Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Gottfrid Svartholm stále v zadržovací vazbě, bez přístupu ke světu

Gottfrid Svartholm
Se zakladatelem švédského vyhledávače souborů s příponou .torrent to nevypadá ani po několika týdnech o nic lépe. Účelem je dle prokurátora Henry Olina snaha zabránit Gottfridovi kontaktovat jiné lidi venku...

Gottfrid tak momentálně stále bručí ve vazbě a podle všeho v ní stráví ještě zhruba týden a půl. Nemá přístup k médiím jako noviny či televize a nemá povolené návštěvy. Důvody, proč byl deportován z Kambodži do Švédska a detaily nového obvinění, jsme rozebírali minule.

Co nás zaráží, je to, že dle TorrentFreaku prý nebyl v záležitosti kolem hacku společnosti Logica obviněn formálně a právě proto nemohl být zadržován déle než několik dní. Jenže pak přišel na scénu žalobce Henry Olin s požadavkem na prodloužení vazby o další dva týdny, čemuž soud vyhověl. Dle něj stále probíhají vyšetřování v této věci, takže usuzujeme že se obává možnosti ovlivnění tohoto vyšetřování. Celkově tak Gottfrid stráví ve vazbě více než měsíc bez toho, aby mu bylo oficiálně sděleno obvinění (samozřejmě kromě toho, že je uprchlým odsouzencem ve věci TPB). Prokurátor zatím nepožádal o další prodloužení Gottfridovy vazby, neboť předpokládá, že vyšetřování stihne býti ukončeno.

A teď je otázka, jak v tomto článku pokračovat. Mohli bychom se držet bulvární linie a zkusit zde vykonstruovat Gottfrida jako mučedníka, kterému jsou odepírána základní lidská práva západní společnosti a jehož život bude systematicky (z)ničen, neboť je exemplárním případem boje proti zvůli Hollywoodských kravaťáků. Faktem ale je, že vedle samotné skutečnosti, že zkrátka byl odsouzen „za TPB“, je tu nové vyšetřování kolem hacku společnosti Logica, která zajišťuje některé klíčové IT služby pro švédskou vládu. My zatím vycházíme jen z informací, které zprostředkuje TorrentFreak. Správný soudce si ale musí vyslechnout obě strany.

Tuto záležitost si lze představit tak, že kdyby podobný systém vždy fungoval v našich končinách (odříznutí podezřelých ze závažných činů od kontaktu z vnějškem), některé nekalosti v historii let 1990 až 2012 by se třeba podařilo objasnit (nebo minimálně o něco lépe). Fakticky tedy sice lze považovat Gottfridovo zadržování bez sdělení obvinění jako jakési jasné porušování lidských práv, ale na rovinu, švédskou Ústavu jsme nečetli a nevíme, jestli Gottfrid skutečně neměl nějaké, byť zcela minoritní, napojení na nějakou skupinu hackerů, která onen čin provedla.

Ostatně, zkuste se nyní sami zamyslet, jak na vás působí následující: odsouzeného pana Svartholma po celou dobu nazýváme jeho křestním jménem Gottfrid, zatímco pana Henry Olina pouze formálním označením jeho funkce. Ale teď už toho redakčního pejska dáme spát, vrtěli jsme s ním dost dlouho…

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Gottfrid Svartholm stále v zadržovací vazbě, bez přístupu ke světu

Středa, 3 Říjen 2012 - 21:19 | jm1 | IMHO základní otázkou je, proč vůbec by chtěl...
Středa, 3 Říjen 2012 - 15:44 | HKMaly | Nebo ho budou prevazet pres afghanistan a cestou...
Středa, 3 Říjen 2012 - 13:17 | Archvile | Počítam že z vyšetrovačky bude deportovaný rovno...
Středa, 3 Říjen 2012 - 11:48 | Ashus | Smutné, podobných vykonstruovaných případů je víc...
Středa, 3 Říjen 2012 - 11:46 | DRK | I kdyby měl to "napojení" pak je tu...

Zobrazit diskusi