Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Google Street View vůz mohl nedopatřením sejmout citlivá data z Wi-Fi

No skoda jen ze v spravach v TV nechutne strasili lidi ze Google takhle mohl zachytit i platby cez terminal v obchodech. Co je samozrejmne uplna blbost protoze dana komunikace je vzdy sifrovana.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Taky doufam ze je vzdy sifrovana ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To v Německu mají občané jistě také zděšení - až Google předá data státním orgánům :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já sem si říkal, že by to mohli zcela zautomatizovat. Při nalezení nezabezpečený sítě by to rovnou posílalo složenky na těch 100 euro pokuty ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak by se automaticky zjišťovalo, komu síť patří ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednoduše. Připojíš se do otevřené sítě, zjistíš, že tudy můžeš na internet, zjistíš veřejnou IP adresu, zjistíš, pod jakého ISP spadá a požádáš ho o kontakt na klienta, přičemž žádost zastřešíš blbýma kecama o porušování autorských práv. ISP údaje klienta ochotně vydá a ještě navrch dodá seznam stahovaných souborů a navštívených stránek za poslední dva měsíce. Klienta na základě získaných údajů kontaktuješ a seznam stažených souborů a navštívených stránek použiješ v případě, že by klient nechtěl spolupracovat.
Že přeháním? No, jen nechte bejt...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konečně normální varianta zprávy. Když sem to poprvý slyšel na TV nova, v jedné větě a zaslechl jsem jen konec, dělalo to na mě dojem, že Google jezdil po městě, připojuje se do domacích nezabezpečených sítí a stahuje lidem z disků data. Fakt zkreslující. Mě hned došlo že to tak není, ale co lidi co do toho nevidí, to prostě pro půlku populace musela být děsivá zpráva, kterou už jim nikdo nevymluví.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby tak chtěl Google TV Nova zažalovat za poškozování dobrého obchodního jména.. a prachy by na to měl ;-) Jedna věc je, že udělal chybu, druhá věc je, že Nova o tom zkresleně-nepravdivě informovala. A jak píšeš, spousta BFU jak uvidí v PC slovo Google, tak je zachvátí panika. To zas bude mít Seznam žně :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nicméně je to chyba uživatelů, kteří si sítě nechávají otevřené ... Většinou když si něco koupím, tak si přečtu návod k použití a tam se o bezpečnosti vždy někde píše. Ovšem to by se běžní lidé museli se čtením obtěžovat...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo ještě snad dodám, že u nás v domě - 7mi patrový panelák - jsem pouhým průchodem ze 7. do 1. patra chytil 6 nezabezpečených sítí (dokonce je možné se do nich připojit a u jedné jsem dokonce koukal, že heslo k routru je ono veřejně neznámé "admin") - né, že bych se chtěl těmto lidem do sítí hackovat, ale zajímala mě čirá lidská blbost. Je bych ještě podotknul, že WEP sítě tu jsou 2 a WPA mám pouze já... což je celkem smutné (tedy možná má někdo ještě hide SSID :) )

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Není on někde na internetu seznam míst, kde je otevřená WiFi na těch Huawey WiDi ADSL co dává kyslik? Tam jsou dvě skupiny, přičemž ta jedna je admin a s ni lidi většinou operujou, kdežto ta druhá, o které hodně lidí ani neví, byla snad úplně bez zabezpečení.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

O2 modemy mají sice WEP, ale prakticky ho vysílají do vzduchu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Takhle se mi jednou povedlo někomu hacknout APčko. Naprosto omylem. Dotyčný měl totiž shodou okolností stejné APčko jako já. A měl jeho hodně velkou část v defaultu. Bylo mi divný, že něco mým počítačům přiřazuje IP adresy rychleji než můj vlastní server a ještě z jiného rozsahu, než mám nastaveno (byl to defaultní rozsah 192.168.0.x, já to mám trochu jinak). Tak jsem se na onen rychlejší "DHCP" server připojil přes webové rozhraní a hle - "můj" Ovislink. Si říkám, že se asi nějak omylem zrestartovalo nastavení, tak jsem to nakonfiguroval a první, co jsem samozřejmě udělal, byla změna hesla. Poté, co jsem změnil heslo, jsem korektně změnil rozsah IP adres na "mou" síť, vypnul DHCPko a zrušil přístup z daného rozhraní. A v ten moment jsem zjistil, že jsem někomu "zazdil" APčko, protože jsem se na něj už pak nedostal, protože jsem si myslel, že jsem tam trošku přes jiné rozhraní ;).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Si mnel jeste poslat danemu majiteli fakturu za servisni prace + pripatek za specialni zabezpeceni :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vyborna hlaska :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná jo, kdybych ale věděl, komu jsem to vlastně pošteloval ;).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Lidé vždy vyvolávají hysterii kvůli hrozbám, které ve skutečnosti žádnými hrozbami nejsou a kašlou na ty, které mohou být nebezpečné. Viz sousedka, která ještě v době FUPu u ADSL 14 dnů vesele koukala, jak jí bliká modem, i když nic nestahuje a prý se jí ten internet zdál nějak pomalejší.... :-D A potom přišla faktura... :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Úspěšně pochybuji, že by vůz Google Street View sbíral údaje o Wifi zcela nedopatřením. Pokud ve voze je zařízení, které Wifi dokáže sledovat, tak tam jistě není náhodou. Takže jde s největší pavděpodobností o špionážní práci. Měli by jim zakázat vstup na území našeho státu, dokud tato špionážní zařízení nedemontují. Příště by měl někdo znalý tato vozidla nejdříve pořádně prohledat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zařízení tam bylo pro monitorování free hotspotů, co jsem z toho tak pochopil, což je vcelku záslužná činnost, aby člověk věděl, kde se může legálně free připojit na veřejný přípojný bod. To že lidi sou lamy a nezabezpečej si wifi síť není problém Googlo. Přeju každýmu, kdo nemá alespoň minimálně zabezpečenou wifi síť, aby mu to někdo pořádně hacknul, aby si uvědomil vo co gou, než začne nadávat na Google!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych řekl, že šlo spíše o sken SSID všech WLAN v okolí, aby se to dalo použít k hrubé lokalizaci. Zřejmě nezaznamenávali pouze SSID, ale i zachycené pakety, ve kterých se náhodou mohla objevit i ta hesla (pro lámání WEP by asi neměli dost paketů, pokud zrovna nepůjde o dešifrování HUAWEI s SSID VOIP a známým heslem pro WEP). Dělá to tak Kismet i airodump.

Dokonce mám podezření, že ta SSID z tohoto skenu se objevila na stránkách http://database.airodump.net Vede mě k tomu to, že byl (na přibližných souřadnicích signál mého AP, ale AP u rodičů o 200 metrů dál ne).

Korespondovalo by to s tím, že Google jezdil s tříkolkou v okolí mého domu po parku, a také po ulicích v okolí, ale auto asi Ostravu nesnímalo a dům rodičů už byl mimo snímanou oblast.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš bych uvítal nějakou formou upozornění pro ty co mají tu WiFi nezabezpečenou. Sám jsem u nás v domě hodil do schránek seznam asi 8 sítí bez zabezpečení s upozorněním. Od té doby je vše až na 1 v pohodě. Nikdo neremcal spíš poděkovali a jeden se přišel zeptat co s tím :-). BTW Hláška s GPS je sqělá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.