Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k HBO rozjede vlastní streamovací službu v roce 2015

„FullHD je dnes naprosté minimum a všichni hráči na trhu již minimálně koketují s UltraHD.“

O kterým trhu je řeč? O našem zcela jistě ne…

Jinak šance že by měli i obsah jiných producentů asi konverguje k nule, co.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, navíc za poslední dobu, jak se všude řeší UHD, jsem četl poměrně dost komentářů, že i v USA je u TV vysílání většina produkce v 720p a 1080i. Neboli 1080p tu ještě není, ale marketing už do nás hustí nezbytnost UHD. Přitom filmová studia točí filmy i na 4K, ale ve finále se to převádí na Full HD. Důvod? Současná kina jsou zkrátka "jen Full HD", přestavba na vyšší rozlišení není zadarmo. O trhu spotřební elektroniky nemluvě...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mezi 1080i a 1080p je kvalitativní rozdíl poměrně malý, jde akorát o prokládané a plné snímky. Kvalita klesá o deinterlacing v bedně, ale ne nijak drasticky. Každopádně je to v plném rozlišení, akorát ve streamu jsou půlsnímky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

U filmov nie je rozdiel medzi prenosom 1080i a 1080p. Na dnešných TV sa totiž vždy zobrazujú snímky naraz celé (platí to u LCD tak aj u palzmy) na rozdiel od CRT, kedy sa zobrazovali intrerlaced polsnímky vždy v časovej postupnosti tak, ako boli vysielané,
Takže pri 1080i streamovaní filmu sa progresívny snímok rozloží na dva interlaced polsnímky, ale v prijímači sa zložia do výsledného progresívneho a až ten sa zobrazuje. Žiaden deinterlacing nie je potrebný.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No jenže prosté složení je snad ještě horší, protože se tak efektivně snižuje framerate (jeden snímek se zobrazí po celou dobu zobrazení dvou původně půlsnímků) a navíc to zobrazuje dva různé obrazy současně, což by byla úplná katastrofa, při 1080i/30 by se za sekundu vyměnilo 15 snímků co by každý byl složen ze dvou, to by spousta lidí viděla a ještě navíc by z toho mohly být další problémy (zcela jistě bolení hlavy, protože mozek by byl mimo z toho, že vidí dva různé obrazy v jednom a z toho se pak zdánlivě složí ještě něco dalšího co se hýbe).

Proto téměř všechny digitální zobrazovače nějaký deinterlacing interně mají a toto vaše složení je ve skutečnost dopočítání do celých snímků. Pak je kvalita oproti 1080p horší, ale pořád lepší jako 720p na 1080p TV.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Prosté složení je samozřejmě naprosto v pořádku, protože 50 půlsnímků (TV) dá dohromady 25 snímků (film). Framerate se tím nesnižuje, protože film víc než těch 25 snímků (u nás modifikováno pro PAL) nemá (Hobbita neuvažuji :-) ). Ani se tím nezobrazují dva obrazy současně, v případě vysílání filmu se ty dva různé půlsnímky v čase neliší.
Problém je v tom, že to tak ale nefunguje dobře. Při návrhu normy se zapomnělo na příznak filmového módu, takže TV zjišťuje, zda je vysílán film, jen vlastní analýzou obrazu (proto je v menu TV položka filmový režim). V NTSC s opakující se 3:2 sérií je to jednoduché, v PALu ovšem ne. Když se TV trefí, tak půlsnímky jen poskládá, když se netrefí, aplikuje deinterlace, jako by šlo o TV vysílání. Korektním řešením by bylo kódovat film jako 25p a TV jako 50i, ovšem změny kódování zařízení zrovna nemilují a tak se to díky artefaktům při změnách režimu moc neujalo.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Z 50 to není problém, ovšem ze 30 docela jo. Starší TV mají FullHD jen s 30i, minimálně z počítače přes D-Sub jo a to je peklo…

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to je jen bordel ve značení. 30i=60i neboli NTSC. Předpokládám, že přes HDMI ta TV umí 25i/30i, neboli PAL/NTSC (v HD :-) ). 30 půlsnímků, na to žádná norma není.
Protože v NTSC se vysílá film jinak než v PALu, dá z 60i dostat zase zpátky 24p (přesně 23,976).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

je celkem jedno v cem je vysilana vetsina produkce, dulezite je ze alespon nejaka cast je vysilana ve vetsim rozliseni, ono totiz bez jednoho postrada smysl to druhe, a jen otazkou casu kdy se to UHD zacne nasazovat ve vetsi mire, protoze vpodstate totez si mohli lide povedet i v dobe kdy se prechazelo prave na to FHD

a kina nejsou ve FHD, digitalni kina zacinaji na 2k tedy 2048×1080, ovsem temato promitackama disponuje jiz jen minimum kin v CR, respektive to maji dnes jiz jen mensi chudsi kina nad kteryma neni nejaky vetsi retezec, vsechny multikina vetsich spolecnosti jako Cinestar nebo CinemaCity presli na 4k promitacky s nativnim 4096×2160, ale vetsinou se promita v CSC tedy sirokouhlem 4096×1716, a treba Imax umoznuje az 8k, vetsina obsahu je ale promitana ve 4k-5k protoze proste neni ve vetsim rozliseni dostupny

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přecházelo na FullHD? Kde? Něco jinýho je špičkové vysílání, tzn. že občas někde něco je a zbytek je s bídou HD ready nebo spíš ještě PAL, a něco jinýho je 1080p only obsah. Nic takového u nás neexistuje, možná HBO z digitálního satelitu na tom bude o trochu líp, ale možná taky ne.

Já byl v kině ve větším množství naposled předloni, pak mě cinestar nasral a od té doby se šmejdama nechci nic mít, tak pak jen párkrát v CC, nicméně tehdá se ještě obvykle promítalo z filmu a digitální verze ve vysokým rozlišení byly v méně sálech a dražší. Takže říkat že automaticky mají kina (celá, ve všech sálech) 4K, tomu nevěřím ani omylem. Možná modernizovali, ale spíš taky ne, když se dívám na program, tak vysílají polovinu toho co přede dvěma lety (a to ke konci promítání daného filmu nás tam bylo třeba pět a půl v sále), chodí tam stále míň lidí a s ohledem na fixní náklady bych se nedivil kdyby byli na hranici ziskovosti, takže samozřejmě první co jde pryč jsou investice do celoplošné modernizace.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"u nás" tim myslis stredni evropu? pac prdel sveta jako CR/SR nikoho nezajima, z celosvetove konzumace multimedii znamename naprostej prd ve vetru nebo flusnuti do more, pokud chces psat o nejakem trhu ktery neco ovlivnuje, tak si vyber treba USA, UK, Cinu nebo Japonsko

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Co maj někde v tramtárii mě nemůže zajímat míň. Vono nakonec mě to moc nezajímá ani tady, stejně tam je samá propaganda a kraviny, takže bednu ani nemám, až rozjedou něco jako Steam pro filmy, tak mě to bude zajímat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1080p50/60 nebylo v původní DVB-T/mpeg4 normě, takže není div, že se v tom nevysílá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co HBO go? :) To je stream, který je jen jako "bonus" dáván k nabídce HBO. Takže umožnit platit kartou a je to hotovo... I u nás (pozor dokonce s titulkama!). Ale to se linuxáku stejně netýká (viz hbogo.cz) :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Právě o tom to je. Zatím je HBO Go vázané na předplatné normálního HBO (a i tak jsou s tím problémy, protože si s kabelovkami ne vždy dokáží/chtějí předat data). Teď chtějí streamovat pro ty, co si klasické HBO nepředplácejí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.