Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Hans Reiser shledán vinným z vraždy prvního stupně

Je mi lito, ze az neco takoveho utne vecne haneni MS, jake ze tam ma strasne lidi, kdyz v opensource komunite jsou takovyto... fuj a stopflame, nikdo neni svaty a nic neni bile.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

...nemala mu zmazat zdrojaky :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2Damel kterou barvu tabletek jsi vysadil?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nejhorsi na tom je, ze mozna je nevinen ...
(pokud je vinen tak at shnije zaziva), ale kdo zna detaily a s kym se ta jeho manzelka 'kamaradila' tak ma z toho rozsudku (neprime dukazy) docela pachut ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Říkal jsem si, kdy se tady objeví první mamlas, který bude nadávat OpenSource a Linuxu, protože Reiser možná zabil svoji ženu :-). Jste první, gratuluji !
Jinak k tomu Reiserovi - mezi vývojáři Linuxového jádra opravdu nebyl a není oblíbený. Asi brilantní mozek, ale s dost nízkou sociální inteligencí. To mezi vývojáři Windows kdesi v Indii tam se to jen hemží Mirky Dušíny :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uz ked som pocul ze ho zatkli tak to bolo za vrazdu, a teraz je odsudeny na zaklade NEPRIAMYCH dokazov? Tomu sa hovori fuseractvo :)

To ze trval na tom ze sa bude obhajovat sam skor vyvolava dojem ze je nevinny a to ze nie su ziadne dokazy o tom kam zmizla jeho zena bude este dlho zivit dohady a spekulacie.

Najzaujimavejsie je ze Reiser to cele vysvetlil ako ze "jeho zena sa vratila domov do Ruska po tom ako ju obvinil z toho ze vykrada jeho firmu Namesys.com ..." nebola ona nejaky ten KGB spion? Ved Reiser4FS ma velky strategicky vyznam vdaka velkym moznostiam implementacie kryptovania a datovych struktur, a tagov k suborom, atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jojo >> te tvoja teoria o KGB ma trhlinu v tom, ze Reiserfs4 je OSS - zdrojaky su verejne dostupne, tak naco by to spionovali.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ač se podivuji nad primitivy, pro které je to důvod pro špinění OpenSource softwaru,, myslím si, že Reiser vinen je. Samozřejmě je to můj názor, nic víc.
Podle toho co vím na základě zveřejněných informací bych řekl, že nepřímé důkazy hovoří dost jasně a že se Reiser jen víc a víc zaplétá do svých lží, protože už neví, jak se z té situace dostat. Vzhledem k tomu, jak občas vystupoval v diskusích, jak si dokázal znepřátelovat spoustu lidí, jak občas působil spíše jako sociopat než vývojář, si dovedu představit, že to v afektu udělal a pak se snažil zahladit stopy. Vidím to na cosi podobného manželovi zavražděné dcery spisovatele Ondřeje Neffa - ten je jako "reklamní kreativec" zase zajisté věrný přítel Windows a Microsoftu :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jenze v afektu delas chyby a v takovem pripade uz davno meli primy dukaz ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

QLer: ale no tak, své osobní úsodky stavíš na nedostatku informací, osobních dojmech atd. to je přesně ten problém. já osobně bych si nikdy nedovolil říci, zdali je podle mě Reiser vinen, nebo ne, protože prostě nemám dostatek informací.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale najlepsia perla je ze milenec zeny Hansa Reisera sa priznal z ZABITIU OSMICH (8) LUDI!!!

http://www.wired.com/politics/law/news/2007/05/reiser

Samozrejme, jeho vypocutie v pripade Hansa Reisera bolo zamietnute :D :D :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neexistuje žádné pravidlo, že v afektu udělá pachatel nutně chyby. Situace může být příznivá natolik, že přímé důkazy prostě neexistují nebo je dokáže zničit.
Jakříkám, je to čistě IMHO, ale na Reiserovu nevinu bych nevsadil ani zlámanou grešli.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jojo2 na to jsem narazel :) a nebyl jedinna pochybna existence s kterou se jeho zena 'pratelila' ... 
samo na druhou stranu je to zajimave pokud byla vrazda chladnokrevne planovana (tj. Raiser vedel, ze ten je vrah a zkusil to splachnout jako dalsi obet masoveho vraha)
jenze v takovem pripade pochybuji, ze by byl idiot a nechal si to auto nebo dokonce jen nechal zmizet sedadlo (kdyby zmizlo auto (napr pry ukradeno + a pak nalezeno vyhorele -> tak policie nema uplne nic)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U takovýchto článků bych zamknul diskuzi, jaká je skutečná pravda nikdo neví a nejrůznější internetoví úchyláci se můžou ukájet v diskuzích na bulvárních webech, tohle je přeci jen seriózní server.
Opravdu nevím co by k tomuto případu mohli občané ze země která se nachází tisíce kilometrů od místa činu přinést přínosného a zajímavého...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

