Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Podporu DDR4 nabídne Haswell-E v roce 2014

Skoda, ze nedali startovaci rychlost aspon 2600.
No ale u RAM je take strasne dulezita pristupova doba a ta se posledni roky uz strasne dlouho nemeni (uz asi 10 let od dob DDR 333) - je kolem 5-6 ns. Asi je to nejaky fyzikalni liomit u Dynamickych RAM, ze se to za takovou dobu nevylepsilo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Čo znamená to jeden modul na kanál a prečo to je limitujúce? Návrat k časom X86-tiek kedy trebalo dať pozor aby sa ośdzali do slotov rovnaké pamäte? Ospravedlňujem sa za neznalosť, ak by to niekto stručne vysvetlil nech viem čo si pod tým predstaviť budem vďačná :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud zůstane zachován počet kanálu, tak bude rozšiřování stávající kapacity RAM bude trochu složitější. S DDR3 můžete pro začátek koupit 2x8 GB a v případě potřeby přidat dalších 2x8GB. Zatímco na deskách s DDR4 budete mít pouze 2 paměťové sloty, takže budete muset prodat 2x8GB a koupit si 2x16GB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, třeba budou čtyři. Ale pak to znamená čtyři paměťové kanály. Tedy neobsazením nějakého slotu se snižuje výkon paměťového subsystému. Jinými slovy je optimální to vždycky všechno ucpat, což právě komplikuje potenciální budoucí upgrade - všechno vyrvat a zase všechno ucpat :).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zvýšení výkonu paměťového subsystému nemusí znamenat zvýšení celkového výkonu, v některých situacích by paradoxně mohlo dojít k jeho snížení.

Neobsazením všech slotů zpomalíte pouze aplikace, které vyžadují vyšší přenosovou kapacitu než ta která je dostupná. Pokud máte nějaký stroj se socketem 2011, můžete si snadno vyzkoušet, že obsazení druhého kanálu zvedne celkový výkon celkem dost, obsazením třetího kanálu ovlivníte prakticky pouze výsledky benchmarků testujících paměťový subsystém.

Paměťový řadič zrovna triviální obvod a rozšíření na 4 kanály by mohlo vést k tomu, že se zvedne jeho spotřeba a proto zbyde méně energie pro zbytek CPU, který potom poběží na nižší frekvenci.

Pro Intel i AMD jsou v poslední době primární mobilní produkty, CPU pro desktopy vyvíjejí už jen tak ze zvyku. V noteboocích jsou už dnes pouze 2 sloty pro RAM, protože více se jich tam nevejde. Proto si myslím, že s vyjímkou nástupce LGA2011 budou mít procesory podporovat pouze 2 DDR4 kanály.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Roadmapa je kus odseknuta a tiez hovori o tom ze buduci rok tu Broadwell na 14nm nebude, Intel zrejme konci s tick-tock.
Haswell refresh je 22nm Haswell zrejme len s vyssim taktom.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ja by som bol dost prekvapeny, keby to stihli. Uz davnejsie som videl spravy o tom, ze 14nm nejde podla planov a nic nenasvecovalo, ze by sa to zmenilo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.