Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Grafiky Intel Xe nabídnou 128, 256 nebo až 512 EU

Věřím tomu, že hrubý výkon tam bude, ale na SW podporu jsem teda zvědav.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To by byla sranda kdyby intel překonal jednou ranou nVidii (bez raytracingu), o co se snaží AMD grafická divize 12 let.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

I to je mozne a navic s realtime RT si pohrava vic jak dekadu, tak bych se nedivil, ze by mohl brzy trhnout s RT vykonem i NV penez do toho naleva Intel dost , ale zatim se nejspis bude v tomhle smeru soustredit na profi segment

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, chci vidět Intel jak s čipem o velikosti stadionu půjde do consumer segmentu s řádově nižšími maržemi. Stačí se podívat kterou cenovou kategorii procesorů preferuje ve výrobě.....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Na to mám jedinou odpoveď:
https://gameplay.intel.com/

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Přiznám se, že této odpovědi moc nerozumím...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

první se podívej co posíláš, než potvrdíš že jsi troll, je to totiž určené pro igpu v procesorech....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bože za co mě trestáššššššššš...........
Co je to tady za hlupáky ???????????????
Vy si vážně myslíte, že to je nepoužitelné pro Xe grafiky když jsou postavený na technologii integrovaných grafik ???????????????

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

tak jsem se pořádně podíval o co jde. Ano, pravda, předtím jsem to nestudoval do hloubky....
no, ale stránka, kde intel k daným hrám na daném cpu doporučuje nastavení, asi aby se to moc nesekalo....
ok. nechal jsem se nachytat a zabil na tom čas.

Nicméně, nechme se překvapit jak to Intelu dopadne. Můj odhad je +- jako Larabee.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, preferuje, ono zas tolik toho kvalitního křemíku mu neleze aby jej mohl dávat i jinam než do xeonů. Víc toho na do tech íček. A pak, kolik prodá procaků za 1500 USD a kolik za 600 USD...
A s vytíženosti linek to nemá nic společného. Ty ma stejně vytěžené na ícka a může si za to sam. Chtěl si udržet pozici ve firmách typu hp, lenovo, dell? Chtěl! Nabídnul jim s vydáním Zenu lepší cenu za kus? Nabídnul! Ma co chtěl. Az bublina splaskne a tyhle firmy zahlti PC svet tak, ze zas přijde stagnace, linky se mu uvolní a zas značne cpat profi věci i do consumers segmentu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže to vyzerá tak, že Ti predpoveď nevyšla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky si myslím, že to Intel zabije jako v minulosti absencí funkčních ovladačů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intelí ovladače na grafiky byly vždycky tragédie.
A ovladače na chipsety ve Windows 7 byla vyložená tragédie. Ne že by nefungovali, ale i přes úspěšně dokončenou instalaci a restart OS zůstávaly u zařízení ovladače Mrkvosoftí, tudíž to člověk musel oklikat všechno sám ručně a dát aktualizovat ovladače z adresáře, kam se instalovaly. Vlastně jednodušší je rozbalit instalační archiv a rovnou je nainstalovat ručo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak roky a roky optimalizaci jednotlivých her už nedožene, ale pokud se bude soustředit na současné / 2 roky staré hity + crysis :) + novinky tak si myslím, mu to bude stačit, aby pokryl většinu, ona drtivá většina her taky funguje na starých ovladačích bez optimalizace pro daný titul

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Optimalizace her musí dělat vývojář hry, ne výrobce karty, je jasné že staré tituly asi nikdo moc řešit nebude. A samozřejmě, čím víc low level grafické API použiju, tím víc se jako vývojář musím snažit, jelikož to znamená znát hodně blízce HW stránku věci a výhodu/nevýhodu každé generace/architektury karet abych mohl napsat grafice kód na míru, což znamená spousty času, spoustu verzí kódu pro rozdílné GPU, tak se na to vývojář vykvákne, věnovat přílišné úsili pro posledních pár procent výkonu nedává ekonomický smysl, ale pokud si to vendor GPU zaplatí, poskytne na to lidi kteří s tím pomohou. Tak to rádi udělají, v tomto směru má Intel velce silnou pozici, diky obrovské armádě developerů a finanční zázemí, takže si může dovolit takové aktivity financovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Optimalizace by sice mel delat vyvojar hry. Ale realita je takova, ze optimalizuji vyrobci grafik na urovni ovladacu. A nejen optimalizuji, ale nekdy opravuji i dost zasadni chyby ktery delaji hry pri volani grafickeho api...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ale u low level api nemáte co optimalizovat v driveru, když volám instrukce GPU přímo, driver je pak jen průtokáč. V těch driverech není moc prostoru cokoli dělat a pokud nejste zrovna AAA titul ale víc nezávislý vývojář tak se tím vendor grafiky nebude zabývat pokud problém nezpůsobuje nějaký bug v driveru.

