Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k HADOPI router má prokázat nesmyslnost HADOPI

Aha takze u frantiku je uzivatel odpovedny za bugy a vulnerability v OS, stejne jako nedostatecne zabezpecene ISP.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, pokud by se jim podařilo tímto způsobem zneužít IP adresy vládních institucí či soudů, případně soukromé domácí IP adresy vládních činitelů či soudců, tak by to byl jistě zajímavý precedent (precedens).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych se tak nesmal, a nerekl bych ze "jen u Frantiku" protoze jak se to tam uvede v zivot, tak je jen otazka casu kdy se to rozleze vsude po evrope a tedy i u nas... :-(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nestraste, WPA na tom zas tak zle nie je. Myslim, ze je rec o WEP (worst ever protected;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

petatom - no to samý mě napadlo taky - pak by se konečně ukázalo, jak moc jsou si před zákonem různé společenské skupiny a různí jedinci rovni... věřim tomu, že by pak přišla na řadu politická imunita :-(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Verim tomu, ze obyvatele Francie dokazi, jak nesmyslny je HADOPI krok. Podle me je ve hre nekolik scenaru, ktere mohou jet i soubezne:
1/ zaloba ve Strasburgu, omezovani lidskych prav.
2/ demonstrace odstrizenych uzivatelu a dalsich odpurcu HADOPI
3/ zneuziti siti vladnich cinitelu a velkych podniku a jejich nasledne udani.
Podle me je tohle to posledni, co konecne potopi mastodonty zabavniho prumyslu do stok nove doby.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zodpovědnost uživatele za "ukradení" jeho IP.... tomu nevěřím. Nevěřím, že by takovouhle pitomost nějaký parlament v nějaké zemi někdy schválil. Vždyť je to stejné, jako třeba stíhání majitele/uživatele auta za to, že mu zloděj auto dokázal ukrást a pak s ním páchal nějakou trestnou činnost...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to Rnx:  to vis ze to jde  relativne lehce .. staci mit vykonou grafiku od NV(asi)  ...  je to uz  nejakej cas kdy se tu psalo, ze nejaky rusky borci pomoci gpu, louskaj WPA kryptovani 

