Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k HDMI bude fungovat i skrze USB typu C

Prva otazka je ci je to klasicke USB alebo Thunderbolt cez USB type C ? Pretoze Thunderbolt 3 by snad nemal mat problem ani s HDMI 2.0. Co sa tyka nejakych preferenci na zaklade zatazenia rozhrania nejakymi poplatkami ked technicky poriadne nefunguje. Inak povedane, HDMI ma dost vela revizii a furt nejaky problem s kablom alebo verziami medzi zariadeniami. Dnes je to uz lepsie. DP zo zaciatku bol tiez problematicky, koli mensiemu rozsireniu ale docela rychlo sa to stabilizovalo. A stale je najvecsia istota, pokial nepotrebujem 4k a vysoke refreshe, pouzit DVI-D, pretoze ten proste funguje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"...pretoze ten proste funguje..."
A právě proto se tolik HW "odborníků" stále diví , proč někteří tak nelibě nesou odstranění DVI-D výstupů u nových grafických karet ;) .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je fajn ked si hw zariadenia, teda graficka karta a zobrazovadlo (monitor,TV) spolu pokecaju cez rozhranie ale netreba to prehanat. Cez DP to vecsinou ako tak ide, povedzme starsi monitor na novej grafike vecsinou nieje problem. Ale niekedy umravnit napriklad TV cez HDMI je peklo pretoze hw si mysli ze vie viac ako uzivatel. Najsam fasa je ked grafika si silou mocou mysli ze napriklad monitor nieje fullHD ale hodi ze to je nejake atypicke rozlisenie povedzme 1600x900 a odmieta to zmenit. Vtedy fallback na DVI-D, kde sa mi take nieco este nestalo, je zachrana.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nechápu článek, tohle přece dávno umí MHL! Nové monitory pak MHL na jednom ze svých HDMI vstupů obvykle umí, takže telefony skrze microUSB -> HDMI se už nějaký ten pátek připojují. V čem je tohle jiné?
https://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_High-Definition_Link
http://www.okay.cz/slovnik-pojmu/mhl/#utm_source=google&utm_medium=cpc&u...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ale MHL ako standard ale priamo nepopisuje ktory konektor sa ma pouzit. Priamo na tej wikipedii je napisane ze pri microUSB to sice leze cez rovnaky konektor, ale v momente ked zariadenie rozpozna MHL pripojene tak sa prepne z USB na MHL protokol a leze cez to uz obraz. Jedine co musi byt dodrzane je napajanie zariadenia z TV aby ten mobil vydrzal fungovat. To co ale napriklad neskor zacal pouzivat Samsung, tusim od MHL 2.0, uz ale nebol standardny microUSB konektor ale rozsireny o dalsich 6 pinov. Problem je ze v poslednej dobe ale vyrobcovia mobilov na MHL kaslu a uz vsetko tlacia cez wifi, co na beznom monitore nieje, nehovoriac ze obraz je hnusny a casto sa sklbe kedze wifi pripojenie je casto dost zarusene a nestabilne. Cely ten MHL standard je pre mna nepochopitelny. Naco to vobec vzniklo? Preco by nemohol byt na mobile dalsi konektor, napriklad microHDMI na vystup.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

dík za vysvětlení. Prakticky je uživateli ale jedno přes jaký standard se to tahá. Stačí když si pohlídá aby měl telefon s microUSB MHL a kompatibilní televizi/monitor a prakticky to pro něj bude stejné, prostě přes microUSB se připojí k televizi. Navíc to bude naopak lepší, protože mu bude ten displej telefon dobíjet, což tenhle nový standard neumí

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A pak se dočte , že zrovna ten jeho Samsung po zakouperné MHL redukci /kabelu nespolupracuje :DDDD .
Jsou to koumáci v tom Samsungu - mít a nemít vlastní standard MHL :DDDD .

Proto tajně doufám , že tohle už bude jednotný standard a nikdo z výrobců si nebude chtít namastit kapsu za prodej jen mírně odlišného řešení .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No Samsung podporoval standard MHL, akurat na to pouzili vlastny konektor. Ono skor je smutne ze im to vydrzalo nejake 2-3 roky. Momentalne od Galaxy S6 sa na MHL komplet vysrali a jediny mozny vystup je cez wifi. Neviem ako ostatny rozsireny vyrobcovia (Sony,LG,Motorola, HTC,Huawei) ale asi budu nasledovat podobny trend a MHL asi zdochne. Co by zasa az tak nevadilo ak sa rozsiri USB Type C na mobiloch aj s podporou video vystupu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"USB 3.1 / Type C propustnost taková, aby utáhla 4k v 60 fps"

Takze na hovno?