O tom právě nízkoúrovňová api jsou, aby vývojář mohl psát kód víc na tělo konkrétní grafice. Proto třeba nikdo neřeší implicit multi gpu, který by musel vývojáři způsobit nespočet vrásek na čele a šedivých vlasů než by dokázal správně nadefinovat rozložení práce mezi všemožné kombinace grafik

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A ja myslel, ze je rec o pc a ne o konzolich. Takze zadny volani instrukci gpu primo (to by se musela psat rucne podpora pro skoro kazdou generaci gpu) se nekona. A i kdyz se u her pouzivajici low overhead api (cili vulkan a direct3d 12) moznost optimalizaci na urovni ovladace snizuje, tak to dnes neni moc relevantni protoze to pouziva naprosty minimum her...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

konzole poprvé zmiňuete vy.

Ano, je naprosté minimum her, které mají podporu DX12 nebo Vulkanu, Ale pamatuji doby nedávné a určité tábory fanoušků tady tvrdily něco jiného.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a) nic to nemění na tom, že jsi mimo
b) nechceě být trochu konkrétní ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pak tedy vubec netusim co si myslel tim, kdyz si pritah low level api (dx3d12 ani vulkan to nejsou, ty sou minimalne o level vejs) a prime volani instrukci gpu. Ani jedno neni bezna vec v dnesnim svete pc a uz vubec ne u her... Casy 3dfx Glide, S3 MeTaL ci Mantle uz jsou davno pryc.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano a proto profící, které grafika živí těm všem vulkánům, metalům, dx Low level api říkají.. tady jeden za všechny https://alain.xyz/blog/comparison-of-modern-graphics-apis

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jenže ty to prezentuješ blbě a v podstatě tvrdíš, že driver nebo API není potřeba, protože vývojář volá konkretní instrukce jednotlivých GPU (nezávisle na generaci) což je blbost (ano používá se to podle sponzora, ale ne masově )
low lvl API se tomu říká i proto, že se má nižší overhead, je kratší fronta a umoňuje zpracovat více úkolů naráz atd. a v těchto bodech je jediná práce vývojářů enginů navíc (dělba/přiřazování výpočtů, synchro atd.) a když to dělají špatně (nedodžují standardy) musí to formou optimalizací/hacků řešit NV i AMD pomocí driverů..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neříkám že driver není třeba, ale vývojář místo volání robustní funkce která vše dělá za něj má možnost si to udělat po svém a složit z menších dílčích částí a zbavit se tak režijí komplexnějšího řešení, výsledek může být lepší výkon, ale stojí to víc práce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenze ten koho grafika zivi vi kulovy o tom co se mu deje pod grafickym api a co se vola primo na hardware. Low level api je api napsany primo na miru hardware a pak tam opravdu muze volanim api dojit primo k volani instrukce hw. A to u api jako dx3d12 nebo vulkan proste nedas, protoze to musi behat na hardwarech s uplne odlisnejma instrukcnima sadama.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD to může zabalit, 10nm Ice Lake drtí nové Ryzeny a nové grafiky Intelu budou poslední ranou.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

předpověď na příští rok? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nie, iba ironická poznámka na tento deň. Nerozoznáš vtip keď je to od Karáše?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ano vím že je to vtip

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Drtí ? Proboha .. porovnávat mobilní segment a říct, že Intel DRTÍ nové Ryzeny .. Až bude mít Intel použitelný 10nm CPU pro desktop a nejen pro laptopy tak se může o něčem bavit. Co se týče GPU tak Navi je pořád cenově výhodnější než NVidia a nabízí skvělý poměr cena výkon. Grafiky Intelu jsou všechno jen spekulace, nevíme co to přesně dovede ani kdy to přesně bude a za jakou cenu.

