Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Gigabyte i-RAM - DDR Serial ATA RAM disk

Mne teda dost sklamala vydrz baterie pouhych 15 hodin. Ja nechavam PC leckdy vypnute podstatne dele...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To Tom: no ale pokud nechas PC stale zapojene v el. siti, tak muzes mit "vyple" PC jak dlouho chces .... tech 5 hodin je pouze pokud je karta fyzicky bez proudu ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

15 hodin se týka pouze stavu, když je karta mimo PC, nebo je PC vytaženo z elektriky. Jinak se samozřejmě data na I-RAM při vypnutém PC nezratí, protože je PCI stále pod proudem. Ostatně je to dobře popsáno v odstavci nazvaném PROVOZ.
Jinak je to moc hezká věcička. Ale osobně bych uvítal až druhou verzi s kapacitou 16GB. Na druhou stranu, ani ta není nic moc, když bych na ní chtěl provozovat 64bit variantu Windows Vista.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nevim, me prijde jako holej nesmysl delat PCI kartu a pripojovat to na SATA rozhrani. Proc neupravej tu kartu tak, ze se bude hlasit systemu rovnou na PCI/PCI-Expres sbernici jako radic s pripojenym diskem ?

Tak jako tak v tom moc smyslu nevidim, s PC za UPS si muzu dat suspend2ram a pokud budu mit te RAM 4GB ... nabehne mi system vcetne aplikaci "hned". Vyjde to urcite levnejs a je to mnohem efektivnejsi.

Totez plati pro servery, kdyz uz ty $ mam, tak tam nacpu RAMku nez nejaky podobny nesmysly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Perfektni napriklad do DB serveru, kde tim pomerne levne obejdu limit OS na velikost operacni pameti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... existuje nejaké podobné zariadenie, ktoré by ale rozširovalo ramku?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stále nechápu význam těchto udělátek. Pokud bych už potřeboval např. 8 GB RAM, tak si pořídím takovou základní desku, která s tím nemá problém. Skutečně by mě zajímalo smysluplné využití tohoto udělátka, ať již na workstation nebo na serveru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajimal by me test startu OS nejake linuxove distribuci. Rozdil v rychlosti. Skoda, ze to nestoji par kacek :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

J: jednoduše proto, že to má být disk, a ta možnost se vždycky hodí, třeba to napojit na nějakej HW raid řadič a podobně. Mimo to, je to o trošku levnější

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ritchie:
 
Ma to zmysel napr. v tom, ze si mozes urobit napriklad nadherny swap priestor; moj stryko to momentalne riesi napr. SCSI diskom pripojenym cez radic na PCI zbernicu; hentak to mas este rychlejsie a pouzivatelsky prijemnejsie (na cenu zatial nehladim).
 
C.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 pingu: Napadá vás nějaký rozumný důvod, proč bych měl ono udělátko zapojovat do RAID?!
2 C: Proč bych vytvářel swap, když tu paměť mohu použít rovnou jako RAM?!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hoj tak to je mega drahej shit co zvladne jen 130MB/s hiihiih   hihihhi  to je forek, ne, ja mel za to ze udelaj Ram disk s propustnosti Ram a ne s propustnosti disku, co je to za hovadinu
to zvladne skoro muj raid, tohle je k nicemu, takze zas disk s rychlosti 5 GB/s nedube
to bych radsi koupil 4 GB obycejne Ram do komplu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi som slepy, ale nikde nevidim cenu tejto vecicky. Vzdy sa zvykla davat niekde na koniec recenzie... Zaujima ma cena karty, nie pamatovych modulov. Vdaka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Mark:
Cenu jsme neuváděli proto, že se to u nás prodávat nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Také by mohli zaintegrovat řadič disku a 4 GB disk (ten už tak drahý není) který by po vypnutí PC v klídku nebo až při kritickém stavu baterie, data zazálohoval a po obnově natlačil zpět na DDR. A za běhu PC by nic nedělal, jen držel poslední zálohu před startem PC pro případ havárie DDR. A ať vypnou elektriku třeba na týden :-)  A možná že by se i nějaké využití při běhu Windows pro ten zahálející disk také našlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co takhle pouzit pamet FRAM? Rychlost jako SRAM a prepisy u novejsich nejsou omezeny. Teprve se zacinaji rozsirovat :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Julda>

