Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k HDMI Premium Cable Certification: začalo testování HDMI 2.0 kabelů pro 4k HDR

Exituje nějaký klasický HDMI kabel 15-20m který zvládne FullHD bez použití repetaru?

Zkoušel jsem Gembrid 20m a 720p zvládne ale 1920x1080 již ne - obraz je fest rozmazaný.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Existuje. Pouzivam Roline od PC plus na 15m pro 1080p/60Hz a jsem s nim spokojeny. Koukni sem
http://www.pcplus.cz/default.asp?strid=657&cls=spresenttrees&submit=Hled...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jak rozmazaný? Přes HDMI kabel je přenos digitální. Když se to blíží mezi pro bezchybný přenos, tak začne docházet k výpadkům, buď začne monitor zhasínat nebo se objeví barevné "sněžení", v podstatě výpadky pixelů.
Jinak obecně kvalita přenosu nezávisí jen na kabelu, ale taky na zakončení na vstupu. Jsou TV, které běží přes 10m kabel bez problémů a jsou jiné, které mají problém s kabelem delším než 3m - na vstupu díky špatnému zakončení dochází k odrazům.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

"Přes HDMI kabel je přenos digitální"

Coz je, na hardwarove urovni, ve sve podstate jaksi furt analogove :-) "Vypadky" o kterych mluvis, muzes mit pokud ti sum podela metadata, nebo posilas vsechno komprimovane, a sum presahne moznosti samoopravnych kodu. Pokud ale jen "neinteligentne" hustis pixel za pixelem (coz dela treba DVI a pres redukci muze i HDMI), a pri dostatecne dlouhem kabelu ti klesne rozdil 0/1 napeti tak ze sum ti obcas prohodi nejaky bit, budes videt akorat zmenu barvy nejakeho pixelu v jednom snimku - coz muze vypadat "rozmazane".

Takze to zalezi jak ty data posila - to co popisujes ty, nastava spis u slozitejsich typu prenosu. U DVI typu to ale neplati..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale právě že to platí i u DVI, protože "analogové" je to pro jednotlivé bity, ale už ne pro celý byte. Když se z řekněme původně šedého pixelu náhodně v jednom snímku stane červený a v druhém modrý, těžko to lze popsat jako rozmazání.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pri digitalnim prenosu nemuze v zadnym pripade dojit k rozmazani obrazu. Digitalni prenos muze bud fungovat nebo nefungovat (pokud je reseno nejake zabezpeceni chyb, coz prakticky vzdy je, tak zarizeni snadno pozna, ze je nejaky problem a linku proste trebas odpoji). Vypadek jednotlivych bitu je totalni hovadina, protoze prenosovej kanal bez parity se nepouzival ani na modemu.

Zarizeni pak taky muze prijmout casti ktere jsou neposkozene (pripad vetsiny TV) a pak se poskozeni dat jevi naprosto klasicky pro digital = vypadky celych bloku/radku.

V zadnym pripade se nemuze projevit rozmazanim, takova TV je na hozeni do popelnice, protoze na obraz aplikuje nejaky "vylepsovaci" hruzofiltry.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

k tomu Gembirdu - chcel by som vidiet ten 30m 1.4 HDMI kabel ako zvlada na 30m 4k/24Hz. Ak zvladne fullHD, tak bude rad.
DP je miereny ako nahrada DVI a analogu v PC, HDMI ma trochu ine zameranie, kde sa dlhsie kable skor vyuziju. Ani pri DP by nebol problem vyrobit podobne dlhy kabel ako u HDMI. U oboch je to o konstrukcii a kvalite samotneho kabla. Preto su tie dlhsie take drahe. Dlhsie HDMI 2.0 kable budu pekne drahe.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro me ucely staci HDMI kabel 68.3 cm. Bohuzel takovy kabel vyrobci nenabizeji, takze jsem musel koupit kabel 150 cm a tak me ted stve, ze 81.7 cm je zcela nevyzitych. Je to neekologicke.
Rozumejte, nejde o penize, vydelavam dost, abych si mohl koupit treba kabel 30 m, ale stve me to, ze vyrobci kaslou na uzivatele kratkych kabelu.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