Jinak DisplayPort od zacatku nemam rad, vnasi chaos do digitalniho signalu. Proc je HDMI kompatibilni s DVI a akorat vam staci redukce, zatimco DisplayPort neni a potrebujete prevodnik? Na dve veci je to, jiste vite ktere ...
Ale fakt je, ze USB Type C ten nesmysl s DisplayPortem jeste prekonalo, pokud by Darwinovu cenu za obecniho idiota nekdo mel dostat, tak jiste tvurci USB Type C.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

„Proc je HDMI kompatibilni s DVI a akorat vam staci redukce“

Protože HDMI původně nebylo nic víc než DVI s HDCP ochranou. Pokud by nebylo třeba HDCP a nebyl žádán hezký obývákový konektor, vůbec by HDMI nevzniklo. Uživateli nepřineslo nic nového s výjimkou toho, že oproti DVI vyhodilo podporu pro přenos analogového obrazu a namísto toho doplnilo digitální audio. Kompatibilita redukce byla taky jen dočasná záležitost, 4k, 10bit, zvuk, tam končí.

DisplayPort je oproti HDMI technologicky mnohem dál. Nedávno přišlo HDMI 2.0, které sotva umí 4k při 60 Hz (což DisplayPort zvládá od verze 1.2 vydané v roce 2009) a to ještě v rámci kompromisů, protože buďto zvládá plně vzorkovaný obraz, nebo HDCP 2.2 - obojí najednou ne. Obratem došlo na DisplayPort 1.4, který má efektivně 4× vyšší datovou propustnost, kterou lze využít pro obnovovací frekvence ve stovkách Hz, HDR video v 5k+ rozlišení, 8k výstup, k připojení řady monitorů i reproduktorů jedním kabelem... HDMI je z tohoto pohledu zbytečné rozhraní, jehož specifikace jsou zastaralé už při vydání každé další verze. Hledat technologickou nadřazenost v možnosti použití redukce na DVI mi přijde podobné, jako tvrdit, že PS2 je lepší než USB, protože k němu můžu připojit redukci na pětikolík :-)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

ve vsem souhlas ale preci jen ma HDMI za urcitych okolnosti vyhodu v jedne jedine veci a to ze zvlada v plne kvalite vetsi vzdalenosti preci DP funguje s jinym napetim a bez vlozenych aktivnich prvku dobre funguje jen na pomerne kratke vzdalenosti i kdyz degradace datove propustosti DP na uroven HDMI 2.0 uz dava slusnou metraz ale pak uz to jde z kopce :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak každá technologie má své pro a proti.

DP kabel nemůžete použít k tomu, aby jste jste obraz táhnul někam 8m daleko... ale na rovinu, kdo má zdroj dat (PC nebo BluRay mechaniku) tak daleko od obrazovky??

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Od projektoru byva vzdalenost jeste delsi. Zatimco HDMI tam natahnete, tak DP ne, univerzalni prenasec video signalu to zrovna neni.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A k čemu by bylo DP na projektoru?? I ty nejlepší projektory na trhu umí maximálně FullHD a to klidně natáhnete přes obyčejné DVI (FullHD dokonce můžete táhnout i přes stařičké VGA).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

SONY VPL-VW1100ES ..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hezký kousek, "jenom" 630 000 kč :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna tuhle vlastnost bych nepodceňovali :). Dostal jsem od babičky za úkol, aby se mohla koukat na filmy, které má na počítači v televizi. A na nic jednoduššího než natáhnout dlouhy kabel jsem nepřišel..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

tak pokud má starší televizi, tak nic jiného než dlouhý (HDMI?) kabel nezbývá. True story.

