Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Google Chrome má 20%+ podíl, IE nadále klesá

a co tak hodit len tak pre zaujimavost statistiky z vasho webu?
predpokladam ze pri technicky zameranych ludoch, ktori citaju tento portal su cisla diametralne odlisne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam absolutne ne-IT web (motocross/enduro) a tu je statistika z Analytics za poslednych 30 dni:

1. Firefox - 43.36%
2. Chrome - 22.04%
3. Internet Explorer - 19.90%
4. Opera - 11.63%
5. Safari - 1.82%

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

prehlad z mojho technicky ladeneho webu (poslednych 30 dni):
1. Firefox - 38,31%
2. Opera - 26,44%
3. Internet Explorer - 18,35%
4. Chrome - 15,65%
5. Safari - 0,90%

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

maly (1900 RU) sportovni/tkd web

Internet Explorer 44.2 %
Firefox 25.1 %
Google Chrome 14.8 %
Opera 14.8 %
Mozilla 0.3 %
Safari 0.1 %

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IE som mal spustený naposledy keď som nainštaloval 8čku a prvé čo po spustení naskočilo bol fake-antivirus...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chrome si instaluji ti kteri se nerozhoduji na zaklade empirickych faktu, ale podle toho co si prectou na ulici za bludy na billboardech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak to si na omyle. Ja som zvykol najprv na starej mašine(Athlon 1900+, 1GB RAM a strašne zaprataný systém) používať firefox 3.x, no potom som objavil Chrome, ktorý ma prekvapil. Firefox sa mi spúštal až niekolko desiatok sekúnd, plus keď sa rozhodol, že ide aktualizovať, mohol som si začať variť kávu. Chrome sa mi spúštal do 5 sekúnd a nikdy ma z aktualizáciami neotravoval. Nehovoriac o tom, že na tom systéme bežal Chrome omnoho rýchlejšie. A povedal by som, že takých bude viac. Nie každý totiž požadoval všeho-funkcionalitu firefoxu ale radšej si zvolili rýchlosť a jednoduchosť Chromu, ktorý aj tak poskytuje všetko potrebné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejaky procento to bude, co to porovna s "konkurenci", ale drtiva vetsina sou ovecky zblbly propagandou Google molocha.Nebo snad verite tomu, ze Chrome ty desitky procent naskakuji behem tech par mesicu diky tomu ze vsichni dukladnym testovanim ocenili jeho predenosti?Nenechte se vysmat.A to ze nekdo uprednostnuje auto aktualizace aniz by vedel co se instaluje taky o necem svedci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chrome se mozna spousti o neco rychlej, to mu neberu, nehonim se za par fterinama, kdyz browser spoustim jednou za den, pokud teda nepridou zrovna aktualizace MS a neni nutny 5x restartovat-),ale jestli se vam FF spousti desitky vterin, tak chyba bude asi na vasem prijimaci.Dale cje i Chrome katastrofa tak sou addony, ktery pak sou schopny sezrat hodne stovek MB.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

uz asi rok frcim na chrome, roky som frcal na FF a bohuzial FF je stale neskutocne pomaly.....Pouzivam asi 5 specifickych pluginov, ktore som mal ako vo FF tak aj v Chrome a bohuzial FF je aj po teste s pred 2 tyzdnov stale pomale....

PS: pomale = pomala reakcia, pomali start..... (nikto neriesi rychlost loadu stranky, to je v terajsej dobe uz viacmenej zanedbatelna vec)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Muzes pls osvetlit tu vetu "addony, ktery pak sou schopny sezrat hodne stovek MB." ? Nic takovyho se mi nedeje.

Jo a ty spoustit prohlizec 1x za den? Kdybys aspon nekecal...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A proč by měl kecat? Já např. v práci ráno nahodím prohlížeč a do večera ho prostě nezavřu. Totéž doma, tak kolikrát i několik dní, laptopa akorát uspím a povětšinou mám neustále dvě tři aktuální stránky otevřené ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A v čem je problém se spouštěním browseru 1x za den? Já jej na desktopu třeba spouštím 1x za 2 týdny, nebo i 1x za 3 týdny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lidi nehádejte se, vytřu vám zrak. :)

Mám NTB s 8 GB RAM a běžně mi tam jede Chrome spuštěný ve 20 oknech a v každém tak 20-30 tabů, to máme celkem cca 500 otevřených stránek najednou. Fakt, naprosto vážně.

Ano, jsem velmi náročný surfař a navíc trpím prokrastinací ohledně zavírání starých tabů. Ale taky dost usilovně pracuji a dělám rešerše a studuji mnoho specifických detailů, kde prostě neexistuje nějaký ucelený zdroj, wikipedia je jen rozcestník a musím to hledat po střípcích po celém internetu.

