Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Google mění politiku podpory webových prohlížečů ve svých aplikacích

Počítám, že zatím bude snaha dostat mezi uživatele co nejrychleji prohlížeče s podporou HTML5, která je nyní pro Google ale i pro ostatní klíčová. Nicméně nový systém číslování verzí u Firefoxu a obecně tento trend se mi vůbec, ale vůbec nelíbí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč? Je to jenom číslo. Release early, release often. Opačný extrém je mnohem horší - takový mplayer (pokud odhlédneme od forku 2.0) se k jedničce blíží už asi 15 let a byly doby, kdy mezi jednotlivými RC byly tak dlouhé prodlevy, že všichni kompilovali Git snapshot a nikomu to pořádně nefungovalo. Vůbec mi nevadí, že má Chrome číslo 11, prostě jednou za dva měsíce "přijede" pár nových funkcí. Jistě, někomu třeba dělá radost těšit se na nové taby rok a půl (FF4), ale to je IMHO masochismus.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže vy se těšíte, až za tři roky bude Google podporovat Chrome pouze verze 664 a 663?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš se těší na 666. ;o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

i kdyby vydávali každej měsíc novou major verzi tak to nebude tak horký

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pozor, rychlost vývoje se dá vždycky zrychlit - číslo nové major verze může klidně získávat každý build.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bude mi to jedno, stejně jako dnes. Nevidím důvod používat starý browser.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak mě napadá vtip z mého mládí "Promiň Sandokane, ale business je business." Tak až se zase někdo bude pouštět do MS nebo Apple, jací jsou to loupežníci, blokující rozvoj svobodného ducha. Prostě Google na to jde jinak, protože mu také nic jiného nezbývá, ale tak jako jiným, jde mu o naše peněženky nebo o naše entity, které prodá jiným.

Ovšem s úctou musím uznat, že jeho cesta je dlážděna produkty za jejichž přínos mu rád zaplatím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tu choru hlavu, ktora vymyslela to nove cislovanie verzii a po ktorom sa vsetci ostatni zacali opicit, treba postavit k muru a exemplarne popravit. A verejne, ako v stredoveku, nech prizerajuci sa dav vidi dostatocne odstrasujuci priklad. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu, co tady řešíte... Chrome se na nový verze aktualizuje sám, takže uživatel to vůbec nemusí řešit.
Chápu, že otravné je to třeba u Firefoxu, kde se musí každá nová verze znova instalovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano aktualizuje se sám, bez ohledu na to jestli jste zrovna na GPRS nebo na optice, a do plánovače si vesele přisere pár úloh, přece ten updater nebude dávat do po spuštění nebo do \Run :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Firefox pouze upozorní na novou verzi a stažení update není nová instalace (a už vůbec ne v portable verzi) Jenže FF 4 je paskvil, který odmítám používat, i když jsem se snažil několik večerů, nelíbí se mi ani za mák. Další věc je, že asi nejsem sám, kdo má rád kontrolu nad tím, co se mu děje v počítači. Takže pokud se něco "dělá samo" snažím se mu takový roupy zatrhnout.
Pokud jde o článek, tak uvidíme. Google docs je jediná použitelná věc z podobných služeb, kterou dost využívám.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel byly doby, kdy se firefox opravdu aktualizoval sám a to i přes to, že jsem mu veškerou aktualizaci i upozornění na ni zakázal v nastavení! To je pěkná drzost hodná malwaru a taky mě to na dost dlouhou dobu odradilo. V tu dobu jsem dělal web a chtěl jsem ho zkoušet i ve starší verzi a hle, ona tam už nebyla...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chrome možná, Chromium si aktualizuju sám spolu s ostatníma aplikacema/systémem, jak uznám za vhodný. Nejhorší co může bejt jsou autoupdaty bez potvrzení a bez upozornění. Pokud to má záplatu na bezpečností díru, tak OK, ale rozhodnout se mám já sám a ne někdo kdesi na síti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby šlo jen o číslo verze, ale co bude se všemi rozšířeními? To už nikdy nebude nic fungovat, nehledě na to, že pro přístup do internetbankingu většinou banky testují a podporují jen některé verze prohlížečů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Preto zaviedli tzv. auto-bumb, keď sa na serveri jednoducho zvýši maximálne podporovaná verzia.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aha, díky za užitečnou informaci.
Je to popsané tady: http://blog.mozilla.com/addons/2011/06/07/making-compatible-with-firefox...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to má být, a ne udržovat pořád při životě zastaralý odpad typu Windows XP apod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Náhodou pro firemní užití je Win XP stále klíčový a to nemluvím o kanceláři. V naší firmě zrovna plánujeme nákup dvou nových PC určených pro testování HW (nároky nejsou velké, ale už je potřeba obměna). Klíčové aplikace prostě pod Win 7 nejedou, takže proběhne nákup a downgrade na Win XP, oproti stávajícím 2000 určitě pokrok (tam zas přestávají chodit ty nové aplikace) :)