jinak ještě může filmy tahat přes USB flashku, nebo po Wi-Fi či přes Ethernet kabel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jop jen dost casto chybi schopnost prehrat kazdy obsah nebo prenest bez zpozdeni obrazovou informaci :) takze porad je aktualne HDMI sice zaostale ale vyrazne univerzalnejsi pro bezne herni i neherni vyuziti :) a to je proste fakt ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já mám velký stůl .... takže 5m kabel k PC je naprosté minimum :/ .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavne ale tu prvne bylo DVI, potom prislo HDMI a az jako posledni DP. Kdyby tvurci nebyli idioti, tak to udelali tak, ze by to bylo kompatibilni s DVI pro nizsi rozliseni treba do fullHD, to totiz neni vubec problem, ale oni to proste museli udelat uplne jinak podobne jako vsechno (treba 3,5" Jack s mikrofonem) musel znekompatibilnit Apple.
Takze tu mame konektor, ktery je opravdu pokrokovy a technologicky super uper vyspely a pouziva se bezne i tam, kde to dava na pohodu i DVI/HDMI, to jest treba to fullHD.

Uzivatelum to udela jenom starosti, kdyz pak dojdou k tomu, ze jeden z dvojice prijimac - vysilac ma jen jedno rozhrani a druhy jen druhe.
No a pointa meho prispevku byla i v tom, ze presne takhle se bude chovat i USB-C, vsude milion nabijecek na USB a najednou mate osud atd.
Tyhle nove vynalezy jen proto aby bylo neco noveho a uzivatelum to nic neprinasi me hrozne serou.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To je ryzí kapitalismus, zvykejte si. Nerozhoduje ani uživatel, ani zákazník, ani technická kvalita, ani praktičnost. Rozhodují licence, patenty, právníci, ostřejší lokty, výnosnost, a další maličkosti, jako možnost vytváření vendor locků a další.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jste se tu teda sešli bručouni. DP není!! zatížen žádnými poplatky, tak o jakém kapitalistickém byznysu tu mluvíte? Je to čistě technická záležitost. Mohobitový obraz (až do 16b), mnohokanálový zvuk (24b 192 kHz), paketový přenos, takže z hlediska přenášených dat dosti formovatelný do budoucna. A dokáže odesílat HDMI a DVI data, pokud někdo do konektoru píchne adaptér.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jenže .... co z toho , že mám rázem paketový přenos signálu , ale výrobce se na dříve běžný analogový převodník vybodne ? Ha výrobce ušetří stokorunu , ale pro mne se tu rázem objevuje nutnost použití aktivního převodníku z DP na DVI ... však jen za dvojnásobnou cenu :/
Nejsem technokrat abych takové "drobnosti s pícháním adaptérů" přešel mávnutím ruky ......

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějak mi to není jasné. Analog už je úplně mino. Pokud má někdo CRT monitor nebo starý projektor bez HDMI, tak si patřičně vybavenou (s DVI) kartu koupí.

Také si musíte uvědomit, že ta vaše ušetřená "jen stokoruna" je pro vaši jednu jedinou kartu. Pokud výrobce udělá 1 mil. takových karet, tak je to pro něj 100 milionů v nákladech, jež většině zákazníků nic nepřinese a mohl za to koupit třeba jiné kondenzátory. Takže náklady za minoritní požadavek holt přenese na menšinu, které nenese těžiště zájmu a ta se buď ohlédne jinde nebo si koupí adaptér.

Stejné jako s FireWire, SCSI, PATA, paralelním portem atd atd. Jak se rozhraní přežije, začne mizet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HDMI alt mode ma vyznam jedine pro fungovani "USB type C to HDMI A" kabelu. Ostatni si poridi aktivni redukci z DP@TypeC na HDMI, nebo "pasivni" z DP++@TypeC na HDMI :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cim dal vic mi to pripada, ze cely ten "standard" USB type-C jde uplne do renaultu. Gugl, tak velka firma, ani nebyli schopni korektne implementovat nabijeni a odpalovalo to ty jejich nexusy a pixely. A ted jeste dalsi kokotina. Kabely, co nemaji vsechny piny zapojene. Budou nejake zarizeni, co budou umet nejak DP .... jine budou umet HDMI. Kdo to kuwa vymyslel??? Tak snad meli rict, kabel bude (no, logicky opticky, ale o tom radsi pomlcim) mit 15 dratu a hotovo! Zarizeni si nejakym jednoduchym protokolem vyjednaji, ktery drat bude slouzit k cemu (bud in/out nebo nabijeni podle potreby) a hotovo. Prenaset se bude JEDNIM protokolem, ktery bude v sobe mit zabalenych treba vice streamu (USB, HDMI, DP, zvuk, signal ze susicky ....) a budou to proste jedny a ty same univerzalni D-A-T-A, jednicky a nuly. A na strane zarizeni to bude obsluhovat operacni system a kdyz tam pusti HDMI signal a na druhe strane jej neco bude umet rozbalit, tak at si! A pokud to bude umet HW, tak to OS udela primo pres HW, v cem je jako problem? Ted do toho montujou miliardu nejakych radoby standardu, coz uz je vlastne primo OPAK standardu, kde jedno bude tak, jine jinak ... kdyz jsem videl pred pul rokem draft te specifikace, tak je to defacto 50 kapitol stylem IF THEN ELSE .... a ted jeste dalsi vocasarna pribude s HDMI. Divam se do sve kristalove koule a vidim: USB type-C SE NEUJME!