FRAM se snad nedelaji zatim v Gigabytovych kapacitach, spis sem tak videl par mega...
Tim pomalym rozhranim je to dost zabity, ale treba to da impuls konkurenci a postupne se z toho vyvine neco pouzitelnejsiho...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V pondělí mi přiletí z kanady a už se na něj těším :)

Ritchie: když Tě nenapadá, k čemu to je dobrý, tak to evidentně nepotřebuješ, tak proč to tady vlastně řešíš?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mne by spis zajimalo , co s tim budes delat ty Honzo, jelikoz je to k nicemu . jsou to vyhozeny penize, to si kup rovnou vic ramky(treba 4GB), a nastav si wokna na bufferovani dat z  hdd na 2 GB do Ramky dopredu (disk Cache v Ram)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

2 Honza: Abych věděl, v jaké situaci by se mi to mohlo hodit. Jestliže si to kupuješ, můžeš mně prosím prozradit, v jaké situaci to hodláš nasadit? Případně proč jsi nedal přednost rozšíření RAM? Díky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to krok zpravnym smerem, ja osobne se nemuzu dockat az budou na svete velkokapacitni solid state disky. Provedeni ale hodne pokulhava, dneska je uz na svete hodne MB s podporou velikych RAM a moznost udelat si virtualni disk se primo nabizi a pokud dam k PC jeste UPS mam prakticky stejnou vec levnejc. Technicke provedeni pokulhava taky, jak uz bylo receno, kdyz se to strka do PCI, tak k cemu jeste SASA konektor zbytecne obsazeny timto udelatkem? A pokud to musej mit na SATA konektoru, tak proc to cele nenacpat do boxu velkosti 3.5" HDD?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MapleLeaf> No, problém bude nejspíš v tom, že potřebuješ napájení i při vypnutém PC a v 3.5" provedení připojeném jen na SATA a standardní HDD napájecí konektor by to chciplo po 15 hodinách, což by asi nebylo vhodné.
Jinak, viděl jsem 3.5" RAM disky, ale tam se používají Flash paměti, právě kvůli absenci napájení při vypnutí.
 
Ale jinak to "vžum" se mi líbí. :-)  Až to bude kolem 20GB, bude to lákavá investice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když nic jinýho tak se tahle fíčůrka hodí na testování čipsetů raid řadičů. Samozřejmě při použítí 2 a víc kusů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2kert: Hmm, vskutku efektivni vyuziti.

No, podle vsech reakci nema vlastne nikdo z pritomnych realnou predstavu na co to vyuzit krom predvadeni typu "podivej jak mi to rychle startuje", nacoz muzu daleko efektivnejs vyuzit suspend 2RAM.

2skunk: Co to pouzivas za hloupy OS ? Kazdej normalni OS zvladne radove TB RAM (M$ nepocitam mezi normalni OS, ostatne to nema na serveru co pohledavat).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RayeR: no kdyby se rapidne zvysila poptavka, stoupla by kapacita a klesla cena, v tom problem nevidim.

To all: Tohle by bylo treba pro poloprofi PC grafiky, kdyz maji 4GB RAM a Photoshop se snazi porad neco davat na disk :o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

shit: poraď jak se to dá nastavit, mě by to zajímalo. Dík

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Par vyuziti si predstavit dokazu, i kdyz zatim nejsem v situaci, kdy by se me to tykalo. Napriklad:

- Upgradoval jsem pocitac, zbyly mi nejaky RAM pameti, ktery uz do novyho nedam (protoze treba pouziva DDR2). Strcit je do neceho jako i-RAM mi pripada jako docela hezky zpusob, jak je jeste vyuzit.

