Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k GlobalFoundries zahájí 14nm výrobu v prvním pololetí 2015

Intel svojich 14 nm uz ma ... No jak sa to zobere. Ma ich tiez len v ultra-low-voltage a ultra-mobilnom segmente. Meskanie oproti tick-tockovskym krasnym prezentaciam spred 2-3 rokov je uz 2 kvartaly a istotne bude vacsie. Uz v lete, pripadne najneskor v sezone back-to-school 2014 tu daaaavno mal byt hypotetický Ci7 5770K/5790K co by nastupca Haswell 4rkovej rady. Miesto toho prisiel Haswell Refresh.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Je pravdou, že Intel s 14nm vyrábí zatím jen malé čipy (snadnější na dosažení přijatelné výtěžnosti - čti malé zmetkovitosti), ale vyrábí je. Takže jakoby těch 14nm měl... :-)

Já vím, že je to diskutabilní, ale za to tady na DIIT šijeme do Intelu pravidelně. Tentokrát jsme na něj byli jen o maličko shovívavější... no :-) Dopřáli jsme mu uznání...

Pokud v prvním kvartálu 2015 nepřijdou plnohodnotné 14nm procesory, tak je jasné, že to Intil schytá a ne jen od nás, ale i od burzy. Zpoždění bude už pak příliš velké... a nevyvíjí se tak dostatečný tlak na další výrobce, abychom se 14nm v mainstream produkci (ne žádné rizikové malosérie s zřejmě problematickou výtěžností) dočkali v dohledné době.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Zmetkovitost není problém. Problém je, fyzika, která v intelovské architektuře a při tak malém odstupu vodivých cest nezvládá vysoké frekvence. Ergo, intel není a v brzké době rozhodně nebude schopen vyrobit procesor na 14nm, který by se výkonem vyrovnal alespoň výkonným mobilním procesorům na jádře Ivy/Haswell.
Kdyby to bylo o zmetkovistosti, není pro intel problém vecpat 14nm broadwell 3,5GHz Xeon s cenovkou 1000 USD do LGA1150@x97, zákazníky by si to našlo.
Jenže Intel funkční 14nm prakticky nemá. Fyzika je děvka a bude hůř.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Hej, fyzika je svina. Atomy a molekuly sa kvoli Intelu nezmensia. Ako som uz x-krat pisal, v konecnom dosledku to mozno vyhra AMD, ktore teraz stale preziva na 28 nm a v 2015 planuje dramatický, velko-skokový prechod na 16 nm. Intel pritom uz daaaavno tazi z 22 nm a chce prejst na 14 nm, ale uz to neni take jednochuche. Dakedy v 2020 Intel bude skudrlikat pri prechode od 14 nm k 10 nm a AMD si bude pekne ladit a tunit a do dokonbalosti vypilovavat svoj 16 nm proces (presnejsie povedane GF & Tamtung). AMD je zname tym, ze z daneho procesu vzdy vyzdyma maximum. Musi, pretoze AMD je vzdy o 1-2 generacie pozadu oproti Intelu. Ked sa Intel priblizi k absolutnej hranici, AMD bude mat cas este na 1 generaciu zmensenia.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.