P.S.: zajimalo by me, jestli aspon u noveho kvazistandardu type-C udelali nezavislost na command timeoutu nebo stejne jako u USB 3.1 je stale omezeni delky kabelu (dokonce tusim na smesne 3m z 4.5 u USB2.0)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mam jedno vysvetleni - nejdrazsi cast na vyrobu soucasnych zarizeni jsou konektory. Vice ci mene univerzalni/specificke cipy dnes jiz muzete chrlit relativne levne, ale univerzalni konektor doposud neexistoval. Ano - postacil by klidne TB jelikoz tuneluje PCIe, ale Apple nepusti a tvorba ovladacu natoz windows svet neni zcela pripraven na aspekt "surprise removal". Vzpomente si na dobu W95 a epic bluescreen pri zapojeni usb tiskarny :)

A druhy marketingovy pohled: muzeme vylepit milion nalepek kolem notasu ze jake vselijake featury to umi pres to TypeC. A kdo nechce, ten naopak vyuzije zahadnost, ze TypeC nic negarantuje :) Se spis divim, ze tam neni povinna LED dioda, pro indikaci "no match found".

Bohuzel tyto moderni rozhrani ignoruji fakt, ze clovek chce pripojit nekdy vice veci - takze pak musit resit dock.. coz je taky asi duvod, jak vam prodat levne notas, ktery je zcela naprd, a pak si dokoupite dock ve stejne cene, aby jste nejak mohl na tom pracovat.

Takze ano - rozumne vysvetleni neexistuje. Prakticke vyhody se hledaji tezko.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No mam v historii asi stovku deviceID a vsechny maji surpriseremoval ..... akorat jedno, co jsem mel pripojene 15.8. tak nema, ale tam nebyl ani nacten ovladac a vendor ID 0421 ani neni registrovany, takze slo spis o nejakou chybu (jedna kamera mi blbla na dlouhem kabelu, takze patrne invalidni kod). Tohle snad navic u USB nebyl problem nikdy, mozna v tech 95kach....

To Ccko je fakt silenost. Treba by me zajimalo jestli microsoft dock pro lumie je standardni dock, ktery replikuje USB (paradoxne jen USB2.0), DP a HDMI (asi pres nejakou redukci) .... cili jestli je to proste podle nejakeho USB type-C standardu nebo je to nejaka specificka zalezitost jenom pro lumie .... samozrejme, i kdyby to clovek mel v ruce, tak to ani nezjisti, protoze vlastne neni zadne jine zarizeni, ktere by umelo poslat do Ccka obraz. Ale fakt by me to zajimalo.

