Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Gigabyte umožnil vypnout Atomy Alder Lake, aby nedělaly problém ve hrách s DRM

Takze kdyz se jednoho dne rozhodnete otestovat kolik jader vlastne realne potrebujete - tak, ze vzdy jedno vypnete a zahrajete si.. tak v pulce testu na Intelu a ve ctvrtine testu na AMD se vam zablokuje herni ucet ? :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nie, AMD ani starsie Intel processory tymto netrpia.
Nejde o zmenu jadra ako takeho ale o to ze denuvo rozlisuje medzi malymi a velkymi jadrami ako medzi fyzicky odlisnymi CPU. Ak to spravne chapem , denuvo kontroluje ci sa SW ( Hra) nepremiestnila na iny PC a kedze su architektonicke rozdiely medzi malymi a velkymi jadrami tak to chybne vylozi ako zmenu procesoru.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

prepadaaaak.
nutno vypinat tuto bombasticku technologiu, aby to bolo vobec kompatibilne
XDDDDD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, DRM jako je Denuvo jsou propadák.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to je takové drbání pravou nohou za levým uchem, míč je přece na straně vývojáře Denuva aby upravil chování svého produktu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A co hry, povedme z rokov 2016-2019, kde uz ani cez Steam uz ziadne updaty nechodia?
To ze niekze v Rakusku vydaju update Denuva v tychto pripadoch nepomoze, ak vyvojar/vydavatel hry nevyda patch na hru samotnu.

Problem je jednoznacne u Intelu, ktory sluboval zazracne HW schedulovanie a to sa teraz ukazalo ako rozpravka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jednoznačně je to chyba tzv. ochranné aplikace, nemá co kontrolovat jádra procesoru. Ostatně i Microsoft má svoji zkušenost s radikálním odpojením některých "ochran" co se zavrtávaly až moc do jádra systému. To že někdo navrhne bazmek s chybou je normální, tak by se k tomu měli postavit čelem a buď "ochranu" aktualizovat nebo odstranit - to je normální při každé bezpečnostní chybě co brání správnému fungování. Koncepce bigLittle není nová takže bylo jen otázkou času kdy to někdo zkusí i u klasických PC. Ovšem zdálo se to dřív levnější řešení a nyní se to autorům "ochrany" prodraží.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To ale není tak úplně pravda. Do uvedení ADL platilo, že všechna jádra jsou stejná, aplikace toho mj. využívaly k jednoznačnému určování "fingerprintu" daného PC (a platilo to třeba i pro MS Windows). Tudíž změna u ADL je v podstatě porušením zpětné kompatibility - od Intelu. Ano, jedním z řešení je změna v SW, ale to je řešení pro aktuální a udržovaný SW, nikoli historické aplikace. Proto Intel implementoval reinkarnaci "Turbo tlačítka" (které u PC AT řešilo podobný problém s kompatibilitou) v podobě Scroll Lock.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jedna věc je nějaká zpětná kompatibilita, kterou Intel řeší ScrollLockem. Jiná věc je zablokování legálního herního účtu - jak jsem pochopil. DRM je prostě zlo, které akorát otravuje poctivé kupující. DRM průšvihů, kdy se DRM příliš montuje do systému, kdy snižuje výkon, kdy nefunguje offline, nebo hra nefunguje po aktualizaci OS, apod. už tu bylo dost. Pak si kupující stejně musí shánět různé NoCD, DeDRM či přímo pirátské verze...
Zlatý GOG, stejně všechny dobrý hry už tu byly ;)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, pokud existuje verze hry na GOG, tak si jí koupím, i když je třeba dražší... prostě z principu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Cize ked Intel v Pentiach zaviedol flush cache line v pripade, ze na procesore bezal samomodifikujuci kod, tak vlastne porusil spatnu kompatibilitu (IIRC tato vlastnost nikde nebola na 486 dokumentovana) a bolo jeho povinnostou to bud nerobit, alebo mat prepinac?