David Ježek:

Ale no tak. Netvrdím "je vinnen", ale "můj dojem je, že je vinen". Připouštím, že se mohu mýlit. Ovšem moje dosavadní zkušenosti (ne tedy s vyšetřováním vražd, policista nejsem :-)) mně říká, že takto (aspoň podle informací které mám) se nevinní lidé nechovají a že obviněný jako osobnost (tak jak se mně zprostředkovaně jeví) pro něco takového v afektu předpoklady má.
Chci naznačit hlavně to, že je naivní po fórech psát, jak zlá americká justice utlačuje nevinného Hanse. A to o americké justici žádné iluze nemám...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

NOX: to s tajnymi sluzbami bol len vystrel... ale to co citam podla toho ako sa Hans Reiser obhajoval ma vedie k dojmu ze tu vrazdu nespachal... to je take motovidlo a trdlo! On urobil vsetko preto aby vysvetlil kazdy svoj geekovsky tah, pohyb a udalost ako posledny magor. Verejne sa prizna ze ma strach z policie a ze nema suvisle uvazovanie. Dlhocizne vysvetluje ze on sa riadi faktami... klasicky vedecky typ :).

Namiesto toho aby pomlcal o trapnych veciach velmi podrobne opisuje kazdy svoj zmatocny tah, sudca ho chcel dokonca vyhodit a zakazat mu obhajovat sa, taky bol otravny. Prizna sa k tomu ze si kupil knihy o tom ako policia vysetruje vrazdy a vysvetluje aj preco... ach jaj, ak bol taky dokonaly v ukladnom planovani vrazdy z ktorej je uznany za vinneho, preco je taky totalne neschopny pri vlastnej obhajobe?

...
"Nina Reiser had once dated Sturgeon, but broke off their relationship in January 2006 because she was unhappy with his lifestyle and taste for sadomasochism."

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hans Reiser se na jedné konferenci posmíval jistému mužíkovi, co běhal po pódiu a opakovaně vykřikoval "developers, developers, developers". No a takhle to dopadlo :-))))))))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi mu uklizela u pc a zmackla delete..........

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, z toho citania uvediem poslednu perlu:

"...the mother, once a Russian mail-order bride"

Lutujem tie deti, narodit sa do takej rodiny... dvaja dostatocne vysinuti rodicia... otec totalne zazraty do logiky pocitacov neschopny zakladnych socialnych ukonov a matka... podla sudneho svedectva "hladala muzov na internete" ...teda v case ked bola zenou Hansa Reisera...

z takej kombinacie nemohlo vzist nic dobre.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je velky rozdil v tom, jak se obhajuji vini a nevini obzalovani. Ti co jsou vini a nejsou presvedceni ze se dokazou obhajit maji vetsinou sklopeny pohled a moc nemluvi. Vini kteri jsou presvedceni ze jsou dostatecne inteligentni na to vysekat se z toho maji tendenci a obrovskou motivaci obhajit a okecat uplne vse co delali, protoze se obavaji ze to bude pouzito proti nim (tam sedi to zbytecne vysvetlovani nakupu knih o vyslesich napriklad). Dalsim pritezujicim faktem mu bylo zajiste to, ze se chtel obhajovat sam. Predpoklad "jsem nevinen, tak naco pravniky" je dnes jiz prekonany - prokoukly a radi se mezi lacine triky, ktere rozumni lide nevyuzivaji. Cert vi co se stalo, jen popisuju co udelal za chyby.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nadavani na opensource ? Mno jenze ono na tom neco je.

Tady je ukazkovy pripad, jak projekt stoji a pada na svem autorovi. Jakmile autor zemre/odejde/zavrou ho, s projektem je definitvni konec.

A takovych nedodelanych projektu jsou stovky, takze se nelze divit ze zadna vetsi firma nenasadi reseni, za kterym nestoji opravdu velka a spolehliva firma (a nemusi to byt zrovna Microsoft). Projekt, ktery kudi par nadsencu na kolene a podporuji ho formou diskusniho fora nema v realnem pouziti prakticky zadnou duveru a firmy si sakra rozmysli do ceho vrazi sve miliony.

Pokud si ma firma vybrat mezi resenim Microsoftu (nebo jine firmy) se spolehlivym zazemim a podporou a linuxovym resenim, ktere v podstate z obchodniho hlediska nikdo nespravuje a nepodporuje (presneji receno nikdo na smlouve nepodepise ze ruci za provoz), co si asi vybere ?

