Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Gelsinger: „Se starým procesem dosáhnete jen 10 TOPS“ (tj. výkon Meteor Lake)

Mohli by udavat i plochu AI akceleratoru nech vieme kolko % sa z cipu vyhadzuje na marketingove nezmysly.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Davam intelu ešte 3,5 roka ked budem kupovať svoj novy PC, ale podla tych sraciek co dnes stale melie to vypada že minimalne 2 roky nič sa cakat od nich neda...
Ale do 2027 azda niečo Intel konkurencie schopne pozliepa!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak Apple má AI akcelerátor na notebookových SoC od roku 2020 a poměrně aktivně je využívá třeba ve zpracování fotek a videa, případně v Metal FX. Pokud výrobci AMD64 alternativ + vývojáři OS zajistí nějakou solidní možnost implementace HW akcelerace AI do SW, bylo by to fajn.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podpora akcelerace AI je i na PC v podobě grafik aa mnoho sw ho pouziva. Spousty lidí to pouzivaji ani o to neví. A to nemluvím o zakázkové sw. Python je po js nerozairenejsi programovaci jazyk a hojne se pouziva prave ve spojeni s AI.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasně, ale jde o API pro využití samotného akcelerátoru, který umožňuje podobné věci počítat rychleji a úsporněji. Co vím, u Applu se na uvolnění API k Neural Engine nějakou dobu čekalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tiež si myslím.
Ak to totiž porovnám s (16nm FFC TSMC) Centaur NCORE NPU, ktorý predstavoval cca 34,4 mm² tj. približne 17,7 % Centaur CHA SoC (16nm FFC TSMC) s 20 Terraops/sec tak Intel s 10TOPS pri 6nm TSMC je fakt málo.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

A kolik TOPS se dá dosáhnout se starým Patem?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

o Patovi se nesmi rikat, ze je starej.. intel mel pravidlo, ze ceo musi v 65 letech odstoupit, protoze u starnouciho cloveka hrozi senilita.. Pata to urazelo a 2021 si vymoh zruseni pravidla, takze bude starej teprv az to sam uzna.. (:

btw. kdyby to pravidlo nezrusili, tak by ted Pata cekaly posledni dva roky ve funkci a v breznu 2026 by musel udelat kacelari papa..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No nedělám to často, ale když se podívám na Bidena...tak to hlavu i Patu mělo. :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

On i https://en.wikipedia.org/wiki/Xi_Jinping není nejmladší, ale asiati mají výhodu, že vypadají furt mladší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť je o 11 let mladší než Biden...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Furt je mu 70. V tech letech se ma dedek starat o vnoucata. Tahnout to bude jeste minimalne 5 let. O Bidenovi nemluve, ten ma tak hrat kulicky. Trump ma prej plenu

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"vztahu k Meteor Lake sedí, neboť zatímco procesorová jádra jsou umístěna na dlaždici vyráběné 4nm procesem Intelu, AI akcelerátor je fyzicky umístěn na centrální dlaždici vyráběné 6nm procesem TSMC, který oproti 4nm výrobě skutečně starší je."

Vskutku zajímavé. Podle https://en.m.wikipedia.org/wiki/Meteor_Lake je meteor lake vyráběn na TSMC N5 a Intel 4 (7nm). Takže někde soudruzi museli udělat chybu, nebo už tomu teda vůbec nerozumím...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Procesorová dlaždice je 4nm (Intel), grafická je 5nm (TSMC) a centrální/SoC je 6nm (TSMC). Tak to ostatně je i v odkazovaném článku na Wikipedii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale no-xi roky tady na webu uvádíš že Intel 4 je přeznačený 7nm proces

Viz tvůj vlastní článek https://diit.cz/clanek/intel-se-pochlubi-roadmapou-procesu-nasledujicich... , kde sám píšeš: "Musíme tedy mít na paměti, že co je v roadmapě (výše) značeno jako 7nm proces, je dnes 4nm..."

