Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Gigabyte mini-ITX deska se socketem LGA1156 a video výstupy

Gigabyte GA-H55N-USB3
Na webu společnosti Gigabyte se objevila poměrně zajímavá deska GA-H55N-USB3 formátu mini-ITX s procesorovou paticí LGA1156 a čipsetem Intel H55, což mimo jiné značí podporu integrované grafiky Intel HD v procesorech Core i5/i3 a Pentium G6950. Komu by tato grafika nestačila, nebo chce osadit silnější procesor bez ní, může použít i plnohodnotný PCI Express ×16 slot, jenže pak to bude mít možná trošku neblahý vliv na propustnost přítomného USB 3.0 řadiče…
Gigabyte GA-H55N-USB3

Deska jako taková je osaditelná až 8 GB DDR3 paměti ve dvou slotech (tedy za předpokladu použití dvou 4GB modulů). Co se procesoru týče, lze použít cokoli do patice LGA1156, pokud to bude mít integrovanou grafiku, bude i ta využita, neboť na čipset Intel H55 je připojena trojice tradičních výstupů HDMI, DVI a D-Sub (VGA), nechybí také optický digitální audio výstup (zvuk má na starosti čip Realtek ALC892R). O síť se stará gigabitový Realtek RTL8111E připojený na PCIe ×1 linku čipsetu, z něhož vedou „dovnitř“ čtyři 3Gbitové SATA porty plus jeden eSATA. Žádný další čip (JMicron nebo tak něco) zde není, takže chybí i PATA řadič a z čipu iTE IT8720 není vyveden ani floppy řadič, pouze PS/2 port.

Gigabyte GA-H55N-USB3 - porty

Jeden řadič tu ale navíc přeci jen je a je to USB 3.0 řadič NEC/Renesas. Nikde se na webu Gigabyte nedočtete a není to slovně zmíněno ani v manuálu, to, co vyplývá z blokového diagramu v manuálu:

Gigabyte GA-H55N-USB3 - block diagram

Podle tohoto obrázku se dá docela spolehlivě usuzovat na to, že USB 3.0 řadič je za normálních okolností napojen na 5GT/s PCIe ×1 linku přímo z procesoru (USB řadič NEC/Renesas 5GT/s rychlost zvládá a pro plné využití potenciálu USB 3.0 je jí v podstatě zapotřebí). Jakmile ale osadíte do PCI Express ×16 slotu nějakou kartu (grafiku, nebo cokoli jiného), malý PCI Express switch na desce (šedý podlouhlý obdélníček vpravo od PCIe ×16 slotu) provede přepnutí a USB 3.0 řadič NEC je v ten moment připojen na PCIe ×1 linku z čipsetu H55, která má oproti lince z procesoru poloviční rychlost (2,5 GT/s). USB 3.0 tedy nadále pojede, ale můžete narazit na limity 2,5GT/s PCI Express ×1. Jak moc vážné může být zpomalení, to se dozvíme, až bude na světě UASP driver. Na většině externích 2,5″ disků s USB 3.0 rozhraním (jako je třeba i-tec MySafe) to momentálně prakticky nepoznáte.

Cena momentálně není známa, u nás tuto desku zatím nikdo do svého e-shopu nezařadil. Odhady hovoří o cenové relaci kolem $130 (v přepočtu asi kolem 2 700 Kč), pro srovnání Zotac H55-ITX WiFi (která má navíc Wi-Fi, ale chybí jí USB 3.0 řadič) je nyní za nějakých 3 200 Kč. Computex (už za 14 dní) nejspíše prozradí více. Níže pro zajímavost uvádíme graf vývoje ceny zmíněné desky od Zotacu.

Graf ceny produktu Zotac H55-ITX WiFi poskytuje server Heureka.cz

Zotac H55-ITX WiFi lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>
 
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Gigabyte mini-ITX deska se socketem LGA1156 a video výstupy

Úterý, 25 Květen 2010 - 15:06 | WIFT | Nechal jsem se zblbnout, díky, opraveno.
Úterý, 25 Květen 2010 - 14:26 | Noclaf | At koukam jak koukam, vidim jenom 4 SATA a 1...

Zobrazit diskusi