Pred par lety velke hype, pouzivejte ReiserFS....... a dneska po nem ani pres nestekne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zdravim,
nic proti, ale to ted budete psat o problemech vsech lidi z IT branze? Aby se tady z toho nestal bulvár. Možná u těchto novinek zablokovat diskuzi, abychom nemuseli číst ty ho*na, které tady někteří prezentují.

btw, proc toto neni jen v bleskovce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to ptc: no právě že u Windows podepisuješ přímo v EULe, že za nic MS neručí - si to dobře přečti. Firmy jako: Novel, atd. se ti zdají být malé?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ptc: jako kdyby jste mi mlůvil z duše. MS už není ve formě a stagnuje, neboť Billu Bránovi to nějak již nepálí jako za mlada.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja by som opensource a Microsoft z tohto uplne vynechal.

Toto je o niecom inom... zena ktora sa predava v objednavkovom katalogu neviest zi zoberie za muza americana a presne ked po piatich rokoch ziska teda obcianstvo tak sa rozvedie a zmizne?

On byva v Honde CRX a ona v prenajatom byte kam si aj vodi svojich milencov... Jeden z nich sa prizna k 8.5 vrazdam. Zhodou okolnosti je to Reiserov (asi byvaly) kamarat. Co tym ta zenska sledovala? Otec stratenej Niny pracuje v ustave kde sa to hemzi vysluzilymi agentmi KGB.

Tento pripad je plny vysinutych ludi, vratane kamaratov, spolupracovnikov a rodicov dotycnych Reiserovcov... nikto z nich nebol to co oznacujeme ako "normalny"... ked na sude ukazovali inzerat Niny na nejakej sex-zoznamke stranke, nevedeli sa zbavit pop-upov...

Myslim si ze z pripadu Reisera mam dost na par rokov :P

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Projekt RaiserFS je prace vice lidi a mimochodem projekt zanikne, protoze to neni dobry FS, ma sice genialni npady a teoreticky vypada dobre, ale v3 se moc neosvedcila (napr kernel panic pri vadnem bloku etc ...)

V4 je mozna lepsi, ale nikdo uz to moc nezkousi.

Mimochodem podle me je nevinen, jesli se jeho zenan neodstehovala, tak ji nekde drzi nebo mozna i zabil nejaky clobrda se kterym se scukla .... proto taky nenasly telo, oni po nekolika letech mozna to telo najdou a diky znamemu otisku DNA jej taky identifikuji.

Mimochodem zeny v USA jsou z 80% hezke kurvy a chlapa si berou casto jenom pro penize ... vetsinou se to pozna tak, ze ma max. 1 dite s jednim muzem .... nebot pokud se rozvede a ma napr 3 deti se 3 muzi dostava mnohem vetsi alimenty.

Vim o cem mluvim, moje sestrenice se v USA vdala a bracha od jejiho muze zacina taky uvazovat o nejake cesce, protoze americanky jsou rozmazlene princeznicky, ktere se nejsou o sebe schopny postarat a chovaji se vesmes jako cizopasnik.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2Izak__: Manželka HR je ruska. Preto sa vynorili dohady, že sa vrátila do Ruska.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já používám na serverech téměř výhradně reiserfs a vše fungovalo vždycky bez problémů......

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dobry vecer. Bez ohledu na to, jak to s Hansem je, by bylo fajn, kdyby se nasli nadsenci, kteri by v reiser4 pokracovali a dotahli ho do jadra. Po Hansove zatceni sice firma Namesys ve vyvoji pokracovala, ale ted uz nefunguji ani jeji stranky. Sice Edward Shishkin porad na svem webu patche na aktualni jadra uvadi, ale myslim, ze ve vyvoji jako takovem se nepokracuje.
Myslim si, ze reiser4 ma potencial a bylo by skoda jej nevyuzit. Kdyz jsem pred nedavnem hledal vhodny filesystem na DVD-RAM, byl jsem pomerne zklaman vykonnosti UDF. Zkousel jsem kde co a reiser4 me docela dostal, ackoliv na DVD-RAM primarne urcen neni, vysledky byly velmi dobre (rychlost zapisu, seekovani po disku).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

