Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hewlett-Packard koupil Compaq!

HP + Compaq
Americká technologická společnost Hewlett-Packard, která je významným výrobcem počítačů a tiskáren, převezme za zhruba 25 miliard dolarů svého konkurenta Compaq Computer. Fúze bude provedena formou akciového převodu a sloučená firma bude mít tržby kolem 87,4 miliardy dolarů.

SAN FRANCISCO 4. září 2001 - Americká technologická společnost Hewlett-Packard, která je významným výrobcem počítačů a tiskáren, převezme za zhruba 25 miliard dolarů svého konkurenta Compaq Computer. Fúze bude provedena formou akciového převodu a sloučená firma bude mít tržby kolem 87,4 miliardy dolarů.

Obě firmy se přitom na sloučení svých aktivit dohodly v době, kdy mezi výrobci osobních počítačů vrcholí cenová válka a kdy zástupci tohoto odvětví musejí vymýšlet obranu proti klesajícím tržbám. Fúze má přitom oběma stranám do poloviny fiskálního roku 2004 ušetřit asi 2,5 miliardy dolarů.

Společnost Hewlett-Packard se sídlem v kalifornském Palo Alto bude ve sloučeném podniku vlastnit asi 64 procent akcií, zatímco na Compaq připadne zbývajících 36 procent. Předsedkyně správní rady a výkonná ředitelka firmy Hewlett-Packard Carly Fiorinová se předsedkyní správní rady a výkonnou ředitelkou stane i v rámci nové firmy.

Nový subjekt však bude mít i svého prezidenta, kterým se stane současný výkonný ředitel společnosti Compaq Compute Michael Capellas. Firmy předpokládají, že fúze bude završena v první polovině příštího roku a podle jejich současných představ se fúze na hospodaření Hewlett-Packard příznivě projeví již v prvním roce fungování ....

Píší dnešní Lidovky

Diskuse ke článku Hewlett-Packard koupil Compaq!

Žádné komentáře.