Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Hitachi představila 1TB pevné disky

Vzhledem ke "spolehlivostí" disků Hitachi, dříve IBM bych to moc růžově neviděl. Přece jen přijít o 1TB dat už zabolí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chybovy bol len jeden rad, ja mam len pozitivne skusenosti.
Inak co je to low RPM idle? Do toho sa disk prepina sam?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Corwin78: Presne tak... Drive jsem byl velkym fandou znacek IBM/Hitachi. Je pravda, ze s vykonem a rychlosti jsem byl vzdy maximalne spokojeny, ale zatim vsechny disky od teto firmy mi odesly do vecnych lovist (druhou strankou mince je, ze jsem z nich ty data nakonec stejne nejak pozachranoval, coz se mi treba u Seagate nepovedlo).
V jednom PC sice stale funkcni disk od Hitachi mame, ale vydava uz od zacatku kazde dve minuty zvuky skrtici se slepice a me to strasne rozciluje....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To byl taky nápad postavit fabriku na disky v Maďarsku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně jich pár chcíplo v době řad 15GXP a 75GXP, od té doby všechny jedou bez zaváhání. Vzhledem k výbornému poměru výkon/hluk/teplota to příště risknu zase :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fuuf, terabajt... se mi zdá, že kapacita pevných disků už roste rychleji, než schopnosti uživatelů ten prostor obsadit :-)
Můj první disk měl 10MB :-) Pak jsem jich měl řadu, ale až do 120GB mi vždycky po čase došlo místo. 160GB už jsem celý zaplnit nezvládl a jen díky vhodné příležitosti k upgradu mám už nějaký čas 300GB a pořád je na něm spousta volného místa.

To je těžké... už bez problému uložíme do PC obrázky, hudbu i video, jsem zvědav na nějaký nový impuls, který by zas razantně zvýšil obsazené místo na discích :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobrák Muslix64 nám všem zaplňování 1TB značně zjednodušuje, a až vyjde CloneHDDVD/CloneBD, tak bude potřeba se podobnými disky vybavit v ještě větším počtu ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Joker: Cože?! Já mám v počítači 500 GB a pořád skuhrám že musím něco pálit a mazat. 1 TB není žádná velká výhra. Lepší jak drátem do oka, ale že by se to nedalo zaplnit? Pch.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rikam si, clovek, ktery ma jeden terabajt legalniho softwaru/audia/videa, musi byt docela bohaty :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Lupusus:
ty zkuhras pac patris mezi hromadice :) ti budou zkuhrat i v dobach 100TB holografickych kostek :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hmm> ach jo, to je zase prispevek. Tak za prve: kopie audiovizualniho dila pro vlastni potrebuje je podle nasich zakonu legalni. Nelegalni je sireni. Za druhe: asi nemas predstavu, kolik mista je potreba na rozumnou praci s videem nebo audiem - byt i amaterskym...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hmmm: Jo, zejména patřím mezi hromadiče verzí softwaru, na kterém pracuji. Jedna zabere se vším všudy asi 50 GB a běžně mám na disku pět i šest.

Kromě toho si opravdu nechci hrát na šíleného diskžokeje a pořád jen přehazovat trapně malá DVD v mechanice, když chci kouknout na tyhle fotky, podívat se na támhletu mapu, pustit si nějakou rozhlasovou hru...

Chápu, že když někdo jen píše ve Wordu a občas se odváží udělat menší tabulku v Excelu, pak s 200 GB může po jistou nevelkou dobu vystačit. Ale pro vážnou práci je jakýkoli dnešní prostor malý - a bude malý asi vždy.

A navíc - sláva "hromadičům"! Kdyby těch nebylo, neměli byste od koho stahovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, pokud bych měl 1TB disk zaplnit zálohou 8,5GB DVD, tak při ceně 99 Kč/ks za filmové DVD z Levných knih, to je 11 000 Kč. Tedy dokonce o něco méně, nežli očekávaná cena tohoto HD.