> Hnz : jistěže firmy jako Novell _JSOU_ malé, navíc jsou ovšem neschopné. Nevím, kolik ti je a co jsi zažil, ale ještě před nějakými 12 - 15 lety se v branži Novellu běžně přezdívalo NoWell. Pročpak asi? Totálně arogantní firma, zahleděná do svého proprietárního a předraženého řešení, která holt nedohlédla dostatečně daleko. Právě Novell je dokonalou ukázkou, jak moc udělal MS tím, že jim kopl do báboviček. No nic, přeji jim další šanci v jejich hrátkách s Linuxem, nicméně (protože je mi skoro 40) velmi dobře vím, že nějaké blaho pro komunitu free-cool-opensource je tím posledním, o co podobným firmám jde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

kerala > a o tomhle se ti zdává, když si na svém linuxu spouštíš pod wine nějakou windowsí aplikaci? ;-) Tak jo, je to pěkné, pokud má aktivista romantické sny...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Wrigley: aby se ReiserFS (v3/v4) mohl udržovat/vyvíjet dále, musejí se najít peníze. Tzn. musí se najít firma nebo silný jedinec, který ty prachy sežene. Pokud budou prachy tak budou programátoři. Novell třeba dělá patche do ReiserFS v3 v distribuci openSUSE 10.1 možná 10.2. Až skončí životnost 10.1/10.2, tak Novell končí s výrobou patchů pro verzi 3.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

-pao-: jak tedy vypadá velká firma? firma co má obrat cca 1 miliardu USD je malá? pošli mi prosím tu miliardu na účet, když se ti to zdá málo

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

pao: ačkoliv píšete, že jste již hodně zažil, stále je to málo. MS se dostalo na vrchol ITC díky antimonopolním praktikám. Kvůli tomu byl žalován, souzen a odsouzen. Mnohdy, aby nebyl odsouzen, tak se mimosoudně dohodl. MS zaplatil asi 1.6 miliardy EU za zneužívaní dominantního postavení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Oprava: antimonopolním praktikám -- monopolním praktikám

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

..jo.. tak to bude mít dost času na programování..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

kerala: nemyslim si, ze je to jen otazka penez. Obcas sleduju, pravda, trosku povrchne, co se deje v jadre na abclinuxu.cz a tak trochu IMHO zalezi na tom, co zrovna "frci". A FS (krome ext4) to zrovna nejsou :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To: -pao-

Asi jste toho moc nezažil anebo tady schválně balamutíte ty, kteří to nepamatují. K vaší smůle je mně možná o něco více než vám... Novell Netware byl ve své době synonymem pro LAN. Šlo o velmi spolehlivé řešení. Jejich servery často běhaly roky bez restartu(tehdy se na nějaké updatování tolik nehledělo), sloužíce v průměrné firmě desítkám až stovkám uživatelů, od verze 4 byl Netware nasazován i tam, kde šlo o tisíce uživatelů. Vím přesně o čem píšu, protože jsem několik takových sítí spravoval a instaloval u zákazníků.

===
ReiserFS možná zanikne. No a co ? Nebyl to od začátku dobrý projekt (i když přinesl řadu dobrých myšlenek), nikdy nebyl ani plně považován za oficiální součást Linuxového jádra, komunita vývojářů kolem něj nebyla příliš velká - mimo jiné asi i kvůli Reiserově sociopatii - proto asi nikdo nebude pokračovat dál. Takových projektů je i v komerční sféře celá řada.
===
Řadě OpenSource projektů věřím daleko více než proprietárním řešením. Mám řadu zkušeností s podporou firem jako je Microsoft (i přímo s ním) a mnohdy není vůbec o co stát. Pokud do firmy nebo k zákazníkovi nasadím OpenSource, zaštítěný RedHatem, Novellem, IBM či třeba Sunem nebo Oraclem, jsem na tom mnohdy neporovnatelně lépe. Na čem třeba provozovat uzavřenou databázi Oracle ? Jedině na Linuxu, který mně i s podporou dodá samotný Oracle....Má někdo pocit, že by si vedl lépe OS od firmy SUN ? Prosím, nasadíme OpenSource (!!) Solaris....
===
Fanatičtí fanoušci Microsoftu jsou ve své zabedněnosti, neinformovanosti a svaté válce legrační.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Wrigley : v tejto skur.... dobe najviac frci marketing, a ten je v podani MS na velmo vysokej urovni (bohuzial :-( )

