Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k HP a Dell nepřijímají GeForce Partner Program, EK a FTC mají stížnosti na stole

Jedine dobre, kdyz NVidia prerusi spolupraci se smejdy typu HP.
Aspon se ukazalo, kdo jde s NVidii a kdo proti, vubec bych se nedivil, kdyby treba program byl zrusen, ale uzavrela si NVidia separatni smlouvy s Asusem, MSI a Gigabytem o nadstandardni podpore a zbytek bude mit smolika.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Takové smlouvy už nepochybně uzavřené mají - těžko si přestavit, že by si na eshopu nVidie objednali čipy a až přijdou PPLkem, začnou je pájet na desky. :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Redmarx blábolí jako vždy a kádruje jak stb. :o)
Nvidie HPčko i Dell potřebuje, takže může leda tak houno.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Konecne sa veci nazvali pravym menom - "Evropské komici" (este lepsie by bolo keby boli evropsky :-) ale niekedy je to fakt komedia.
Myslim ze sa to trochu prehana. nVidia si proste spravila partnersky program a ked sa jej na to vecsina vyserie tak to aj tak zrusi. Pochybujem ze by im europska komedia a FTC nejak zasadne pomohli.
A aj ked je Intel velky tvrdit ze $2.6 mld je priatelske stipnutie je totalne mimo. Pre hocijaku spolocnost su to obrovske peniaze.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Překlep dobrej, taky jsem si ho všiml, tak jestli to nebyl záměr autora :)
Jinak obrat != zisk, takže i ty dvě miliardy intel musel slušně pocítit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj, klasické no-xovo ohybání reality jak se mu to hodí do krámu. Zmíní mega pokutu a pak místo čistého zisku na nás hodí obrat aby to nevypadalo jako moc. :D

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Prosím? Stížnost VIA byla EK předložena 2002, stížnost AMD pak 2004. Zmíněných 2,6 miliardy bylo uhrazeno po 10 letech od té doby. Za těchto 10 let vykázal Intel čistý zisk 83 miliard dolarů. Intel to tedy stálo 3 % z čistého zisku, který vykázal mezi podáním stížnosti a definitivním rozhodnutím.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš to, že to jde. Kdybys to napsal takhle rovnou v článku tak nikdo nic nenamítne, ale obrat je strašnė zavádějící číslo, ze kterého si zisk nevydedukuješ. Už to chápeš na co jsme naráželi?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ne, ta poznámka byla zcela mimo. Výše pokut se vyčísluje z obratu firmy, nikoli z čistého zisku. Fakt, že to nevíš, tě neopravňuje někoho osočovat z ohýbání reality.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A co to mění na tom, že použít v tom přirovnání obrat je zavádějící, protože jak tvrdím, z obratu si zisk nevydedukuješ, tudíž nemůžeš objektivně posoudit jak proporciální je ta pokuta. Obrat se rovná (zjednodušeně) zisk + náklady. Ještě pořád nic?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pokuty se nejenom vyjadřují, ale i udělují z (typicky) ročního obratu společností. Ještě pořád nic?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To přeci nikdo nerozporuje, jen rozporuji ten podsunutý závěr, že to byl pro intel jen štípanec. To nelze posoudit z obratu ale jen z čistého zisku, pořád nic?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jinak vidím, že stále nechápeš na co narážíme. Nejde o to, jestli ta pokuta měla být menší nebo větší apod. Ale že nám zase podsunuješ své hodnocení, že ta pokuta byla jen štípnutí a dáš nám k tomu údaj, ze kterého se to "štípnutí" špatně vyčísluje. A to namísto toho, aby si nám sdělil, jaký byl v tom roce té pokuty intelův čistý zisk aby si o proporci té pokuty mohl každý čtenář udělat názor sám. Prostě nás čtenáře bereš jako nesoudné děcka. A jestli tohle nechápeš, tak už fak nevím jestli by si měl pokračovat v IT novinařině a nepřesedlat radši k bulváru. Déj nám nejobjektivnější údaje a nech nás udělat závěr...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

to mas marny, Jiri.. dneska si kazdej druhej mysli, ze ho dira do prdele kvalifikuje na diskusniho odbornika.. chybejici sebereflexi nazene prebujelym sebevedomim.. chybejici znalosti zas naivnim nazorem, kterej sice ma hodnotu splasku, ale je jeho.. (:

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A něco k tématu o kterém se v tomto vlákně diskutuje by nebylo? A co je tak strašného na tom, když chci jen objektivní data s nichž si chci udělám názor sám? Když mi řekneš, že to bylo jen "štípnutí", protože obrat v tom roce byl 60 miliard tak mi nedáváš možnost posoudit, jestli to bylo opravdu jen to "štípnutí". To jde objektivně posoudit jen z čistého zisku. Ale jo, máš to nakonec jedno. Blbci si nechají podsunout cokoliv...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jsem opravdu rád, že také máte díru do pudele ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sorryjako, ale ja se nepokousim poucovat o tematu cloveka, kterej toho o nem vi petkrat vic jak ja.. ((:

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo se tu přece nesnaží poučovat, jen prostě někteří vnímají ten kontinualní bias. Kolikrát se řekna A bez B, nebo jsou informace poskytnuty tak aby zapadli to autorova "scénáře" nehledíc na objektivnost. Prostě když jeden nepřeatává kopat tak musí počítat a tím, že do něho bude taky kopnuto. Nic víc bych v tom neviděl. Uznávám, že každý má tu hranici objektivnosti nastavenou jinde. Tu citlivost na objektivnost.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ja si myslim, ze vzhledem k tomu, ze napriklad jen za 2016 mel Intel obrat skoro 60 miliard a pokutu stejne mozna hodi do "nakladu"..tak bych ty 2 miliardy za X let soudnich sporu, spis videl taky na "stipnuti" :)
Druha vec je, co to dela s pozicemi ruznych manageru uvnitr firmy...ale pro firmu jako celek, jsou to stale 'drobne'.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To sice ano, ale třeba jako akcionář intelu bych v daný rok, kdy pokutu platili, moc nejásal radostí, že zisk má o dvě miliardy nižší...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vsak tohle nepopiram a rikam to neprimo v tom, jak se to dotkne nekterych "manageru". Firmu jako celek, tohle ale nema sanci moc zmenit a ohrozit uz vubec ne :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale o kolik jsi ty roky předtím vydělal navíc díky nezákonnému jednání Intelu... :o)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Při známém procentu marže se dá celkem spolehlivě vypočítat přibližný roční zisk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"a ked sa jej na to vecsina vyserie tak to aj tak zrusi"
Nezruší, protože nemá důvod. Kdyby nakrásně zůstaly ony 3 firmy, tak prostě ty tři budou mít s uvedením nové generace největší vývar a nejdříve a až co by nedokázaly zpravovat, šlo by zbytku pelotonu, který by to taky prodal, ale pozděj, s horšíma podmínkama a bez hromady podpor. Nvidia v tomhle prostě nemůže prohrát.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jistě že může. Když zbytek pelotonu nebude mít k dispozici NV, bude se soustředit na AMD, protože nic jiného jim ani nezbude. Takže opravdu NV chce, aby obři typu HP a Dell dávali do svých sestav primárně AMD?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Takže opravdu NV chce, aby obři typu HP a Dell dávali do svých sestav primárně AMD?"

Ono je otázka, či by to chcelo HP a Dell. Predsa len dopyt určuje ponuku. A terajší stav hovorí o tom, že po NV grafikách je oveľa väčší dopyt ako po AMD. Aspoň podľa kvartálnych výsledkov. Každopádne si obidve tieto firmy niečo také predstaviť dokážú, keďže nešli do GPP. Ja to ale beriem tak, že všetci sa potrebujú navzájom, takže sa nakoniec dohodnú. Celkom beriem ako logické, že NV sa chce odlíšiť od konkurencie a nechce, aby sa produky s jej menom spájali s produktami konkurencie cez marketingové značky dodávateľov GPU či iných. Predsa len sa aj NV z časti podieľa na propagovaní týchto značiek cez svoje vlastné grafiky. Prevedenie celého tohto procesu, ale možno mohlo byť lepšie.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

na druhej strane predpokladam, ze gro ludom je u prdele, ake gpu tam je. ked budu molochy ako dell predavat ultra gaming rx560 v case ked bude vonku turing, tak tu zostavu predaju tak ci tak (nadsadene napisane)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale vysvětli tohle někomu, kdo je červený až za ušima a který uvrhl tento web do anti Nvidia, Intel a Apple biasu. Takovou neustálou anti-kampaň novinařinu jen tak nevidíš. Vžyť každý druhý članek o těchto společnostech má s IT pramálo společného a je to prostý bulvár. Vypovídá to jen o tom, že pan Souček prostě podlehl svému osobnímu biasu a nemá na to vytvářet originální kontent zabívající se tím co seriózní IT weby jako Anadtech dělají a to je tehnickými parametry jednotlivých IT produktových řad apod. Pokud to není o AMD tak je to z 90% bulvár. Chybí tu David Ježek pro balanc a jeho originální recenze všemožných IT produktů.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna Anandtech "rovinu" nehraje, což je všeobecně známé. Takže ono to s tím biasem může být všelijaké.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Důkaz...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

ako je to myslene? alebo kto "hra" narovinu? mozno sprosta otazka, ale naozaj ma zaujima odpoved