- Potrebuju disk s velmi rychlou pristupovou dobou (typicky pro databaze). Mohl bych pouzit klasicky RAMdisk, ale po prvnim vypadku proudu nebo prvnim konfliktu ovladacu a BSODu bych pravdepodobne prisel na to, ze takovy baterii chraneny "hardwarovy RAMdisk" ma i pres vyssi cenu take sve vyhody...

- Docela dobre si dokazu neco takoveho predstavit do notebooku (i kdyz tam by to asi nebyla klasicka karta). System a nejpouzivanejsi programy a data budou na i-RAMu a vsechno ostatni na HDD. Cely system pak vetsinu casu pojede z i-RAMu, kde predpokladam podstatne mensi spotrebu a tedy delsi vydrz celku.

- Totez v normalnim stolnim pocitaci, kde ovsem pujde spis o hluk nez o spotrebu.

- atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 pepak:
První způsob beru, i když já bych zbylé moduly radši věnoval rodině / kamarádům.
Ad databázový server. Takový server bude zcela jistě napájen přes UPS, takže poznámka o výpadku proudu je bezpředmětná. RAM disk tedy použít nakrásně půjde, i když já bych radši všechno nechal na operačním systému a jeho diskové cache. => Udělátko bych rozhodně nepoužil.
Tento model v notebooku použít nejde, takže nemusíme ani dál řešit, jak by třeba bylo udělátko napájeno při vypnutém notebooku, jak by se zapojovalo atp. => Udělátko použít nelze.
Ve stolním počítači napájeném přes UPS mohu bez dalších nákladů používat ramdisk. => Udělátko bych nepoužil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dave:
jsou 2 zpusoby, bud to je nekde natvrdo zmenou v registrech windows- tohle bohuzel musis vygooglit na netu, ten registrovy zpusob si totiz uz nepamatuju
 
a druhy zpusob je, ze si sezenes nejaky program treba od O&O software  CleverCache.Professional.Edition nebo jiny
 
osobne jsem pouzival ten registrovy zpusob, ale byl dost spatny, hlavne spatna podpora OS win, ktera na to nejsou optimalizovana,
ted obcas pouzivam CleverCache, sehnal mi to kamos z netu, a pouzivam to hlavne na hrani her a editaci videa, jelikoz se bojim to mit furt zaply i pri normalni praci v OS , nevim presne jak je to udelani, co vsechno jde zapnout a vypnout, ale hlavni je mit zaply rovnou rychly ulozeny bez Cache. Protoze nechci riskovat poskozeni systemu vypnutim proudu. jinak cteni s maximalni Cache v Ram  a jsem spokojen, jen to chce mit peknou strukturu na disku(starat se o slozky a defragmentaci), aby se disk zbytecne nezatezoval.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ritchie: Rozšířit RAM už nemůžu, protože mám plno. Nevím o žádné normální desce pro workstation, která by uměla víc jak 4 kousky, nehledě k tomu, že taková deska by tak jako tak byla dražší řešení. Taky se mi tu po upgradu válí 4GB DDR, takže je chci využít. Win32 mají navíc omezení pro adresní prostor aplikací na 3GB a já potřebuju víc, takže jedině Win64 a swap file na tomhle disku. Provozuju programy, které pracují s větším množstvím dočasných souborů, takže temp adresář na tomhle disku, ten seek je prostě fantastickej. Napadá mě třeba použití pro profi hráče, některý hry poměrně masivně pracují s diskem, tady by ten seek mohl taky slušně zapracovat a bylo by toho víc, ale to nemá smysl tady rozepisovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Honza: Kdyby se nenašlo využití těch pamětí tak o 2ks 1GB bych měl zájem. :) Kontakt jistě najdete.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ritchie, pouziti: Souhlas, uz ted mam dve moznosti pouziti:1) Mam na serveru business aplikaci 3. strany, ktera si pri dotazech vytvari temp soubory a diky tomu trvaji pekelne dlouho. Uvedeny Ramdisk by dotazum vyrazne pomohl2) Mam starsi server jiz bez moznosti pridani RAM (a na nej jeste bohuzel navazany OEM licence MS SBS). Takhle mohu databazi presunout na novy ramdisk (i kdyz na tohle nemam dost silne nervy) a server pojede rozumne rychle i se stavajici omezenou RAM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, to bylo pro spis pro Honza