Trocha rozumu do tej argumentacie. To, ze pocitac mal historicky vsetky jadra s rovnakym family a steppingom je sice historicky podlozene a byvalo to tak, ale nikto nikdy nikde nenapisal, ze to tak bude navzdy. Denuvo proste na fingerprinting vyuzilo tzv "nedokumentovanu vlastnost". Nieco co je nejako, ale vyrobca negarantuje, ze to tak je. Nedokumentovane vlastnosti sa mozu zmenit aj u SW a je dobrym zvykom, ze cierny Peter je potom v ruke toho, kto ju vyuziva, nie v ruke toho, kto ju zmenil.

Turbo a Scroll Lock sa naimplementovali ako docasny workaround preto, ze bolo pomerne lacne a jednoduche ich spravit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

AMD si to prešlo s Buldozerom, tak aj Intel musel šlapnuť do toho issteho hvna aby sa poučil :D
V principe male jadra su efektivnejšie u serveroch, ale v hrach kde potrebujeme vykonne jadra su na prd. Ich kombinacia ani pes ani mačka sa im vypomstilo. AMD planuje niečo podobne ale oddelene. CPU s 64 velkimi CPU a CPU s 128 malimi CPU u generacii ZEN4.
Momentalne Intel vidal prakticky 8 jadro s 2x vačšou spotrebou ako 16 jadrove AMD za viac penazi, fakt toto kupia len nadšenci.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Napíš Ježiškovi, nech ti prinesie Slovník slovenského jazyka ;) Ale aj keby to bolo gramaticky správne, obsah je aj tak blbosť - ako vždy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

AL je vlastně PC nekompatibilní procesor. Prostě u Intelu si změnili design a kašlali na to, že tady existují aplikace které s tím budou mít problémy.

Korektní přístup měl být v takový, že měli dát možnost výrobcům se na tuto novou architekturu připravit. Místo toho ale zabudovali do systému vypínání nekompatibilního režimu na stisk klávesy. Nyní sklízí plody své geniality.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No a... ako dlho vieme, ze tie procesory budu mat rozdielne jadra? Rok? Alebo viac? Co viac, nez takuto vedomost na to treba?

Navyse u niektorych vydavatelov hier je moznost nevydat fix Denuva u starsich hier voda na mlyn. Hry sa stanu bud nehratelne, alebo hratelne len s vopruzmi, takze si ludia pojdu a kupia nove, podobne hry.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V tomhle ale nemáte pravdu "No a... ako dlho vieme, ze tie procesory budu mat rozdielne jadra?" Uvědomte si prosím, že vědět neznamená mít k dispozici zařízení tedy prostředky na to to vyvinout, otestovat, nasadit, ... to co je potřeba aby tento nový standard mohl být akceptovatelným standardem.

V případě "nevydat fix Denuva" to bude dobrá voda na mlýn pirátům. Alespoň se naučí lidé obcházet ochranu i u nových titulů a přispěje to ke konci tohohle typu ochran. To vidím jako pozitivum protože tyhle ochrany komplikují hlavně život platícím hráčům.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, ale zasa ak mam informaciu, ze v procesore budem mat jeden Atom a jeden neAtom a disponujem informaciou, ze nejaky mamlas nariadil dat do kodu check na family/stepping na jadre, na ktorom som sa prave ako SW rozbehol, tak nepotrebujem moc evaluacnych zariadeni na to, aby som pochopil, ze ta moja vec narobi zlobu.

Oni to v Denuve proste mali na haku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle není jen tak o nějakých informacích. Tohle je o pořádném balíku popisujícím standard. U Intelu tento standard změnili přidáním hooooooodne odlišného jádra s tím, že nebyly schopni zajistit kompatibilní chování doposud fungujících programů. Proto říkám, že vytvořili nekompatibilní procesor.

