Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Grafika v Intel „Ivy Bridge“ bude umět DirectX 11

Tick - Tock: Intel Sandy Bridge
Krátce po uvedení procesorů postavených na mikroarchitektuře „Sandy Bridge“ s integrovanou grafikou Intel HD Graphics 2000/3000 se už začíná hovořit o tom, co přijde pak. Bude to samozřejmě „Ivy Bridge“, vylepšená verze „Sandy Bridge“…

Procesory „Ivy Bridge“ už budou vyráběny 22nm procesem a zahrnou i DirectX 11 grafiku. Momentálně umí grafika v „Sandy Bridge“ DirectX 10.1, zatímco konkurenční Radeony HD řady 6300 integrované v procesorech AMD „Fusion“ APU už zvládají DirectX 11.

Tick-Tock: Nehalem ... Haswell
Plán Intelu z roku 2008

Stejně jako AMD, i Intel „omlouvá“ neuvedení DirectX 11 grafiky slovy „nemyslíme si, že na to už uzrál čas“ (AMD to říká jinak, říká, že uvádějí správné produkty ve správný čas, ale základem je totéž, nějak „okecat“, proč to ještě není). Faktem je, že Intel v tomto případě nemusel pro odpověď chodit daleko, tedy daleko od pravdy. Grafické schopnosti DirectX 11 mají skutečně v takto pomalých grafikách pramalý význam. „Nemá to moc využití,“ říká Mooly Eden z Intelu (viceprezident a generální manažer PC Client Group).

Mohli bychom spekulovat na téma rychlosti Intel HD Graphics „4000“ (naše prozatímní pojmenování grafiky v „Ivy Bridge“), ale nemyslíme si, že by na těch slovech o správném načasování uvedení takového produktu bylo více smyslu než „PR omáčky“. Představa, že by byla nová integrovaná grafika Intelu natolik rychlá, aby na ní mělo využití DirectX 11 skutečně valného významu, se nám nezdá zrovna dvakrát pravděpodobná. To by musela být nová grafika alespoň třikrát tak rychlá, aby se o tom dalo začít uvažovat, a o trojnásobném zrychlení oproti Intel HD Graphics 3000 skutečně neuvažujeme, a to i přes skutečnost (anebo možná právě proto), že nejrychlejší verze grafiky v „Sandy Bridge“ poskočila oproti předchozí generaci skutečně o poznání vpřed.

„Ivy Bridge“ má být jen vylepšením „Sandy Bridge“, nikoli další generací mikroarchitektury Core. Předpokládáme, že k uvedení dojde na příští výstavě CES v roce 2012.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Grafika v Intel „Ivy Bridge“ bude umět DirectX 11

Sobota, 19 Březen 2011 - 19:18 | jim75 | http://semiaccurate.com/2010/12/29/intel-puts-gpu...
Úterý, 11 Leden 2011 - 14:50 | Mirda Červíček | Přijde mi, že integrované grafiky nemůžou být...
Úterý, 11 Leden 2011 - 12:57 | MACHINA | DX11 podpora nemusí být blbost ani na...
Úterý, 11 Leden 2011 - 11:38 | kat | Škoda, že "vylepšená" verze nevyšla již...
Úterý, 11 Leden 2011 - 11:35 | terrorist | vzhledem k tomu, ze si intel prave ted "...

Zobrazit diskusi