Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Google chce vyvíjet vlastní procesory

Jestli je mně něco u mobilu úplně jedno, tak je to výkon procesoru. Jo a zapomněl jsem na selfie kameru a tenkost. Na každý dobrý mobilní OS musí s přehledem stačit aktuální generické čtyřjádro ARM s co možná nejnižší spotřebou (frekvence klidně pod 1GHz). Pseudoosmijádra jsou k smíchu stejně jako nehorázně předražené dvoujádro od ohryzku. Víc záleží na vlastnostech RAM. Výrobci mobilů mají malé zisky a přesto jdou do takovýchle zbytečností.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Výrobci si tak své ovečky vychovali - poměřovali si roky pindíky tím, kdo nabídne víc jader, megahertzů a RAM, stádečko se na to chytlo, protože srovnávat 3-4 absolutní číselné hodnoty je to nejjednodušší měřítko, zvládne to i traktorista Pepa a vypadá to frikulínsky, když své oblíbené slepičce zasvěceným tónem řekneš "ber tam ten, má víc megahertzů a ramek". :-)

Bohužel pro výrobce, z tohoto vlaku se jen velmi špatně vystupuje..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Roli v tom hraje i výhodnost pro samotné výrobce. Obecně se dá konstatovat:
Čím tenší mobil s čím větší obrazovkou a žravějším CPU-GPU, tím je častější obměna telefonů.

Znám pár jablíčkářů co přiznávají, že je krátká výdrž na aku štve, ale nejsou schopni se vzepřít a udělat bojkot shit produktů. Člověk tak lehce pochopí, proč vládne v politice taková mizérie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se snadno řekne, vzepřít se, jenže jakou alternativu mají jablíčkáři? Přechodem na android by si co se výdrže týká nepomohli a ještě by přišli o perfektně vychytané grafické rozhraní a ovládání.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Proč lžeš? Pokud neznáš mobil s Androidem co má delší výdrž než iphone, tak se laskavě nezapojuj. Vychytané rozhraní a ovládání je věcí vkusu.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

jenom vygumovaná iOvce může tvrdit takový nesmysl, že "Android nemá dobrou výdrž baterky"

Tak jednak Android používá mnoho výrobců a každý si může poupravit běžící aplikace (spotřeba systému) a výdrž baterky, dle jejich vlastních potřeb. Je to velký rozdíl oproti Apple, který všem svým zákazníkům vnucuje svou vizi (ne)výdrže baterky.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Samotného mi to překvapilo, podle recenze na Anandtechu má IPhone 6s má při běžném používání (Web Browsing) větší výdrž než veškerá androidí konkurence. Takže máte to pánové černé na bílém, IPhone je prostě špička ve všech ohledech, kam se na něj hrabou droidi.

http://www.anandtech.com/show/9686/the-apple-iphone-6s-and-iphone-6s-plu...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

double

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi tam nebudou všechny mobily s Androidem a v ostatních testech spotřeby nevyhrál. Prej veškerá....
Např.
http://mobilenet.cz/clanky/recenze-sony-xperia-z5-compact-ohrozeny-druh-...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud v testu není ani jeden telefon s pořádnou baterkou, tak ten iPhone ani moc nepropadl...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

podla gsmarena najdlhsiu vydrz pri browsovani z iPhonov ma iPhone 6s plus, ktory je celkovo na 16 mieste (nastavenie filtru: custom patern - web browsing 4h) na 1. mieste Sony Xperia E4 a potom Sony Xperia Z3 Compact

pripadne iPhone 6s (bez custom filter, iba zoradene podla "web brosing time")
ktory je na 21 mieste...

a ak si zoberieme gsmarena Endurance rating - mix cinnosti (volanie, browsovanie, pozeranie videa),
tak najlepsie z iPhonov skoncil iPhone 6s plus na 23 mieste s vydrzou 85 hodin.
Na 1. mieste Samsung Galaxy S6 active s vydrzou 109 hodin

http://www.gsmarena.com/battery-test.php3

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže obzvlášť u mobilních procesorů v zásadě platí, že výkonnější/lepší procesor rovná se především menší spotřeba na jednotku odvedené výpočetní práce. A kdo by nechtěl delší provoz na baterii, že?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Většina mobilních procesorů v mobilech jsou frekvenčně zbytečně vyhoněný. Nevěřím, že zvolili frekvenci při které je nejlepší efektivita, protože se snaží zaujmout výkonem v benchmarcích. Místo TDP 3W mohli jít klidně na 1W a uživatel co nehraje náročnější hry by to nijak nepoznal. Koho dnes zajímá výdrž na aku? Jen některé zákazníky, ale rozhodně ne výrobce, když vidí jak dobře se prodávají jednodenní šunky a že tyhle šunky nutí k častější obměně. Mít v jedné kapse krásně tenký mobil s víc jak 1,2GHz CPU s počtem tranzistorů jak Core i3+zbytečně výkonné GPU a v druhé tahat powerbanku. OMG.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Stejně to bude slátanina, podle toho od koho nakoupí licence pro jednotlivé funkce.
Do dneška se vyhýbám MediTeku, protože kdysi koupil úžasný Ralink a ten to WiFi opravdu neuměl. Hromadu let problematická GPS jim sice dnes jakž takž funguje, ale žádný zázrak to taky není. Qualcomm + Atheros je pro mě stále jediná volba.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mediatek je v rámci třídy a ceny už dnes OK, netřeba se mu dále vyhýbat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Preboha len to nie.Google si dodnes nevie spravit poriadok s Android OS, lepsie povedane tou ich java nadstavbou kedze zvysok je aj tak Linux a chcu este aj lepit vlastne SoC ? No to zasa dopadne.
Ostatne vlastne platformovo specificke CPU, ako nam historia ukazuje, nedopadli vecsinou moc dobre a skor alebo neskor zakapali - Sun a ich Javovske cpu, Sparc, MIPS.
Aby bolo jasno, ne boli/nesu to tragicke CPU, len casom bud zakapali alebo sa pretransformovali do inych produktov a hlavne ostali specializovane a skor okrajove. Hodia sa na urcite specifike ulohy alebo su previazane so SW, lenze Android je masovo rozsireny a skor nez zasa dalsie triestenie na povedzme ARM SoC a specialGoogleMegARM SoC by tomu vobec nepomohlo. A este tu mame aj Intel s x86 ktory sa tlaci do mobilneho segmentu.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Uprime doufam, ze Google se poucil presne z tech problemu o kterych mluvite a specialGoogleMegARM SoC bude kompatibilni s normalnim ARM alespon do te miry, do ktere je kompatibilni rekneme AMD Opteron a Intel Core.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Google play v chipsete, hello word len ked cpu lognes cez gmail ucet, pocitadlo stranok ako v Epson tlaciarni ... George Orwell sa v hrobe vrti ako turbina v Boingu :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jsem si jisty, ze George Orwell se presto porad nedostane ani do top 10 dokonale ekologickych metod vyroby elektriny. Takovy Benjamin Franklin ma urcite alespon dvakrat takove otacky. A vis proc Jezise po trech dnech nenasli? Byl blbe upevneny a odvrtel se pryc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.