Mimo to, když se nad tím zamyslíš, tak je úplná blbost kupovat každý dva roky novej systém v ceně poloviny PC jen proto, že MS změní vzhled těch jejich omalovánek. Když mi to vyhovuje a funguje, tak nemám nejmenší důvod to měnit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Každý dva roky :-) XP jsou stará deset let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale pre väčšinu firemných nasadení je stále potrebný...
Nie každá firma, ktorá stavá na embedded bude meniť systém každých pár rokov, i keď je pravda, že XP sú tu už pekných "pár" rokov ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dovolim si opravit to na "Ale pre väčšinu firemných nasadení je stále použitelný..."
naco menit system na ktorom funguje vsetko co clovek potrebuje, na nieco ine? :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak mě napadá - existuje nějaký jiný deset let starý software, tak široce celosvětově používaný? Microsoft z toho musí šílet...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ve své podstatě existuje. V Unix/Linux je spousta balíčků, na které se moc nesahá a které nepředvedly novou major verzi pěkně dlouho. Třeba Perl 5 byl vypuštěn v roce 1994. Samozřejmě je to už hodně jiný Perl 5, než ten dnešní, ale to jsou XP v podstatě taky. Takový GNU BC (bench calculator) je z roku 1991 (aktuálně ve verzi 1.06.94), kdy vyšla 1.0 nevím. Pokud bych měl vzít nějaký jakože echt rozšířený software, který bude v počtu instalací konkurovat XP a kde se nesahalo na kód kromě oprav, vzal bych vixie-cron 3.0, vypuštěný v roce 1993 a používaný v této verzi dodnes, který by teoreticky mohl být v hodně modemech, AP, televizích, tiskárnách apod. - ale na druhou stranu jsem jeho přítomnost nezkoumal, takže tam možná ani nebývá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V pripade prohlizecu jednoznacne souhlas. To je takovej zvlastni typ aplikace, ktera z pohledu svy primarni funkcnosti neni nikdy hotova. U jinych typu aplikaci se muze stat, ze v urcity verzi dosahnou dokonalosti a dalsi vyvoj uz je spis je skode, protoze kdyz neni co vylepsit v hlavnich funkcich, tak autori zacnou pridavat zbytecny kraviny. To u prohlizecu nehrozi, tam se neustale vyviji novy technologie, ktery maji nejakou pridanou hodnotu, nebo se aspon opravujou bugy v implementaci tech stavajicich. V tomhle ohledu je jakakoliv starsi verze prohlizece objektivne spatna. Extremnim prikladem byl IE6, kde se MS vyflakl nejen na novy veci, ale i na opravu bugu.
Windows XP maji ale podstatne bliz k normalnimu softwaru. Jiste, novejsi verze maji urcite hromadu vnitrnich vylepseni, ale ty 99% uzivatelu neoceni. Takze zustavaji viditelny zmeny na povrchu, ale tam to v tomhle pripade zadna slava neni. Par uzitecnych drobnosti novy verze prinesly a nektery jiny zase dodrbaly. Celkove shrnuto to vychazi, ze vysledek je malicko lepsi, ale ani zdaleka ne tolik, aby si XP zaslouzily oznaceni "zastaraly odpad".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.