Jak je možný, že některým "přispěvatelům" se při vyslovení slova" velký disk" hned vybaví "piráti" a začne prudce tlouct srdíčko.
To jsou tak hloupí? Nebo jak je to možné?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mluvil o nějakém smysluplném využití, samozřejmě, když stáhnu půl Internetu, zaplním jakkoliv velký disk, ale to je spíš hromadění souborů, než nějaké smysluplné využití; budu mít třeba 100GB empétrojek, ale většinu z nich si v nikdy životě neposlechnu.
Amatérské video možná, ale zas kolik lidí se mu věnuje

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co disky s menší kapacitou? Mně by stačil dvouplotnový disk o kapacitě 400 GB, to by bylo, 200 GB na plotnu. Slušná teplota i zahřívání. Jen doufám, že nižší modely také dostanou 32MB vyrovnávací paměť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lupusus: To by mě opravdu zajímalo, co na tom dělá takovou ohromnou velikost.
Ale jinak samozřejmě, že si *dovedu představit* využití 1TB prostoru! Ale mluvil jsem o tomhle: byla doba, kdy i při relativně "běžném domácím použití" po čase nebylo místo na disku. Dneska už i ty menší disky nabízejí víc místa, než kolik při "běžném domácím použití" člověk vůbec může spotřebovat.

A o kancelářských počítačích ani nemluvím; na počítači v práci jsem ještě nikdy neměl víc než cca 20GB dat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Joker> kolik lidi se venuje amaterskymu videu? kolik myslis ze je lidi, ktery si natocej dovolenou na digitalni videokameru a chtej si z toho udelat dvd?
 
a stahovat pul Internetu... proboha proc? krome mp3 mam cca 700 audio cd - a vsechny jsem slysel nekolikrat. Ze nekdo vydrzi tocit dokola jedny Green Day (nic proti nim), jeste neznamena, ze to tak delaj vsichni...
 
 
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Joker: Co na čem dělá ohromnou velikost? Na těch verzích? Především 50 GB není "ohromná velikost". A teď odpověď - všemožné intermmediate a browse soubory generované kompilátorem, mapy symbolů, debug databáze a co já vím co všecko z toho céčka leze.

20 GB snad zabere holý systém, to nemůžeš myslet vážně. Tedy systém + základní aplikace. Vždyť jen swap má tak 2 GB, k tomu 2 GB hiberfile, jak se přitom dá vystačit s dvaceti gigabajty?

Slepím jedno pitomé panoráma a má to 100 - 300 mega. Přitom panosoft vyžaduje pro temp soubory takových pět giga prostoru. A to je jen legrácka, ne vážná práce!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam mometalne 300 GB / 16MB cash asi asi asi ... mozno aj rok . Mam ho preto lebo uz pred rokom nebol drahy . Zastial som ho nedokazal naplnit a je to mozno preto ze z obdobia malych diskov raz za cas spravim jarny uklid 8)) Skratka casom to urcite cenovo padne a preco by sme si taky fajny disk nekupili , nech uz robime cokolvek . No a ze tam bude stale plno volneho miesta mne osobne vobec nebude vadit . Pripadne si ten disk rozdelim a na druhy si spravim zalohu 8))))))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lupusus: To chceš jako tvrdit, že ty dočasný soubory musíš mít na disku 6x ? Zdrojový soubory obvykle zabírají zlomek a dají se velmi dobře zkomprimovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jakej 1TB ve skutečnosti 931,3 GB (1024 KB)!!!
Nesnašim ty jejich marketingove blafy.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu, k čemu "1TB" disk... ani 500GB se nedá sehnat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejak to nechapu:
750GB (4plotny/8 hlaviček) = 187,5GB/plotnu
1TB(5ploten/10 hlaviček) = 200GB/plotnu
kolik teda?
Kdyz 200, tak 750GB=800GB,
kdyz 187,5 tak 1TB=937,5GB
maj nejakou divnou matiku...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám na disku /dev/null, furt tam něco strkám a volné místo zatím v pohodě. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MildaIV: Samozřejmě, že potřebuju mít všecko tolikrát, na kolika verzích pracuji. Vždyť ty intermmediate soubory zas lezou do debuggeru, profileru a co já vím kam ještě. Zdrojáky samotné mají dnes (pro jednu verzi) 700 MB. A komprimovat? Nemůžu nic komprimovat, už se tak to všecko loudá jak chcíplotina, ještě komprimaci do toho a můžu to všecko zabalit.

