Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k H.265 si pro brousí kladivo na 8K, hotov bude příští rok

Přiznám se, že na dnešní produkci flimů (tedy ty, které asi ještě někdy shlédnu) aplikuji šablonu 480*320 a na mé analogové Tv (55cm) je to stále hezký obraz. Není nat do mít dvě dioptrie :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spíš to předznamenává nástup OLED displejů, kde je 1080p při 40 " zoufale málo natož pak při 55", hlavně oledy budou mít mnohem jemnější body než LCD panely, takže i na realtivně malé uhlopříčce bude 1080p hrozně, to máte stejné jako když si dáte vedle sebe 72 cm crt televizi a 72 lcd full hd a pustí na obouch 480p. Na CRT to bude obraz hezký ale na LCD nic moc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezlobte se na mě, ale ja prostě na 40 " televizi vidim ze vzdálenosti 3 m obrovský rozdíl mezi 720 a 1080

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na 102 cm TV (ja pouzivam SI jednotky) rozdiel v 720p a 1080p moze byt (v ostrosti), ale nie obrovsky. Ak sa nemylim TV pri 1080p pracuje v nativnom rozliseni a pri 720p v interpolovanom. Ale ten rozdiel nemoze byt tak obrovsky ako napr. grbavy, grcavy, hnusny, rozmazany obraz analogoveho signalu plny moaire a prepalenych oblasti a digitalnym signalom. Tiez vravim z vlastnej skusenosti a ocnu vadu si korigujem okuliarmi. Ak vidite vacsi rozdiel, porusujete fyzikalne zakony.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dalej zalezi od toho ci 720p vs. 1080p. porovnavame TV vysielanie alebo film. Dalej zalezi od toho, ci to TV vysielanie je v nativnom rozliseni, alebo upscalovane. Moja skusenost vravi ze aj ked napr. STV1 vysiela nieco v 1080p, logo TV v jednom hornom rohu a informacia o vhodnosti veku sledovania v druhom hornom logu, tak tieto dva loga su uzasne naaaaadherne ostre. Avsak obraz vyzera ako obycajny digital v SD rozliseni.

Takze porovnavajme porovnatelne. Napr. 10 GB 720p MKV rip nejakeho BR a potom 20 GB 1080p MKV rip nejakeho BR. Ci tam bude vidno fatalny rozdiel v kvalite na 102 cm TV zo vzdialenosti 3 m.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na margo rozliseni videi si dovolim jeden link:

http://www.itnews.sk/spravy/technologie/2012-02-10/c146594-preco-nepotre...

Nie som proti pokroku, ale obcas su niektore hausnumera tak marketingovo premielane, ze narod z toho osprostie. Vidme 14-16-18 Mpix kompakty tenke 1-25 cm a tak grcavymi fotkami, ze 4-5 Mpix totka z 8 rokov stareho fotaku vyzera ovela lepsie. Alebo VGA s low-end s 2 GiB RAM a podobne "vyrobky".
Takze noch ein mal: nie som proti pokroku, ale aby to nebolo kontraproduktivne, resp. nie v ramci hesla "cim viac pruzkov tym viac Adidas".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kompakty tenke 1-2 cm tam malo byt

(moznost upravy vlastnych prispevkov prve minuty po postnuti asi nie je)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Také to tak vidím. Ono opravdu ne vždy vyšší bodové rozlišení znamená lépe. Na domácích televizorech HD 1080p stačí, když se to tak vezme. 4K či 8K rozlišení má opodstatnění v případě obrovského plátna.
Co se týče těch Mpix, tak opravdu, na co to je v těch kompaktech, copak se z toho dělají plakáty? Jenomže se dneska ani tak výrobci nehoní za Mpix, ale velikostí přiblížení, tam snad víme, jaké problémy tam nastávají.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak... rozliseni je o nicem, kdyz tam bude KOMPRESE. Mam 5 let 720p projektor.. a jedu to na ~ 80-100" pri 3m pozorovaci vzdalenosti. Pixelove chyby jsem nikdy nepostreh.. co jsem ale zjistil nedavno, ze kdyz tam pustim 1080p film, vypada to o dost lepe. Takze na subjektivni kvalitu ma omnoho vetsi vliv komprese, nez hruby pocet pixelu..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak mě je rozlišení televize ukradené, neboť jí nesleduji, ale stále se nemůžu dočkat přijatelného monitoru s kvalitou alespoň srovnatelnou s tištěným mediem (zejména co se týče jemnosti bodů). Před nějakou dobou byly PAL DVD s MPEG-2 považovány za vrchol obrazové kvality a dnes už jsme si přispustili, že jsou překonaná. Vždycky mě pobaví ty skromné komentáře "x mi stačí, y je už zbytečně moc" :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Stávajících filmy jsou sotva fullHD. Takže stačí mi fullHD monitor protože na 8k zatím není na co koukat. Časem se uvidí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

on mluví o monitoru, říkají mi blesku...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mně zase vždycky pobaví honba za co nejvyšším rozlišením bez ohledu na schopnosti oka a srovnávání tiskových bodů s obrazovými. Čím víc se blíží rozlišení limitům lidského zraku, tím je zbytečnější, většina populace stejně vidí dost bídně. V tisku se používá rastrování, proto je zapotřebí mnohem jemnějšího bodu než u displeje.

