidáti rovnaký počet hlasov- vznikla by ústavná kríza: nikto by nebol zvolený, nikto by nemohol postúpiť do 3. kola...

Pričom riešením je V § 115 v odstavci (2) vypustiť text " písm. a) "

Zákon č. 180/2014 Z. z.Zákon o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov

§ 114

Vyhlásenie výsledkov volieb

Vyhlásenie výsledkov volieb musí obsahovať

a) meno, priezvisko a titul kandidáta, ktorý bol zvolený za prezidenta, a meno, priezvisko a titul ďalších kandidátov s uvedením počtu platných hlasov, ktoré získali, alebo

b) konštatovanie, že vzhľadom na výsledky volieb sa uskutoční druhé kolo volieb, údaje o mene, priezvisku a titule kandidátov, ktorí postúpili do druhého kola, a poradie ďalších kandidátov s uvedením počtu platných hlasov, ktoré získali.

§ 115

Druhé kolo volieb

(1) Ak v prvom kole volieb nezískal ani jeden z kandidátov nadpolovičnú väčšinu platných hlasov voličov, koná sa do 14 dní druhé kolo volieb. Druhé kolo volieb a deň ich konania vyhlasuje predseda Národnej rady Slovenskej republiky.

(2) V druhom kole volieb sa postupuje podľa § 99, § 104, § 105, § 107 až 113 a podľa § 114 písm. a) primerane.

https://www.zakonypreludi.sk/zz/2014-180

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Před propastí stál vždy imperialismus západu, my jsme byli krok před ním.

Měli jsme to na nástěnce ve třídě. A když jsem své třídní učitelce řekl, že to je nelogické a zeptal se, jestli v tom nevidí trochu nesmysl, nedopadlo to úplně dobře. Další den vysvětlovala mé matce, že prý s logikou komunismus nikdy nevybudujeme.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Neboj, má to sice zpoždění, ale málokdo už pochybuje. V Kanadě už probíhá kulturní revoluce jako kdysi v Číně a pálí se knihy.
https://echo24.cz/a/S7gm2/v-kanade-se-zacalo-s-palenim-zakazanych-knih-n...
Kdyby někdo nevěděl. V dnešní Číně je kulturní revoluce oficiálně vnímána negativně.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V Kanadě, když Trudeau vystrčí někde svůj odporný rypák, začnou davy řvát "Fuck Trudeau", takže kulturní revoluce se možná už brzy změní na revoluci úplně jinou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak snad se to projeví i u voleb a nedopadne to jako v USA.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

s tym si budu musiet poradit kanadania. snad tu Suzie casom vyvalaju v smole a peri :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Echo komentuje akci katolíků, to nevymyslíš :)
Jakoby dnes někoho zajímalo, jaké knihy najde v knihovně.

Já jsem dost starej na to, abych zažil doby, kdy se knihy opravdu půjčovaly.
Ale dnes, jaksi .... no nevim.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

OK, takze si definitivne potvrdil, ze jsi blbec. Ktery neumi cist.

Kdybys umel cist, tak se doctes, ze to paleni knih byla iniciativa sdruzeni asi 30 katolickych skol.

Jinak receno, zadne paleni knih statem se nekona, proste par katoliku ma spatne svedomi, nebo si chteli pripomenout stare dobre casy kdy cirkev mohla palit knihy bez omezeni, nebo mozna drobna epizoda attention-whoring na prilakani novych studentu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

„Běloška Kiesová má ale mocnější pozici, než se na první pohled může zdát. Je spolupředsedkyní Komise pro domorodé obyvatelstvo vládní progresivistické Liberální strany Kanady a poradkyní premiéra."

Tak určitě a podobných článků ze Západu je už tolik, že být tebou, tak držím pec.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"V dnešní Číně je kulturní revoluce oficiálně vnímána negativně."

... za to "velký skok" a "masakr na náměstí nebeského klidu" jako by neexistovaly ... :-)

http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Leap_Forward
http://en.wikipedia.org/wiki/1989_Tiananmen_Square_protests

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj, pamatuji taktez, ten muj prispevek byl vynatek z (fiktivniho ?) projevu ze zasedani UV KSC, ktery se bezne vypravel jako vtip :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jj, Intel bude do 3-4 let zase na vrcholu, ja jim verim a chapu to zaroven jako priznani, ze nastupujici Alder Lake stale patri do nepovedneho obdobi a nepocita se. Za 3 roky tu bude prvni procesor, ktery porazi desktop procaky od AMD.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