Celkem rozumím tomu, že nemůžete terabajt zaprat filmy. Vždyť filmy jsou malinké. Ale při práci vygeneruju deset giga ani nevím jak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm, MildaIV: Vaše názory mi připomínají mne samotného před asi deseti lety (nebo jak je to dlouho). Tehdy jsem se taky naivně ptal "a na co procesory 100 MHz? Kdo takový ohromný výkon potřebuje?". Však to znáte, 640 kB přece stačí každému.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak píše Corwin78 i DELCOP - taky mám opakovanou špatnou zkušenost s disky IBM 20GB, 30GB, později Hitachi 120GB. Odešli plotny, odešla elektronika bez varování a nyní mi jeden kokrhající 7K250 160GB občas mlátí hlavičkama do zdi... Teď používám Maxtory 80, 160, 300 GB, jsou spolehlivé, rychlé a díky AAM i tiché, vrásky mi nadělal jen nekompaktibilní SATA II. WD pískali a hřáli se a SEAGATE nepodporoval AAM kvůli licenčním potížím. Zbývá SAMSUNG, tichý, pomalý, spolehlivy...?
 
Lehce OT: Poraďte mi - jak reklamovat mrtvé disky, aby moje data na plotnách neputovala z ruky do ruky, anebo jako u býv. IBM až někam do Holandska? Jakým způsobem dosáhnout výměny za jiný disk s prokazatelnou fyzickou likvidací původních ploten s daty? Nikdo v republice mi nechtěl podepsat diskrétní manipulaci s obsahem ploten... Z odborné servisní firmy mi odepsali, že pokud tam mám citlivá data, ať disk zlikviduji sám a nepožaduji reklamační výměnu. Mohu vůbec požadovat, aby reklamace paměťového média probíhala v souladu se zákonem na ochranu osobních údajů? Kdo to umí, toho disk si koupím...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

heh velka cache inteligentny kontroler plus ncq a bludy 5 platni sak to je taky maly integrovany raid v kocke :-))

aj ked ako pise manik uz by mohli computerovo pocitat velkost :-) bo to trha oci, sice si gigovy nekupim ale tych 32 mega drazdi nejaku 500 ku za polroka (skor kvoli tej cache a rychlosti ako kvoli kapacite ),

poslednu dobu sa prepracuvam z 3 diskami co som mal dokopy 600 giga furt plne do stavu ze mam jednu 250 tku aj na tej uz mam 50 giga volne a stale je toho volneho fleku viac a viac :-))

aj ked v pripade mp3 plati ze co som raz napalil a zalozil uz v zivote nevlozim druhykrat in takze sa hdd meni na jukebox

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak teda Seagate nebude prvy co oficialne uvedie ma trh 1TB? Ale ved to je jedno, len nech sa predbiehaju, aspon zlacneju 300GB disky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No co vim, ta kolmej zaznam os seagatu ma velmi podivny chovani pri myslim random seeku. Docela by me zajimalo jak se ude tvarit Hitachi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trill:Samsungy už používám řadu let,120,160,250 Gb a jsou opravdu spolehlivý a tichý.V šuplíkách je tahám skoro denně,v mrazu i horku....na podlaze v báglu,skákající škodovka:))))vrazím do rámečku a makaj...mohli by mě platit jako testera,asi by zírali co vydržej:))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