Ja bych si to predstavoval tak, ze mam ted novou desku, ktera ma 2xUSB 3.1 10GBPs .... zvlastni, ze je to klasicky 9ti pinovy USB-A konektor. Tak to 20ti nebokolikapinove Ccko by klidne mohlo valit snad na 20GBps ne? Uz jenom tohle je clusterfuck, protoze hadam, ze redukce mezi USB3.1 type-A a type-C proste nebude existovat:o) Pritom budou nabizet stejnou rychlost. Ale dobre, ikdybych mel Ccko v pocitaci, treba si koupim nekdy nejakou PCIe kartu. Tak budu cekat, ze proste do toho fouknu mobil nebo notebook a proste si vyjedna napajeni a zacne se nabijet + samozrejme se spoji jako USB + treba nabidne replikaci obrazovky mobilu. Nebo pripojim monitor a ten se zacne napajet a proste zacne se prenaset obraz ..... je celkem fuck jestli jakoze pres HDMI, DP nebo proste USB. Monitor rekne co umi, OS ovladac rozhodne jestli bude vystup z GPU nekde zabalovat do USB protokolu nebo to bude umet HW a primo pres PCIe se to posle do toho USBcka ... nebo si koupim hub, pichnu ho do tabletu, ten se ozivi a pojede normalne klavesnice mys ... kdyz pripojim nabijecku do hubu, tak zacne tablet i nabijet (to je dneska takova strasna bolest tabletu s jednim microUSB, ze by clovek brecel).
Ale uz vidim, ze takto to fungovat nebude .... ty si koupis nejaky notebook od samsungu, koupis si jejich dock a bude to fungovat jen s tim. Koupis si monitor a nepojede ti na starsi desce, protoze tam nebude to HDMIcosikuwa ... das tam kabel a zjistis, ze potrebujes jiny kabel ..... zjistis, ze potrebujes nejaky specialni dock, protoze to nemuzes propojit naprimo. Podle me v tom novem Cecku vypustili z USB to prvni pismenkou U, cili Univerzalni, coz USB dela tim, cim je ....
Bylo by vyslovene nadherne, kdyby cele Cceko chciplo a intel konecne 10 let po puvodnich slibech prisel s tim svym lightpeakem a ukazal vsem zada. Hromadne vyrobit 10 miliard tech cipu, davat to za babku, necekat nesmyslne dalsich 10 let nez se to NEJAK zaplati nebo nez jim to nekdo vyfoukne dalsim stupidnim kvazistandardem, ale nechat si to KRALOVSKY zaplatit hned ze zacatku nizkou cenou a absolutnim rozsirenim. By tim mohli pripojovat disky, GPU karty, vsechny periferie, COKOLIV .... a klidne at si uctujou misto trapnych 4ech centu za HDMI port, klidne 10 dolaru za takovy port!!! To je kazdemu fuck, kdyz jich bude stacit radove min, ale hlavne at uz to kuwa je!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"ač třeba já osobně od samotného počátku silně preferuji poplatky nezatížený DisplayPort" ... to me strasne sere na novych kartach .... 3xDP, 1xHDMI a 1xDVI .... poplate kza HDMI je jsou 4 centy, to neni ani koruna!!! .... u karty za skoro 8 tisic je to vysmech. Pritom vyhradne na DP prakticky nic neni .... maximalne dell monitory. Vsechno ostatni ma snad primarne HDMI a nektere k tomu pridavaji DP (mozna tak monitory, TV snad DP ani nemaji, projektory zadny). Pak jsou tu drazsi kabely a fyzicke(!!!) omezeni protokolu na delku kabelu, stejne jako u USB, cili pouzit to k projektoru nebo ke vzdalenejsimu monitoru je u DP zcela(!!!) vylouceno. Tak k cemu kuwa ma ta karta 3 display porty kuwadopc??? Abych si jeste musel ke kazdemu koupit za dve kila redukci na HDMI .... a sazmorejme maximalne HDMI 1.2, mozna 1.3 .... ne, ze by tam ti curaci dali 3xHDMI a jen jednou zbytecny DP, to ne! Taky dobry clanek popisujici tuto frustraci: http://honza.info/pocitace/nestesti-zvane-displayport-a-take-hdmi/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:) Také vám není jasné , jaké štěstí vás potkalo v podobě DP ? ..... Škoda že tu dvě firmy které se dělí o trh protlačují standardy násilím . Trh není na masové užívání DP připraven. A není to vlastně v době klesajícího zájmu o výpočetní techniku tak trochu záměr ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych v tom nehledal konspiraci, je to proste o tom, ze jsou to kokoti. DP nikdo nehce. Kratke a drahe kabely .... Nevim, proc ty karty tim tak zasvinujou. Kdyz chce clovek s 2xHDMI treba GTX1060, tak si priplati 2500 kvuli necele korune ... vyborne:o)))
Zajimalo by me, kdo vyuzije 3xDP na novych kartach ... 5 vystupu na karte .... tak to jsou treba dva, mozna tri monitory a TV, pak treba projektor (posledni dva maji pouze HDMI), takze by me zajimalo, kolik lidi bude se trema DP monitorama:o) Hadam, ze 95% lidi, co se na tech kartach nespokoji s jednim vystupem bude muset koupit redukci .... nejdrive DVI->HDMI a pak drahe DP->HDMI.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"... a pak drahe DP->HDMI"
Co je na dratove redukci drahyho? Pripojit pocitac k TV ci projektoru je tak za pakatel (jine vyuziti tohohle redukovani nevidim).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Co je na dratove redukci drahyho?" ...... NEVIM! Proc se ptas me?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protoze si to byl ty co zduraznoval ze redukce DP->HDMI je, oproti jinym (ok, to bylo nevyrceno), draha.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A neni?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neni o nic drazsi nez redukce DVI->HDMI.
Drazsi byla akorat aktivni redukce, kdyz jsem mel DP bez zvuku a redukce se pripojovala do DP + jackem do zvukovky. Ale pasivni redukce je za drobny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosimte co to placas? To nemas internet? Jak tu teda pises???? DVI-HDMI redukci koupis uz nekde od 40ti korun a davala se ke kazde grafice zdarma ...... DP-HDMI redukci pod tri kila nekoupis!!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1. podoora freesync. HDMI nemá.
2. podpora 8k, nebo vyšších snímkových frekvencí (nad 60 Hz) u 4k. Ani jedno HDMI neumí. Resp. HDMI po verzi 1.4 končí na UHD/60 Hz. Je dost pochopitelné, že současné karty už s 4k počítají.
3. HDMI po 1.4 neumí přenést více než 8 bitů