tiez som bez problemov kupil 1m kabel a nebol to nejaky smejd. Aj 0.5m su dostupne Che to zmenit dodavatela.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lenze, ked si kupi tento 1m, tak uz bude mat dokopy 2.5m a to bude este neekologickejsie. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jsem nečekal že pan Ježek tu blogískem o SSD udělá takové šrámy na duších některých jedinců. :)

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Mate ode mne jedno male bezvyznamne plus, za pochopeni smyslu meho prispevku :-)

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Ježíííííšššš, co motáš do techniky ekologii???... Raději nepoužívej ani motorovou dopravu ani el. vlak co krmí i uhelné elektrárny! A víš co, vypni PC úplně!, ten taky krmí ulená elektrárna a výrova těch platovejch komponent i elektronky je silně neekologická!!! :-))

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Testovat se zacne od listopadu, ale jiz zitra si muzete v nejblizsim obchode koupit hdmi kabel opatreny danou nalepkou/certifikaci. Levni vyrobci se s necim takovym nesereou a daji tam nejakou napodobeninu nalepky ze to bezny uzivatel nepozna.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak, taky se mi chce smát nad těmi 30M HDMI 1.4 kabely a pod. Taková ta low-end klasika co se prodává v Eshopech, různé Gembirdy a pod je spolehlivá max do 5M pro 1.4, 7M už jsem viděl častěji nefungovat než fungovat. HDMI 2.0? Pro 4K 60hz jsou děsný problémy, i dost drahý a rádoby kvalitní akrátký (3M třeba) kabely maj potíže, tak to jsem fakt zvědavej jak to s tou certifikací bude fungovat. Zatim je DP co se týče kvality přenosu vs délka kabelu mnohem tolerantnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejmenší problémy jsem měl vždy s SDI, která si přitom vystačí s jedním koaxiálním kabelem - tedy 3x takovým datovým tokem na vodič než HDMI/DVI, kde se používá trojice pro R,G,B. Jeden sice tlustší ale kvalitní koaxiální kabel je prostě spolehlivější. Další výhodou je, že to neprojevuje žádnou inteligenci, komunikace je jednosměrná. Vyšší datový tok, který přinášejí nová rozlišení, už vedou k nasaszování optiky, která se doteď užívala jen pro dlouhé trasy. Bohužel je na to drahá licence a tak se to mimo profi sféru nepoužívá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Osobne nechapu, proc jeste dneska nekdo dela metalicky pripojeni naprosto cehokoli, kdyz metr sklenenyho kabelu stoji desetikorunu a o plastovym, kterej na vzdalenosti desitek metru bohate staci, ani nemluve. Jediny co se doma dela blbe, je nakonektorovani (toho skla, u plastu je to daleko jednodussi nez RJcko).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jojo mám optikou propojenu reprosoustavu z LCD TV optikou = žádné brumy, ruchy a přenos ani né tak přímo hotového zvuku - modulovaného el. napětí ať již analogově (sinusoidy) či digitálně (pulzně), ale orig. nezměněná a přenosem neovlivněná!!! data! a pak záleží pouze na kvalitě dekodéru až v zesíku, co z teho vypočte :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro pripojeni notebooku na TV kdyz jsem nekde v hotelu tak mi staci 5m HDMI nebo kdyz rodicum ukazuju fotky z dovolene ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

... na co HDMI? Pouzivam zatim vsude DVI protoze na moje monitory staci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Don't feed the troll.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tady je tema HDMI v souvislosti se 4k! Ty mas vsechny svoje monitory 4k!? Jestli ne tak nepis o koze..., jeli rec o voze!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.