Tento tvůj příspěvek beru jako chabý výkřik do tmy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Důkaz Poeova zákon v praxi. :-) Líbí se mi, jak Karáš do prvního postu nenapsal smajlíky, dobrá práce.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Navi má skvělý poměr cena/výkon?

https://www.czc.cz/259285,241825,244313,249487,220742,233927,226677,2645... - 33171 s RTX 2070 Super

https://www.czc.cz/259285,241825,244313,249487,220742,233927,226677,2647... - 30431 s RX 5700XT

Záměrně jsem vybral stejně "kvalitní" chlazení u 2070S jako má 5700XT. Rozdíl ceny sestavy je 9%, ve FHD vede RTX o cca 5% a ve vyšších rozlišeních o 2%, takže při zohlednění rozdílu výkonu máme 4-7% rozdílu ceny ve prospěch Navi, to je cena jedné dobré večeře v kvalitnější restauraci, v zahraničí je to rozdíl jedné večeře v levnější restauraci. Je komické řešit tak směšný rozdíl. Navíc bundle her u NV má vyšší hodnotu než bundle xbox passu.

No a když započteme ještě cenu monitoru, cenu systému, periferií, tak ten procentuální rozdíl bude ještě nižší a nevím jak vy, já si na samostatné grafice nic nezahraju, potřebuju procesor, desku, paměti, disk, zdroj, chlazení, monitor, myš s klávesnicí, OS... Možná to někdo dostane zadarmo, ale většina lidí za to platí

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš vyhodit toho Mugena, R7 2700 a dát tam raději R5 3600 + třeba Spartan 3 Pro a bude to ještě zajímavější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky to můžu nechat na stocku, mám ale slabost pro velké chladiče chtěl jsem tam dát Ninju, ale ta bedna není zas tak velká :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pěkné ;-) Teď ještě jestli se v tom ten člověk, kterého to paroduje, najde ;-) :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Redmarx + Jirka K .. Už mi to došlo .. :D :D :D Sem vůl ..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

;-) Kdyby něco takového někdo myslel vážně, doporučím rovnou trollit trolla, taková dlouhá vážně myšlená odpověď trollovi beztak udělá radost. ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A já bych zrovna tipl toho třetího experta :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a mě napadl spíš (po vzoru asusích prezentací) troll R než troll C.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No teď už se neozve..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mohl by. Myslím, že nemá tolik otevřenou mysl, aby se na sebe dokázal podívat kriticky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ty grafiky Intel Xe vyjdou až v 2021. Jak píše no-X, tou dobou už můžou být řešení od nVidie a AMD výkonem jinde.
Na druhou stranu by i s nižším výkonem mohly být levnější. Nebylo by špatný, kdyby se ceny grafik vrátily tam, kde byly před 10 lety: $199 a $249 dolarů za vyšší mainstream.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zapomeňte, Intel nebojuje cenou, není to jeho styl. Ani teď jeho ceny procesorů nekopírují konkurenci, klidně stojí o 40-60% více za stejný výkon. Proč by tomu mělo být u GPU jinak? Raději se zaměří na profíky, datacentra, superpočítače atd. Když už to renderovat bude, nikdo si moc nebude dělat hlavu s optimalizacemi her. Představte si to jako takový RadeonVII ale s nulovými herními optimalizacemi (narozdíl od alespoň nějakých u RVII) a dvojnásobnou cenou. Koupil byste si něco takového na hry?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Protože v grafickém ranku (herních grafik) je Intel velká nula. Stejně tak Phi nedopadlo zrovna fenomenálně, takže ani tam není úplně nač navazovat. Intel naopak bude IMHO muset nasadit vysoce agresivní cenovou politiku, a to i v případě, že přijde s konkurenceschopnou nabídkou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co je vyšší mainstrem? Mainsteam je v zásadě nejprodávanější zboží, mainstream může být high endový produkt, může být i low endový, nebo ve středu pole.

Mě přijde že ceny GPU jsou stejné nebo nižší, ono třeba před 10 lety byla hodnota cen nižší, výrobní náklady byly díky používaným technologiím nižší...

Tři roky zpět jsem kupoval GTX1080 za 700 dolarů, dnes si jejího nástupce v portfoliu NV, tedy aktuálně RTX2070 Super kupuju za 500 dolarů. Mám o třetinu víc výkonu a platím o 40% méně.

