Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hitachi a PMC-Sierra předvádějí 6Gbitové SAS rozhraní

PMC SRC 8x6G RAID-on-Chip controller

Společnosti Hitachi GST a PMC-Sierra oznámily, že společným úsilím dosáhly reality přenosu dat rychlostí 6 Gbit/s na SAS rozhraní. Pokud by vám to náhodou nic neříkalo, SAS je vlastně takové SCSI, akorát nepoužívá paralelní, ale sériové rozhraní a používají se stejné konektory jako pro Serial ATA a také je možné na SAS řadiči SATA disk provozovat (opačně však nikoli, SAS disk na SATA řadiči nebude chodit). V současné době se i v oblasti SAS (určené typicky do serverů) používá komunikační rychlost 3 Gbit/s, Hitachi a PMC-Sierra tedy zrychlují na dvojnásobek. V demonstraci bylo použito čipsetů PMC-Sierra, jmenovitě protokolového řadiče Tachyon SPC 8x6G, RAIDového řadiče SRC 8x6G a rozšiřujících switchů (expanderů) maxSAS SXP 36/24x6GSec. Hitachi pak dodala vzorky pevných disků, které disponovaly právě 6Gbitovým SAS rozhraním.

Výsledek, který ponese označení SAS-2, bude samozřejmě zpětně kompatibilní se současným 3Gbitovým SAS a také 1,5 i 3Gbitovým SATA. Připomeňme, že PMC-Sierra předvedla první vzorky čipů se 6Gbitovým SAS-2 rozhraním už v září loňského roku, Hitachi a Infineon si se stejně rychlým SATA/SAS rozhraním pohrávaly ještě několik měsíců před tím. 6Gbitové SAS-2 je tedy blízko svému uvedení na trh, dle roadmapy STA se očekává na druhou polovinu tohoto roku (pro zajímavost 12Gbit. SAS je plánováno zhruba na konec roku 2012).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Hitachi a PMC-Sierra předvádějí 6Gbitové SAS rozhraní

Úterý, 6 Květen 2008 - 21:06 | Anonym | Kdyz i velky diskovy pole s ~1000 disky (high-end...

Zobrazit diskusi