mas na mysli, ze porazi tie sucasne? ci ako :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Do ctyr let Intel porazi hned CTYRI generace procesoru od AMD: Zen1, Zen2, Zen3 a mozna i Zen4. :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Trúfa si:
Intel chce investovať v Európe 95 mil. USD
https://www.wsj.com/articles/intel-plans-investment-of-up-to-95-billion-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mil. je zkratka milionu, miliarda se zkracuje na mld., takže 95 mld.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jasné, mld. som chcel napísať. V električke som písal...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To není omluva, v podstatných věcech by se chyby dělat neměly. Čert vem pravopis, ale seknout se o 3 řády za to bych střílel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intelu hodne pomuze, ze k procesoru Intel patri grafika od Intelu a ty budou naprosto spickove a dost mozna jedine na trhu. Proste si zajemce pujde koupi grafiku a prihodi k ni procesor, to Intel nakopne a AMD se zvyma tezarskyma grafikama tezce ostrouha.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

ten je taky dobry :)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Co to je za drogu?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

jmenuje se to trolling

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

a k tomu vlastnu elektraren a vykurovanie jednej bytovky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, za takových čtyři až pět let, až Intel poladí ovladače své špičkové grafiky tak, aby fungovaly v 95% her, tak bude mít výhodu. Je zde ovšem drobný problém - výrazně podraží elektřina, tedy v EU. Přímotopy potáhnou ještě méně, než doteď.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Budou to kamínka značky Intel... ekologická, bez splodin a kouře, do každé domácnosti, no nekupte to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vy se smejete, ale ja to od nekolika BFU slysel, ze chteji mit vsechno v pocitaci od jedne firmy a pokud bude stale trvat nedostatek grafik NVidia a AMD, tak grafiky od Intelu jim opravdu mohou pomoci i k prodejum procesoru. Ono proc myslite, ze se do tech grafik pustili, Intelu se sice nedari, ale uplne blby nejsou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nezapomeň že to vyvíjel Raja... takže to nejspíš bude víc "těžební", než RDNA2 od AMD, která je dělaná jako "herní". A kromě toho se to má vyrábět u TSMC a jejich výrobní kapacity už nejdou víc nafouknout...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"AMD se zvyma tezarskyma grafikama tezce ostrouha." <= Jak jsi přišel na to, že prodejem těžařských GPU si někdo škodí, nebo to s ním jde z kopce ... ? AMD s nVidií klidně může na PC hráče hodit bobek, věnovat se výhradně těžařským GPU a v případě potřeby se vrátit. 8-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na vrcholu trapnosti a úpadku. Už za necelý rok většina pochopí, že ARM (i ten generický) je plně konkurenceschopný. Pak jsou tady další esa v rukávu (naštvaná Čína, RISC-V) a ty by mohli za 4 roky také mnohé předvézt. S AMD už nepočítám, ty jsou v ještě horší pozici než Intel.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Sni dal sny o ARM, ale dokud nebudou Windows a programy, ktere lidi znaji, jinak nez na x86, tak nastup ARM nehrozi mimo uzavrene komunity typu Apple.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Postoj MS k ARM se hodně rychle mění a i kdyby se neměnil, tak MS už nemá takovou váhu jako kdysi. Pro začátek by stačil Apple a Čína. BTW spousta programů, které lidi znají, už nemá s ARM sebemenší problém.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ale tady se bavíme o serverech, ne o tabletu, na kterém si děcko pustí YouTube a po roce ho hodí do koše.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A nejen o serverech, i pracovni desktop mas na ARM casto pouze oklestene zjednodusene verze tech programu, pokud vubec porty na ARM maji.
Nakonec i pocitacove hry byvaji porty pro ARM zjednodusene. Takze jak pises, kdo chce zarizeni na Youtube, muzes si poridit ARM tablet, zbytek jede dal na x86 PC.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Konkrétně Red se nebaví o serveru, ale o desktop/notebook protože zmiňuje Windows. V serverech je nástup jiných architektur viditelný už teď, netřeba čekat necelý rok, aby to viděl každý, i ten kdo se o to moc nezajímá.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Trochu se bojím, že bude mít pravdu... V Intelu nakonec vyhodili markeťáky s přimrzlým úsměvem pitomců z pozice ředitele a dosadili skutečného odborníka, který věcem rozumí. Ještě by něco takového měli udělat v Boeingu, jinak s tou jejich pilotovanou kosmickou lodí na ISS asi nikdy nedorazí ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A tak já to Páťovi docela přeju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Snad Páťu po 4 letech nepopraví.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Rozhoduje poměr cena/výkon a já kdybych dnes kupoval CPU tak to bude Intel. Koukal jsem na Alzu, a mají tam krásný Intel za 2200 Kč, který si v single core měřeních poradí s AMD které stojí skoro 4000 Kč. Vím že dnes se jede na počet jader, ale podstatně levnější Intel 4 jádro co v single thread testu poráží AMD je jasná volba. Nejsem geek co paří nejnovější hry, naopak si rád pustím emulátory (a proto ten single core výkon).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je tak blbé, až je to vtipné... myslím, že u markeťáků místního Intelu by měl Tom dveře otevřené :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.