Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

GParted Live 0.26.0-1 vylepšuje práci s NTFS a FAT32

Populární LiveCD/USB linuxová distribuce pro práci s diskovými oddíly povýšila a s povýšením přichází i lepší práce zejména s partišnami z Microsoftího světa.

Systém je postaven na Debianu Sid z 29. dubna 2016, tedy opravdu na hodně čerstvém kódu. Mnohé napovídá už samotný kernel, který je ve verzi 4.5.1-1 (aktuálně nejvyšší stabilní je 4.5.2, která vyšla 20. dubna). Samotný GParted je zde ve verzi 0.26.0, jak ostatně plyne z číselného označení této Live varianty distribuce.

Mezi novinkami velmi potěší indikátor běhu úlohy pro souborové systémy NTFS, XFS a Ext 2/3/4, tedy přesněji indikace kopírování dat pro všechny dostupné metody. Spraveno je občasné padání operací doprovázené hláškou No such file or directory. Nová opatchovaná verze libparted pak opravuje dvě chyby týkající se FAT32, jedné vedoucí k pádu a druhé související s nerozpoznatelností FAT32 oddílu ve Windows po změně velikosti v GPartedu. Vypnuta je také klávesová zkratka Alt+F5, aby uživatel nemohl omylem „killnout“ probíhající úlohu. Přidána je podpora čtení šifrovaných oddílů typu LUKS (Linux Unified Key Setup) a certifikátů netsurf ve webovém prohlížeči.

Tato verze byla tvůrci testována na funkčnost jak na fyzických strojích s různými GPU, tak ve virtuálních systémech VirtualBox a VMware. VirtualBoxu se týče doporučení pro bootování v BIOS režimu: je potřeba použít volbu KMS mode. A kdyby náhodou desktop Fluxbox vypadal poněkud rozpadle, je v menu volba fluxbox menu -> Restart (stačí kliknout pravým myšítkem na plochu).

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku GParted Live 0.26.0-1 vylepšuje práci s NTFS a FAT32

Žádné komentáře.