Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Hollywood letos vydá 250 filmů na UltraHD Blu-ray discích

Dokud bude film na UHD za 800, tak je to pro mě nekoupitelné. Kdo chce max kvalitu, tak toho budou disky provázet stále, datovej tok žádnej kompresní algoritmus moc neobčůrá. A toho, abych si v čr streamoval uhd film v max kvalitě, se asi nedožiju...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dokud bude film v UHD obsahově nekoukatelný, tak je pro mě nestažitelný/stremovatelný/koupitelný.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

holyyyuuud by mal zajst za Dotcomom a poziadat ho aby im spravil celosvetove online ulozisko. Opticke media uz dnes nikoho nezaujimaju.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už vidím, jak lidé po ČR mimo lokality s rychlou přípojkou budou tahat těch 50-150GB/placku. Tady jsem schopnej za ideálních podmínek vycucat tak ty 4GB/h, nemluvě o nutnosti ten obsah někde skladovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kde tvrdim, ze 1 film musi mat 50-150GB? yify boli pekne FHD ripy okolo 2GB uz v casoch x264, teraz pri 265 uz s kvalitou nemoze byt problem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to, že se bavíme o nejvyšší kvalitě - tedy distribuci na BR. V případě streamingu do toho taky nekecám, má to své zájemce, ale pro mně to není, prostě je tam videt komprese. Pokud tu budou výhledově v několika letech HDR zobrazovadla, tak to bude ještě více cítit. Je mi jasné, že když lidstvo tahá kinoripy, poslouchá hudbu z tytrubky a podobně, že masa to řešit nebude. Ostatně, BR distribuce filmů není pro masy, ať už cenou filmu nebo nutností koupit ono přehrávadlo (které sic není tak drahé, ale většinou u televize hnízdí DVD přehrávač).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

stale castejsie maju mladi ludia NAS, DVD prehravac videli tak max v muzeu. Buducnost TV je jednoznacne v obsahu na vyziadanie = netflix a spol. len musi vymriet stara generacia vlastnikov prav a divakov. Opticke media zomreli s DVDckami.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

NAS opravdu moc často v domácnostěch nevidím. Většinou nějaký ten externí disk (na USB), televize v relaci do 15k a počítadlo. Ti co nechtějí mít příliš starostí, tak si pořídili DVD přehrávač, protože DVD filmů je tu kopec a jsou levné, to je to, co táhne.

Netflix nevlastním a vlastnit ani nechci, nicméně mám k dispozici streamovanou televizi a ano, na ty 2-3Mbity, co to protlačí, to nevypadá tak příšerně, ale je to vidět i slyšet. Prostě je to komprimované a koukat v takovéto kvalitě na film bych nechtěl. Platíme zde za cca 500Kč/měs za 10Mbit linku, rychlejší moc neprotlačí, protože je to tu celé na vzduchu. No a pak tu ještě vede DSL, což je to samé že. Přímý stream o vysoké kvalitě tedy padá, stejně jako padá offline stáhnutí a skladování filmu (čekat 4 dny, než se to dotahá, to fakt ne).

Proto BR distribuce neumře, ale není to pro každého. Zatím neexistuje rychlý způsob distribuce velkého množství dat (komprimace není řešení, NENÍ). Odpadá tím i problém se skladováním a zároveň vám tu placku nikdo nevezme (vždy se může něco podělat a celej ten "cloud" půjde do háje). Nevýhoda je lenivost a rozmazlenost současného lidstva (což částečně chápu, ale jsem to pro tu kvalitu ochoten obětovat), a také vyšší pořizovací náklady oproti streamu (což by byl samozřejmě fail, kdyby to bylo stejně drahé, vzhledem k tomu DRM a omezení kolem toho).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych netvrdil, ze streamovat z cloudu je lenivost, spise prakticnost, vzdyt jde nakonec jen o filmy. A skutecne, ty datove toky az 5Mbit jsou si myslim ok, pro fullHD, nebo jen 720p. Pokud pujde internet do haje, tak lidstvo bude mit jine problemy nez se divat na filmy. A pokud se budeme bavit o NWO tak veci se budou svetelnou rychloasti sirit jinak, nez oficialni cestou.

