Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Hasselblad ukázal koncept 75Mpix středoformátu se čtvercovým snímačem

Hasselblad ma ctvercovy snimac - neuveritelne.........

Ne, pockat, to uz tu prece davno je.

Pro Vcckove Hasseblady ma ctvrecove snimace vetsina digitalnich zadnich sten, jenze u supermoderniho Hasselbladu (teda spis Fujibladu) je z toho senzace........

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Spíš mne zaráží proč stále musíme fotoaparát otáčet na výšku a na šířku. Proč nikdo nevyrábí čtvercový snímač, na nějž se promítne celý (kruhový) obraz z objektivu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

chyba je v objektivoch... mali by ich vyrabat obdlznikove :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kamery samozřejmě již kdysi dávno měly širokoúhlé objektivy ač tento široký obraz "zaznamenávaly" (spíš osvicovaly film) na políčko 4:3. Tyto vypuklé válcovité! čočky se jmenovaly Anamorfní ;-) (při projekci se obraz deformovaný-zhuštěný ze stran, na políčku filmu, opět roztáhl opět válcovou, nyní však naopak vydutou čočkou na širokoúhlé plátno kina :-) )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Držel bych se pouze pojmu anamorfní objektivy/předsádky (typicky komprimující panoramatický obraz). Anamorfně se snímá i telákem, takže pojem "širokoúhlý objektiv" je matoucí, přestože filmům (jako dílům) a plátnům se říká širokoúhlá. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý nápad. Důvod je asi cenový, víc pixlů, víc $. Další problém by byl, že by to v rozích čtverce o něco hůř kreslilo a vinětovalo, což sice je přirozený důsledek toho nápadu a ve výřezu to vidět nebude, ale mohlo by to rejpavým zákazníkům vadit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já, vzhledem k dosti pixelům, neotáčím svůj 24Mpx SLT A77 ani při portrétu :-) Pixelů je přehrše a zbytečné postraní části obrazu oříznu kdykoliv dodatečně ;-) Naopak bych musel u krajiny a inateriérů kde je malá každá širokoúhlost, řezak všechny fotky i jen dokumentární cvaky :-(, což tvoří 99% mojich fotek. Ještě že jde přímo i fotit do 16:9 do JPG, neb 99% cvaků se stejnak prezentuje na monitorech a 16:10 a Tv 16:9 :-) a nemusím se s každou nedůležitou (většina...) babrat dodatečně...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.