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

kerala: A pak ses probudil, v ruce jsi sviral zmackany obrazek Neelie a mels mokre pyzamo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Muzete rikat jak je MS spatny a jak je Linux uzasny, ale je dobre si uvedomit, ze velka firma ziska vzdy lepsi podporu na reseni od MS nez od Linux dodavatelu (kteri nemohou prakticky za nic rucit) a jak jsou reseni postavena na Linuxu riskantni. Chcete dukaz? Treba 4G modemy od T-mobile. Jak jsou na trhu jiz dlouho? Vice nez 2 roky? Produkty podporovane velmi silnou telekomunikacni firmou v zemi, kde jsou vyvojova centra dvou vyznamnych Linuxovych distribuci (Novell/SuSE a RedHat) a modemy T-Mobile pro 4G stale nemaji v Linuxu dobrou podporu. PCMCIA 4G karta neni podporovana prakticky vubec, snad ji rozchodi nekteri technicti silenci, 4G USB modem sice jiz lze s nejnovejsim kernelem pouzit ale kvalita driveru ve srovnani s drivery pro Win je tragicka (pomale, nestabilni). Mohu srovnat s jinym projektem, na kterem jsem se podilal, kdy bylo treba dopsat nejake drivery pro nove zarizeni s WinCE; do 3 mesicu byly k dispozici 100% funkcni drivery, jen proto, ze mel dodavatel HW podepsan kontrakt s MS. Takze kde je chyba? V Linuxu? V T-Mobile? IPwireless? Kdo mel driver vyvynout anebo zasponzorovat? Proc se tak nestalo? Proc to nikomu nevadi? Protoze Linux pouziva mimo servery jen hrstka silencu... ;-) Pritom prave 4G modemy bylmohlo byt nadhernou ukazkou, jak prokazat dynamiku Linuxu. Velka a bohata telekomunikacni firma se zajem na prodeji svych modemu a profesionalni dodavatel Linuxu, ktery ma profesionaly se znalostmi a moznosti dostat do jadra nove veci. A zatim 4G drivery smudlaji jen nadseni amateri... :-(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To: DIY

Z toho, ze vyrobce cipsetu do modemu neposkytne informace vyvojarum ovladacu do jednoho OS vyvozujete, jak je skvely jiny OS, jehoz vyvojarum informace byly poskytnuty ? :-)))To je kouzelne.

Stejne tak bych mohl vest "zasvecene" reci o ruceni a neruceni kdyz bych tady popisoval peripetie zakaznika, ktery provozoval Oracle na Windows2003 serveru :-)) Doporuceni od lidi vyrobce databaze ? Provozujte to na nasem Unbreakable Linuxu, tam muzeme lepe rucit za to, ze potize nebudou mit zdroj v OS.

Srdečně zdraví zlý a ošklivý Lunexák, který je tak šílený a zlý, že tento příspěvek píše z naprosto nepoužitelného OpenSUSE Linuxu :-) na němž jinak doma pracuje manželka, děti a možná i pes. Jsou tak hloupí, že nevědí, že se na tom nedá pracovat a klidně na tom, blbci, pracují.
---
Vy MS fandové, do kterých nalili svoji víru na těch konferencích, které také znám, jste někdy docela zábavní. Ta sveřepost nepřipustit si, že leccos se dá dělat jinak je po těch letech obdivuhodná.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>>DIY: sam si odpovidas - dodavatel mel podepsan kontrakt ... Takze za absenci driveru, se kterym by jsi byl spokojen, stoji nezajem vedeni zucastnenych firem. To neni o tom, ze by jeden nebo druhy OS byl lepsi.
Pokud se nejaky management vyrobce HW vykasle na dalsi support a vyvoj driveru/firmware/..., tak jsou na tom uzivatele stejne. (viz napr posledni kauza okolo driveru Creative Sound Blaster tusim X-Fi a zpristupnovanim oficialne naslibovnych a pak neuvedenych funkci - vse pod Wokny)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No a tady nazorne vidite, co s lidma dela linux:-P

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro Internet 4G modem je navic k dispozici Ethernet kabel... takze zadny USB driver ani nutne nepotrebujete. Vyvojari se tak mohou venovat dulezitejsim projektum. ;o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

4G od T-mobile je ukázkový příklad neschopnosti jak dodavatele tak T-mobile. Technicky mizerná síť, kterou T-mobile není schopen dostavět a uchodit. Žádné ExpressCard karty k dispozici. Ale zase to měli za levno, to ano (asi o řád levněji než Flarion).

BTW ovladač 4G PCMCIA karty je přímo ve stabilním linuxovém jádře. O jeho funkčnosti ale nic nevím.