Dneska si muzes treba i Netflix stahnout na tablet, notebook a divat se na to pozdeji, kdekoliv v terenu.

Ale zase, naopak neni snad vhodne si sve fotky a videa davat jen na cloud nekde na web, ale radeji si to zalohavat vse i sam.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to většině bude stačit, když už je tu i pokus o "cloudový" OS ala chrome OS. Ale není to nic pro mě. Je to sice nákladnější varianta, ale stabilita internetu tu není hvězdná a sem tam to vypadne i na několik hodin. Pokud člověk nechce uklízet nebo vymýšlet alternativní plán, tak tu mám dost obsahu na disku.

Nejsem člověk naprosto zapovězený cloudu, ale mám vlastní server, kam nahraju na dobu nutnou to co chci někomu dát k dispozici a pak to zase smažu. Nějaké automatizované zálohování ala NAS plánuju delší dobu, ale není to levná věc, tak zatím zálohuji pouze to nejnutnější na podstatně menší disk.

Abych se vrátil zpět. Ohledně médií (především těch optických), velmi nerad ty placky používám, protože je to pomalé a musí to člověk najít. Nejsem nijak starý kořen, ale těch kotoučků se tu válí dostatečné množství, aby se to nevešlo do jednoho místa a hledat to je opravdu detektivní činnost. Dost z toho se mi válí na disku. Nicméně, tahat takové data z internetu bych nechtěl. Musel bych čekat a jistota, že to tam najdu i zítra, je věc důvěry. Ostatně web, který jsem kdysi založil na freehostingu už také neexistuje (protože jsem na něj zapoměl, ale měl jsem zálohu, tak se nic nestalo... měl jsem tam totiž i pár "historických" fotek).

Takže ohledně optických medií: distribuce her na BR disku funguje snad jen u konzolí (jestli se nepletu), v případě games pro ne-konzole by to zřejmě narazilo na problém s absencí BR mechaniky (většinou dnes ani lidem neosazuju optickou mechaniku, vzhledem k tomu že instalačka widlí se dá vměstnat na rozumně velkou flashku). Distribuce filmů je na tom hůře, protože ten si pustíme jednou a většinou později, náhle, když na to dostaneme "chuť". V tomto případě je mnohem lepší někde skladovat placičku, která nese kopec dat (ostatně lisované DVD filmy na disku nemám, pouze jen ty "zakoupené"). Jiné datově náročné věci mne nenapadají (záloha fotek na BR placky by byla poměrně drahá a stejně už moc nefotím), kde bych musel zvažovat, co je výhodnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"neni to levna vec" ... zalezi od toho kolko dat potrebujes zalohovat. Ja sa akurat pozeram po 4TB diskoch, uz som ich mal v alze aj zadane, ale zas som ich zmazal, lebo prednost dostali nove letne gumy... Napriklad 2TB seagate VS35 je 2400Czk, synology216j 5000Czk, takze za 9800Czk mas 2TB mirrorovanych, alebo 4TB bez ochrany.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Léty mám prověřené WD RE3, k tomu nějakej výkonější NAS a už je člověk na 20k. Někdy se do toho vrhnu, ale v sočasné době mám jiné výdaje :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aspon by obycejni lidi donutili ty monopolni operatory udelat neco s 20x predrazenou cenou oproti okolnim zemim. V rakousku je cena polovicni a dat je 10x vice

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dokonce už existuje i první mechanika pro PC, ale musíte mít Kaby Lake ;)
http://www.theverge.com/circuitbreaker/2017/1/25/14387744/pioneer-ultra-...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Faktem je že filmy přehrávané z internetu mají jasně horší kvalitu obrazu jak filmy na optických discích, a to včetně DVD. Film je zkrátka někde úplně jinde jak hudba, kde na kvalitní poslech stačí na straně média i MP3 s odpovídajícím tokem. Takže optická média tu kromě archivačních účelů budou jistě dlouho i na straně filmové tvorby.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

UHD je drahe, protoze jde o exclusivni zpusob dodani filmu. Samozrejme vzdy se najde kdo to zaplati a koupi si cely retezec, UHD - kvalitni UHD TV, UHD prehravac, UHD filmy, ktere maji opodstatneni oproti Blu-Ray.