Jinak celkem mám takhle rozserfovaných asi 8 různých kopií Chromia (nezávislé kopie a adresáře), dále asi 5 kopií Firefoxu, 2-3 kopie Opery a můžu vám směle říct, že Chrome a Chromium svou použitelností drtivě vede! Ani FF5 ani Opera není při mém množství otevřených tabů tak dobře použitelná. Skoro se dá říct, že oba tyto browsery jsou stejně pomalé i jen s 5 taby. ;)

"A co si vojín Kefalín jako představujete pod tou použitelností?" Mno, NTB má CPU Intel C2D@1,3GHz, není to trhač asfaltu, ale dá se to. Co mě irituje nejvíc, tak jsou prodlevy při kliknutí kamkoliv, i v menu, scrollování stránky, přepínání mezi taby, prostě odezva na podnět, kde tohle velmi dobře vnímám a jdu cestou nejmenšího odporu. Musím dodat, že mě irituje i zpoždění LCD (S-PVA), které má cca 50ms. Ano, zdá se to jako směšně malá hodnota, ale furt je to dost na to, abych to viděl při pohybu myši po stránce.

Naproti tomu mě netrápí rychlost internetové přípojky, spuštění Chromu s 20 okny a celkem cca 500 stránkami trvá nanejvýš jedno kafe. :) Efektivnost cache a rychlost renderingu a reakce je u Chrome prostě úžasná. =)

Nejspíš jsem někde na webu zahlédl reklamy na Chrome a vždycky si říkám, super, jen si to zkuste, je to fajn prohlížeč. Ale že bych těm lidem, kterým to sedne nadával do ovcí a zmanipulovaných ubožáků? To tedy ani náhodou, to mě uráží!

Nějaké otázky?

P.S.: K tomu rozsahu otevřených oken - naposledy třeba vše kolem kolorimetrie, od teorie vnímání lidského oka, přes fyzikální podstatu, spektrální analýzu světla, dále všemožné SW nástroje kolem práce s barvami - simulace, zobrazovače, RAW konvertory, tvorby testů, kalibrace, profilace, pak normy, praktické zkušenosti uživatelů i profesionálů, problémy, a to vše nejen u monitorů, ale taky na snímacích čipech foťáků a kamer, tiskárnách a projektorech, papíry, projekční plochy, inkousty, prostě kompletní správa barev od A do Z. Teď už mi to do sebe všechno zapadá. :)

No a tohle jsem zpracovával 6 dní, pročetl jsem celkem cca 80 webů a asi 250 stránek a článků. A to nemluvím o desítkách vyzkoušených programů a praktických testech uvedeného HW a jak se to všechno opravdu chová. Prostě kompletní rešerše teorie, SW a HW k jednomu projektu...

Jednu věc jsem ale ještě nezjistil - v jakém barevném prostoru se obvykle natáčí filmy a v jakém barevném prostoru se distribuují a promítají? Na PC je všechno sRGB, internet a drtivá většina fotek jsou v sRGB, ale videa by měly být PAL a NTSC a tam jsou barevné prostory trochu jiné. Jak tedy reálně funguje přehrávání videa na PC s kalibrovaným a profilovaným sRGB monitorem a WideGamut monitorem? Kolem fotek to už mám nějak zmapované, ale ještě mě čeká vše kolem videa... Kalibrace kamer, měření, barevné profily, konverze barevných prostorů, degradace přenosovou cestou, dekódování, kompenzace zobrazovače, atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

aha takze to ze to aktualizace instaluje "sama" ze o tom ani nevis povazujes za plus ? toz vsemozne viry to tak taky delaji - jsou pro pocitac lepsi nez soft ktery se te zepta a dela to pod tvoji kontrolou ? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No pokial je pre teba hlavnym prinosom usetrenayh par sekund pri starte...
Ale nevadi ti, ze co vsetko Chrome na teba bonzuje smerom k svojmu stvoritelovi? Ja som ten Chrome chcel skusit, a mohol som sa uklikat k smrti nd warningami od mojho prisne nastaveneho firewallu. To bonzovanie snad u Chrome ani neslo vypnut, tak som ho hned bez milosti anihiloval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ovsem uzivatele Chrome netrapi, protoze vetsina z nich netusi co to FW je-)).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vzdycky kdyz tohle od nekoho ctu, tak mam usmev na rtech. Muzes mi prosim rict, co konkretne Chrome odesila svemu vyrobci?...narazim na to protoze kdyby ses do tech hlasek podival, tak zjistis, ze jsou to naprosto legitimni requesty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

" diky tomu ze vsichni dukladnym testovanim ocenili jeho predenosti" - to že sa to rýchlo spúšta a ničím ma nezatažuje netreba moc dlho testovať.
"ale jestli se vam FF spousti desitky vterin, tak chyba bude asi na vasem prijimaci" - nie vždy má človek možnosť pracovať na najnovšom i7 s SSD pri čistom systéme, bol som nútený pracovať na takom systéme a tam sa spúštalo pomaly všetko. Chrome tam nemal náskok 0.1 až 0.2 sekundy, ale niekolko desiatok sekund a vo svete je stále mnoho ludí, čo používajú aj staršie počítače.

