Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Gigabyte také uvádí úspornou GeForce GTX 950 bez 6pin PCIe

..to si radsej pockam na polaris 11, ten ma byt kus vykonnejsi a kus uspornejsi :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nemam rad tyhle karty bez pridavneho napajeni, zbytecne zdimou desku, kera pak v dusledku ma kratsi zivotnost :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Hej hej, na tej mojej ISA sloty vyzerajú ako úplne nové. To vaše PP06 asi tiež tak.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ta deska musí bezpodmínečně 75W dávat. pokud (hypoteticky) kvůli tomu chcípne, pak je její výrobce podvodník a šmejd a už od něj nic nekupovat. tolik můj pohled na věc. ale s ohledem na to, jak v pohodě běhaly ty spousty grafik těch posledních 40 let, v zásadní problém nevěřím.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No ehm... moje zkusenost s deskami... predchozi asus 2x reklamovana, chcipla zhruba 2 mesice po konci zaruky.... nyni gigabyte 1x reklamovana, z reklamace vratili desku ktere nefunguji teplotni senzory.. mozna moje spatna karma, ale vyrobci MB mi kvalitou sluzeb/produktu prijdou jako podomni obchodnici... a na tech 75W bych se dival jako na beznem zdroji 400W, tj dava to PMPO :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

taky ty spousty grafik nepotrebovali tahat az 75 W :) i AGP melo o nekolik radu nizsi maximalni Wataz

a ty osobni pocitace pred 30- 40 lety nemeli zdaleka takovou spotrebu jako samotna GTX 950 :) preci jen je rozdil vest par watu pres bytelny plosny spoj vs soucasnych 75W jen pro jeden 16x PCIe slot ....

tolik jen k tomu ze by se nemelo porovnavat neporovnatelne :) drive byla vyrazne nizsi spotreba jine frekvence i napeti atd.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No vybouchlejch kondenzatoru sem uz videl mraky. A ted kdyz uz vsude davaj "Solid Cap" tak to uz na nich ani kolikrat neni videt, kdyz chcipnou a ze by vydrzeli o moc vic se rict neda.. Zbytecne trapit desku podle me nema smysl. A proto ho nevidim ani v grafikach kere maji PCB na pridavne napajeni pripravene. Me to pride jen zpusob jak usetrit na vyrobe a jeste si udelat reklamu .. Hele nase karta nepotrebuje pridavne napajeni ta je ale sporiva :-))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To jakože místo 15 let vydrží jen 13 let? Přičemž morální životnost je tak 5-7let? :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak ne všechny kusy se na 100% povedou... nemalé množství jich odchází dřív. Pak už je rozdíl, jestli to odejde po 4 letech nebo po 3.

a se životností základních desek 15 let se dalo počítat u starších kusů, kdy ještě firmy dělali věci tak, aby vydrželi.
V posledních letech téměř všichni šetří, kde se dá, a taky to tak vypadá.
Spoje jsou čím dál tím menší, box chladiče jsou co nejmenší, aby to jen tak tak uchladily atd. atd.
... a celé si to výrobci odůvodňují tímhle "proč to dělat kvalitně na výdrž 20 let, když to stejně maximálně do 5 let někdo vyhodí?"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna u zakladnich desek kvalita naopak roste, tedy za predpokladu ze se nekupuji vylozene smejdy. Pokud driv nejlevnejsi deska stala pres 3 tisice a dnes jsou pod 1 tisic tak je asi jasne ze se tam musi setrit, ale kdyz to kupujici tak chteji co se s tim nadela ... .

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No, ty dve co jsem vyse spominal ze sli na reklamaci... obe stali ~3 tisice. Takze zjevne ta suma nestaci na vybrdnuti z kategorie shmejdu.

Otazkou je jestli vubec vyrabeji neco, co neni shmejd ... ty desky za 5+ tisic mi prijdou jako prodrazene hracky pro deti. Nejspis 3 tisice z te ceny jde na marketing a omalovanky desky a uzasne "low lag ethernet" bullsh*ty.... jedine desky co se mi zdaji ze delaji inzenyri a ne marketaci, jsou veci jako workstation MB od SuperMicro...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

před 30 lety PC nebyl spotřebák a stál víc než byl roční příjem. Před 15 lety stál tolik co byli 3 měsíční příjmy. Teď stojí PC 1 měsíční plat.