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mozna je to i tim, ze nektere weby se zamerne do komentovani moc nepousteji. Jine prinaseji stejne zpravy jako tu, ale neni tam treba zadny osobni podtext, ale nejdes vicemene vsechno to, co najdes i tady. Tim, ze jsou ale treba i nasobne vetsi, tak se ty zpravy u nic vic ztrati.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady nejdeš všechno to co jinde, protože to co je jinde je použito zde jako reference. Chybí originální obsah.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na to jsou asi moc mali. Ty se na to divas trochu moc zaujate. Tim nemyslim, ze by tu obcas treba nebyl nejaky bias, ale vem si, ze je to vykompenzovano zase necim jinym. Vetsina debat ma aspon nejaky level a myslim, ze i souhrna infa (byt to neni originalni obsah) tak jsou fajn. Pro lidi co moc neumeji reci, tak i novinky jsou dobry.
Osobne ctu stejne 90% veci, co tu jsou nekde jinde a vetsinou driv, ale pak stejne prijdu tady a jeste si to prectu :)))
Krome toho, se tu da fajn diskutovat. Oproti jinym webum obrovske plus.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

pro hocijaku urcite, ale tady se mluvi o intelu.. jako pokuta 2,6 miliardy za nelegalni praktiku co z intelu udelala prakticky monopol a pomohla k cistymu(!) zisku 100 miliard za poslednich 10 let, to se rentuje, ne? vyradis konkurenci, zaplatis 2,6 miliardy, vydelas 100 miliard.. EK a FTC to dalsim firmam predhodily jako navod, ted se chytla Nvidie.. (:

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

V pripade Intelu se konkurence vyradila sama. Je naprostej nesmysl si myslet, ze jim sice nelegalni vyhoda umoznila dosahnout na zisk 100 miliard. Mnohem pravdepodobneji to bude tak, ze kdyby tu vyhodu nemeli, tak maji zisk treba jen 95 miliard, takze se jim pokuta 2,6 miliardy stale rentuje, ale zdaleka ne tak, jak tu vytvaris dojem.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

pritom stacilo pouzit google, podivat se na financni vysledky intelu pred a po a nemusels psat takovy kraviny.. ((:

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ale ja se koukal a je to presne jak pisu, tak nechapu ty minusy. Vlastne chapu zase potrhly fanousci.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Hele to mas jedno. Vyhodu to evidentne melo. Vsechno ostatni stejne budou spekulace. Jestli to melo dopad na ne +5% nebo +30% stejne nikdo objektivne nezjisti. AMD to urcite uskodilo a hlavne kdo na to doplati ve finale je vzdycky zakaznik. Takze za mne, jim meli tu pokutu naparit tak 10x vetsi :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Konečně objektivní názor...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ty mínusy tady jen dokazují, jak tu lidé nesmyslně mínusují...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Minusy se davaji i podle obliby :))
Treba na PCT je nekolik lidi, kteri mi automaticky hodi minus i kdybych napsal, ze Intel je nejlepsi :))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Proto říkám nesmyslně, nehledě na obsah komentáře...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

JJ. Ja to poznám zasa z tohto webu. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

:))
..asi to nektere bavi ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ked uz o tom pisete, dali ste niekedy minus sebe? :)

EDIT: nevykam pytam sa vseobecne ludi v ramci vlakna

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja nie. Mínusy dávam len výnimočne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A nebo je také možné, že ty počáteční nekalé praktiky Intelu připravily AMD o peníze, které mohli investovat do vývoje a mohli držet krok s Intelem.
Jinými slovy, to, že na začátku si Intel nekalými praktikami přišel na pár miliard a snížil možnosti konkurence, což mu umožnilo velký rozvoj.
Počty, že by dnes nevydělal 100 miliard, ale 95 jsou pak úplně mimo, protože tento početní přístup funguje jen v hospodě po pěti pivech.
Zdar Max
PS: je také možné, že by i tak AMD dostala na frak, ale to se nikdy nedozvíme, protože se stalo to, co se stalo

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Dobry postreh :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

NVIDIA ma stabilni odbery svych cipu a FE karet, nevim proc to resi takovouto praseci metodou... Zajem o produkty AMD to rozhodne nesnizi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně... to mi vrtá hlavou celou dobu. Tohle NV vůbec nemá zapotřebí a reakce trhu a spotřebitelů jí může v dlouhodobém horizontu spíš uškodit.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

proste akcionari.. nVidie si je namlsala na rust, kterej ale neni mozny drzet vecne.. tak hledaj cesty, jak ho udrzet co nejdyl.. stagnace po rustu = cena akcii dolu..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no protoze, kdyz zisky nerostou tak je neco hrozne spatne, takze se pak vymysli ruzne nesmysly, setri se a teba v procaku je pak zubni pasta