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Soudce to bude zajímat asi jako mojeho psa surfování na netu, jak muj pes, tak soudci mají v tomto směru podobné znalosti.Rozdíl je jen v tom, že muj pes zatím nikde neodsuzuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ma:To že někdo s ukradeným autem nemuže jezdit soudce asi je schopen pochopit, ví co to je auto a nějaký už asi viděl, ale o IP má jako většina BFU dost vágní a mlhavou představu.Pochybuju že i po přečtení definice co to vlastně IP je, mu to bude zcela jasné,alespon moje zkušenosti sou takové že většina BFU pokud si to nemuže osahat to těžko chápe.Spousta z nich třeba ani nechápe kde je ve woknech schránka, a spusta z nich to do smrti nezistí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pardon, spletl jsem si to s WEPem, opraveno (to víte, já tyhle věci nedělám, takže v tom mám trošku guláš ;-).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zodpovědnost majitele není až tak nová věc v právním řádu. Například majitel střelné zbraně je povinnen si ji zabezpečit jinak.... Ovšem na druhou stranu tu jsou majitelé telefonních drátů skrz které se páchají trestné činy takže proč zrovna majitel IP adresy má být pokutován nechápu. Řešení v českých podmínkách je jednoduché - založit si občanské sdružení a na něj si objednat internet. Občanské sdružení je právnická osoba a ručí celým svým majetkem za své závazky (nikde ale není psáno že musí mít nějaký majetek) a členové občanského sdružení NERUČÍ za závazky občanského sdružení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2borowitz: Vzhledem k osobnim zkusnostem musim jen souhlasit, vedomosti a znalosti lidi, kteri vam nechaj prosacovat byt/seberou vas majetek/klidne vas i zavrou jsou naprosto tristni. Nevetsi diveni bylo nad tim, ze se prece "to internetovani nema uklada".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to hnus, velebnosti. Takhle "dokazovat", že HADOPI je k ničemu. Povede to k tomu, že odpojí pár BFU, nebo pár BFU zaplatí pokutu. Myslím, že si na tom budou akorát mastit kapsu ti, co takovou síť založili. Jo pokud by to dělali jen vrcholným představitelům, jako členům parlamentu, soudcům, vládě, Sarkozymu, tak to je něco jiného. Jako provokaci. Ale mám pocit, že to nebude jejich cíl. Navíc pokud bude v HADOPI to hlídání IP adresy pomocí HADOPI, tak to bude v pohodě. Nevíte, jak to dopadlo s tím hlídáním adresy úřadem HADOPI? Jakože se ten, kdo si to nechá HADOPI hlídat, zbaví odpovědnosti a přenese ho na HADOPI.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Milan M:Jo, když si necháš od HADOPI nasadit ho systému jejich Trojana tak seš krytej,ale pak ti nesmí vadit že budou sledovat celou tvou komunikaci a veškerý pohyb na netu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale je fakt že to asi spoustě uživatelů ani nemusí moc vadit, hodně jich tam má těch trojanů celý hejno,teda stádo,o jednoho od HADOPI víc nebo míň.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To Vrata - jasne ze clovek je zodpovedny za svoje vlastnictvo - ak si nieco k sebe priputam, preberam za to aj zodpovednost, ci uz je to auto, zbran, pocitac, domace zvieratko atd...
Na druhej strane, ak si ludia maju vyuzivat internetove pripojenie a sluzby s vedomim, ze sa mozu dostat do pekneho pruseru, ktori ani nezapricinili, niektory si to mozu velmi rychlo rozmysliet - a to ISTO ISTE potesi vsetkych poskytovatelov pripojenia :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

randy, Vrata: Pozor, mícháte hrušky s jablkama - tady nejde o nějaké zabezpečení (dost všeobecný pojem), ale přiměřené zabezpečení hmotného movitého majetku, které je jak u auta tak u palné zbraně nějakým předpisem specifikováno a stačí k němu běžné prostředky. Se zabezpečením počítačové sítě se ale pohybujeme v úplně jiných vodách! Jednak jde o nehmotnou věc (hmotnou část sítě zabezpečím velmi snadno), ale co je ještě horší a už to tu v diskusi padlo, ani výrobce/dodavatel OS a dalšího SW neručí za jeho bezpečnost a funkčnost (každý z vás s tím už jistě mnohokrát souhlasil při instalaci Windows, i když třeba nevědomky), takže z principu nelze zabezpečit síť tak, aby za ni mohl majitel přebrat plnou zodpovědnost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Randy: Ano, jiste ma majitel zodpovednost. Ale pokud si zodpovedne zabezpecim treba Vratou zminenou zbran do atestovane plechove skrine ve zdi a nekdo mi tu skrin vyboura, autogenem rozreze a zbran zneuzije, pak co? Ja zakonem dane povinnosti splnil. To same s prolomenim klice...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zyx: Nehlede na to, ze zakonodarci zadny paragraf o primerenem zabezpeceni (treba sifrovanim wi-fi) internetoveho pripojeni neudelaji. Vyhodnejsi je vsechny smahem pokutovat. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím, tak jediný spolehlivý způsob, jak zabezpečit svojí IP adresu je nepřipojovat se s ní na internet. No ale pak je mi ta IP adresa jaksi na nic, maximálně tak k lokální síti, lokální IP adresu má kde kdo, takže zase není co chránit.

borowitz: Jednoduchý, prostě si do jednoho počítače nechám nainstalovat Hadopi spyware a budu surfovat na druhým, přičemž ten první bude schovanej za natem, takže o komunikaci před natem se mu bude moci akorát tak zdát.

