Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Hopper se tváří na 18432 stream-procesorů

Zase zvýší počet "ALU" a počet "FPU" nechají? :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Největší průser je, že to nebude mít ty 2048bit SVE vektory. Tak nevím, jak s tím chtějí porazit konkurenci jako je budoucí Apple M2, nebo dokonce M3.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Neporazí. Všichni jsme apple (gogo). :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A není těch 18 000 SP nějak málo Antone Pavloviči?
- Lovelace na 5nm by mohla mít 18 tis. SP
- Hopper na 3nm by měl mít kolem 32 000 SP.

Jen jestli to není leak nějaké mainstream karty Hopperu - nějaké RTX 5060 . To by tak nějak odpovídalo.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

'' Hopper na 3nm ''

zdroj?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zdroj: profesionální odhad ASCII

Lovelace beru jako refresh Ampere na lepším procesu než je stávající 8nm Samsung. Další v řadě je asi 5nm Samsungu na kterém letos vyrábí Exynosy a Snapdragony pro mobily.

Apple 16/M3 příští rok už bude na 3nm TSMC a to bude Lovelace RTX4000 na 5nm, což odpovídá dnešnímu skluzu 8nm vs. 5nm. Takže Hopper RTX 5000 v roce 2023 nebo 2024 bych čekal na 3nm když Apple bude mít v 2024 už 2nm. Zen 5 v 2024 taky má být 3nm.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Imbecil

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolik to bude papat? :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1/e kiloPascalů

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Což mi tak nějak oklikou připomnělo, že můj Pascal se už nechce nechat přetaktovat jako dřív. Byť je to zatím jen o 25 Mhz, ale pod vodou. Stárne, chlapec.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mainstreamový Hopper RTX 5060 s těma 18000 SP vyrobený na 3nm GAA-FET by mohl žrát 200-250W.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak za 10 dní to bude přesně 5 let co se dal Pascal koupit, jsou to holt grafiky seniorního věku hodné odpočinku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jirko, jak to že už nesvítíš červeně? Za chvíli má vyjít M2 tak jsem myslel že tu bude pořádná nezkreslená recenze a přestane se tu konečně tajit IPC.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jak dlouho bude trvat ta chvíle? Chtěl jsem donutit firmu ať mi jeden mac mini s M2 koupí, když už M1 je takové terno... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1:
M2 nebo jakýkoli nový čip apple mě nechává chladným do doby než vyjde, pak můžeme řešit co a jak, pro mě osobně je zbytečný, M1 je podobně výkonné CPU jako bývalá 8700k a současné 10400F v PC, které ale fakticky ani nezapínám. Už ty Intely jsou pro mě natolik výkonné že je reálně nemám jak použít. Hry jsem poslední 2 měsíce nehrál natož ty, které nemám na GFN, jsem to PC nemusel stavět, ale co už, je v koutě pod stolem, nezavází :)

2: pár zdejších jedinců mě přesvědčilo že pro ně psát nechci

3: hledám jinou možnost jak se prezentovat, zatím mi nejlépe vychází YouTube, ale žádá si to výrazně větší časovou investici. Navíc to musí mít alespoň nějakou audiovizuální kvalitu aby to mělo smysl. Takže tady mám nově nějaké stativy, mikrofon, jako kameru jsem zatím zvolil telefon, takže jsem před pár dny koupil iPhone (ten má pro mě větší smysl než bezzrcadlovka, když mě to přestane bavit) a potřebuji najít vhodný záběr, aniž bych kvůli tomu musel přestavět půlku bytu. No a jelikož to nikam nespěchá, tak to mám hlavně v hlavně nebo na "papíře".
Uvidíme kdy mě Alza dodá nový iPad, unobxing a first view by byl dobrý start, který nepotřebuje toliko přípravy :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

2 + 3: Na ja, na YT se zakazat komentare daji, n'est-ce pas? :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, lze zakázat komentáře a schovat likes/dislikes