This is a driver for 3G UMTS PCMCIA card from IPWireless company. In │
│ some countries (for example Czech Republic, T-Mobile ISP) this card │
│ is shipped for service called UMTS 4G. │
│ │
│ Symbol: IPWIRELESS [=n] │
│ Prompt: IPWireless 3G UMTS PCMCIA card support │
│ Defined at drivers/char/pcmcia/Kconfig:46 │
│ Depends on: HOTPLUG && PCMCIA && NETDEVICES │
│ Location: │
│ -> Device Drivers │
│ -> Character devices │
│ -> PCMCIA character devices │
│ Selects: PPP │
│

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

robot2000: Já si také pamatuji zlaté doby Novell Netware, ale je také pravda, že verze 4 se pořádně nechytila a to byl konec synonyma Novell = LAN. Osobně si ještě pamatuji něco málo z verze 3.12 :) A kdo si vzpomene na peer to peer síť Lantastic nebo Novell Netware Lite ??? :D:D:D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To: gandalfista

Verze 4 jeste mela slusny uspech. Bohuzel ty co prisly po ni uz znamenaly pomaly presun do zapomeni. Tehdejsi vedeni Novellu se na tom asi dost podepsalo - slo o typicky pripad tzv. "usnuti na vavrinech" v dobe, kdy se na trh dostala sice dost podivna, ale pro mnoho lidi snadno pouzitelna Windows NT 3.51 a pozdeji 4.0.
Prevzetim SUSE Linuxu udelal Novell spravny krok, ktery mel ale prijit aspon o 2 roky drive. Nastesti se tim leccos podarilo zachranit a SUSE Linux Enterprise Server a Desktop tvori dnes vybornou podnikovou platformu. Ve spojeni se softwarem treba od Oraclu je to mnohdy jasna volba.
Na Lantastic a Netware Lite si pamatuji velmi dobre. Vzpomenete si jeste treba na Novell DOS 7.0 ? Slo o odkoupeny DR-DOS s multitaskingem a integrovanou malou novellskou siti...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba já. Novel byl do verze 3.12 výborný servrový systém. Od verze 4 stál za houbeles. Bohužel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

4G je pouziztelne pro hrstku lidi, protoze ma velice mizerne pokryti (takze v nejvetsich mestech si treba nevsimnete, ale beda jak vyjedete ven a potrebujete konektivitu. Cena tohoto teto sluzby moc rozumna neni - s ohledem na zminene pokryti potazmo stabilitu. A to nemluvim o kvalite provedeni diskutovaneho modemu (spotreba, nebo take oblibeny vtip - "studenak" na konektoru antenty). Ukazovat na teto sluzbe pruznost linuxovych distribuci je krapet nesoudne :-) Pouzivam oba systemy (i kdyz priznavam, ze Windows pouze z donuceni a ve virtualizaci) a nutno dodat ze napriklad ReiserFS se mi jevi jako ukazatel pruznosti (kdyz uz to tu mame v nadpisu) :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ad Novell - no nevím, ale zkusil jste někdy rozchodit 3.12 s více servery a vytvořit tak doménu? A oprostit se od IPX a nastolit tak TCP/IP vrstvu (pro snadné routování do internetu přes externí GW)? Porod - teda alespoŇ pro mne. Se 4 to šlo lépe díky NDS, ale je fakt, že s nástupem Windows (95 a výše) se stanice s Novellem stále hůř spojovaly (prapodivné tuhnutí při kopírování, odpojování), dodnes nevím, kde byla chyba, vím jen, že s příchodem NT4 to bylo tak nějak "snadnější". Asi nejsem ten správný Novell guru i když jsem s ním strávil mnoho bezesných nocí...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

DIY: pokud je již na světě opensourcový ovladač pro nějaký HW kousek, tak ten HW kousek můžete používat až do skonání světa s libovolnou distribucí. Ale u MS tu jistotu nemáte. Např. u 4G modemů od T-mobile nemáte jistotu, že ho budete schopen provozovat s Windows 7. Každý přístup má svoje klady, ale i zápory. Pokud mám doma PC, tak není jistota, že na něm plnohodnotně rozběhnu Visty.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Všem dole: S nativní podporou pro TCP/IP se mohl pochlubit až NetWare 5 (léto 1998) a vyšší. O tom se zákazníkům MS mohlo akorát zdát. Pokud někdo měl (třeba já) vybudovanou síť na TCP/IP s NetWare 5.1, tak si mohl chrochtat blahem. U řady 4 byla zajištěna stabilita až od verze NetWare 4.11. Novell umožnil zákazníkům zdarma updatovat z NetWare 4, 4.01, 4.02 na vyšší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Robot2000: asi se bude divit, ale Netware Lite je stále páteří legislativního procesu České republiky. Letos tomu bude již 15 let co je páteří. Nepamatuji se, že by někdy zazlobil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> Vy MS fandové, do kterých nalili svoji víru na těch konferencích, které také znám, jste někdy docela zábavní. Ta sveřepost nepřipustit si, že leccos se dá dělat jinak je po těch letech obdivuhodná.