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ritchie: Jak budes zachranovat databazi z ramdisku, at ti Windowsy spadnou do BSOD? Jsi si stoprocentne jisty, ze te UPS ochrani proti spickam pri uderu blesku? (Obvykle ano, ale vsadis svoje data na to, ze vsechny tvoje pripady budou obvykly?) S ramdiskem trochu zapominas na to, ze je mnohem citlivejsi nez i-RAM, a na to, ze je k dispozici mnohem pozdeji nez i-RAM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nejake to vyuziti bych videl u videa a grafiky:
grafika/photoshop - scratch disc - u velkych formatu(napr. pro tisk-a opravdu velke) nebo pri pouzivani mnoha vrstev(kazda vrsva se chova jakoby dalsi obrazek) photoshop porad hrabe na disk a nekolikaminutove(i to zazivam) cekani na kazdou malickost neni moc kreativni
video/after effects - ram preview(ukladani nahledu do ram) kdyz dojde muzu se smirit bud s kratkym nahledem nebo dat cache na disk(a disk je pomaly ze), pokud nemam 8G ram(coz nemam) je tohle vyborna vec, samozrejme ne jako ram, ale jako nahrada za cache disc
prikladu by se naslo asi vice, ale tohle teda jen tak za sebe
moje deska(ASUS A7M266-D) bohuzel umi jen 2 sloty ze 4 osadit Non-ECC DDR(max 2G) moduly, v pripade ECC umi vsechny 4 (max 3.5G), ale ta cena za ECC :-( zatim pouzivam 1G ram(2x512), rad bych 2G(2x1) a co se zbylymi moduly? ja bych do toho sel...rozhoduje cena samozrejme
a na zaver: je to zajimava vecicka, kdo chce vyuziti najde

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že bude OS v budoucnu startovat z takového disku je jasné už dnes... a snad nás to zbaví i "povinného" pagefile...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sám bych jakýkoliv podobný disk ve svém PC uvítal. Tak za 2 roky to bude možná všude a ani nám to nepřijde. Třeba na registr a pagefile, tempy a swapy.
Když si dáte monitoraci práce disku, uvidíte, že pořád leze ve Win do registru. Disk by při Broušení Netem, nebo psaní ve Wordu mohl klidně stát.
Ostatně proč nemít na práci i-RAM či jiný disk a po ukončení práce se všechny data uloží  (hibernují) na HDD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konkretne na pagefile je takove zarizeni temer k nicemu - tam uz se skutecne spis vyplati investovat do RAM a odkladani vypnout uplne. Jedine snad ze byste pouzivali tech par aplikaci, co jsou tak blbe napsane, ze pagefile vyzaduji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co treba pouzivat kvalitni OS ktery by pracoval s pameti a na disk nehrabal, to nikoho nenapadlo? Viz. uvedene priklady (pleva)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

julda, dost priblbla poznamka, asi mas velky IQ
 
ostatni, problem velikosti pameti Ram , omezeni na 4 GB neni zalezitost windows, ale vasi zakladni desky, ktera to proste neumi, jako kdyz stare desky nezvladli disk vetsi nez 120GB, jsou to nesmysly, ktere siri lidi co tomu vubec nerozumi, dnesni desky umej par TB, windows maji sice omezeni urcite veci co se strankovani tyce, ale takovych parametru dnesni PC vubec nejsou, a pokud jo, tak to jsou drahe servery pro jine pouziti 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pleva . az ti vypnou proud, tak to klidne hod do kose, protoze pak muzes znovu vsechny poruseni data instalovat znovu, swap je taky dost dulezitej pro system , ale to asi nevis...
 
reseni je vice otackove disky, nizsi cekaci doby atd... a hlavne velka Ram, komu z vas nestaci dnes uplne bezne 1 GB ram ??? , urcite to nestaci 10 lidem ze 100, tak at si koupi vetsi Ram a neprudi tady s rychlosti 130MB/s , kdyz 1 dnesni disk sata 2 zvladne pres 70 MB/s, pak je raid a dalsi veci jak to jeste zrychlit, ale 5 GB/s jako Ram z toho nevymacknete