Az budou bezne tocit filmy s HDR, budou to reziseri a kameramani zohlednovat, ne jen dodelatvat v post (dodelavat dramatickou oblohu a pozadi atd.) , az bude fungovat barevny prostor Rec2020 (zatim v plenkach) az do finalni faze na TV, az budou zdroje minimalne 2k 4:2:2 (upscale na UHD 4:2:0 je s odrenyma usima asi v poradku ohledne chroma), pak tato exclusivita bude jaksi i nefalsovana a tedy doruci co bylo slibeno a jaksi bude hodne nadrazena i Blu-Ray. Zatim to je pouze o rozliseni, nevim jestli tato exclusivita je opodstatnena prozatim.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S každým nákupem edicí např.: Star Trek, Red Dwarf, M*A*S*H, ... začínají operace, bez kterých nelze sledovat obsah. To znamená odstranění všech hloupých ochutnávek stupidních filmu, odstranění reklam a odeslání hlášek FBI dopr... . Ve špičkové kvalitě (mkv) a ze síťového disku, si vychutnávám obsah a přeskoky mezi díly dle libosti, aniž bych se kochal čtvrthodinkou demence, kterou bych si zopakoval s každou výměnou média.

Bez Hanbrake a výkonného procesoru bych se nestal zákazníkem. Produkce prohlašuje "zákazníci to chtějí".

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Asi nejparadoxnejsi na tom celem je, ze kdo si koupi originalni BluRay (drive i HD DVD moje malickost), tak je nucen sledovat varovani FBI a cely ten balast dokola, byt je prave on tim, kdo si ho koupil legalne :)) K tomu je pak potreba i pripomenout nutnost updatu prehravaciho SW (HW), k viuli menicim se klicum, atd.. Proste opruz, ktery odsere vzdycky zakaznik.
Ripy to samozrejme nemaji..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hele nevim, matka tu konzumuje jednu BR placku za druhou a reklamy/warningy tam nejsou. Resp. FBI buzerace ve všech jazycích je až na úplném konci hlavního filmu, po titulkách, kde to normální člověk vypne. Reklamy tam nejsou vůbec. Koupila i levnější filmy, remastery, taky bez reklam a balastu.

Možná proto BR filmy nepadají cenovkou pod cca 200, vzhledem k absenci reklamy, nebo máme jen štěstí, nevím. Každopádně na BR jsem opravdu zatím nikdy reklamu či nějakou otravnou buzeraci neviděl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Možná záleží, kde je ten film byl vydaný. Na moji HD DVD sbírce (kterou si už ani neprehraji :)) ) který byl import z US, tak opravdu ještě před filmem je velký FBI bla bla bla.. Musím kouknout na nějaké BRko..Jak to tam je :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je možné, protože na německém Amazonu chybí často angličtina, tak nakupuji kde se dá. Co mám poslední sběratelské edice Start Trek Next Generation (BR) a speciální edici Star Trek Beyond Amazon Exclusive Gift Set (4K UHD/3D/Digital HD), tak všechny obsahují před vlastním obsahem "nežádoucí" obsah. Nevzpomínám si na jediný set na DvD, který by přišel bez paskvilu.

Jednotlivé filmy prakticky vůbec, sem tam si zajdu do kina. Jen některé starší kousky mám ještě na DvD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jedná se o filmy z CZ distribuce. Jak "obyčejné", tak i sběratelské. Normálně se vloží placka do přehrávače, spustí a po klasickém "představení" společnosti (jako je WB a pod.) dojde na samotné menu filmu. Opravdu bez reklamy a buzerace.

DVD filmy s hromadou reklam samozřejmě pamatuji, je to otravné, ale u filmů co zatím nakoupila matka jsem na nic takového nenarazil. Jen na samotném konci, jak jsem zmiňoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Věřím vám, možná právě v distribučním kanále leží jádro problému. Standardně není problém poslat si zboží z USA, obvykle nečekám a nakoupím přímo. V USA jsou obecně méně alergičtí na reklamy, než u nás v Evropě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.