Před 4 roky jsem kupoval GTX960 za 6 tisíc, dnes si můžu za 6 tisíc koupit 2x výkonnější GTX1660. nemluvě že před 4 roky jsem dal za GTX980 550 usd a dnes mám výkonnější kartu za 220 dolarů.

Ano v high endu je to trošku slabší 1080Ti byla za 700 a aktuální 2080S stojí taky 700 a výkonu navíc má asi jen 10%, zajímavější je srovnání Titanu Xp s 2080Ti, Titan stál při launcu 1200 dolarů, 2080Ti 1000. Má asi o 15-20% vyšší výkon, takže výrazně výhodnější poměr cena/výkon pro 2080Ti než pro TitanXp, Stejně jako TitanV za 3000 dolarů a RTX Titan za 2400, zase nějakých 15-20% výkonu navíc, 8GB paměti navíc a o 20% nižší cena

Aktuální grafiky jsou levnější než ty dříve, zlepšuje se poměr cena výkon, jako bonus přináší nové features, které leckdy využijeme i mimo gaming.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ceny procesoru intel nekopiruji konkurenci hlavne v profi, protoze nejsi schopen koupit znackovou workstation nebo server (kromě supermicro) s threadripperem / epycem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavně ani moc nemohou pokud nepoužívají špionáž. Sice existují ceníky, ale to je formalita, reálné ceny záleží na vyjednávacích schopnostech, v těhle velkých kšeftech a tím nemyslím že beru jedno CPU ale třeba tisíc, deset tisíc, se cena stanovuje úplně jinak než kouknutím do ceníku a nějakou standardní množstevní slevou, je to čistě individuální dohoda , nejednou se dají domluvit nízké ceny i při malých objemech, slevy klidně mohou přesáhnout i polovinu ceníkové ceny.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jen drobne poznamky:

1) AMD i Nvidia maji neco podobneho jako Intelove "EU" - u AMD se to jmenuje CU (compute unit), u Nvidie tusim SM nebo SMX. AMD CU obsahuji 64 SP, proto jsou ty pocty SP u AMD vzdy nasobky 64. Trebars Vega 11 v mobilnim Ryzenu ma 11 CU = 11x64 = 704 SP.

2) "menší než 14nm proces, který by umožnil na stejně velké jádro nacpat více tranzistorů" - ne, tohle neni ten problem ktery ma Intel (a ostatni vyrobci take). Tranzistoru je dost. Problem je, ze je nelze soucasne pouzivat, protoze teplo. Jinak receno, vic tranzistoru vam pomuze jenom pokud: a) mate novy vyrobni proces, ktery snizi spotrebu, nebo b) zvednete TDP. Zkuste si vygooglit "dark silicon".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konečně nějaká konkurence. Intel by mohl změnit i svojí nesnesitelnou cenovou politiku, protože realita ho k tomu postupně nutí - sice pomalu, ale přeci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta cenová politika Intelu funguje, proč to měnit?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja moc neverim, ze bude z Intel GPU hit, protoze konkurence je narozdil od CPU velka.

V CPU mate Intel, ktery je proste skvely, ale bohuzel drahy. A pak tu mate AMD, ktere je momentalne sice take drahe (CPU cenove jde, ale desky jsou silene), ale da se cekat, ze B550 za pul roku AMDecka hodne zlevni. Do B450 bych po problemech kamose, kdy se to ukazalo nefunkcni, nesel. Kazdopadne teda AMD je dneska pro hry vykonove na urovni Intelu a pritom bude levnejsi, takze to ma i tady Intel tezke.

V GPU ale soutezi tri firmy, bezkonkurencni NVidia a o generaci pozadu AMD. Cenove pak je sice NVidia o neco drazsi, ale neni to nic extremniho. Takze proste tezko se do tohohle prostredi Intel muze nacpat. Samozrejme byl bych rad, protoze by to NVidii i AMD drzelo s cenama na uzde, ale moc Intelu neverim. Vidim to proste tak, ze pozice NVidie je neotresitelna a rozhodne s nejakym vyhledem dopredu nic jineho nez NVidii neplanuji kupovat.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

jen plánuj ;) , ale těch keců co okolo dlouhodbého plánování vyprodukuješ by mohlo být méně :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.