Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Grafický trh se odrazil ode dna? V podstatě ne, statistiky zlepšily notebooky

Něco by to změnit chtělo.

Nová 7800XT je výkonem v podstatě shodná s 6800XT, cena +- stejná po započítání inflace (jednu 6800XT jsem bral na podzim 2020 za 18999 CZK s daní ještě teplou z trouby a nevěřím, že 7800 XT bude výrazně levnější jak teď vyjde) a krom spotřeby a lepšího feature setu tam rozdíl není. Od nástupce v podobě 8800 XT tak čekám konečně navýšení výkonu alespoň na level aktuální 7900 XT, bude na to ale mít Navi 43 dost páry? A jaká bude tím pádem cena?

Nvidia všechny drží za koule se svým proprietárním DLSS, které je prostě nejlepší co se upscalingu týče. Docela mě štve to neustálé srovnávání DLSS s FSR i když tomu v principu rozumím, technologicky jde o podstatně odlišné věci (pouze DLSS využívá strojové učení a upscaluje skrz neurální sítě), FSR je s prominutím "fancy pants spatial upscaler" a ano, v optimálních podmínkách i FSR umí dodat super obraz, ale je to doslova srovnávání jablek a jahod. AMD přitom už ve Phoenixu ukázalo RyzenAI, dostanou-li do konzolí SoC s podporou téhle technologie, mohou se začít dít věci (Zen 5 CPUs by taky měly mít obecně RyzenAI integrované). Samozřejmě uvidíme jak na tom ve finále bude FSR 3 co se obrazové kvality týče, ale Nvidia už jistě vaří DLSS 4 pro RTX 5000 a tam opět očekávám notné zlepšení obrazové kvality, tím spíš když to dělají přes AI a oni jsou na to dneska "experti".

Intel pro mě vypadal nadějně do chvíle, než jsem si přečetl strasti se Starfieldem, tam to zjevně bude ještě na dýl aby se dostali aspoň na úroveň Nvidie+AMD co se podpory her týče.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia omezuje prachy na tvorbu / údržbu softwaru pro herní karty a lifruje lidi na akcelerátory. Obávám se, že DLSS 4 hned tak nebude.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Srat cele nove DLSS kdyz zakladni vec a to podpora pro hry bude na píču...!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Furt čteme od nVidia fans, jak je DLSS 2 bez dopadu na kvalitu, dokonce leckdy nad kvalitou nativního zobrazení! :D
To tedy netuším, kam chceš notně posouvat kvalitu zobrazení v DLSS 4 :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč se bere jako negativum, že nejsou zisky za GPU jako byly dřív? Někdo definoval jakou úroveň má trh mít a pokud bude níže, tak budeme říkat že je to špatné? Jak dlouho musí být trh v nějaké úrovni aby se z ní stal etalon?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A když půjde trh s GPU nahoru, tak to bude dobré proč a pro koho? Že státy více zdaní? Že lidi budou mít více grafik a tak budou automaticky více šťastní?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No první "pozitivní" důsledek už se dostavil, NV omezuje sw podporu pro herní karty... Menší trh znamená míň peněz na podporu, vývoj... Hodně velké výdaje na přípravu výroby jsou fixní, takže méně prodaných kusů bude znamenat vyšší ceny...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co jste čekali? V covidu všichni nakoupili grafiky, tak ceny letěly do výšin, nedostatek GPU. Pak ještě praskla bublina s těžbou. Covid pryč, těžba na GPU žádná = grafik nadbytek, ceny letí strmě dolů a nic nenaznačuje, že by to mělo být jinak.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Lidi dnes kupuji hotove herni reseni(konzole, prenosne handheldy a na miru upravene smartphony), muzou jednoduse osrat umele predrazene graficke karty s tavicimi se konektory, tezke jako krava a nenazrane jako prasata, navic nove hry stoji za velke kulovy(BF 2042), vsechno co melo jmeno se jiz drze nevyviji, maximalne tak refreshuje, ukazkovou debilitou je Call of Duty MW II, ani nove jmeno se jim hledat nechtelo, tenhle trh umira, dnes hraji prim veci pro AI, zakaznici si musi zvyknout...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já domnívám, že se už delší dobu blížíme k jakési pomyslné hranici, za kterou to půjde opravdu pomalu.
nV se předvedla s opravdu monstrózní (jak výkonem tak i spotřebou a rozměry) 4090, která je na 4nm, což je na delší dobu to, co bude mít svět k dispozici.
Překonat nějak zásadně 4090 bez toho, aby z toho nebylo 800W monstrum přes 3/4 skříně bude na velmi dlouho.

