Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Google rozjel next-gen formát videa VP10

zas tak nezavisly na patenetech MPEG LA neni. co vim, tak byl google nucen nejakym zpusobem odkoupit nebo se nejak s MPEG dohodnout, protoze jeho VP9 pouzival jiste veci podobne v kodekach MPEG.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nechapem preco pri navrhu formatu neplanuju s urcitym skalovanim samotneho formatu. Je mi jasne ze ked sa zmeni kompresny algoritmus tak je docela problem, hlavne ked dnes je casto dekompresia implementovana priamo v zeleze (rozne SoC), ale stale by mohol dany format podporovat viac prametrov. V zasade sa dnes pri videu aj tak riesi iba rozlisenie a datovy tok. Podpora vyssich rozliseni sa da predsa spravit dopredu aj ked povedzme pri vyssich rozliseniach nebude uz datovy tok idealny a bude treba zmeni kompresiu, ale prave majitelia starsich zariadeni, ak zvladnu dekompresiu tak mozu pozerat dane video aj vo vyssom rozliseni. H264 zvlada 4k , h265 pridalo 8k. Preco nepridali moznost ist az na povedzme 16k ?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A kdo by pak kupoval nová zařízení, která podporu VP10 / h.266 už budou mít, kdyby to uměla starší zařízení také?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Odpoved zni = novy Android? > nove zarizeni...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Základní problém není v rozlišení, ale ve výsledném bitrate. Teoreticky byste mohl komprimovat 4k nebo 8k do MPEG2, ale vyšly by vám z toho naprosto šílené datové toky, protože ten algoritmus je na dnešní dobu neúčinný. Jinak těch parametrů je v kodekách k nastavení daleko víc než dva zmíněné, je to celkem věda.

Musíte si uvědomit, že naznačené neexistující 16k (cca 144 Megapixelů) má oproti 4k (9 Megapixelů) daleko větší plochu, není to tedy 4x tolik, jak to na první pohled vypadá. Takže zatímco u 4k/48Hz máte nekomprimovaný bitrate 15 Gbps (1,8 GB/s) tak u toho teoretického 16k už je to 124 Gbps (15,5 GB/s). Což je šílená hodnota a pokud nemá být výsledné video 10x větší, tak je potřeba 10x účinnější komprese. Účinnější algoritmus zase daleko více zatěžuje hardware, takže i h265 je za hranicí možností CPU a i některých slabých GPU.

Vývoj toho algoritmu potřebuje mnoho let a tak je dobře, když se základy položí hodně s předstihem.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Prosim vas vzdyt HTML5 format dokurvil kvalitu prehravani zvuku na Youtube, musel sem nasilne nahodit plugin ktery mi to prepne zpet do Flashe, ted mam znova silny zvuk jak ma byt, Google uz nevi kam s konopi.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Jeste poradne nepresvedcil vyrobce HW aby meli HW podporu VP8 a 9 a uz je dela zastaraly takze na podporu se vykaslou. Datovy format neni prohlizec aby se hrnuli nove verze jak na bezicm pasu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by neměla být zase taková tragédie. Do budoucna budou čipy obsahovat ještě víc dark siliconu, takže jeden dekodér navíc se v tom ztratí. Tedy jestli to bude jeden dekodér navíc a jestli nepůjde udělat sjednocený blok pro VP8/9/10, pokud jsou aspoň části výpočtu podobné. Pak by jeho plocha mohla být o něco menší než plocha tří samostatných dekodérů, které by stejně nikdy neběžely současně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle je pro Google docela typicke a v posledni dobe nejen pro ne, misto aby udelali jednu vec poradne, tak jich udelaj tisic, ale je to naprosto k hovnu, to se proste neda rict jinak. Kdo krome Google pouziva VP8 - nikdo, kdo pouziva VP9 - nikdo, misto aby domakali tyto formaty, uz vyrabeji dalsi VP10. Verim, ze jeste pri VP34 bude svetu stale kralovat HEVC (h265), ale Google proste bude ..., sakra v tomhle pripade stejne nejvyssi cislovku mit nebudou, tak o co se vlastne snazi? :-D

Mimochodem presto, ze jsem neco podobneho rikal i posledne (h264), nejak neverim tomu, ze lze vyvinout jeste neco rapidne lepsiho nez h265, proste nekde ty fyzikalni hranice byt musi a jestlize super video na h264 potrebovalo bitrate pres 5000 kbps a super video na h265 potrebuje 1500 kbps, je mozne si predstavit neco co by umelo bitrate treba okolo 700 kbps pri pro cloveka minimalne rozpoznatelnem snizeni kvality?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ono zalezi. Da sa ist aj dalej, skor skoro vsetky dnesne videokompresie funguju na DCT alebo Fourierovej transformacii. Da sa tam potom zlepsovat akym sposobom sa ktore frekvencie vyhadzu a celkovo ako sa spracuje dany signal ale ano asi tam bude limitny faktor za ktory sa uz nebude dat ist.
Ale je stale moznost pristupit ku kompresii obrazu clekom inym sposobom. Napriklad davnejsie skusane fraktalove komprimovanie obrazov. Otazne je ci je na to hw vykon a ci vystupna kvalita a kompresia bude lepsie ako pri doterajsich postupoch.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

To, která data se zahazují neovlivňuje přímo transformace, ale až kvantizace, která je na ní do velké míry nezávislá, a také ji může ovlivňovat rozhodování v rámci enkodéru (teda správně by mělo). Jinak modifikace DCT se tak dlouho používají proto, že zřejmě jsou překvapivě optimální. U waveletů se nikdy velký úspěch nekonal, dokonce to vypadá, že možná ani lapped transformace nejsou moc výhra (v Daale momentálně mají problém s nimi dosáhnout smysluplně lepších výsledků než s prostou transformací + deblokovacím loopfilterem). Nějaká inteligentní forma kvantizace definovaná přímo ve formátu by asi byla dobrá, ale myslím, že by se to ani němelo počítat jako přímo zlepšení komprese formátu, protože do jisté míry takové zlepšení je možné realizovat i v rámci existujícího formátu, pokud má kvantizaci flexibilní (což HEVC/H.264 splňují a i x264 demonstruje).

Ale i u toho DCT se dá laborovat s přesnou podobou, například Daala má koeficienty hledané pomocí neuronové sítě nebo tak něco (každopádně nejsou postulované, ale trénované na vstupních datech, což má i pomoci proti případným patentům).

Fraktálová komprese podle všeho byla vaporware, humbuk až podfuk, to nikdy k ničemu nebylo a nebude.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kde je možný se takový zajímavosti dočíst? díky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No, nějak centralizovaně a s odfiltrovanýma blbostma se obávám že asi nikde. Diskutuje se o těchhle věcech na fóru Doom9 ( http://forum.doom9.org/forumdisplay.php?f=54 ), případně pak v IRC kanálech na Freenode (#Daala, #x264, #x265, #VP8). Daala se dá trošku sledovat i skrze jejich týdenní mítinky, z nichž dávají nějaké poznámky na web: https://wiki.xiph.org/Daala_Weekly_Meetings

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Až ty se jednou naučíš Česky, to si všichni oddychnou...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.