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

add2..
Škoda. Ty recenze, nebyly napsané úplně špatně a vlastně mě to docela bavilo číst jelikož to byly vesměs praktické poznatky z používání. Stačilo v komentářích reagovat pouze na "technické" dotazy místo obhajování všeho co ti kdo vytkne (stejně jich to půlka dělala jen proto aby tě prudili) a mohl si být v pohodě a pokračovat.

add3..
Tvorba pro YT je cesta do pekla. Žere to moc času a dohromady nic z toho. Leda že bys to měl napojené i na jiné platformy a třeba i podnikání, pak by to mohla být zajímavá součást business plánu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ad 2: nebyl jsem si jistý zda spolupráce s DIIT je ideální volba a zda si můj obsah zaslouží. Když pak část návštěvníků, ano vím že všude je jen pár vokálních jednotlivců co sežrali šalamounovo lejno a vydají za stonásobek ostatních, takže je můžu ignorovat. Ale byl to jen potvrzení mého podezření že nevolím správnou platformu.

Ad 3: ano time commitment je velký, reálně člověk ten článek stejně musí napsat, pak natočit, sestříhat.. K úspěchu to chce ale hlavně konzistenci a vytrvalost. A že z toho nic není? Finanční stránka není podstatná pokud mě to baví. A pokud z toho něco bude, tak se to dá dále investovat, třeba jedna z klíčových investic každého YT kanálu je editor. Ten samozřejmě uvolní ruce pro samotnou tvorbu. Později pak můžeš přidat lidi kteří ti ten obsah vymyslí i napíší a pak máš najednou produkční společnost s 30-40 zaměstnanci jako LTT :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"nebyl jsem si jistý zda spolupráce s DIIT je ideální volba a zda si můj obsah zaslouží."
.. ta tvoje arogantni nabubrelost by se dala krajet a prodavat :))

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

tombomino, PPK a mali .................potrefené husy zakejhaly :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja bych necekal, ze ten komentar pochopis, coz se samozrejme i stalo. Takze jediny na co jsi se zmohl je aspon prostoduchy rypanec, ktery odpovida tvemu dusevnimu IQ.
Nicmene mne tak napada, i kdyby jsi mel pravdu,tak porad lepis nez spamovat bezduvodne "M1 nejsem gay"..
;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

bohužel....stále kvoká.....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

mas pravdu, kvakas neustale i pres upozorneni nemale casti zdejsich diskutujicich, ze mene muze znamenat vice.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Najednou resis, jestli si nekde tvuj obsah zaslouzi. Pritom do diskuzi tu zvracis roky a nikdy te to netrapilo, ze ty tvoje nesmysly jsou docela dost rozporovany. Degradoval si na tupou nafoukanou iOvci. Ale je hezke, ze si konecne nasel stado do kteryho patris.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jirko, tahle veta nedava smysl:
"Když pak část návštěvníků, ano vím že všude je jen pár vokálních jednotlivců co sežrali šalamounovo lejno a vydají za stonásobek ostatních, takže je můžu ignorovat."

V pulce sis rozmyslel strukturu te vety/sdeleni a pak uz se ti to asi nechtelo precist a zkontrolovat ze nepises nesmysly. Coz je docela blba vlastnost nejakeho pisatele.

"zda si můj obsah zaslouží"
Tak samozrejme ze tady te lidi budou popotahovat, kdyz pises technicke nesmysly. Ale jsou tu i recenze zvlastnich sestav a vyrobku, ktere nedostavaji tak velky hejt. Mozna by ses mohl zamyslet, zda je to opravdu volbou tematu, nebo tvym pristupem/vyplodem.

ad3:
Pokud budes mit dobry napad, co chces na tom kanalu resit, tak najdes dost lidi, kteri jsou ochotni ti pomoct treba jen za zminku :-) A vydelat se da lepe skrze Patreon nebo Floatplane.
Byt tebou, tak se hnedka nevidim ve sferach YT celebrit s miliony subscriberu :D Byt tebou, tak zacinam nejak skromne, a editora bych neresil, mel bys to zvladnout sam. Zvlast na tech super MACach, to pujde krasne! :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"kteri jsou ochotni ti pomoct treba jen za zminku"
takové spolupráce fungovaly možná před 20 lety, kdy velice rychle člověku dojde že nic takového dlouhodobě nefungujuje a je to čistě nadšení, které dřív nebo později včpí.

