Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k GIMP oslavil 20 let novou verzí i novým webem

Myslim ze zaver clanku to presne vystihol a je to taky moj celkovy pocit z OSS a Linuxu vseobencne. Stav GIMPu to docela odraza v tom aj dobrom ale skor v smutnom pohlade. Kopec slubov, vlecuci sa vyvoj, clovek ma stale pocit ze je to take zlepene a kazdu chvilu sa rozpadne. Aj ked mi to neda a novu verziu si nainstalujem a vyskusam, asi zasa zistim ze mi tam nieco nefunguje (ale to sa netyka len gimpu). Na druhu stranu musim povedat ze Krita ma docela prekvapila a vyzera dost schopne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz zminujes RawTherapee, ted jsem si ho zase nainstaloval kvuli Fuji X-M1, protoze DXO Optics Pro, ktere normalne pouzivam, nepodporuje X-Trans senzor. Jsem fakt prijemne prekvapen demozaikovanim X-Trans Rafu a hlavne potesen HaldCLUT simulaci filmu, kterych je opravdu velky vyber. RawTherapee je na mojem PC velice svizne, stabilni a vysledky jsou paradni. Treba tady tyhle dve fotky s ruznyma film simulacema porizene Fuji X-M1 + Canon FDn 50mm F1.4.

https://picasaweb.google.com/112981689532095799714/FujiXM1?authkey=Gv1sR...

https://picasaweb.google.com/112981689532095799714/FujiXM1?authkey=Gv1sR...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proč plivat na Gimp přes Photoshop? V Česku národní zvyk?
Gimp je svébytný - zadara a jeho alternativou je Paint.net či další (Zoner?).
Za alternativu Photoshopu považuji:
1. PaintShop Pro od Corel
2. Affinity Photo
3. Sketch
Díky RAW, na úpravu fotek upřednostňuji SW výrobců digitálů. Jako třeba s Nikon Capture NX 2 se dají dělat kouzla s NEF.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Se obávám, že do textu vkládáte něco co tam není. Nikdo na GIMP neplive, dostal připomínkový článek k narozeninám. Drobná kritika není od věci - to že některé, dnes už "běžné" věci neumí a Photoshop je uměl už v dřevních dobách Mac Classic a Win 98 a od té doby se to naučila řada dalších programů je problém, bránící tomu, aby se z Gimpu stal víceméně plnohodnotný fotoeditor pro veškerou základní práci. Když dnes z foťáků padají 14bit rawy, je hřích úpravy dělat v 8bit prostoru.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste se nad textem znovu zamyslet, musíte dle mého dospět k závěru, že na GIMP neplivu. Naopak jsem postupem let stále smířlivější. Ale nic se (asi nikdy) nemění na faktu, že GIMP je open-source alternativou Photoshopu. A jako takový vůči letitým verzím aktuálně stále zaostává v některých klíčových věcech.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Preco pluvat ? Samotny autorovia GIMPu ho este v pociatocnych dobach ked na Linuxe fakt ziaden iny bitmapovy editor neexistoval ho prirovnavali k Photoshopu. Ale prave uz ani nema zmysel ho kritizovat ale skor je smutne ze za tie roky sa nejak vyrazne neposunul, respektive veci ktore trapia uzivatelov uz davno sa stale neriesia. V podstate od zaciatku bolo kritizovane GUI a rozlozenie okien. Iste je to len o zvyku ale preco sa snazit pretlacit nieco nasilu? Tolko sa nadva na MS ako si menia GUI kazdu verziu Windowsu alebo v Office (ribbony) a v Gimpe to umoznili prepnut az relativne nedavno, vzhladom na dobu jeho existencie. Tak isto podporu sirsieho bitoveho priestoru. Takto je Gimp fakt obmedzeny len na web grafiku. Osobne si myslim ze by Gimpu dost pomohlo keby mal kompatibilne rozhranie pre Photoshopacke pluginy (samozrejme to by potreboval ale pridat prave podporu 16bit, a niektore dalsie featury). Ludia maju nakupene specialne pluginy a celkovo Photoshop je zacleneny do roznych workflow cez importy/exporty a toto by Gimpu dost pomohlo v profi sfere.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podpora více jak 8bitové hloubky (v podstatě neomezené) a všech možných barevných prostorů je to, na čem vývojáři v poslední době dělali a mají to více méně hotové. Ale v Gimpu to ještě neuvidíte. Šlo o přepsání základní knihovny GEGL, na které celá práce s obrázky v Gimpu stojí a kvůli ní to nešla jen tak lehce doplácnout. Teď se to připravuje do vývojové verze 2.9. Že se Gimp nikam neposouvá je nesmysl, akorát to jde velmi velmi pomalu. Vývojářů je málo a všichni akorát kritizují a nikdo nepomůže.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Za "plivání" se omlouvám (ale prohlédněte si české diskuse).
Gimp bych určitě nesrovnával s jakýmkoliv editorem speciálně určeném pro fotky. Už ten název "General Image Manipulation Program". A k tomu byl a je určen (všeobecná manipulace s grafikou/obrázky, Gimp - viz. "wiki"). Poctu jeho historii.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.