Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Opravujeme zdroj: Hedy PE600FCA aneb soudruzi v ČLR udělali chybu

Origo
Hedy PE600FCA je důkaz, že i když použijete kvalitní a vysoce dimenzované komponenty, pokud to zmydlíte dohromady jako pejsek s kočičkou, ke slušnému výsledku se nedoberete.

Kapitoly článků

2.  Opravy a úpravy, a ještě jednou

Problémem bylo už zmíněné zapínání, kdy zdroj šuměl, při pokusu o zapnutí šuměl ještě víc. Záhy jsem diagnostikoval vadné kondenzátory KSČ KSC. Výměna ovšem sama o sobě nějak moc nepomohla, zdroj šuměl dál. Jak jsem zjistil až mnohem později, to jen trpěla kompenzace, kdy to není schopno spuštění bez minimální zátěže.

Pacient

Zdroj na první pohled opravdu nevypadal úplně špatně, jak jsme se už přesvědčili, pustil jsem se tedy do oprav a úprav. Na vstupu jsem kondenzátory vyměnil za 820uF, na výstupu všechny "šméčka" za 3300uF Samxony (a pár Chemi-Conů KY, Rubyconů CE W a na závěr nějaké Nichicony VZ/PW, klasika). Okolí usměrňovačů na +12 V bylo celé takové upečené, naznačovalo potenciální problém s přetěžováním na hranici jejich možností.

Termistor

Provedl jsem tedy upgrade na MBR3060CT (30 A/60 V) vykuchaných z vadného Fortronu BlueStorm II. Bylo potřeba použít protézy k elektrodám, u Fortronu samozřejmě FSP použilo nízké chladiče pro úsporu pěti gramů hliníku a tudíž byly elektrody zkráceny, ale nic, co by nešlo vyřešit. Celé to přehřívání (degradující fixační sračku na elektricky vodivé uhlí) jsem připisoval závadně fungující teplotní regulaci: bodejť by ne, když termistor se flákal ve vzduchu daleko od chladiče, že?

V_provozu

Mno, termistor jsem tedy nadstavil a pastou připlácnul k chladiči. Zdálo se, že to celé poměrně hezky funguje, ovšem chyba lávky… Tedy funguje, ale ne hezky. Nad 23 A kombinovaně na +12 V se zdroj vždycky vypnul. Trochu málo, ale tak aspoň se ty původní 20A usměrňovače na +12 V neprorazí. Ale ouha, kde pak tedy vyškrábeme 500 W kombinovaně? Správně, je to celé bouda, tahle věc to nikdy nedá. Už při asi 120 W (kombinovaně) na +5 a +3,3 V spadlo napětí na +12 V a na hezkých 10,4 V.

Mereni

A ačkoli má nyní větev +12 V potenciál dát skutečně až 30 A, limituje to právě ochrana. A do kompenzace se hrabat skutečně nehodlám: dopočítat se k přesnému výsledku nemůžu a metodou pokus-omyl nejen, že bych na tom strávil půl dne, ale jak se znám, tak by to pak už nefungovalo vůbec. Navíc se objevil další problém. Pokud ten střelený regulátor ventilátoru není úplně mimo (jako že se nezdá být, tranzistor je v pořádku, keramické kondenzátory kolem jsou sice očouzené, ale keramiky vydrží lecos), tak nějaký chytrák asi něco těžce popletl, protože minimálně v tomto stavu to má negativní zpětnou vazbu.

Tudíž čím teplejší termistor byl, tím pomaleji se větrák točil. Což znamenalo v praxi to, že startoval na minimu a za chvilku se zastavil úplně. Celé to očouzení tedy nemají na svědomí pouze usměrňovače, ale nejspíš i samotný tranzistor v regulaci (bývá to v podstatě lineární regulátor, tzn. výkon se pálí na něm a nejde pak na ventilátor), což vysvětluje větší zahnědnutí desky na straně s tranzistorem než na straně s transformátorem. Jelikož ani přesunutí termistoru jinam, do proudu vzduchu, nepomohlo, v ten moment mi trpělivost došla a větrák jsem napevno připájel na potenciálový rozdíl mezi +5 a +12 V.

Stitek_poo

Výsledkem je „podtaktování“ na 400 W dlouhodobě a snad nějakých 450 W špičkově. A doufám, že se to nepřehřeje. Ať už je to důsledkem neschopnosti inženýrů v konsorciu Hedy, nebo tím, že ten návrh někde obšlehli a neví, co s tím, i za použití součástek, se kterými není problém dosáhnout na 80 PLUS Bronze při 500+ W, tahle věc dá horko těžko 400 W. Kromě polovodičů je přitom osazení katastrofální a celá tahle sranda stála nová přes dvanáct stovek. Ponaučení je jasné: vyhněte se proboha všem těm existencím, co slibují tintilion wattů za podezřele nízkou cenu ve srovnání s osvědčenými značkami. Kdy už si nenecháte přímo poradit, tak radši vezměte něco značkového. Cokoli od nich je lepší jak toto…

Zdroje: 

Kapitoly článků
2.  Opravy a úpravy, a ještě jednou

Pavel "Behemot" Boček

http://www.hwworld.cz/ bocek.pavel[@]post.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Opravujeme zdroj: Hedy PE600FCA aneb soudruzi v ČLR udělali chybu

Sobota, 1 Červen 2013 - 20:58 | Behemot | To nevím. Viděl jsem různé recenze a v mnoha...
Sobota, 1 Červen 2013 - 20:54 | Behemot | ~32>20
Sobota, 1 Červen 2013 - 00:24 | Dawe | Proč by usměrňovače (20A/100V) nebyly dostačující...
Pátek, 31 Květen 2013 - 23:41 | Begy | sakr.. koukám že mě pohání právě BSII můžu nějak...
Pátek, 31 Květen 2013 - 19:39 | George eLzyx | :-) já si to myslel
Pátek, 31 Květen 2013 - 19:34 | xmic | Lepší než ČLR je PRC :-D
Pátek, 31 Květen 2013 - 18:31 | Behemot | BS II je jeden průser za druhým. S díky bych...
Pátek, 31 Květen 2013 - 15:13 | Richmond | U těch sršela tlumivka
Pátek, 31 Květen 2013 - 14:59 | George eLzyx | takový šrot by mi nestál ani za hledání...
Pátek, 31 Květen 2013 - 14:11 | šarik | Behemot, je to marný, je to marný, je to marný...

Zobrazit diskusi