Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Gigaclear nabízí v Británii internet s rychlostí 5000 Mbit/s

Pak je tu ještě nezanedbatelná jedna věc: rychlost úložiště, na které se to bude z takto rychlého internetu ukládat. Myslím, že 6Gbitové SATA už bude reálně nestíhat.

Čili by se to mohlo hodit pro připojování bezdiskových stanic s tím, že disky i na OS a vůbec na všechno budou někde v cloudu, třeba i jen za rohem u poskytovatele takového připojení. Akorát je to při těch cenách asi dost neekonomické, ale třeba to někdo využije :).

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To bude mít UPC příští rok, jenom upload zůstane na 1,5Mbit. :-)

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Ještě nezapomeňte na cenu 10Gbit routeru, síťovky a ideálně i diskového řadiče. :D

Pokud by nabízeli i tarif, kde bude naopak upload 5Gbit, tak by se dalo uvažovat o řešení s dvěma síťovkami.

Chtěl bych ale vidět toho technika, který vám pak zapojuje takové zařízení doma. Aby tam pak nefrknul standardní Cat5 kabel a hotovo. :D

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

V dnešní době by měl být standart 100/100Mbit. Ideální rychlost, malé věci jsou staženy hned, velké netrvají mnoho dní.

Bohužel to asi provideři nechápou.

Mluvím z vlastní zkušenosti, chybou nastavení mám 100/100 za cenu 4/1 :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel tohle naráží na nedostatky v infrastruktuře. Těžko někomu na vesnici dopřeješ 100/100 na wifi, protože kabel tam nikdy nezaplatíš. A když už máš štěstí, že tam má O2 digitální ústřednu, tak si přes ADSL dáš 12Mbit a budeš rád. Pokud to máš ale k ústředně daleko, tak máš stejně smůlu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme ze to narazi na nedostatky v infrastrukture. Vyzaduje to nebyt liny (tedy ISP aby nebyl liny) a zacit tahat optiku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

optika do panelaku se da. Je tam sice dlouha navratnost ale i dlouha zivotnost. Co se tyka konektivity tak u nas stoji nakup 100M asi 15000kc a to bez garance zahranicni rychlosti. Ted muzete vynechat vsechny najmy po trase a nakupy spoju ktere to musi odtransportovat a jen z ceny a rychlosti si uvedomte za jakou cenu a s jakou agregaci to lze nabizet... jsem isp ktery vetsinu prostredku dava uz 10 let do rozvoje. Vim o cem mluvim.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Neverim, ze natahnout 1Gbit kabel stoji 10x vic nez 100Mbit kabel. Zil jsem v domeni, ze kabely tahaji ISP, pokud si je kupujete, tak je ten lenoch ten od koho je kupujete.

... jo, ze se do zahranici nejde dostat bez masivni agregace verim. Ale snad by slo zajistit kvalitni konektivitu ke klicovym serverum, jako ulozto a ftp.fi.muni.cz ...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

no jedna vec je tahat kabel mezi domy a druha vec je tahat kabel pres celou republiku do centraly NFX. Jelikoz si 250km kabelu nezakopu tak si ho musim pronajmout...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Super ale predpokladam ze to je garantovana rychlost na last mile. Dolezite je aku konektivitu ma ten samotny provider, ci uz v ramci Britanie ale aj zahranicnu. Dost pochybujem ze by mali nejak brutalnu konektivitu. Skor sa pri tej cene rata ze to bude mat len par zakaznikov a este aj ty nepojdu na plny kotol furt. Presne ako bolo aj spomenute, bezne disky uz nebud stihat ani zapisovat pri takej rychlosti.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Myslím že je to krok hlavně marketingový, prostě jde o to mít nejrychlejší tarif bez ohledu zda si jej někdo aktivuje. Pak na tom prostě postaví kampaň "koukejte, my jsme nejrychlejší. Kdo vám to dá?"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm tu latenci bych si taky nechal líbit....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme ze i za tyden bude co stahovat, protoze musite odecist dobu kterou spotrebujete vymenami diskovych poli ... za tyden se stahne nejakych 370TB, kam to date? Na SSD? :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bydlím v Londýně a mám symetrickou 1 Gbps linku (FTTP) od Hyperoptic.com v akci za 42.50 liber/měsíc (cca 1600 Kč), včetně poplatku za telefonní linku. Připojení je kvalitní, velmi rychlé a docela spolehlivé. Po domě jsou rozvody běžným Cat5E UTP kabelem. Realizace připojení ale trvala cca 2 roky od prvotní nabídky a hledání potenciálních zájemců do vykopání chodníku, položení kabelu a zasíťování budovy. Firma připojuje jen velké obytné objekty, kde je dostatek zájemců, jinak se to nevyplatí. Samostatné domy asi mají smůlu a musí si vystačit s BT, Sky nebo Virgin.
Dřív jsem 5 let skřípal zuby nad 8-15/1 Mbps ADSL a ještě s láskou vzpomínal na UPC v Praze. (off-topic: V ČR na tom nejsme s připojením v internetu vůbec špatně. Západ je ve skutečnosti jiný, než si ho lidi představují na základě nablýskaných reklam. Na venkově je internet pomalý kdekoliv.)