Ale musite uznat, ze MS mel na konferencich vyssi standart pohosteni, nez treba Novell, ze? ;-) Nevim jak je to dnes, uz jsem dlouho na zadne konferenci nebyl, neni cas a vlastni ani zajem ;-) Netvrdil jsem, ze nejde delat veci jinak. Naopak si myslim, ze v Linuxu lze delat mnoho veci jinak, lepe, treba 4G drivery (bohata telekomunickacni firma utracejici nechutne castky za rekalmu, vyvojari majici know how, tedy obrovsky potencial presto je vysledkem jen howno... ;-) Co se tyka Reiserfs, myslim si, ze je dnes jiz historii a muzeme jen doufat, ze se nektere z napadu dostanou do navrhu FS nove generace...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to kerala: netware 5 uvnitr TCPIP paketu prenasel IPXSPX datove ramce, takze slo o klasicke zapouzdreni GRE s tim, ze na zbytek sitoveho subsystemu se prakticky nesahnulo. Az verze 6.0 umoznila opustit IPXSPX s sluzby NCP resila plne pomoci TCPIP.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

novak33: omyl, v roce 2000 jsem měl čistý TCP/IP v síti. Platilo to o serverech s NW 5, tak o tiskárnách s JetDirectem a samozřejmě o stanicích s Win 95/98/2000 nebo s DOSem. Žádné zapouzdřování! Prosím vás, jak by tiskárna s JetDirectem mohla pracovat, když měla povolené jenom TCP/IP. Jak by mohly pracovat Windowsy, když měly povolen jenom TCP/IP. Totéž platilo samozřejmě o serverech. Také jsme měly několik stanic s DOSem, které taktéž pracovaly nativně s TCP/IP, samozřejmě měly odpovídající novellovské klienty. Tehdejší technologie (pokud byl správce schopný) umožňovala čisté TCP/IP.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To: DIY

Získávání oveček pomocí propracovaného marketingu a do detailu promyšlených nalejváren, v tom byl Microsoft vždy silný. A pohoštění stojí jen pár drobných, že... :-) Vždy jsem říkal, že toto (a nic jiného) by se u Microsoftu jeho konkurenti měli učit. Dokáží to opravdu dobře - spousta z účastníků nalejváren pak má pocit sounáležitosti s jakousi vyvolenou firmou a jsou v těchto diskusích cítit na 100 honů :). Časem pochopitelně pod vlivem podvratných živlů láska ke Straně slábne - a tak je třeba jít se ujistit o své víře na další nalejvárnu (také byste po letech měl, některé vaše myšlenky již začínají být nebezpečné)...Pohybuji se v tom přes 20 let, tak o tom něco vím a spoustu lidí znám :-))
---
Co máte pořád s tím 4G modemem ? Evidentně po takovém modemu není na Linuxu velká poptávka. Když budu chtít něco takového, pořídím si pořádné zařízeni s ethernetem - tak asi uvažuje většina uživatelů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mě se vždycky líbí, jak "rytíři linuxu" rádi vmetou sokovi do tváře smrtonostný argument "já teď píšu tento příspěvek na linuxu, a dokonce to zvládne i moje žena!" - jakoby ten úkon sám o sobě byl natolik senzační, že zaslouží zmínku - když dojde na vyjmenovávání dalších "nesčetných" činností, které lze na linuxu provádět, většinou je rytíři shrnou pod abstraktní slovíčko "práce" (za kterým se povětšinou skrývá psaní v OpenOffice)

celý příspěvek korunují sdělením, že nechápou, proč ostatní ještě "slepě" používají Windows - fakt se lidi proberte - šijete svému tučňáčkovi z ostudy kabát :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Earl:

To je jednoduché. Takový náležitě zpracovaný a uvědomělý MS fanoušek žije v představě, že v grafice se dělá pouze ve Windows a v ostatních operačních systémech se píší složité příkazy na černé obrazovce znakového terminálu (tak mu to přece říkali). A tak se občas použije i argument s počítači nedotčenou manželkou, spokojeně klikající v účetním systému (ano i takové aplikace se na Linuxu provozují a nemohou za to, že jejich existenci odmítáte připustit).
Jinak spokojeně pracuji a budete se divit - OpenOffice používám poměrně zřídka. Potřebuji k práci úplně jiné aplikace.
Ty debaty jsou pochopitelně směšné na obou stranách, ale řekl bych, že spíš ten neinformovaný a bludy stále opakující může mít z ostudy kabát. Ten, který se brání určitě ne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To som rad ze sa Robot a Earl zhodli, ale k veci: ako dopadlo to vynesenie rozsudku ktore ma byt dnes?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pro Earla a ostatní doporučuji tento článek Linux v Hollywoodu http://www.linuxexpres.cz/software/linux-v-hollywoodu-3d-modely-a-efekty