Teď je PC navrhován na 4 roky. Kdyby jsis to přepočítal, tak před 15 lety by musel být navrhnut na 12 let provozu a před 30lety na 50 let. Už ti dochází kde a proč se šetří? :-)

V roce 1994 (22 let zpět) stál mainstream pc necelých 40000kč, průměrná výplata 7000kč - kdyby to mělo jít úměrou 4roky/měsíční plat, tak bys ten pc musel používat do teď :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vůbec jsem netušil, že Gigabyte, Asus a další určují cenu PC a základních desek podle českého průměrného platu. Zdá se, že bychom si měli jako Češi uvědomit více naší odpovědnost vůči světu při svém absolutním vlivu na IT sektor a jeho směrování.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

presne tak a k tomu bych jeste pridal ze driv se vyrabelo na stovky az tisice a dnes se vyrabi na tisice az desetitisice se stejnymi prostredky coz taky prispiva k vyraznemu snizeni cen i za cenu nizsich marzi a rostoucich mezd
...jen za poslednich 10 let se zvysila produkce i v provozech kde neni takova automatizace minimalne 2x-3x na stejny pocet zamestnancu a co teprve +- 80 leta kdy se to pomalu vyrabelo na koleni pak se neni cemu divit ze ta cena byla vysoka a postupem casu a zdokonalovanim vyrobnich procesu cena logicky klesa ...dnes uz je ta cena vc. marzi tak nizka ze i maly vypadek prodeju zpusobuje vazne ztraty ....

porovnavat soucasnost v podstate uz s davnou minulosti bez vzpomenuti vsech podstatnych faktu je zavadejici

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To jsi tak pochopil? Já jen říkám, že to co bylo před 30lety dělaný na delší dobu používání (10 a více let), tak bylo mnohonásobně dražší než dnešní levné "šmejdy" (které jsou dělaný na 4 roky).

I dneska můžeš koupit základní desku, která vydrží třeba garantovaně 10 let, ale bude tak 3x dražší než obyčejná deska a tím nemyslím military class 5 :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

v puvodnim pripevku toho bylo vic ;) takze reakce AlanCox byla pomerne logicka

navic diky jiste neotesanosti a masivnejsimu provedeni obvodu a cipu byla kdysi neprvoplanove delsi zivotnost produktu atd. atd. ...neb vse souvisi se vsim

jinak military class 5 (apod.)v komercni sfere je jen obycejny marketing jak tzv zvednou cenu o tisice pri investici o par korun vetsi :) a i lacina deska ktera je dobre navrzena a pouzivana v oblasti pro kterou je urcena vydrzi taktez velmi dlouho takze prima umera cena/vydrz vzdy neplati

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Však obvody a čipy se zmenšují aby se zlevnili na úkor jejich kvality a o tom jsem mluvil. Kdyby se elektronika navrhovala na delší životnost, tak by byla mnohem dražší a to se prostě nevyplatí, neboť morálně za 4 roky zastará.

Military class 5 je marketing (i když to není tak úplně pravda, díly jsou opravdu kvalitněji provedené) a taky jsem proto napsal, že tím nemyslim military class 5 :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ach jo :) hlavni duvod zmensovani obvodu je uplne jiny nez si myslite ...

mimochodem co si mam predstavit pod moralnim zastaranim ohledne technologii ? ze kazde 4 roky musim vymenit zarizeni za nove zarineni se skoro identickym vykonem a funkcemi (ktere navic ani vetsina lidi nevyuzije) ...pod pojmem "moralni" zastaranim" si spise predstavuji vymenu i v pripade ze zarizeni perfektne funguje akorat uz jeho uzitna hodnota neni takova jako kdyz bylo zarizeni nove

priklad ==> vymena 20MB HDD za 200MB atd az po soucasne kapacity v TB

z tohoto prikladu je jasne ze nemam zadny duvod menit 1 TB disk za 1 TB disk popripade menit M/B: napr. kvuli USB 3 kdyz bych ho opet vymenil za M/B: s USB 3 a moznosti osadit sice novejsim CPU ale skoro s identickym vykonem (ktery je pro vetsinu zakazniku stejne predimenzovany)

tim zase koncime u toho marketingu vs. vymysleneho bludu ohledne "moralniho zastaravani"

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ohledně morálního zastaraní - je to tak, jde o obměnu i funkčního HW. Např. 2500k vs 6600k - 6600k má v průměru tak o 50% výkonu víc (především ve hrách), někomu se určitě nevyplatí výměna - typicky důchoce, který zapne pc kvůli emailům a zprávám, semtam zavolá někomu přes skype. Někomu se vyplatí kvůli výkonu a někomu kvůli spotřebě. No, každopádně, mě doma snad nikdy neodešla deska, cpu a ani paměti. Vždy to odnesla grafika nebo disk. Takže za mě i ten nejlevnější shit deska za litr prostě vydrží 5 a více let, když mu ovšem nedáváš záhul. Ale to nic nemění na tom, že kvůli te ceně jsou ty komponenty měně kvalitní a jsou prosě dělaný na 4 roky provozu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2500k vs 6600k kdy je 2500k v prumeru slabsi o 50% ? takze kdyz je v necem o 17%-20% 2500k pomalejsi tak v cem je tedy pomalejsi o cca 80% nez 6600k ?
realita je ze prumerny rozdil vykonu se pohybuje kolem 20-30% ve specifickych ulohach se blizi k 50%
a ted dalsi fakta
2500k je o 4 roky starsi a byl lacinejsi o 1,5-3k :) navic je i pres nizsi vykon stale velmi dobre pouzitelny CPU na hry i bez OC
takze argument z duchodcem je uplne mimo misu

ohledne kvality kvuli cene je to zas jen polovina pravdy proste je to dane limity vyrobnich technologii a nizsi odolnosti vuci vnejsim i vnitrnim vlivu na miniaturizovane soucastky nejde jen o usporu par korun napr. diky osazeni lacinejsich soucastek ....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já neříkám, že 2500k je o 50% slabší, já říkám, že je 6600k o 50% výkonnější:-)
tudíž je 2500k o nějakých 33% slabší (dobře, realně to bude spíš tak 28%), co přesně ti nesedí?