"vydelat se da lepe skrze Patreon nebo Floatplane"
Rozhodně, ale také je třeba lidem za to něco nabídnout. Jsou lidi co na YT vydělávají nejvíc z reklam, jsou lidi kteří si značně pomohou tím členstvím někde jinde, jsou lidi co tlačí spolupráce (když jim jsou nabízené), leckdy ale bývá poměrně velká část z prostého affilate.

"tak se hnedka nevidim ve sferach YT celebrit s miliony subscriberu"
Zatím se vidím v pozici, zda to má s produkční kvalitou, kterou dokážu dosáhnout vůbec smysl začít dělat. To řeší i toho editora. Edit videa sice zvládnu, otázka je kolik zabere času.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"takové spolupráce fungovaly možná před 20 lety"
Ne, takove spoluprace funguji stale. Samozrejme je potreba, abys k tomu nepristupoval jako kokot. S lidma se normalne domluvit, nehrat si na neco co nejsi, dohodnout se co ocekavas a co muzes dat ty jim. A casto zjistis, ze kdyz mas dobry napad, a lidsky normalni pristup, tak ti lidi pomuzou ;-)

"Rozhodně, ale také je třeba lidem za to něco nabídnout."
Jasne, tak prvni vec je, ze to das bez obtezujicich reklam. Dalsi vec je, ze to tam treba uvolnis o par dni drive. Dalsi vec je, ze treba obcas udelas nejaky FAQ, ci tak.

" otázka je kolik zabere času."
Vsechno stoji nejaky cas :) At uz jdes do cehokoli, prvne musis dat investici, at uz financni, casovou, jinou, nebo vice dohromady. Ale dokud neco nezacnes, nikdy se nikam nedostanes ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jirko, nesmíš se nechat odradit. Většina lidí bude vždycky zlostně prudit . Pájet čipy na základní desku v garáži od rodičů, tak jako to dělal Steve Jobs s Wozniakem, může v podstatě každej, ale přesto to většina lidí nikdy neudělá. Jenom budou prudit že nic zlepšit nejde.

Cesta průkopníků není lehká, Eisteinovi se taky chlámali, Teslu taky Edison poslal se střídavým proudem doháje, Muskovi se chlámali že zkrachuje. AMD taky založil Jerry Sanders s dalšíma 4 kolegy co se trhli z Fairchildu a kancelář měli v obýváku. A kde jsou ty firmy dnes. To samé Luis Renaul, Andre Citroen, i ten chudý rakušák co začal od píky jako malíř pokojů to dotáhl na zakladatele VW. Nakonec jeho tým skončil na skvělém 2.místě ve 2. světové válce.
.
BFU recenzí na M1 i v češtine je tuna. To chce aby konečně někdo na plnou hubu řekl že Apple má náskok ve vývoji CPU cca 10 let a ostatní ho budou horko těžko dokánět.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tuna recenzí v CZ o M1? Nevím, tu jsem neviděl, recenzi na nový iPad už vůbec, zatím se ví o jednom šťastlivci co už ho dostal asi 2-3 dny zpět :)

Z CZ recenzí strojů s M1 jsem viděl dost ale jen jedna pro mě byla zajímavá (týkala se Macbooku Air) a mimochodem i tím že recenzent fakticky neřešil výkon, pro běžného uživatele je ho dost, nic víc není potřeba řešit, je tu daleko více důležitých aspektů počítače které je třeba zohlednit.

