Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hodnocení

Obr: Plextor PX-W 8432T (8 4 32, IDE)
Jistě prominete, že se dnešní NEWSy poněkud opozdily, ale náhrada bude opravdu sladká. CD-R server provedl svůj první test vypalovačky. A nebyl to jiný stroj, než očekávaný Plextor 8432a. První Plextor s IDE rozhraním, na který jsme byli opravdu zvědaví, a už předem vám mohu říci, že nás vůbec nezklamal. Snažili jsme se zaměřit především na fakta a vynechávali jsme subjetivní dojmy, aby informace byla co nejvíce objektivní. Doufáme, že v recenzi najdete vše potřebné, ale když vám něco bude chybět, dejte vědet, abychom mohli příště vaše požadavky do recenze také zařadit. Už konec povídání, a přečtěte si vše sami.

Kapitoly článků

1.  Úvod
3.  Testy
4.  Hodnocení

Hodnocení

Mohu říci, že když jsem psal první informace na CD-R server o IDE vypalovačce Plextor, měl jsem velmi smíšené pocity. Plextor, který se stále držel spolehlivého SCSI a najednou IDE? Nyní po více jak týdnu poctivého testování se však nebojím říci, že ani tentokrát mě Plextor nezklamal. A ba právě díky IDE, se teď může dostat tato velmi kvalitní mechanika i k těm, co SCSI nemají a ani o jeho koupi neuvažují. Co tedy vyzdvihnout? Je to především připravenost na všechny formáty a způsoby zápisu. Jak je u Plextorů pravidlem, i tato mechanika umí CD-Text, UPC i ISRC. Ani Session at once, stejně jako overburn a 80min CD není problém. Grabování CD-DA průměrnou rychlostí 22x, s nejvyšší kvalitou (mechaniky Plextor jsou vybaveny hardwarovou jitter correction), nezklame žádného audio amatéra ani profesionála. Jak prokázala měření, ani přístupová doba 170ms nelže. Zajímavostí také je, že maximální rychlost (32x speed) dosahuje již někde kolem 66 minuty a ne až na 74 minutě. Také datový tok je velmi hladký a nevykazuje žádné kolísání. Pro informaci dodávám, že žlutá křivka v tabulce CD speed 99 představuje otáčky a zelená přenosovou rychlost. Potěšila mě také jedna drobnost, a to přítomnost drátku pro nouzové vysouvání plotny. Aby byl výčet kladů úplný, zbývá dodat, že rovněž instalace proběhla naprosto bez problémů.

Ale abych jen nechválil. Nějaké drobné nedostatky se také objevily. Předně jsem postrádal alespoň kousek českého manuálu, nehledě na nepřítomnost minimální informace k dodávaným programům v češtině. Je však otázkou, zda je to nedostatek, když tyto informace nenajdete snad u žádné vypalovačky. Možná by měli na prodejce více tlačit zákazníci (koneckonců je prodejce povinen dodávat výrobky s českým návodem). Vím, že se nedá čekat, že by se WinOnCD někdy v brzské době dočkalo lokalizace, ale alespoň pár vět by mnohému začátečníkovi jistě pomohlo. Třeba jen drobná informace o tom, jak se liší používání PacketCD od WinOnCD. Rovněž některé informace v manuálu jsou poněkud matoucí (čištění CD, ...). Bývalo také dobrým zvykem, dodávat k Plextorům Plextor Manager, který dovoluje s mechanikami Plextor provádět různé "kejkle". Nicméně je možné si ho stáhnout z Internetu. Mrzí mě také, že Plextor stále své vypalovyčky nevybavuje digitálním audio výstupem.

Vypalovačku jsme měřili programy CD speed 99 verze 0.6 beta, Feurio! 1.30 a CDRDIAG 0.1.3.3. Konfigurace: board TX3 NewTech, AMD K7 333, 64MB RAM, HDD primary master Seagate 2.5 GB, slave Seagate 6.4 GB, CD-ROM secondary master Plextor 8/4/32A, slave Samsung 24x Max, VGA 3dfx Voodoo Bashee PCI, OS Windows 98.

Mechaniku k testům dodal: Softcom.

Cena: 10 967,- Kč (vč. DPH)

Kapitoly článků
1.  Úvod
3.  Testy
4.  Hodnocení

Diskuse ke článku Plextor PX-W 8432T (8 4 32, IDE)

Středa, 2 Září 2009 - 18:18 | BaronRoth | WinOnCD, rád si zavzpomínám...

Zobrazit diskusi