Kdyby ti to nesedělo - tak já říkam že 6600k má 150%, zatímco 2500k má 100% výkonu --) tudíž 6600k má 100% výkonu a 2500k má nějakých 67% výkonu.

Ve výsledku to znamená že při práci ušetříš okolo 30% času na výpočtech a řekněme 1200kč ročně na elektřině když ten pc poběží 12-16h za den :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

6600k má v průměru tak o 50% výkonu víc (především ve hrách) ==> coz nema at pouzijeme jeden nebo druhy procesor jako vychozi hodnotu :)
napr. kdyz jedna hra ma 38 fps(2500k) a 49 fps(6600k) tak at pocitam jak pocitam tak nedostanu 50% ani omylem ....a za dalsi i tech 38fps je dostacujicich a nejedna se tedy o "moralne zastaraly" HW :)

dulezite je to slovicko prumer staci ho vypustit a ano v nekterych konkretnich pripadech je 2500k i o trochu horsi nez o tech 50% ale vseobecne ve zbytku jsou si silne vs slabe CPU az na vyjimky velmi vyrovnane - pokud bereme v uvahu zrovna hry :)
(pokud 6600K srovnavame i podle ceny tak je lepsi porovnat s i7-2700K ktera ma lepsi ST a hlavne MT vykon nez 2500k)

mimochodem kdo si porizuje takove CPU na takto masivni vypocty skoro nonstop tak by hledal urcite jine vhodnejsi reseni a neresil by spotrebu ...nebo uz by sahnul po pronajmu :)
protoze jen clovek ktereho to nezivi pocita spotrebu jako hlavni usporu pritom ten cas je mnohem dulezitejsi faktor nez "par" korun za elektrinu :) a v beznem provozu ten pocitac urcite nepojede v plne zatezi 12-16 hod/den :)

ale to uz silne odbocujeme od puvodniho tematu :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Ohledně morálního zastaraní - je to tak, jde o obměnu i funkčního HW.“

Mám 2 PC, jeden z roku 2009, druhý z roku 2011, obě jsem si postavil sám za nijak vysokou cenu cca 15 tisíc Kč se vším všudy max. Potřeboval jsem a potřebuji vysoký výkon především procesoru, a to je splněno.

Dodnes mají více výkonu než potřebuji, a spotřebu nižší, než cokoli bych dnes pořídil. Pravdou je, že naprosto nepotřebuji výkon grafiky, takže jedu na integrované. Jen výkon toho zbytku.

Chápu, že mladík pařící hry má problém často a upgraduji, ale většina lidí už morálně zastarávající PC nemá – i když je třeba 5 let staré.

---

„No, každopádně, mě doma snad nikdy neodešla deska, cpu a ani paměti. Vždy to odnesla grafika nebo disk.“

Mně odcházely poměrně často hard disky, a samovolně se vypínal počítač. Až jednou jsem měřil elektrické a magnetické pole (vývoj hw do práce), a zjistil jsem, že UPSka od APC vyzařuje tak silné střídavé magnetické pole nízkých frekvencí do všech stran, že bych toho nedosáhl ani v tovární obráběčské hale se silnými motory. Prostě mi to přetočilo i měřák, tak vysokou hodnotu nebyl schopen změřit. Došlo mi to, prostě hard disku se v silném magnetickém poli nedaří. A indukované proudy do všech vodičů uvnitř PC z UPSky nedělaly asi elektronice dobře.

Takže jsem vzal UPS od APC do zadele, a od té doby PC nevypíná, hard disky neodcházejí, a vše je spolehlivé jako švýcarské hodinky a pevné jaka skála Kordiller.

U APC jednoduše katovali kosty a výsledkem bylo, že se jim značná energie ztrácí vyzařováním do okolí. A to se její cena blížila 10 000 Kč. Zřejmě špatně utracené peníze, a zřejmě je třeba příště zvolit solidnější a serioznější firmu.

---

„Takže za mě i ten nejlevnější shit deska za litr prostě vydrží 5 a více let, když mu ovšem nedáváš záhul.“

S tím nesouhlasím, dnes je třeba si opravdu vybírat, a většina nejlevnějších šitů nemá moc dlouhou trvanlivost.

---

„Ale to nic nemění na tom, že kvůli te ceně jsou ty komponenty měně kvalitní a jsou prosě dělaný na 4 roky provozu.“

To není kvůli ceně. Dnes nemá cena a kvalita téměř žádnou korelaci. V okamžiku, kdy 80 % ceny shrábně obchodník a 20 % (možná) výrobce, a dost často jsou ty poměry daleko extrémnější – se v kvalitě konečná cena až tak zcela nepromítá.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.