Vrata: odpovědnosti za zneužití střelné zbraně se můžu vyhnout tím, že si jí prostě nepořídím. Bohužel u počítačů to nejde, neboť někteří lidé prostě počítač musí používat ze zákona. Takže pokud by se střetlo francouzské právo (povinnost zabránit zneužití IP adresy) s českým (povinné datové schránky pro právnické osoby zapsané v obchodním rejstříku), tak to už by mohl být začátek průseru.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

2Hnidopich: Nehlede na to, ze je to pitomost, to by me taky mohli zavrit proto, ze na svoji zahradu poustim kolemjdouci a nekdo z nich tam jinyho kolemjdouciho zapichne. Sem preci zodpovedny za zabezpeceni svy zahrady.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ke zbrani je to nevhodné přirovnání, už snad někdy někdo někoho zastřelil internetem?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak - zbran schovam do trezoru, do auta si dam alarm, na vchodove dvere bezpecnostny zamok, psovi dam na obojok znamku s adresou a na svojom WiFi routery zapnem sifrovanie - to vsetko sa da relativne lahko splnit a tym padom som si povinnost majitela pred zakonom obhajil. Zabozrutsky zakon ale tvrdi, ze v pripade WiFi to nestaci a ak ma niekto dostane do maleru, je to len moja vina a dobre mi tak - no, ak je tak, mohol by som sa ako bezny obcan na cely internet aj vykaslat - to fakt mojho ISP nepotesi, ze ano?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak se na wifi vykašleme. Nejlepší jsou dráty. Doma to tak máme, LAN kabel po bytě a přes dvě patra. A pro ty, co wifi skutečně potřebují, doporučuji: WPA2-AES s dlouhým klíčem, filtraci na MAC adresy. A co je důležité, zapínat wifi jen, když ji potřebuju, a né aby běžela nepřetržitě. (Buď mít wifi router s vypínačem na wifi. Anebo ještě lépe normální router a wifi access point zvlášť, AP potom zapínat zastrčením do zásuvky.) Ono se totiž dost špatně přes p2p stahuje, pokud to není zapnuté nepřetržitě. Navíc pokud tam někdo brousuje, a někdo jiný jede p2p, tak je to na většině routerů dost znát.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Milan M: A víš určitě že ten "drát" je bezpečný? I huby/routery/switche jsou zařízení, které není možné 100% zabezpečit. Protože nic jako 100% bezpečnost/zabezpečení neexistuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ze, to tak mate doma to je fajn. ale tu sa jedna asi skor o ludi, ktory napriklad nemozu tahat kabel ponad cestu cez ulicu napriklad ;), internetove kavierne. a iste by sa dali najst dalsie priklady kedy sa wifi zide.
nehovoriac o tom, ze je hlupe teraz zavrhnut celu technologiu, ktora je dost uzitocna, len kvoli tomu, ze nejaky politik nema ani tuseinia co to IP je.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hnz: Nektere pocitace jeste stale maji cudlik "bezpecny mod". Obvykle je cerveny, nachazi se na zdroji a ma dve polohy: bezpecny mod, take oznaceny jako 0, a nezabezpeceny mod oznaceny jako 1. Pokud timto cudlikem pocitac vybaveny neni, lze ho do bezpecneho modu prepnout vytazenim napajeci snury. Bohuzel, mnohe switche a routery takto vypnout nejdou, protoze technologie POE je nekompatibilni s bezpecnym modem.

zyx: Existuji vyrobci software ktere za jeho bezpecnost ruci. To se ale pohybujeme v cenovych relacich pres 100000,- za funkcni ekvivalenty aplikaci ktere lze bez zaruky pouzivat zadarmo.

