Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k GlobalFoundries: 12FDX proces máme stále v roadmapě. DIIT: To už přes 7 let.

Pekny clanek. Dekuji

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

jaký úpadek...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je fuk... kolik mají čipárny práce i na daleko horších procesech...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dočasně to fungovat může, ale z dlouhodobého hlediska bych to neviděl až tak dobře. Za covidu, kdy byla TSMC přetížená, získala GF zakázky na starší procesy a ekonomická situace se zlepšila. Jenže teď má TSMC opět volno a na další roky může opět přijímat zakázky. Jak dlouho se GF v zisku udrží, je tedy otázka.

Druhou paralelu pak lze hledat v UMC, která závod vzdala už dříve a zaměřila se na starší procesy. Jenže i tam na jedné straně poptávka poklesla (u těch skutečně starších), takže se paradoxně zdražovalo. Tím je zákazník tlačen k používání méně starých procesů, které opět nabízí i TSMC. Navíc i UMC už cítí, že její nejlepší procesy řadě zákazníků nestačí (takže od ní odcházejí) a musí to řešit. Loni znovu rozjela vývoj 14nm procesu. Jeho někdejším zrušením chtěla před lety ušetřit, protože měla i bez něj dost zakázek (zde ta paralela s GF a jejím 7nm procesem). Nyní vývoj rozbíhá podruhé, takže v konečném důsledku asi moc neušetří a ještě přišla o pět let zakázek.

https://diit.cz/clanek/umc-vrati-k-zivotu-o-7-let-zpozdeny-14nm-proces-k...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To nevím jestli dobře udělali , že prodali ty dva EUV stroje Jednou na nižší proces přejít budou muset ať chtějí nebo ne a zrovna když už je na obzoru 2nm GAAFET TSMC a v podstatě všechny ostatní novější procesy opouštějí FIN-FET strukturu (Intel/Samsung), dělá to z 7nm FIN-FET pomalu obstarožní výrobní proces ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No, úpadek. Očividně vydělávají, nemají problém vytížit faby... Akorát jim vlastník škrtí R&D na nejmodernější procesy. Což upřímně může být zároveň špatné i správné rozhodnutí. Neb TSMC a Samsung nejspíš nedoženou a maximálně by za astronomické sumy na R&D (každý další node je šíleně drahý + ideálně potřebují už během vývoje mít zákazníka, aby mu proces "šili na míru") konkurovali SMIC a Intelu. Přičemž je otázka, jestli by se jim přesnější procesy podařilo odladit tak, aby byly ekonomicky konkurenceschopné a zároveň jestli by se jim vůbec vyplatilo konvertovat faby na tyto procesy oproti stávající produkci. Klidně by si tak GF mohly podobnou investicí přivodit skutečný úpadek.

Tak jako tak bude zajímavé sledovat, kam bude směřovat AMD. Ti se totiž zase potýkají s tím, že jejich růst "škrtí" kapacity TSMC, přitom potenciál k dalšímu růstu tam velký je (aspoň dokud Intel kulhá a nVidia se potýká s obdobným omezením jako AMD). Je tak docela dobře možné, že se ještě dočkáme situace, kdy AMD půjde zpátky do fab businessu, byť třeba s výrobními procesy licencovanými od TSMC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak dá se žít i z "dojezdu", ale nesmí se to přehnat protože mohou zjistit že vlastně stojí. A platná poučka praví že kdo chvíli stál už stojí opodál. Důležité je načasování, proto se těm info nedivím, došlo jim to že už to začíná být vážně a ten 10-12nm proces by bylo docela nutné co nejdříve dodělat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„vytvářet technologii v předstihu před trhem není přínosné pro nikoho“
To je jako když v závodě ve skoku do dálky podá v pořadí druhý protest, že ten na prvním místě se příliš odrazil.

Zvládnout novou technologii před trhem také znamená, že její cena je pouze o tom co je za ní (tj. její konkureční výhodu proti starším procesům) někdo ochoten zaplatit (narozdíl od procesů široce zvládnutých kdy je cena dána i konkurencí).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"To již dávno není pravda a nové procesy mají smysl pro čím dál tím užší spektrum zákazníků (zejména pro ty, pro které spotřeba nebo výkon znamená více než výrobní náklady). Naopak množství zákazníků, pro které už nové procesy nejsou finančně zajímavé, výrazně stouplo a GlobalFoundries přetransformovala svůj byznys právě zaměřením na ně.

Už to naznačuje, že se dotažení a obnovení 7nm výroby nechystá."

<= Toto má jeden háček, za pár let bude i ten "hi-tech" 7nm proces zastaralý jako je dnes 90 nm (mainstream v automotive).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě pořád můžou prorazit v čipek určených do vesmíru, tam je kvůli požadavkům na výšší odolnost vývoj hodně zpožděný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten prodej těch 2 EUV strojů nechápu,
Oni zcela, opouštějí jakoukoliv modernizaci a zastaví se na dnes už zastaralých procesech? Co když se rozhodnou za 5 let znovu najet na o stupeň pokročilejší vyrobu? Budou to ladit a vyrábět na DUV strojích jako donedávna Intel, což je jeden z problému který stojí za jejich současnou (Inteláckou) situací.....

Když už tak EUV litografie nepotřebuje tolik průchodu, tam kde se používá DUV by se muselo použít třeba 10 masek a průchodů, za to EUV i když je dražší by stačilo 3-4x,
Někde jsem viděl i specifikace takové výroby a srovnání takže pozná kecám o počtu aplikací, ale je to tak +-

Zrychlila a zkvalitnila by se jim výroba

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.