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Asi nerozumím. Intel si původně značil procesy tak, aby jeho xnm proces byl výrazně lepší než konkurenční xnm proces. Protože ztratil náskok oproti konkurenci, změnil to a nyní své procesy značí tak, aby to plus mínus odpovídalo konkurenci. Na skutečnosti, že je jeho proces, na kterém vyrábí procesorová jádra, pokročilejší než 6nm proces TSMC, na kterém se vyrábí centrální dlaždice, to nic nemění.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zkráceně tvrdíš, Intel 4 (současné marketingové označení) = 4 nm, zatímco ještě 8.1.2024 jsi tvrdil Intel 4= Intel 7nm (původní označení dle roadmapy 2019)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono oboje je pravda. Intel 4 je proces ekvivalentní konkurenčním 4nm procesům a zároveň původním specifikacím intelovského 7nm procesu. Což jen ukazuje na to, že ta čísla se jen velmi volně opírají o nějaké reálné hodnoty o denzitě tranzistorů a dalších relev antních vlastnostech.

Reálně víc dává smysl se vykašlat na "nm", používat názvy procesů samotných společností (např.: Intel 4, TSMC N5, Samsung 3GAE), neb ty jsou paradoxně míň matoucí a nevede to méně informované ke zkratkovitým představám o tom, že ty nanometry určují nějakou pevně definovanou vzdálenost / velikost určující rozlišení procesu. Neb i do toho by teď měl hodit vidle právě proces Samsung 3GAE, který by nasazením GAAFET tranzistorů měl přinést větší posun, než TSMC N3, byť oba procesy jsou označovány za 3 nm.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia fans, myslim že jsou to buzny.

Buzna v poradně radila:
"Osobně bych preferoval Nvidii RTX 4060 nežli Radeon 6600. Je tam sice u Radeonu nižší pořizovací cena, ale zase je tam vyšší spotřeba energie u Radeonu. Po několika letech služby se to promítne do ceny. Rovněž DLSS 3 u Nvidie mi přijde zajímavá funkce když karta ztrácí dech můžete si pomoci touto funkcí kdy se snímky dopočítávájí a pro udržení hratelných FPS se tato funkce skvěle hodí. A zůstatková hodnota po několika letech bude u Nvidie taky o něco vyšší čili zvýhodněná cena při prvotní investici do Radeonu nemusí být v konečném součtu zase tolik výhodná. Nejedná se o placenou propagaci :-)"

Moje odpověď:
Osobně bych preferoval Radeon, než Nvidii.
Rovněž AFMF (AMD Fluid Motion Frames - pro všechny DX11,DX12 hry) u AMD mi přijde zajímavá funkce když karta ztrácí dech můžete si pomoci touto funkcí kdy se snímky dopočítávájí a pro udržení hratelných FPS se tato funkce skvěle hodí. A zůstatková hodnota po několika letech bude u AMD taky o něco vyšší čili zvýhodněná cena při prvotní investici do Nvidie nemusí být v konečném součtu zase tolik výhodná.
https://ctrlv.cz/SRLW
Můj test AFMF, Kingdom Come / vyskoké 1440p .... 140FPS (moje sestava - RX6600XT + R5800X3D)
https://ctrlv.cz/Gt9v

Dopadlo to dobře, žadatel v poradně trochu našetří a plánuje si koupit RX7700XT,RX7800XT.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

prvni test geforce rtx 4080 super similar..

''NVIDIA RTX 4080 SUPER tested: up to 2.4% faster in 3DMark, similar gaming performance to RTX 4080''
https://videocardz.com/newz/nvidia-rtx-4080-super-tested-up-to-2-4-faste...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

od 4080 sem necekal vic, nvidia musela zamakat nejvic u 4070s kvuli 7800xt
ve vyssich patrech radeon nema sanci uz kvuli tomu ze 16gb u nvidie je uz dostatecna kapacita na jakekoliv hrani i nejblizsich letech a selling point radeonu v podobe vyssi kapacity vram ztraci trochu na lesku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

STAPM

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A trápí tě to snad?
Než se rozhoupeš k tomu, abys to pořídil, tak to bude minimálně s volbou vypnout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není nad to střelit se do vlastní nohy. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.