RX7900XTX je taky cajk, i když naštěstí trochu střízlivější řešení než 4090, ale taky na delší dobu "doraz".. Myslím že AMD bude mít ještě větší problém posunout cokoli zásadně dál.

A pokud by nVidia velice nenásilným avšak obratným způsobem nepřišla s DLSS2, (což je vlastně oklikou zase snížení rozlišení) byli by ve 4k v pejru už dnes i ty nejvýkonnější karty.

Lepší a lépe vypadající hry OK, ale ptám se, je potřeba snažit se za každou cenu furt posunovat rozlišení a počty fps někam dále do nesmyslných hodnot?
Kde je podle vás ideální konečná hodnota?
U mě je to už 10let 1080p/60fps, hry si maximálně užívám s co se týče výkonu mám dávno svatý klid.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ideální kombinace je pro mě 4k/120 FPS, nyní jsem schopen na svém HW udělat 1440p/120 FPS s optimalizovanými settings (mix Ultra/High), přetočeným GPU a samozřejmě zapnutým upscalingem.

Snad už za rok budu moci přeskočit na novou generaci a dopřát si ultraplynulé 4k hraní. Zajímavější pro mě je, že jsem začal na 27" 1080p, přešel na 27" 1440p a už mám vytipovaný 28" 4k.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

""""Ideální kombinace je pro mě 4k/120 FPS""""

Tak to máš myslím vážný problém :) Pokud tedy nehraješ nějaký konkrétní set her alá CS:GO

"""nyní jsem schopen na svém HW udělat 1440p/120 FPS"""

To dost pochybuju.. Konkrétně dnes všemi pařený Starfield nebo TloU tě srazí na kolena. A pokud je to s upscalingem, tak už to není to rozlišení..
To je právě to o čem mluvím výše. Výrobci přišli na fakt, že rozlišení donekonečna navyšovat naprosto nelze, tak ho fikaně potichu zase snížili (Starfield má FSR aktivovované by default) a ještě to prodali jako cool zrychlující fíčuru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takovým high refresh rate maniakům hrát takové hry silně nedoporučeno.:D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

taky bych se do 4k moc nehrnul bejt tebou, pokud nechceš dávat za grafiku randál
koukni na nový tituly jak si vede 4090
např. UE5 next gen only tituly nedávno propíraný něco avent nebo tak nějak, nebo remnant 2
ze 4090 na ultra vytáhneš 60fps bez kravin a bude hůř

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak je otázka, jestli ji teď nebude v každé druhé hře vycházející na UE5 RX 7900 XTX těžce dotahovat, protože to vypadá, že si ta jejich RDNA3 architektura s tím enginem dost sedla a těch her na tom běžící asi nebude zrovna málo, takže jestli má vůbec ještě smysl na tu RTX 4090 připlácet, pokud bude v těchto hrách pak výkonnější možná o pár %, jen bude stát 1,5x tolik.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prečo vlastne upscaluješ a kaziš si obraz (nedostatky DLSS/FSR)? Nestačí stiahnuť detaily? Ja radšej oželiem max. settings, akoby som mal upscalovať.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak třeba já to dělám přesně naopak. Změna presetu nikdy nepřinese takový nárůst fps jako DLSS a konkrétně když zapnu to DLSS v režimu quality, nenajdu v obraze naprosto žádný rozdíl

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. když zapnu to DLSS v režimu quality, nenajdu v obraze naprosto žádný rozdíl .."
Tak to máte nějak špatně nastavené.
Igor Valosek na svém webu ukazuje jak je ve Starfield dokonce i FSR lepší než nativ.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Monitor souhlasim. U VR si myslim, ze idealni stav nastane pri 4k na oko, coz je jeste porad mimo schonosti jakykoliv GPU. Jsem optimista a rekl bych ze hig-end pristi generace by to mohl dokazat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

4k na oko v nativu, ve VR kde potřeba minimálně 72Hz = naprostý nesmysl, alespoň u příští generace karet.
Samozřejmě pokud se bavíme o klasické 3A hře ne Beatsaberu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze cim bliz je oko obrazovce tim min vnima frekvenci zobrazovani. Ono u VR je to jeste o dost horsi, protoze je potreba mit nejak pripraveny obrazovy data okoli v rozsahu minimalne 45° ve vsech smerech. Nicmene MSFS si to dokazu predstavit, ze by pri high setting by to mohlo fungovat. U tech HW naroku novych UE5 to opravdu nevypada dobre.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@Tombomino, doufám, že tu statistiku rozcupujete ... /s

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne je ta statistika Majklos u zadku.. ale to by jsi davno vedel, pokud by jsi nebyl truuuba z Brna ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.