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

re shit : swap z winu můžeš s klidným svědomím smazat z jiného OS a NIC se nestane. wokna si ho prostě vytvoří znovu při příštím startu. A že ztratíš data při výpadku proudu? A co? To se stane tak či tak, když to nemáš uložené. Navíc tyto RAM-disky mají svou vlastní záložní baterii, která to udrží naživu dalších cca 20hodin.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

shit: Bohužel nemáš pravdu. 32bit Windows umí obsloužit jen 4GB paměti, z toho 1GB sežerou pro sebe a 3GB ti zbydou na aplikace (a to ještě musíš woknům říct). S deskou to nemá nic společného - když na stejnou desku nainstaluješ 64bit Windows, tak není problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

shit: naopak tvoje poznamka je priblbla, to s tim IQ.
Co se tyka win, ty svapuji ikdyz mas 1GB RAM VOLNE pameti, PROC ????
U linuxu jsem se setkal (zacatecnik), ze je RAM z 90% plna, vzdyt proto tam prece je!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je to tak - vypnout page file ve windows jde snadno, problém je opravdu jen v těch blbě psaných aplikacích. Ale ne bez všech se dá obejít....(myslím některé nejmenované na editaci fotek a tak). Kromě toho to nemusí nahrazovat jen swap/page ale můžou tam být W prostě přímo nainstalované asystém naběhne za vteřiny. Ž e bysme byli bez energie víc než 20 hodin to si opravdu nepamatuju a udělat image je za 2 minuty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Diky za recenzi.

@ Shit - si do masiny dej 4GB pameti a pak mi ukaz, jak ti 32-bit Windows budou cely prostor vyuzivat. Machrovani s boot.ini, aby napriklad Photoshop umel misto 2GB adresovat 3GB bylo vykonove tak brzdici, ze jsem od toho ihned upustil (byl jsem predem varovan, ale chtel jsem si to vyzkouset).

Me se to nepodarilo ani s XP SP2, ani s Vistou; ale 64-bit XP ci 64-bit Linux je v pohode. Stejne info mi rekli u M$ nebo Adobe.

Sprava pameti v XP je natolik neefektivni, ze jedu se softwarovym RamDiskem (temp, swap, printer spooler atp.). Kdyby Windows umely vyuzit ty 4GB, dal bych na RAMDISK tak 1,5GB, 500MB at si klidne veme system a 2GB pro aplikace staci. Bohuzel, na 32-bitu jsem pro to nenasel reseni; pro 64-bit XP mi zase schazi onen SW RAMDisk.
Rad se necham poucit od nekoho, kdo to vyresil.

i-RAM by byl resenim - skoda ze se tady neprodava. Snad ta nova revize na 3GBit SATA...tu bych si snad nechal dovezt i ze zahranici.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a neplete si to s omezeni 4GB virtualni prostor=== 32bit, ramky muzes mit vic,  virtualni prostor je neco jinyho nez ram, pres virtualni prostor to jen namapujes, jako se mapuje treba  pevny disk, to nema  nic  spolecneho, pokud se nemylim, je to problem desky.
swap je dobrej pro ladici informace, a to ze vam swapujou wokna je vas problem ne muj, buhvi co mate za piratskej win a pak nadavate, nemam nejmensi problem s pouzivanim velke ram a pokud nekdo naprogramuje program co pouziva swap, tak s tim nic neudelate, muzete jen jedno-- nepouzivat ten program
jinak swap je dobry mit zaply, pro ladici logy windows. o linuxu se nebavime, tak to sem netahejte
ono asi nevite , ze spousta veci neuvidite pod spravcem uloh, ze treba vam sezere 255MB ram grafika pro textury a podobne..je to jen o konfiguraci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

julda
1GB jsem mival, ted mam 4GB a o swapu nevim...
 