oxymoron: Kdyz se se svoji IP nepripojis ty, porad to muze udelat nekdo jiny. Zadna metoda zabezpeceni IP adresy neexistuje, protoze IP adresa je jen cislo mezi 1 a 4294967294.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Teoreticky pokud by tento zákon prosadil, že šifrování na wifi je nedostatečné zabezpečení, pak by se to dalo aplikovat i na ochrany filmových a herních nosičů - tam taky přece dojde k tomu, že lze používat něco, co je v originále "zabezpečené" :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>> Milan M:
Síť doma sice natahanou mám, ale jelikož se u mě doma pohybuje notebook, pak mám i domácí Wi-Finu (fakt zase nemůžu mít kabel na každým rohu). Navíc ji mám zapnutou většinu času (doběhnout ji zapnout jen v momentě, kdy ji potřebuju, je takové dost nekomfortní). Každopádně kdyby mě někdo nařknul z toho, že se z mého spojení něco stahuje nelegálně, pošlu ho rovnou do (_!_) a když nedá pokoj, nechám ho tam poslat soud.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hkmaly: Ten "bezpecny" mod taky neni 100%, z RAM lze dostat informace i po cca 30 min. vypnuti

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

...jenom je vidět jako legislativcům ujíždí vlak, pořád cosi honěj, at už je to warez nebo multimédia. Nevím jak kdo tady další ale docela by mě zajímalo jak by řešili mě. Bydlím na konci světa, providerem pro mě je můj soused. Mám doma svoji síť a tu routuju z jednoho privátního rozsahu do jeho privátního a ten to pak ještě jednou routuje do netu, která ta IP je ta vadná ??? Doma mám 4 svoje. Jak se tady ukazuje v diskuzi u soudu už ale musí žalobce prokázat konkrétní vinu a to asi bude problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2hkmaly: Jiste, ale oni taky za tu bezpecnost ruci jen "ocad pocad", takze kdyz kvuli chybe v SW za 100k prijdes o 100M, tak ti daj maximalne tech 100k.

BTW: Kdopak asi bude odpovedny za odpovednost ISP = ze nekdo napr ze zamestnancu nepouzije cizi IP (naprosto nedokazatelne). Pripadne bych si tedy rad svoji neposkvrnenou IP nosil vsude sebou. A to uz vubec nemluvim o pouzivani IPv6, kde anonymita/nahodnost pridelene IP je tak nejak "default" a normalni vec.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt je to cele nesmysl a prvni trochu znalejsi BFU jim to musi zvladnout vysvetlit...
Pro politiky bych mel jedno doporuceni: Kdyz necemu nerozumim, tak se do toho nes*ru... a necham si poradit. Budou vetsinou soudit nevinne a budou mit z ostudy kabat... je otazka jestli jim to bude vadit ? 
Kdyz to vemu ciste teoreticky, tak koho by soudili za tuto IP ?
 

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

... a koho za tuto IP ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

... a co tahle IP ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

proste hon na carodejnice a naprosto k nicemu :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ti blbci to možná prosadí, díky vlivným lobby, ale bude to fungovat jen tak dlouho, než na to dojede někdo z horních deseti tisíc, což může být velmi brzy. Pak se začne celý systém postupně vylepšovat a modifikovat, až nakonec potichu zanikne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

aspon je krasne videt jakej "weekvět" v te politice dela. Takovy paskvily...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

vo Francuzsku je myslim Wi-Fi povolene iba vnutri budov
nie je tam nejako obmedzene aj sifrovanie?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, s tou IP to nechápu. Jak mám ochránit svoji IP když je to věc veřejná? Když jezdíte s autem po ulici, tak jak zabráníte hajzlíkům, aby si udělali kopii a v okamžiku vašeho garážování si vesele jezdili s padělanou SPZ? Buď média prezentují hoax, nebo to někdo někde pěkně podělal.... A pokud (jak již bylo řečeno) se internet stane povinným (viz datové schránky), tak to je na žalobu!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

MiB: "Kdyz necemu nerozumim, tak se do toho nes*ru... a necham si poradit."
Však oni si nechávají radit - od zábavní lobby, proto je to takový absurdistán.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to je defakto konec free wifi hot spotu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Treba sa nabúrať do verejných hotspotov - teda to tých vo vlastníctve štátu (ak to vo FR vôbec majú) a potom ich zneužívať.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Predesilam, ze jsem necetl celou dlouhou diskuzi.