Ale jedno potenciální téma na M1 mám...

M1 není to taková pecka, aneb co recenze neřekly.

Což asi není to co očekáváš. M1 je skvlěý čip, ale není to nijak skvělý procesor který spasí svět. Pro specifické workflow dokáže nahradit high endové stroje, ale žádný trhač asfaltu to prostě není. On ale nepotřebuje. Je to procesor pro low endové zařízení, multimediální počítače, přenosné zařízení pro studenty, pro kancelářskou práci. Nezalekne se i nějaké té náročnější činnosti pokud je to činnost na kterou byl ten čip navržen a to při výborné efektivitě.

Určitě nebudu řešit jestli má Apple náskok ve vývoji procesorů nebo ne, to totiž není podstatné a zákazníkovi je úplně ukradené, on si kupuje produkt který mu má sloužit, a když to splní, tak je irelevantní jestli je popředu nebo pozadu.

Pokud se do toho YT pustím, tak chci dělat praktičtější obsah, který ani nemusí znamenat tak dlouhou přípravu jako například dopady přechodu mezi Win a MacOS, možnost zmírnit či zcela eliminovat rozdíly OS apod. Podobnou tématiku mi Diit hned na začátku zatrhl.

Další téma bylo třeba projít různé nabídky v bazarech a hodnotit jejich výhodnost, leckdy se totiž setkávám s člověkem co chce konzultovat právě starší sestavu kterou může koupit z druhé ruky a že mu to přijde super, nakonec odejde s návrhem něčeho nového za stejnou nebo podobnou cenu..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To je právě omyl, že lidi nezajímá proč je M1 tak brutální CPU. Až přijde M2 tak to bude zajímat každého.

Letošní M2 bude mít ST 2000 pts v GB5 a 15100 pts v MT. Notebok s M2 vydrtí desktopový 12c/24t Ryzen 5900X který má cca 14600 pts v MT. A 16-jádro Ryzen 5950X taky není daleko s 17000 pts.

Asi si založím taky YT kanál a budu referovat o tom brutálním IPC.
Kdo by mne sledoval na YT tak mi dejte plusko. Ať vím jestli zmizet z Diitu na YT.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Počkal bych na tu M2 a hlavně ty ostatní neApplovské army. Už jsem viděl spoustu desek, ale vždy je to takové polovičaté. Cortex A72, bez SATA, bez spolehlivého tučňáka atd. Na youtube je tolik afektovaných imbecilů, že kvalita moc nemá šanci.

PS: JirkaK se svým zamyšleným/napůl zamračeným výrazem v plavkách od Borata by na youtube šanci měl. Chce to něco nekonvenčního a tahle kombinace by roztrhala smíchy kohokoliv. Tobě zbývá celoobličejové tetování a extrémní piercing.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Příští měsíc bude představen Cortex X2 a N2 na tom novém ARMv9, už slíbili +15% IPC nad X1. Jenže víš jak, minulý rok taky slíbili 15% a nakonec X1 měla +30% nad A77 (ta byla +- jako Zen2). Pitomej Snapdragon 888 v mobilu má o 10% větší IPC jak Zen3 a LPDDR5 na 5200 MHz, to už začíná být trapné ta zaostalost x86. Od letoška k tomu přibydou ty 2048-bit vektory SVE2 a už to bude vyloženě čekání až Intel a AMD ohlásí vývoj ARM procáků. Cortex X2 bude i pro notebooky, M2 bude kralovat high-endu a nakonec vyjde Nuvia-Qualcomm Phoenix do NTB a bude soupeřit s Applem kdo první dosáhne dvojnásobné IPC Zenu 3. Čeká nás nejzajímavější rok v oblasti CPU od vynálezu umělého slepého střeva.