1GB je strasne malo, a wokna swapujou schvalne, aby ti urychlili tu aplikaci , aby co nejvic byla v ram

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

shit: Ja myslel toto: mit 2GB RAM a pritom Win drzi 1GB porad volny a swapuje, tak PROC?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jeste malej dotaz Juldo
k cemu ti je pak 1GB pameti kdyz ti to sezere linux :)))) si delam srandu:)))
moc te nechapu,,.... ,,, ja ji ve win zaplnim klidne na 150 procent az do 2GB na disk (swap).
tak tady nemluv od linuxu ze ti zabere 90 ram

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak to nevim, to vypada na vir mezi zidli a klavesnici :)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

shitak: 4GB je fyzicke omezeni 32bit CPU, da se to obejit, ale je to pomalejsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a neni prave o tomhle deska a radice pameti ???????????????????
aby to hardwarove tahly

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

shit: Jde o to kdyz tam ta pamet je, tak AT JE VYUZITA, ne aby cekala ze nejak v budoucnu snad budou nejake aplikace potrebovat RAM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale ten swap se uplatni az kdyz pustis narocnou aplikaci na pamet, nebo maximalne ulozi na disk data se kterymi se dlouhobode nepracuje

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

http://www.fi.muni.cz/usr/brandejs/AP/30010.html
 
rekl bych ze toto je to vase omezeni 32bit===4GB ale virtualni pamet,  to neni ram

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

shit: Nikoliv, swap se uplatní ihned, neboť strategie woken je udržovat dost velkou část paměti jako cache a část volnou. Takže hned po startu odswapěj značnou část jádra a pak i části aplikací. Přinutit wokna, aby celou paměť použily pro aplikaci je prakticky nemožný.
Ohledně adresace nad 4GB - deska s tím nemá co dělat, je to limit 32bit CPU (2^32=4GB).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

shit: 32bit===4GB Ano, není to fyzická RAM, ale je to způsob přímé adresace, který používají všechny softy napsané pro Win32 i wokna samotný. Takže můžeš si osadit víc, ale wokna nebudou vědět, co s tím (prostě tu paměť neumějí adresovat). Lze jedině použít segmentové adresování, tedy cosi jako extender v dobách DOSu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a co dulezityho ti odswapujou, nebo ty potrebujes mit hned nacteny vsechny blbosti atd... kolik mas pameti po startu, mne swap po startu zabira sotva 1MB vsechno je v ram

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

s direkt x a dalsima blbostma to nacte asi 330MB do ram, a pak samozrejme odlozi cast dat do swapu, ale az dojde fyzicka velikst ram

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

shit: ee, Win odlozi moc dat do swapu ikdyz je RAM volna.
P.S: psal jsi ze 4GB je omezeni desky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

shit: Tak takhle to vypadá , když běží pár aplikací: Celkem paměti 786MB, alokováno 293MB, volná fyzická paměť 618MB. Z toho vyplývá, že wokna alokují jen 168MB fyzické paměti pro aplikace a jádro, ten zbytek (=125MB) narvaly do swapu. Pro cache si alokují 534MB. Vadí to třeba v tom případě, kdy ti běží FTP nebo nějaké jiné sdílení souborů. I když je jasné, že věci pro FTP není třeba držet v cachi, wokna to udělají a na úkor toho odswapí nějakou aplikaci běžící na pozadí. No a když pak chceš na ní přepnout okno, tak její náběh trvá dost dlouho, neboť jí celou loví ze swapu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Honza: Budu hovořit jen o architektuře Athlon64 939/940. Omezení na 4 moduly a 4 GB na jeden procesor se přímo týká této architektury. 8 modulů lze osadit pouze na dvouprocesorové sestavy. Tak ano, máte důvod, potřebujete víc jak 4 GB rychlé paměti, však já jsem se také po nějakém rozumném důvodu ptal. Akorát neberu zdůvodnění týkající se špatně napsaného software.

2 TomK: Tedy berlička pro špatně napsaný / licencovaný software.

2 pepak: Windows nepoužívám, takže mě vaše obavy nechávají klidným. Systému, kde reálně hrozí chyba chyba v jádře, bych databázi rozhodně nesvěřil.