1. Pokud nekdo nezabezpecni svoji wifi sit nebo granat je to debil. Za zneuziti treti stranou k poskozeni nekoho dalsiho je odpovedny.

2. Pokud dostavate od providera verejnou IP pres DHCP, pak je problem s odstrihnutim dane IP :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

>> Dalibor__:
1. Přirovnávat Wi-Fi síť ke granátu je demence. Pokud si nezabezpečím Wi-Fi síť, jediné, za co nesu odpovědnost, je můj vlastní hardware a data na něm. Že se mi v tom někdo bude vrtat, zničí mi to, nasadí si tam nějaký bordelware nebo si z mého hardwaru stáhne data, která nechci, aby si stáhnul, případně bude vysosávat můj FUP, je čistě moje blbost a tam to taky končí. V našem státě určitě. Doporučuji si přečíst tohle: http://wrapuch.net/index.php?text=118-hraju-si-takovou-hru-dil-8-podrobn... - ve stručnosti se tam píše o tom, že podvodník, který na aukru vylákal z lidí nějaký ten miliónek, používal cizí nezabezpečené sítě ke své nekalé činnosti. Světe div se, ti lidé, co si nezabezpečili svou Wi-Finu, NEJSOU odpovědní za to, co s ní podvodník napáchal. Pokud to někomu přijde nesprávné, je to zmrd.

2. Nejde o IP. Jde o identifikaci člověka na základě IP a pak se ale neblokuje IP, ale daný člověk, který může podle HADOPI dostat i pořádnou pálku za to, že se bude snažit přejít k jinému poskytovateli po dobu platnosti jeho odpojení. Něco jako když si zařídíš jiný řidičák po dobu, co máš svůj řidičák odebrán. Trestem totiž není v takovém případě blokace IP (odebrání řidičáku), ale zákaz přístupu na internet odkudkoli (zákaz řízení motorových vozidel, jakýchkoli, bez ohledu na to, zda máš řidičák, nebo ne).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dalibor__ :  "Pokud nekdo nezabezpecni svoji wifi sit nebo granat je to debil."
Srovnani s granatem je nesmysl - nezabezpecenou Wi-Fi atentat nespachas :-)
"Za zneuziti treti stranou k poskozeni nekoho dalsiho je odpovedny."
To je dalsi nesmysl - stejnym zpusobem by pak mel byt odpovedny i ten poskozeny, ze si to "svoje" nezabezpecil. Nastesti u nas je odpovedny predevsim ten pachatel, ze ? Jinak by pripadny poskozeny mohl jeste vyfasnout trest za spoluvinu :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pirátskou stranu na ně, na blbouny.... Místo řešení hladomoru, válek, a podobnejch věcí, vymejšlej jak vlízt ochranejm svazům a vydavatelům ještě hloubějc do řitního otvoru. Je mi z toho zle! Jestli to projde i u nás, tak se stěhuju na Aljašku do iglů, abych neporušoval nějakej zákon tim, že si třeba jen zapamatuju jak vypadá pohled z rozhledny (vlastně se divim, že lidi s fotografickou pamětí ještě neplatněj autorský poplatky). Hauk

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hnz: Ne bez fyzickeho pristupu ke kompu, a to uz si ho muzes zapnout ... tedy, prepnout do nebezpecneho modu.

bytf: Myslim, ze NASA nebo treba FBI a NSA a samozrejme armada (USA, ne nasi svejkove) pouzivaji pro urcite ucely software kde jdes za chybu sedet. Ale jak rikam, $100 000 za hello world.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ciste na okraj - co/kdo/jak zabrani "odstrizenym" zajit ke kamaradovi do kavarny s wifi s nbookem apod?
jinak by meli jit sedet nejspis asi ti co HADOPI vymysleli a prosdadli - za totalni tupost a vlezdoprdelizmus se bohuzel nesedi :(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.