U Intelu udělali nový standard ale to pak musí dát vývojářům k dispozici tento standard jak popis, knihovny, zařízení , ... na to se u Intelu vykašlali. Ne v Denuvo ale u Intelu to měli na háku. Proto musí koncoví uživatel mačkat klávesu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Silne, extremne silne pochybujem o tom, ze niekto niekde niekedy popisal, ze vsetky jadra procesora budu *VZDY* ekvivalentne. To je ciste anecdotal evidence, ziaden standard. Ako som pisal inde, ten SW zavisel na nedokumentovanej / negarantovanej ficure.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To chápete špatně. Tohle není o tom aby byla jádra vždy stejná. Jedná se o zachování kompatibility. Když ta nová jádra tam dolepili tak se měla na úrovni aplikačního kódu chovat stejně.

Tohle je jenom můj pocit. To zachování kompatibility by si uždíblo o hodně více času. Kravaťáci je tlačili tak pravděpodobně použili uživatele a vývojovou fičurku procesoru která měla být lidem skryta. Hurá klávesa našla konečně Scrl Lk pořádné uplatnění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je vec nazoru, ci sa mali, alebo nemali chovat rovnako. A s nazormi je to ako s ritnymi otvormi. Kazdy nejaky ma. Ale nazor nerobi z niecoho standard.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To stejní chování není věc názoru to je věc zachování komptability.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale veď to je práveže celkom dobrý prístup podľa mňa, nový režim je zapnutý a keď má s tým užívateľ problém dá sa vypnúť E jadrá. V čom vidíte chybný prístup? Áno spravili si z užívateľov betatesterov, ale zároveň tým tvorcom SW poskytli možnosť mať tiež tú istú sadu testerov aby nemuseli len "naslepo" u seba alfa testovať.
Vždy musí niekto prísť prvý. Áno, mohli aspoň polroka dopredu poskytnúť najväčším "vývojárom" nejaké dev kity (podobne ako to urobil Apple s Mac Mini A14, alebo ako to robím Microsoft a Sony s konzolami), čo asi aj urobil, len je otázka kto je pre nich veľký :D A popravde o tejto architektúre sa vie cca rok, buď sa v Denuvo na to totálne vykašľali alebo ich fakt Intel nepovažuje za veľkého hráča na trhu, o čom pochybujem

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mačkání klávesy pode toho jestli mi něco havaruje nebo ne je pro mne flikování. Tohle je fičura kterou měl Intel na testování při vývoji procesoru a dotáhl ji až ke koncovému uživateli.

Tohle mělo fungovat vše automaticky bez zásahu uživatele.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ono problem je dlhodobo s vyvojarmi.

Uz dlho su viac jadrove procesory, vacsina koderov vsak uprednostnuje jednovlaknovy.
Spatna kompatibilita je napriklad momentalne aj u Microsoftu taka ze zareze vsetko starsie ako 2 roky a od AMD

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"...vacsina koderov vsak uprednostnuje jednovlaknovy ..."

90% kodérů nic neupřednostňuje. Oni zkrátka nemumí nic jiného.
U programátorů je situace "o chlup" lepší. Ale taky žádná sláva.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono vyvojari zasa nie su take jelita, ako vysledok ich roboty vyzera. Problem je scasti aj v tom, ze niekedy na pridanie relativne jednoduchej ficury treba prekopat polku kodu a na to menezer neda povolenie.

Ja teraz riesim trivialny crash, ktory je lognuty voci verzii softu z roku 2016 a stale sa da zreprodukovat. No a este tam asi nejaky ten piatok ostane, pretoze bez masivnej prerabky jadra ho asi nepojde fixnut. Maximalne tak nejako odrbat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to smutne, ale je to tak. Clovek, co s tym ma problem si kupil softver v ktorom su odpadky a ten softver sa mu po prenose na novy HW rozbil. Clovek co za to zaplatil peniaze by mal proste ist za dodavatelom SW (hry) a dozadovat sa napravy. A ak sa to nebude dat, tak pre buducnost by mal zvazit, ci si hru v ktorej take odpadky su, znova kupi.

Intel s tym fakt nic nema a problem u Intelu jednoznacne nie je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mic je na strane intelu.. vyvojar jako fakt nemuze za to, ze se thread director od intelu chova jak nepredvidatelnej black box a jednou tutez zatez haze na velky jadra a podruhy na maly..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ryzeny od amd bezi (bezely?) pomaleji diky chybnemu scheduleru ve Windows,dle ctenaru diit je to chyba Microsoftu.