2 Čert: Můj OS žádný pagefile nemá. Systém obvykle bootuji, jen když vyměním jádro nebo hardware, tedy asi tak jednou do měsíce, takže rychlost startu OS mě vážně netrápí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

shitak - mam koupene jak Win XP Pro English, tak produkty od Adobe. Jinak bych jim asi nevolal a nemasiroval je, ne? Ta poznamka o legalnosti SW je i technicky irelevantni - na spravu pameti to nema vliv. btw, Photoshop proste uziva scratchdisk, Illustrator uziva scratchdisk - a bez swapfile pekne rvou. Nez zacnete nekoho soudit, je lepsi si zamest pred vlastnim prahem; nez zacnete posuzovat aplikace, je dobre je trochu znat.
@ Ritchie - diky, ale o techto omezenich vim (vcetne toho, ze pri obsazeni 4 banku nejde pouzit casovani 1T). Nejde mi o pouziti vice nez 4GB, ale o plnohodnotne vyuziti prave tech 4GB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hon_za mě jen zajímá kde sehnat ten ramdisk a jak na něj dostat pagefile (tj. předpokládám že funguje po bootu dřív než Widle potřebujou na page sáhnout)
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jirko,  je videt ze s pocitacem vubec neumis, tak si ten tvuj pagefile vypni, kdyz ho nechces, a nepis sem takovy blbosti,
ftp, hmm, to asi sezere dost pameti vid, tak 20MB rekl,bych a co presne pouzivas za aplikace, pokud jich mas deset najednou , tak je jasny ze se ti odswapi, nemas taky dualcore nebo HT u P4, takze se ti aplikaci strasne zpomalej na pozadi. a to tvy ftp ti urcite brzdi system kvuli procaku(treba se ti trhaj hry pri hrani)
a proste ti bezi treba 2 hlavni aplikace, zbytek se ti swapne,aby ti ty dve bezeli co nejrychlejc,
 
mluvim ale o narocnych aplikaci, pokud pouzivas najake nenarocne tak se ti nikdy neswapne na disk(pokud mas dost volne Ram), i kdyz bys jich pustil 20, a jsme zase u toho jak naprogramovali ten soft,, jasne wokna taky nejsou optimalizovany, ale to je zas o kompatibilite, penezich, casu,.... podivej se kolik je komponent .... tisice
 
vec druha jestli to pak stihne cpu
a tvuj spravce uloh --- nezobrazuje ti ale tempy v ram,nacteny dll knihovne,..., jako treba ze ti klidne 256MB sezere grafika(textury atd..) a tobe system hlasi jako 256MBvolnejch, protoze je to jen temp, ale fyzicky plnej, nebo neodladeny programy ti zahltej cast ram a po jejich vypnuti se cely nesmazou z ram..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 shit: Vy tomu rozumíte jak koza petrželi. Kód FTP serveru zabere skutečně relativně málo paměti. Při používání FTP se však plní disková cache v RAM. Tedy pokud je soubor stahován, tak se uloží do diskové cache, aby se při dalším požadavku nemusel znovu načítat z disku. Windows rozdělování paměti mezi diskovou cache a aplikace pravděpodobně dobře neřeší. FTP server klade na procesor minimální nároky.

"wokna taky nejsou optimalizovany, ale to je zas o kompatibilite, penezich, casu"
Co prosím? Tím chcete říct, že Windows mají špatnou správu paměti, aby zůstali kompatibilní? LOL.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

