Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hardware a drivery pro USB 2.0

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Víte jaké USB 2.0 karty jsou na trhu? A víte jak jsou na tom s drivery? Nebo snad kdy budou USB 2.0 podporovat chipsety? Pokud ne, máme tu pro vás článek, který vám na tyto otázky odpoví.

Dnes je vidět, že USB 2.0, alias Hi-Speed USB (vysokorychlostní USB), bude mít úspěch. Buď už existují, nebo jsou ohlášeny zařízení, které toto rozhraní podporují. Už víme o CD-ROM, DVD-ROM a CD-RW mechanikách, externích discích, scannerech, kamerách a dalších zařízeních. Jenže kámen úrazu je v podpoře Hi-Speed USB na straně počítače. Současné mainboardy nepodporují USB 2.0 přímo a tak jediná možnost, jak připojit zařízení přes toto rozhraní je v koupi USB řadiče.

Hardware

Dnes několik firem vyrábí následující USB 2.0 řadiče. Všechny využívají jediný chipset: NEC PD720100. Pro lepší přehlednost jsem je dal do tabulky:

Firma Model USB porty
externí/interní
Drivery Poznámka
Adaptec USB2connect 3100 3/1 Ano
USB2connect 5100 5/1 Ano
Aten Five Port USB 2.0 PCI 4/1 Ne
Belkin USB 2 Hi-Speed 5-Port PCI 4/1 Ne
IOGear 5 Port USB 2.0 PCI 4/1 Ne
Lava 2-port USB 2.0 Host Adapter 2/0 Ne
Orange OrangeLink FireWire USB 2.0 Hi-Speed 3/0 Ano 2 externí a 1 interní FireWire
OrangeUSB 2.0 Hi-Speed 4/1 Ano

Z výše uvedené tabulky se momentálně dodávají snad jen řadiče od Adaptecu, IO Gear, Lavy a Orange.

Na mainboardech se zatím USB 2.0 nevyskytuje. Intel už před delší dobou prohlásil, že chce integrovat USB 2.0 do svých mainobardů co nejdříve, i když nebude Hi-Speed USB podporovat chipset. Masovějšího rozšíření rychlejší varianta USB se dočká až bude podporováno přímo v chipsetech a tudíž automaticky v mainboardech. Jenže momentálně ani toto nevypadá růžově: Intel chipsety budou mít integrovánu podporu zhruba za rok a VIA prohlásila, že USB 2.0 nebude implementovat vůbec, že dá přednost FireWire.

Drivery

Zde je největší kámen úrazu. Zatím existují ovladače od Adaptecu, Orange a beta ovladače od Microsoftu pro Windows XP. Drivery od Adaptecu i od Orange podporují Windows 98SE, ME a 2000. Drivery od Orange navíc podporují i obyčejné Windows 98. Microsoft prohlásil, že bude USB 2.0 podporovat jen v těchto systémech: Windows ME, 2000, XP a novějších. Od Microsoftu se tedy nedočkáte podpory USB 2.0 ve Windows 98 či 98SE.

Adaptec drivery jsou zatím ve verzi 1.0 (vždyť byly vydány před pár dny) a mají jistá omezení. Podporují USB 2.0 IDE bridge, USB 2.0 MO jednotky, USB 2.0 CD-RW a USB 2.0 scannery. Nepodporují USB 2.0 huby a izochronní zařízení a buzení po USB. Pro všechna zařízení se doporučuje stáhnout co nejnovější ovladače (mají-li nějaké). Z dřívějších zpráv, které byly na Internetu prezentovány se zdálo, že Adaptec vyvine USB drivery a umožní jejich využívání všem s USB 2.0 řadiči. Vzhledem k tomu, jak se Adaptec chová s ASPI, jsem ani na chvíli nevěřil, že by něco takového bylo možné. Samozřejmě se ukázalo, že pokud chcete využívat drivery od Adaptecu, musíte mít Adaptec USB řadič.

Drivery od Orange jsou na tom o něco lépe. Jsou už ve verzi 1.02 (čili stačili už vychytat nějaké ty chybičky), nepodporují jen izochronní Hi-Speed zařízení a podporují i Windows 98. Také tyto drivery nepodporují jiné karty než Orange.

Co se týče dalších výrobců, tak IO Gear prozatím má jen betaverzi driverů (navíc není ke stažení). Belkin prý na driverech pracuje, ale zatím žádné k dispozici nejsou. Ostatní výrobci se spoléhají na Microsoft. Od něj existují zatím jen beta drivery k Windows XP (info). Navíc nebudou Windows XP obsahovat USB 2.0 drivery přímo v krabici, ale budou dostupné až později. Kdy budou k dispozici drivery pro Windows 2000 či Windows ME je zatím velkou neznámou.

Diskuse ke článku Hardware a drivery pro USB 2.0

Žádné komentáře.