Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Hasselblad H6D-100c, nový 100Mpix středoformát s podporou 4k videa

A za 5 let bude 100Mpx v telefonu a normalni fotaky pojedou v Gpx. To je mazec.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Snímače možná budou 100Mpx, ale optika nejde oblafnout a co objektivem neprojde to senzor nezaznamená.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Otazka je, kde je ta hranice.

Kdyz byly prvni 10mpx APS-C snimace, na diskuzich o fotografovani vypukly hadky, ze to nema smysl, ze to je za rozlisovaci schopnosti optiky, difrakce atd atd. Jenze ty fotky byly porad ostre na 100% priblizeni. Opet ta sama debata u 12 mpx, 14 mpx, 16 mpx, 20mpx, 24mpx - ze to nema smysl, ze to bude jen vetsi ale ne ostrejsi - ale ono to porad ostrejsi je, difrakce nedifrakce.

Otazka je, kdy se Hasselblad prejmenuje, kdyz dela jen zaverky a tela - objektivy jsou od Fuji a digitalni steny od dalsich vyrobcu.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono se zlepšuje i rozlišení optiky
Když porovnáte objektiv z dob filmu a dnešní, tak ten dnešní prostě dělá fotky s většim rozlišenim

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ale panove, objektiv nema pixely a tedy nemuze mit vetsi rozliseni..., nybrz ma: rozlisovaci schopnost!

Ja objevil nedavno zajimavou vec, ci spise jen jsem si potvrdil fyziku nic vic. Moje obstarozni 24Mpx APS-C a pritom SLT Sony A77 mela v syntetickych testech foceni obrazce monitoru zejmena v krajich obrazu o poznani lepsi obraz udajne druhy nejlepsi FullFrame! A7RII!!! o 46! Mpx i pri f8!

Zeby dan nejen za vyssi pocet Mpx ale soucasne zmenseni :-( i optiky :-( ?

Od ISO cca 1600-3200 A7RII dotahl a opar kolem jemnych car se vyrovnal a tak neostrost mimo stred byla podobna.

Myslim si ze umerne s Mpx musi rust i svetlost!!! skla, ze se jen jeho tvrdosti a homogenitou a prenejsi vyrobou jiz neda zvysovat rozlisovaci schopjost soustavy bez ohledu na vyssi rozliseni snimace.

Myslim si tedy, ze u APS-C s velkymi skly je maximum prave moujich 24Mpx a NEX a pod s malymi skly radeji do 20Mpx a pro FF 36Mpx u malymi bjektivy navic u malych strojku jako Sony A7xx velmi boizko velkeho snimace... (A7R s 36Mpx mela v krajich dle me subjektivne lepsi kresbu nez A7RII s 46Mpx). Vic Mpx nez 50 bych doporucoval spise jen o velkych skel a vetsi vzdalenosti ohniska od snimace!!! (leda by ten byl kulovou plochou neb za objektivem neni rovina ostrosti ale prea stred cock opisuje kulovou lochu podobne jako paprsek v CRT TV a proto byly banate... a elektronicka korekcw toto nemuze idealje dokorigovat anibu fotoaparatu)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To, že si nějaký internetový fototrouba difrakci špatně spočítal, ještě neznamená, že neexistuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že to tak žhavé nebude. To dříve možná přijde nová technologie snímače než 100Mpx v mobilu. Jeden si musí mimo jiné uvědomit kolik taková 100Mpx fotka zabira MB. Ja udělám 40 raw fotek s 24 Mpx A7 a giga v čudu. Také potřebuješ výkonný hardware, které takové monstra spracovavá. Navic, dokud bude v módě 4k, tak není důvod cpát do mobilů o moc více než 12 Mpx. Leda, že by si chtěl z toho mobilu velkoformátově tisknout.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že hlavní brzdou bude spíš velikost fotonů viditelného světla.

Mezní hustota buněk bude někde u 1Mpx/1mm2. Do superplochých mobilů se asi nedá rozumě dát větší čip, než je jejich tloušťka. A tím se dostaneme na podobné rozlišení, které popisujete.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až někdo dá do mobilu 100Mpixelový snímač, bude kvalita snímku natolik omezena mobilí pidioptikou, že se o velikost souborů velice účinně postará komprese. Kde nejsou detaily k zachování, není co zachovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja si myslim ze se pujde cestou vice snimacu a scitani dat. Ono ze dvou prumernych snimacu vymacknete dohromady kvalitnejsi vysledek nez z jednoho spickoveho. A je to taky samozrejme levnejsi. Takze tech 100Mpx realne moznych je v mobilu uz dnes kdyby se chtelo. Ona uz vicenasobna expozice dokaze divy samozrejme ma to svoje omezeni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.