Než zbytečně vysoké rozlišení, které by ocenil jen zlomek lidí, radši bych rychlejší snímkování. 24 snímků za sekundu je při pohybu celého obrazu šílená cukatůra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stížnosti filmařům... HDTV umí jet 60FPS

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Umí jet, neumí jet, o to přeci nejde. Volba 24 fps je jasnou preferencí rozlišení na úkor plynulosti při zachování ještě rozumného datového toku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neřekl bych že je to preference, je to prostě historický artefakt filmového formátu. Moderní kodeky dokážou na BR dostat film i v 60FPS - akorát se to v těchto parametrech netočí...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že se zatím netočí ve formátu nekompatibilním s kinofilmem, celkem chápu, ale třeba 48 fps by kompatibilní bylo...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Některé TV dopočítávají snímky na 60FPS z pohybových vektorů... (firmy tomu dávají různé libozvučné názvy).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych dokonce rekl, ze cim vetsi rozliseni, tim vic je patrne jaka cukatura tech pouhych 24 snimku za sekundu je. I kdyz to se mozna vic tyka rozliseni fyzickeho (v centimetrech, resp. uhlovych stupnich) nez pixelu ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Týká se to hlavně pixelů. Je totiž šance vidět, že i při malém pohybu se ostrý objekt rozostří. Při malém rozlišení tenhle problém tak patrný není, protože už je předem rozmazáno :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hobit sa nataca 48fps a vraj aj Avatar 2 ma mat 48 alebo 60FPS

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

+1 internet

Ale vysvětluj to těm hň...m, oni si to koupí až bude v kauflandu akce "sleva 40%"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja osobne se na dobu 8k nebo uz jen 4k monitoru tesim. sice jsem si vedom, ze to bude znamenat do znacne doby novy napor na hardware, jelikoz tex zobrazovanych pixelu bude opravdu vice nez ted. nevim jak se s tim poperou hry, ale bude krasny videt poprve hry bez nejakych stupidnich antialiasingu a jinych filtru ktery degradujou zas jinak kvalitu obrazu.
takze jak jste pochopili tesim se v souvislosti se zvysenim poctu podu na vyssi husottu pri zachovani rozmeru nikoliv na dvoj/troj nasobne zvyseni plochy pri zachovani dnesni mizerne hustoty

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud těch 8k bude na 24" monitoru tak se antialiasing bude dát vypnout (protože by stejně nebyl vidět), grafárně se ulehčí a bude to lépe zvládat, akorát to stejně bude chtít výměnu protože jak tuším dnešní grafárny končí někde na 4k/monitor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takové filmy se vlezou na normální BR?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na čtyřvrstvý a s tím novým kodekem asi ano.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

h265 má mít poloviční datový tok při zachování stejné kvality videa oproti h264, vykoupeno to bude vyššími nároky na výpočetní výkon..
Takže se to vleze na klasické 50GB BD..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to ani omylem. Když bude datový tok poloviční, ale bodů bude 16x víc...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tyhlety "stejne kvality videa" ... jasne, lepsi predikci pohybu lze lecos usetrit, ale nechci videt co to provede s akcni scenou plnou vybuchu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mas snad pocit ze by tim masterovany Bluray v H.264 kodeku nejak moc trepeli?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja zatim zadny Bluray nevidel, ale predevsim nemam pocit, ze by ty Bluraye v H.264 byly nejak zvlast agresivne komprimovane.

Abych vysvetlil o cem mluvim: prevedenim DVD (MPEG2) do DivX/XviD se taky usetri zhruba polovina dat beze ztraty kvality, ale to DivX v takovem pripade pouziva variable bitrate s tim, ze "akcni" sceny dostavaji vetsi datovy tok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

prave proto, ze nejsou nijak agresivne komprimovane, pochop ve smyslu kompresniho pomeru v ramci daneho kodeku. jinak h264 je zatim jeden z nejsofistikovanejsich kodeku a ty veci s tim trhanim obrazu v rychlych scenach tam jsou take osetreny. to o cem mluvis se tyka naslednych ripu, tzn. komprese h264 nebo jeste hur MPEG2 videa znovu do h264 nebo jeste hur Xvid videa. to znamena komprese jiz zkomprimovaneho aby film nemel velikost 40GB ale jen treba 10GB. pak samozrejme tvurce daneho masteru neruci za kvalitu.
a pokud si muzu tipnout, tak zcela jiste to bude obdobne i s h265 kodekem. rposte na pri vyssim datovym toku to hrozit nebude, pokud zvysis kompresni pomer, tak se problemy mohou objevit, ale to je jiz dan za mensi velikost

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ono se tvrdilo, že letošní rok bude rokem displejů s vysokým rozlišením. A zatím co sleduji, tak výrobci rozlišení spíše snižují než zvyšují.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Rozlišení vzhledem k úhlopříčce TV a vzdálenosti sledování je konstanta, takže zvyšování rozlišení(za hranici viditelnosti) je nesmysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

se pletes. neni. proc by se jinak pouzivali takove magicke veci s nazvem antialiasing a rizne inizotropni fioltra atd...
ja vim ze jsi to nikdy neslysel, ale ver ze jini ano

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Věř tomu že hranice "viditelnosti" ještě nebyla dosažena a hranice vnímání je ještě mnohem dál (to je když sice nikdo nedokáže rozlišit samostatný bod ale dva obrazy mezi sebou jednoznačně rozpozná).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.