shit: Myslím, že s ním umím dost a tak vím moc dobře, proč ten swap mám zaplej. Jinak bych každou chvíli slyšel od woken, že mám nedostatek virtuální paměti. Oni swap sice fakticky nepotřebujou, ale stejně ho chtěj...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je nejaky sposob, ako donutit WXP, aby viac pouzivali RAM? Mam jej 2 GB a stale zistujem, ze win nieco lovi vo swape. Zatial sa mi to rozumne nepodarilo vyriesit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Muki: Podívej se na www.sysinternals.com, bývala tam utilita na nastavení cache ve Windows. Ale nijak velký úspěch jsem s tím nezaznamenal. Taky bych rád našel něco lepšího.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Není pravda, že 32-bitové Windows jsou schopny adresovat pouze 4GB paměti. Serverové verze umějí pomocí PAE adresovat i více (64GB). Viz např.
http://www.microsoft.com/whdc/system/platform/server/PAE/PAEmem.mspx
nebo
http://msdn.microsoft.com/library/default.asp?url=/library/en-us/memory/...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ig - jo, PAE je presne ta metoda, od ktere jsem utekl, protoze vykon sel neskutecne dolu. Jak jsem psal - byl jsem varovan, ale chtel jsem si to na vlastni kuzi overit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hon_za: takze chces povedat ze si mal uzke miesto vo velkosti pamati a ked si ju rozsiril pomocou PAE tak ti isiel vykon dole? nejako to do seba nezapada. a hlavne, mal by si si to najprv nastudovat ked take nieco zavadzas do praxe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

fero: Hon_Za mal pravdu. Aj MS pise o poklese vykonu pri pouziti PAE switchu. Docital som sa o mnohych rapidnych poklesoch vykonu, ale nie je to pravidlom. U mna to bolo cca 15%. Zaujimalo by ma aku ma Hon_za HW konfiguraciu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

w: samozrejme ze vykon poklesne, ale procesora. ten kdo potrebuje viacej pamate kvoli vykonu a zavedie PAE znamena ze mu celkovo vykon stupne. ak by mu celkovo vykon nestupol tak je truhlik ked zavadza PAE a nezistil si kde je nedostatok prostriedkov alebo ak bol naozaj nedostatok pamate tak treba ratat s rychlejsimi procesormi pred zavedenim PAE, ved prave preto to microsoft popisuje.
su admini ktori daju zrkadlovo dalsi server lebo jeden im nestaci. ale pri zistovani uzkeho miesta sa zisti ze nestiha rychlost hdd. takze staci zataz rozlozit na viacero hdd alebo pouzit rychle pole alebo pouzit vacsiu cahce na data. je to lacnejsie riesenie a ucinejsie. uz chapes?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hluponi hloupi   spocitej si ubytek 15 procent z prenosovy rychlosti 5GB/s a co ti vyjde, myslim ze porad to bude asi tak 40x rychlejsi nez ten vas I-ram. jelikoz vykon dnesnich procesoru je silne zavislych na propustnosti ram a to si nedovedu prednostavit stroj v radu milionu ci static jako server, to musi byt narez mit 4x Xeon a k tomu 32 GB Ram ci vic , myslim ze ti je pak jedno, ze mas o 15 procent pomalejsi system, protoze je slozitejsi adresovani, ale tech 32 GB ram ti bohate nacte temer ""cely disk "" samozrejme dost hodne velka data

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

shit: ten tvůj nicj fakt sedí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Honza Jakej je to RAMDISK pro windows???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem si to sehnal sám. Je to bomba, počítač přestal hrabat na disk (teda až na vyjimky...:o) 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

noumove, tak jsem rozchodil supercache 2 a nejakej stupidni iram mi muze vlizt nekam :))))
1GB cache pro disk a rychlost 4,7GB/s  mam to totiz jako cache v RAM
 
haha

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Informace jsou z III/2006, nejsou nějaké novější?, hlavně co se týká výdrže baterie nebo je jiné řešení? Děkuji za info. O.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Wolfgrey: Něco málo jsme o tom od té doby opravdu napsali ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už je tato věc, případně něco podobného, v ČR někde k sehnání?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SW RAMdisk zdarma: AR RAM Disk
http://www.arsoft-online.com

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když tady řešíte různé programy na nastavení cache ve winech, jaký by jste mi doporučili?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Každý s SSD se dnes již usmívá nad rychlí paměťových modulů DDR.

Překvapuje mě "rychlost" Raptotu. Je vidět jak velkou cestu urazily pevné disky. Nárust výkonu na 2-3x je výborný pro mechanický stroj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.