trilll: Jednoduche. Sifrovat cely disk. Kdyz chcipne, tak ho muzu klidne dat na reklamaci, k datum se nikdo nedostane :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lupusus: Jen k tem "malinkym filmum" - jeden film v HD zabere prumerne 10-12 GB, takze zase tak "malinke" nejsou. Zvlast kdyz jen ja jich mam uz asi 170...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mužu dotaz 130M/s dosahuji pevne disky standartně ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když jsem měl 30GB HDD tak jsem zálohoval na CD 0,7GB (9 let bez chyby) a později DVD 4,5GB (2 roky s chybami). Kam mám dlouhodobě a levně zálohovat jako "chuďas homeuser" mých nynějších 500GB, nedejbože 1TB? (1 záloha >= 120 nespolehlivých DVD !?)... BD a HD-DVD ignoruji, jsou již staré a nedokonalé (a drahé). Optici zaspali dobu a myslím, že z pohledu kapacity, rychlosti, spolehlivosti a umělých překážek jsou červené i modré placky slepou větví a budoucnost je snad v holografickém zápisu, nepohřbí-li jej marketingoví partyzáni. Výrobci disků se již brzy taky zblázní a nacpou do firmware HDD třeba DRM a na domácí foto budete potřebovat certifikovaný digitální podpis !? :) Nevěříte? Věřte... A čtěte... Orwel to věděl...
(OT: Díky všem těm autorským mafiím a výpalnému, kterému se nelze vyhnout, fandím hw od číňanů a korejců, a svobodným sw formátům. "Moje" vláda ze mne dělá piráta svojí představou autorských práv, čímž mě automaticky kriminalizuje, aby mě mohla trestat a ovládat. PÍP.)
 
Díky Bilbo za radu, šifrování na úrovni OS bude asi jediná možnost. K mé nelibosti ale vyžaduje NTFS, se kterým je myslím více práce při umírání/oživování disku nebo OS a podobných problémech. Jdu si najít odkazy :)
2 cenda3, možná tedy nějakého SAMSUNGa zkusím, život je krátký, tak abych o něco nepřišel :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Evzen: A kde ty filmy skladuješ? Všechno na HDD?

War: Ne, dosud to bylo tak do 80MB/s.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

doubt: To ne, to bych se nedoplatil. Davam je na DVD (prumerne 3 DVD na film, ale treba Amadeus vysel na 6 DVD).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na DVD ako zalohovacie medium som uz rezignoval, je to male, nespolahlive, pracne (samotny vypal, popisky, katalog, ...).
takyto 1TB je bezvadny na zalohovanie malej firmicky, moznost dennych, tyzdennych, mesacnych zaloh. samozrejme k tomu este zrkadlo. furt lacnejsie nez nejake pomale pasky, ...
finalne zakazky davam na externy HDD + jeho zkradlo, az sa tie disky zaplnia, kupim dalsie. jeden disk zostava v kanclu, druhy napr. domov, nech nie su pri sebe (kradez, poziar, CSSD ...).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mimimi: pomalé pásky, dovolím si oponovat, ale zkuste někdo "nakrmit" LTO-3 pásku obyčejným diskem ... Nebo snad někomu z vás dává disk v PC 160MB/s ve čtení? S dodávkou dat na LTO pásky (nedejbože nové LTO-4) mají co dělat i disková pole.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TRILL RULEZ!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Noxx: Taky kolik ty kramy stojej, premotavas archivovane pasky proti slepeni ? aby ses pak jednou nedivil...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Zadruhé pak odolnost proti nárazu pouhých 70 G za běhu je celkem bída, opatrností při přenášení a připojování disků jen tak mimo case bude vhodné nešetřit.

Naopak, nevim jestli jste studovali datasheety ostatnich vyrobcu, ale napr. WD ma svych tech nej desktop disku maximalne 65G, Seagate 68G, takze Hitachi je na tom jeste o chlup lip :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.