Alder lake od intelu triggeruje ochranu sw diky chybne detekci denuva,dle ctenaru diit je to chyba intelu.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

AMD není ten, kdo ze zoufalství, že není schopen vyrobit nic lepšího, změnil způsob fungování CPU. Jejich CPU fungují pořád stejně, a že Indcrosoft pod pokusem upravit systém pro ten Intelí bazmek zmrvil fungování léta stejně fungujících CPU, tak za to AMD opravdu nemůže.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Protoze se chyby u vyvojaru nikdy nestanou a cele to byl komplot proti amd :-)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Aneb když nemám argument, začnu dosazovat věci, které nebyly řečené. Absolutní neschopnost současného Indcrosoftu je známá, že zmrvili support pro AMD CPU je jen vedlejší účinek změn dělaných specificky pro AL. A pak zmrvili ještě fix. Komplot v tom není, jen jejich totální neschopnost, kterou se tady snažíte omlouvat.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Uznávám, že jsem ten Váš příspěvek špatně přečetl. Můžu se vymluvit na ráno a četbu na mobilu ve vlaku, ale stejně si za trest nedám vyržínko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OK, žádná zlá krev :-) Vyržínko si klidně dejte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je ale snad rozdíl né? Stejný procesor jel tak jak má pod Win10, ale pod Win11 nikoli (velké latence u L3 + priorita nejlepších jader). Zde nový OS špatně podporoval CPU které se už drahnou dobu vyrábí a prodává. Problém Intelu je opačný jeho nové CPU nepodporuje starý software, který jeho předešlé CPU podporovaly bez problému. Než něco takového napíšeš, vždy si řekni co je příčina a co následek v časové posloupnosti.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pricina je u obou stejna - chyba na strane programatora. Chyba ma takovy dosah,ze si ji ale mohli pohlidat amd i intel.

Objektivne ale pro intel je dost tezsi pohlidat nejaky stovky(?) her,zda vsechny funguji,protoze se vyvojar denuva rozhodl brat metadata jako axiom.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Dobrá demagogie

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Demagogie pro me je,kdyz jednou za sw chybu muze vyrobce hw a podruhe ne.
Demagogie je pro me obhajoba nemennosti architektury,jen aby nahodou nejake p0j3b4n3 denuvo mohlo fungovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, nie :D podla niektorych tu za to moze AMD, ze si to "neustrazilo" a dovolilo Microsoftu take nieco pustit na trh :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nevim jak ostatni,ale ja daval vinu MS i Amd,protoze majoritni OS si ma pohlidat (byt v te dobe bylo zastoupeni konkretni verze nula nula nic procenta).

Jake ma paky intel na denuvo,to netusim.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak to som mozno flejmoval s vami :) Tym padom tu viac nemam co povedat

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Příště si na flejmování musíme vzít špekáčky. Už aby bylo jaro .. ;-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

AMD nema paky na Microsoft.
Mimo to Microsoft dany HW pozna a podporuje vo Windows 10 1H21

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasne ze ma paky. Amd nejsou nejaci neznami nazdarci

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jaké má asi páky AMD na MS? Řešení MS znal viz Win10 kde to funguje dobře. MS se téměř vždy choval jako k někomu kdo není pro něj prioritní partner. Né nadarmo se mu říká Wintel.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V pohode,amd je jen druhy nejvetsi dodavatel x86-64 a MS dodava soc na klic. Vubec zadny vazby a paky nemaji. /s