Cena kabelu je u HDMI zhruba poloviční, to je pravda.

Délky kabelů jsou víceméně identické, DP to definuje v normě exaktně, HDMI ne, ale limity přenosových rychlostí jsou srovnatelné (lze dohledat i na Wiki a už jsem to sem kdysi vytahoval).

Poplatky:
HDMI Adopters pay an annual fee of ten thousand dollars (US$10,000).

HDMI royalty rates are as follows:

For each end-user Licensed Product, fifteen cents (US$0.15) per unit sold. If the Adopter reasonably uses the HDMI logo on the product and promotional materials, then the rate drops to five cents (US$0.05) per unit sold. Use of HDMI logo requires compliance testing. If the Adopter implements HDCP content protection as set forth in the HDMI Specification, then the royalty rate is further reduced by one cent (US$0.01) per unit sold, for a lowest rate of four cents (US$0.04) per unit. Adopters must license HDCP separately from Digital Content Protection, LLC, an Intel subsidiary.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pisu to tu dnes u ponekolikate. Delky kabelu nejsou ani vzdalene identicke!!! U HDMI zalezi vyhradne a pouze na kvalite kabelu a da se teoreticky tahnout donekonecna. U DP samozrejme taky zalezi na kvalite kabelu, ale s tim rozdilem, ze pro plnou rychlost je i teoreticke MAXIMUM POUZE 3 metry. Delsi pasivni kabel neudelas a tim to hasne. Stejne jako nemuze existovat delsi pasivni USB kabel nez cca 5 metru. Je to dano fyzikalne. Cili je to IMHO standard, sice o nejakou smesnou necelou korunu na port levnejsi, ale uplne na hovno!
Omezena delka je samozrejme obrovsky problem, kdyz si koupis UHD televizu za 100k, asi ti nebude lezet nekde v obyvaku na stole plnem kabelu. Budes to chtit vest trosku designove idealne pod omitkou do nejake skrine s AV technikou a maximalne 3m je proste tristne malo. Kdyz si dnes koupis nejaky vysuvny a polohovaci drzak na monitor na stul, tak ti to s 3m treba ani nedosahne k tomu, abys mel rvouci bednu aspon pod stolem. Kdyz si sebe trosku vazis a nechces, aby vedle tebe cely den hrcel nejaky kram, tak to das do vedlejsi mistnosti nebo to zavres aspon nekam co nejdal do nejake skrine a tim je to DP uplne k hovnu. A jak rikam, proc maji ty karty 5 vystupu a z toho 3 DP, ktere se jednak temer nedaji pouzit a jednak k cemu bys tolik vystupu pouzil v radiusu cirka 1,5 metru??? Vetsinou mas tolik vystupu, ze tam mas pohodlne pripojene domaci kino v dalsim pokoji, nahradni monitor nekde v kumbale, abys nikoho nerusil kdyz potrebujes vecer pracovat a treba jeste projektor + 2 monitory na stole. A ano, verim tomu, ze celkem 5 zakazniku techto karet bude mit na stole 3x DP monitor ..... ale ty miliony dalsich budou akorat nasrani, ze se musi otravovat s redukcema .....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1. U HDMI se kabel neda tahnout do nekonecna. To ze HDMI tohle nedefinuje jeste neznamena ze tam neni limit.
2. Plna rychlost u DP (se kterou je spjate omezeni 3m kabelu) je rychlost, kterou HDMI neda ani na 3cm (protoze ji neumi vubec). U vetsich delek pak klesa propustnost.