"A to ze nekdo uprednostnuje auto aktualizace aniz by vedel co se instaluje taky o necem svedci." u Firefoxa mi čakanie na aktualizácie žralo mnoho času aj vzhľadom na to, že boli vydávané dosť často. Chrome ma nikdy s niečim takým neotravoval. Ale reálne - vy si naozaj kontrolujete kompletný zoznam zmien v update a podla toho sa rozhodujete, či updatujete ? Aj tak to len odkliknete, že OK, updatuj, a výsledok je ten istý.

Ohladom bonzovania - používate mobil ? Viete si predstaviť, čo všetko o Vás uchovávajú mobilní operátori ? Áno, Chrome zbiera určité údaje, ale zatiaľ sa vždy len dokázalo, že boli použité len k zdokonaleniu služieb Googlu a k tomu sa len priklánam. Ináč mi to príde, že najviac sa toho boja ludia, čo o tom vedia najmenej.

Firefox je super prehliadač a má svoje zázemie, no mňe príde, že nedokážete pochopiť, že niekto má rád aj niečo iné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ta odpoved asi nepatrila me...

ale kdyz uz, tak:
ad aktualizace - pokazde, kdyz probihaji aktualizace, tak jsem je stejne instaloval vsechny. At slo o Win, nebo o prohlizece, nebo Adobe produkty. Tim padem je vlastne uplne zbytecne, aby bylo implicitne nastaveno ovladani aktualizaci rucne userem. Stejne to kazdej odklepne. Tah Google dat to naprosto automaticky neni zadna prekazka, je to OK.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zatimco uzivatele typu Borowitz budou radsi sirit bludy z opacne strany, nez aby si neco sami overili.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ono hlavně spousty lidí si nainstaluje Chrome páč to do nich konstantně hustí Google pokaždé když otevřenou search srtánku a Google velmi dobře ví, že vždy nakonec někdo vyměkne a na ten odkaz ťukne. Pak jim pro jistotu popřenastaví všechny defaulty do Chrome a je po vtákách ... další ulovená dušička do statistik a na výkrm reklamou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tim bych si nebyl uplne jistej. Lidi proste chteji vyzkouset neco novyho. A ono to navc velice dobre funguje i vypada. Nevidim duvod, proc by u toho uzivatele nezustavali a tim padem proc by statistiky nemely narustat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čekal jsem nějaké normální komentáře a ne importovanou "diskuzi" z Živě :-/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Po vydání FF4 a 5 už nelze hovořit o pomalosti, nejrychlejší je asi nová Opera, ale rozdíly jsou opravdu malé, ani IE9 není pomalý. Prohlížeče mají podobné rozhraní tak rozhoduje hlavně nějaký bonus či citová vazba na konkrétní prohlížeč. Já mam FF5 a rozhodně je to pokrok proti staré 3.6tce. Chrome jsem zkusil a nijak mě nenadchnul, nenašel jsem nejmenší důvod proč ho mít jako primární prohlížeč....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne sa z toho ani ja, ani vy nenajete - ci ma Chrome 10% alebo 90%, je to vlastne jedno.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

IT alebo pravnemu oddeleniu v nasej firme sa asi nepaci EULA, tak Chrome proste zakazali. Neda sa nainstalovat na komp (blokovany antivirom). Oficialny prehliadac je IE7 a Netscape 7.1 - ano, su intranetove aplikacie ktore (oficialne) podporuju iba to ;-), na Operu frflu lebo na pouzitie v korporacii nie je zdarma. Neviem o nikom kto by pouzival Safari pod win. Takze vela toho na vyber niet... Firefox je nazvime to tolerovany, ale boli casy ked ho IT pri kazdom servisnom zasahu proste odinstalovali.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já vím, že se má v práci pracovat, ale tyhle praktiky jsou už neslučitelné s mou tolerancí pro někoho takového pracovat... Taky jsem pracoval v nadnárodní korporaci a tohle zažil a jsem rád, že už jsem někde úplně jinde. :)

Znáte tyhle pracovní principy?
http://blog.peoplecomm.cz/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale ja sa nestazujem na robotu, prave naopak, robim to co ma velmi bavi ... no, mozno trocha frflem, plat by mohol byt vyssi, menej papierovaciek, menezeri lepsie riadit atd. - klasika. Idealny zamestnavatel neexistuje, trava bude vzdy zelensia na druhej strane. Az pride vhodna doba zurocit svoje vedomosti a firma mi nebude mat co ponuknut, odidem. Moznost ci nemoznost pouzitia urciteho browsera ale urcite nebude na liste pre/proti figurovat :-) Ja zase IT oddelenie chapem, koneckoncov tiez take robim (siete).

Peoplecom poznam a citavam. Jedine co mi vadi je akysi globalny trend "byt stastny za kazdu cenu". Je z toho "latest buzzword" a masova komodita.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.