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ten soc je přece určen pro konzole, kde je vykuchaná verze OS Win10 a kde žádné problémy CPU AMD nemá. Mimochodem jak moc víte jaká je vnitřní politika a kooperace jednotlivých divizí korporátu. Bývá tam často nevraživost která má někdy původ z bojů o přidělené prachy na investice, nebo osobní animozity mezi šéfy divizí atd. Pro herní divizi je partner AMD který dodává klíčový hardware a na Intel se bere ohled až v 2 plánu při konverzích pro PC trh. Pro divizi co má na starosti OS pro PC je numero uno Intel jako dominatní dodavatel hardware pro PC trh. Tak to bylo vždy až na jedinou výjimku kdy MS do Win zavedl podporu pro 64 bit instrukce, když do snah vývojářů o 64 bit. OS házel Intel vidle a AMD je vyslyšelo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

microsoft to robi schvalne.
Dlhodobo to bola platforma Wintel

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Proč by to dělal schválně, když Xbox je AMD a jede to na Woknech?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nie radsej knihu(ryzen).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A na vypnutie veľkých jadier neexistuje utilita? Pre Tralaláka...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Proč loupat koblihu, když si lze koupit samostatný Atom? :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, že existuje. Osem malých atómových E-jadier Gracemont v akcii.
zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=-ZeDm-Yr_Bc

alebo

Intel Core i9-12900K E-Cores Only Performance Review
zdroj: https://www.techpowerup.com/review/intel-core-i9-12900k-e-cores-only-per...

Takže pokiaľ nebude dostupný model Alder Lake-N v kombinácii 0C + 8c tak Tralalák vypína v hrách a všade tam kde to netreba P-jadrá.

Veď posúďte sami aj tie hry len s malými atómovými E-jadrami Gracemont dávajú aj s prstom v nose 60+ FPS :-)

• Battlefield V (1080p, Average FPS): 168,9 FPS
• Borderlands 3 (1080p, Average FPS): 72,1 FPS
• Civilization VI (1080p, Average FPS): 228,8 FPS
• Counter-Strike: GO (1080p, Average FPS): 334,4 FPS
• Cyberpunk 2077 (1080p, Average FPS): 104,0 FPS
• Doom Ethernal (1080p, Average FPS): 311,9 FPS
• Far-Cry 5 (1080p, Average FPS): 110,2 FPS
• Metro Exodus (1080p, Average FPS): 145,5 FPS
• Red Dead Redemtion 2 (1080p, Average FPS): 108,7 FPS
• Shadow of Tomb Raider (1080p, Average FPS): 161,8 FPS

zdroj: https://www.techpowerup.com/review/intel-core-i9-12900k-e-cores-only-per...

Inými slovami priemer 10 hier s 174,63 FPS na ôsmich Atomoch !

P.S. Túto utilitu od Gigabyte berte ako user frendly utilitu pre PC/IT lamy :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@Tralalák: A ten obrovský výmenník tepla je potrebný ? https://youtu.be/-ZeDm-Yr_Bc?t=320 Máme síce ešte jednu izbu volnú, ale tú plánujeme pre deti :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To sa musíte spýtať testerov, ale CPU Package Power E-corov je pri tej hre v peaku 66W pri teplote 53 C.
zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=-ZeDm-Yr_Bc&t=655s

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty si dobře vygumovaný.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

'tak Tralalák vypína v hrách a všade tam kde to netreba P-jadrá."
.. ty jsi exot :))
Kup si nejaky starsi 10400, podvoltuj si to a budes na tom podobne a bez cekani..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

14nm Comet Lake?
Nie díky...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Bude to zrat stejne, bude to levnejsi a jako bonus budes jeste mit vyssi MT diky HT..ale ty si radeji koupis AL, vypnes P-jadra a budes si hrat s Eckama. Neco jako se drbat pravou nohou za levym uchem :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já ti nevím Tralaláku, mě se osobně taky zdá spotřeba dnešních CPU naprosto přehnaná, já to ale vyřešil 65W Zen3 v ECO mode => 45W a je to pořád dostatečně výkonné na hry na normálních velkých jádrech bez zbytečných hovadin.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lidi nadavali ze kupuji inteli procesory s nepotrebnou grafikou, ted budou nadavat ze je v tom jak grafika tak ty pojebane atomy :), rozhodne je vypnout a bude po problemech, naprosto zbytecna jadra.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.