Jo a s vizáží Deadpoola žádněj bordel na xichtu nepotřebuju. Spíš bych potřeboval nějakou masku abych neděsil, něco jako klaun z filmu IT. Úspěch zaručen.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Lidi fakt nezajímá zda je M1 rychlá protože má výkonná jádra nebo to dohání akcelerací, pointa je že to člověku funguje rychleji než dříve a to je pro něj klíčové. Tohle mi přijde že mnoho recenzentů míchá dohromady, M1 má výkon pro specifické činnosti ale není to o síle procesorových jader ale i výkonem těch jader v pohodě stačí, troufnu si tvrdilt tak 95% uživatelů v cílové skupině.

Vůbec netuším odkuď tady bereš taková čísla. Ano občas někdo prezentuje že budoucí Apple procesor bude mít výkon X nebo Y, ale to jsou jen spekulace a nepodložené zprávy. A to je věc o které já prostě spekulovat nehodlám.

Srovnávání hrubého výkonu s AMD procesory mi pak přijde naprosto ustřelené, neexistuje. Srovnání s Intely má smysl, můžeš porovnat předchozí Mac se současným, Mac ale neměl AMD procesory, takže to není zcela porovnatelné.

Ano můžeme pak porovnávat PC versus Mac při činnosti, která je identická v multiplatformních aplikacích, ale mnoho lidí používá aplikace od Apple a je to důvod proč Apple kupují.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Imbecil

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že to je vodník, tak to asi nebude tím, že by pasta a/nebo thermal pady zestárly natolik, aby grafiku začaly brzdit nějaké teplotní limity...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Degradace kondenzátorů VRM na kartě nebo degradace ATX zdroje (kondenzátory). Rozkolísané napájení samozřejmě srazí frekvence dolů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Napájecí kaskáda na GPU by mohla mít vliv, ale samotný křemík mi zní pravděpodobněji, podobně se mi choval stárnoucí přetaktovaný C2D E8400, ale můžu se samozřejmě mýlit.
Zdroj je 850W 80 plus titanium, zkoušel jsem dva.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby blbnul zdroj tak většinou padá celé PC, to je fakt. Dnes už jsou kondenzátory i ve spodních vrstvách samotného křemíku, myslím že už Zen1 to měl. Takže leda pod elektronkovým mikroskopem odstranit horní vrstvy GPU, zkontrolovat a vyměnit zdegradované. Práce na 5 minut pro středně zkušeného kutila :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To si taky nemyslím, teploty jsou furt do 42-43°C ve furmarku a dával jsem tam tekutý kov. Pady držely pohromadě při instalaci pěkně a celkově se s tím nemanipulovalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mali sme tu už 2násobný nárast výkonu pri uvedení ďalšej generácie GK?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Z největších posunů:

Voodoo 1 -> Voodoo 2
cokoli -> Radeon 9700 PRO
GeForce FX 5950 Ultra / Radeon 9800 XT -> GeForce 6800 Ultra / Radeon X800 XT
GeForce 7900 GTX -> GeForce 8800 GTX
Radeon RX 5700 XT > Radeon RX 6900 XT

Jsem zvědavý, jestli se potvrdí ~2,5× u RDNA 3, což by byl asi největší skok v historii. Už 2× by bylo téměř ojedinělé na poměry posunu z úspěšného high-endu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ah... Radeon 9700 PRO, to byla doba. Vyplaznul jsem vsechny prachy co jsem mel a pak se kochal TES3.

Konkretne tohle jsem mel doma:
https://im.tiscali.cz/games/2003/02/23/339074-prophet9700pro-base_16x9.j...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Znacka Hercules, toz to jeste byly zlate doby ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, jenže tohle nebyl ten starej dobrej Hercules... :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle Hercules mi slouzil skvele nekolil let, nez jsem ho vymenil za Radeon HD 5870 :-) Ktery take slouzil velice dobre nez jsem ho nahradil GTX 1080. A ta zatim slouzi i v 4K paradne. Co bude dalsi upgrade jsem se jeste nerozhodl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.