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

torobot2k: a zase jsme u té abstrakce - "úplně jiné aplikace" - to tak bolí je vyjmenovat? pro rozšíření obzoru nás ostatních zaslepenců MS? :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hm, ze prave Novell nieco vykrikuje o monopole - NetWare malo skoro absolutny monopol (ano, bol tu IBM/MS Lan Manager, Banyan VINES a DEC Patchworks, ale tie boli skor do poctu) cele 80. roky a zaciatok 90. rokov - a patricne sa podla toho aj spraval, horsie ako MS! Zjavne to nikomu nevadilo (asi neboli v mode sudruzske eurokomisie), problem nastal s prichodom NT, ked zacali Novellu utekat peniaze.. (mimochodom vydieranie dealerov dodavkami, ak nebudu robit exkluzivne Novell koncom 80. rokov, to nikomu nevadi?)
Aj cely linux business Novellu je iba o peniazoch, nejake dristy o opensource su na poslednom mieste...

Netware sa udrzal tam, kde boli v prevadzke starsie verzie a nikomu sa nechcelo prekopavat celu siet. Netware Lite bola odpoved na Windows for Workgroups 3.11, ked ludia zistili, ze na jednoduchu siet nepotrebuju supermegahyper Netware server, ako im to Novell trubil do hlavy! Zrazu vedel Novell urobit aj maly klient/server na jednu disketu..

Inak stabilita - pokial sa pamatam, tak NLS na Netware 3.x bezali v privilegovanom mode (rovnako ako kernel), takze akakolvek chyba v nich polozila server.. bola to dan za rychlost NetWare.

Implementacia TCP/IP v NetWare bola tiez kapitola sama o sebe.. zial si to az privelmi dobre pamatam! Plnohodnotna bola az vo verzii 5.x, dovtedy to bol poriadny bastl..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Earl:

tak ještě jednou, doporučuji článek Linux v Hollywoodu, ve kterém jsou uvedeny úplně jiné aplikace (některé z nich jsou dostupné i jako Open-Source).

zde jsou odkazy:

http://www.linuxexpres.cz/software/linux-v-hollywoodu-3d-modely-a-efekty
http://www.linuxexpres.cz/software/linux-v-hollywoodu-strih-barevne-kore...
http://www.linuxexpres.cz/software/linux-v-hollywoodu-triky-s-obrazem

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nieco k teme ako sa na Hansa REisera pozeraju ostatni vyvojari a co Hans znamenal, lepsie vlastne, co neznamenal. Pad dobrych postrehov.

http://lwn.net/Articles/280228/

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zaznam telefonatu Hansa Reisera ako telefonuje matke...
http://www.youtube.com/watch?v=Pn1Gc9qoVWk&feature=user

stoji to za to!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zosumarizujem: jej najlepsia priatelka Ellen obhajuje aj to ze sa vyspala s druhym chlapom "ved na to tam je" a jej najlepsia priatelka ma vychodniarsky, mozno rusky prizvuk. Nina Reiser spravovala financie firmy NameSys a kradla. Otehotnela 5 mesiacov (!) predtym ako sa s Hansom zobrali... Hans chcel samozrejme deti a vraj aj Nina.

Ak v tom ma prsty niekto z KGB tak je to jej najlepsia priatelka Ellen, ktora ma velmi rusku vyslovnost... napr. namiesto "kontaekt" alebo "kontekt" vyslovuje "kontakt". Ako prva hned vedela ze Nina je "mrtva" zatial co Hans vo vazbe hovori o tom ako Nina JE chytra ako JE krasna, aky ma krasny hlas - teda nie v minulom case, jediny kto pouziva minuly cas je jej dokonala priatelka! Ked sa k nej v ten vecer ked zmizla nedostavila tak jej vola presne kazdu POLHODINU az do rana! Nejaky cas pocas sudu tiez navstevuje Rusko a Hansovu svokru. Ani sa nedivim ze Hansov syn znacne zmenil vypoved o udalostiach toho vecera po tom ako sa vratil z Ruska. Napriklad vo vypovedi pribudlo ze isiel a videl ako otec nesie vrece o ktorom si myslel ze v nom je niekto zabaleny, zakial co pri prvej vypovedi si jasne spominal ze mama nastartovala auto a odisla!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Opravujem sa: Ellen ma ukrajinsky prizvuk!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale este lepsia sprava spred dvoch dni, vraj je jednanie medzi zadrzanym Reiserom a sudom ze by mu vymenili trest za kratsi ak im ukaze telo stratenej, a ak sa ukaze ze to nepol pripad umyselnej chladnokrvnej vrazdy. Zeby ju predsa len v zlosti uskrtil? [kto by aj nie, ze?]
http://blog.wired.com/27bstroke6/2008/06/hans-reiser-off.html

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.