Po počátečním hraní a stahování všeho možného tu 1 Gbps linku prostě není jak smysluplně využít. Jedině na tom hostovat warez nebo porno a vysloužit si odpojení. Pro domácnost běžně vystačí s velkou rezervou 100 Mbps linka. I na HD video on demand.

Problém je, že rychlost jakéhokoliv stahování je dána rychlostí nejpomalejšího článku řetězu, což je obvykle server poskytující data. Řada webů je prostě tak pomalá nebo přetížená, že v době odezvy není prakticky rozdíl mezi 10Mbps ADSL a 1000Mbps optikou. Stránky jsou pár kB, obrázky do 100 kB, takže doba jejich přenosu je v obou případech velmi krátká. Ovšem doba než se HTML stránka vygeneruje nebo než se soubor s obrázkem otevře (latence) je někdy i několikanásobně delší a na to rychlost linky nemá žádný vliv. Volně dostupná úložiště běžně omezují přenosovou rychlost na pár megabitů, takže linka se dá vytížit jen občas některými populárními torrenty (Ubuntu apod.), které opravdu přitečou během minuty nebo dvou, pokud na druhé straně jsou lidé s podobně rychlými linkami. Rozhodně to není pravidlo.

Takže pokud potřebujete propojit dvě a víc lokalit (poboček) vysokorychlostní linkou nebo dělat high-frequency trading na velkých burzách (CME, ICE, apod.) z domu, tak se to může hodit. Jinak je to v současnosti dobré jen na honění trika a vyhazování peněz.

Pro rychlost internetu platí stejná měřítka jako pro disky: nízká latence (ping) je mnohem důležitější než sekvenční přenosová rychlost (mega/gigabity za sekundu). Ping 4 ms není nic extra, ale neudávají na jakou je to vzdálenost.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

4 ms není nic extra? To je lepší než některé displeje :) Njn asi jsem zdegenerován z DSL od monopolu a jsem rád za svých ještě podprůměrrných 20 ms... kolik Vám dávalo to UPC? (Moc se to nedá vygooglit - tipuji 8-10 ms?)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vygooglil jsem pražského poskytovatele a ten má v ukázce standardních 1ms na seznam.cz, to je slušné.. :) Našel jsem ještě ukázku s UPC Fiber s +- 10 ms na seznam, to se mi zdá dost, to samé mám u svého připojení (wifi)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

omg 10ms na Seznam je celkem dost :-))
Ja mam 2ms a to mam net od lokalniho providera, co to ma k nam na barak tazeny vzduchem a sam bere konektivitu nevim kde :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To spíš záleží na umístění, než na poskytovateli / technologii. Já mám s UPC okolo 16ms, holt východ, dost pochybuju, že tady bude mít někdo nějak zázračně méně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V Kosiciach najvacsi ISP poskytuje 1Gbit za 18€ mesacne a to vratane IPTV, vo vybranych lokalitach. 5Gbit za stovky libier mi oproti tomu pride ako totalne predrazene a nevyuzitelne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak, zlaty Antik.. Spominam, ze uz pred 10-timi rokmi som tam mal lepsie pripojenie, nez mam dnes v Brne a to som este stastny zakaznik UPC, nie kazdy ma to stastie a moznost. A to nehovorim o bonusoch, co Antik ponukal v zakladnom baliku (herne servery, FTPs s hromadou obsahu, TV stream s archivom, mail domeny...).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ono to muze byt zajimave v pripade dobreho uploadu. Dneska se velmi rozmaha "poloprofesionalni" streamovani z domova a s nastupem vetsich a vetsich rozliseni budou vetsi a vetsi naroky na datovy tok.
Tuhle jsem slysel manika, jak vypravel, ze mu nestacil upload 24Mb na streamovani ve vysoke kvalite a ze si ciste kvuli streamovani porizoval 100/100Mb symetricky internet
Takze jasne, v tuto chvili to je trosku "cim vic carek, tim vic Adidas" , ale nebude dlouho imho trvat a zacne to byt k necemu I dobre :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak já to chápu. To není, že by člověk celej den potřeboval tu rychlost. Prostě celej den nic není potřeba a pak chcete během minuty stáhnout 10 GB. Teď jsem třeba stahoval zdroje Androidu. Blbý texťáky a stáhlo se 30 GB :)

A posílat email s přílohou po typický asymetrický lajně 2Mbps (dříve 0.5Mbps) je taky med. Ne že by člověk nemohl počkat, ale tak klepu se vždycky na hlavu, když musím čekat na stroj, který má být v teorii tisíckrát rychlejší než já.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.