Tohle se blbe srovnava, protoze DP ve snizene propustnosti kvuli delce kabelu muze mit porad vyssi propustnost nez HDMI pri plne propustnosti.

Chces-li, muzeme srovnavat ze Dacia da ceske silnice v plne rychlosti co zvladne, zatimco janevim BMW pouze nektere useky a pak musi jet pomaleji. Co z toho vyvozujes? Ze BMW je nanic?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jaj ten BTJ je zabavny :D pry "do nekonecna" on ma vlastne pravdu ale trosku zapomel ze by to pak nefungovalo :) mimochodem tohle pisou primo na displayport.org
>>> DisplayPort is specified and tested to run 15 meters without the need for a booster station. In fact, it often can supply an excellent signal even further, but our certified range is 15 meters. <<<

takze nejaka aktualizace vim ze starsi verze pri takovych vzdalenostech bez boostru(aktivnich prvku) pri vetsi vzdalenosti padala rychlost na uroven HDMI takze s tim tvrzenim na displayport.org si nejsem uplne jisty :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to nejak ze DP musi povinne dat FHD na 15m. Ten trimetrovej limit (je-li to limit a ne zase povinnost) je pri 8k@60Hz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas a pak připojím přes 6m "certifikovaný HDMI 2.0" kabel PC k 4K60Hz TV a ejhle ono to nejede resp. obraz vypadává, musel sem vyzkoušet asi 7 kabelů než sem narazil na fungující. Takže jestli to není spíš tím, že DP má větší propustnost/vyšší frekvenci na na jednu linku, o které se může nechat HDMI jenom zdát a když už se blíží k DP, tak je to stejně loterie viz začátek příspěku a tohle se mi opravdu s DP kabelem nikdy nestalo. Takže k čemu je mi 15m HDMI kabel, když to stejně není schopný přenést. Pak musíte koupit HDMI kabely od Audioqustu, Inakustik, ... za 1500,- a více, aby vám to jelo 4K60Hz aspoň na těch 6m. Takže takhle asi k HDMI a jejich nekonečné délce.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz koupis kabel z ciny za 2 dolary, tak se nediv.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To máš pravdu u kabelu z Číny za 12 dolarů sem se fakt divil, protože fungoval. Ale předtím koupený certifikovaný kabel za 880,- ne a třeba z amazonu jsem měl 4 ks (19-47 dolarů), které taky měli certifikaci a překvapivě taky nefungovali. Něco je tu asi špatně ne? Ještě si zapoměl napsat, že když mám Tv z Ćíny za 20 dolaru, tak se nemůžu divit, páč nic jinýho mě už nenapadá. V čem sem asi tak ještě udělal chybu? :( jinak děkuji za tvoje erudované vysvětlení, budu si teď dávat bacha na kabely z Číny za 2 dolary. Jo prosím tě a ještě, kterým konkrétně se mám vyhýbat. Jak je poznám? Předem děkuji za vysvětlení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono v prve rade asi zjevne zadnou certifikaci nemely, kdyz nefungovaly ne?:o))) To da rozum! Nevim, ale pokud je certifikovany u nejakeho HDMI konsorcia, tak to tam asi bude nekde na strankach dohledatelne. Tusim, ze na to davaji i hologram a je tam uvedeny seznam ... mozna se mi to plete s DP, ale pokud ano, tak u HDMI to bude to same.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.