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Korporacie len zvysuju zisk, zakaznikou maju na salame.. Ked to bude ako s Intelom (pokuta sa oplatila vs zisk). Nvidia by to neurobila, keby nevedela, ze s toho nieco "kápne", keby boli devastujuce pokuty v desiatok miliard E tak verte tomu, ze by to nikdy nespravila

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže máme rok 2018 a možná z toho skutečně bude největší pokuta v historii EU. EU už ví jak na to a nebude s nikým jednat v rukavičkách. Na nekalé praktiky jsou všichni hákliví a nějaké ohýbání tržního prostoru si nenechá líbit žádné společenství. Teď jde o to, jestli bude pokuta větší v EU, nebo USA. Já to vidím tak, že tato z počátku bezvýznamná kauza nabere možná obřích rozměrů a tato firma skončí. Nejde totiž jen o Nvidii. Toto by mohl být precedens, pokud by se stejného způsobu "spolupráce" chytily další firmy. Trest bude podle mne velmi přísný až likvidační. V každém případě bude exemplární.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vidím, že je tu kopec porotcov aj sudcov čo v tom majú jasno. Som zvedavý čo budete hovoriť až z toho žiadny trest a ani pokuta nebude. Nepredpokladám, že by NV mala nejakých slabých právnikov, ktorí sa na tvorbe znenia celého GPP podieľali. A celkom by ma zaujímalo koľko terajších kritikov by to takto brali aj keby išlo o AMD. Určite sú tu viacerí schopní napísať, že rovnako, ale tomu snáď neveria ani oni. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hele, kazdy kdo tohle obhajuje, tak je v prve rade proti sobe. Ta vec ma nekolik rovin. Jedna je obchodni, druha je treba 'mnoralni', jestli to tak chces nazvat. Osobne podobne jako spousta jinych vybiram podle potreby a pomer vykon/cena. Ale, kdyz vidim tyhle sprostarny (a je fakt jedno, ktera firma to dela), tak mne to osobne vadi a vzdycky mi to vadilo a beru to jako ono rozliseni na misce vah, pokud mi firmy nabizeji pro me pozadavky podobny produkt, tak si jednoduse ani NV, ani Intel nevyberu.
Je smutne, ze treba i ty se na to divas, jako ze se nic nedeje. Ono se deje, stejne jako se deje, kdyz se omezuje svoboda, k moci se dostavaji Babisove, korporace maji ciom dal vetsi moc atd. Ono to spolu totiz ve skutecnosti souvisi..vsechno to ma spolecne prvky, ze lidem jsou nejake zasady ukradene a divaji se na vsechno bud pres prachy a nebo tak, ze se jich to netyka.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja to ale neobhajujem. Len som neni automaticky v opozícii. Zámer NV, ktorý sa prezentuje je totiž logický. Prevedenie zrejme nie je najšťastnejšie, ale či to je naozaj mimo zákon, ako sa píše, je otázne. A ukáže sa to. Možno dostanú pokutu. V tom prípade tak im treba. A možno ani nie. Je podľa mňa ale normálne, že chcú, aby boli diferencovaný od konkurencie aj na úrovni samotných GPU. Nikto sa tu nezamýšľa nad tým, že aj NV leje peniaze na marketing a to aj v propagácii herných značiek cez svoje GPU (a to viac ako AMD). Možno majú v pláne do toho investovať viac, ale nie keď budú zároveň spojený s konkurenciou. Keď sa to uhladí a budú tu jasné a rôzne značenia pre oboch výrobcov, tak už to nikomu vadiť nebude. Len teraz sa robí okolo toho klasicky veľa kriku a to hlavne pre to, že ide o NV. Ale ako hovorím, ak naozaj stojí GPP mimo zákon, tak nech sú potrestaní. Dopredu ale sudcu robiť nebudem.
A či sa jedná o niečo podobné ako potláčanie slobody, to je otázka, ktorú snáď vyriešia právnici.. Nikto kto tu teraz kritizuje by nerád lial peniaze do propagácie značiek spojených aj s vašou konkurenciou a určite by ste to chceli riešiť. A možno by ste na to išli lepšie, ale nepreháňal by som to rôznymi kategorickými vyhláseniami s takou istotou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hele, ja bych to bral, kdyby NV "udelala" novou znacku a jeji partneri by ji pro NV chipy/produkty prebrali. Melo by to dalsi vyhodu, ze by ta znacka nebo jeji cast, mohla byt i u vsech partneru stejna. Tohle bych bral..akorat ze oni udelali pravy opak a de-facto si vynutili, ze jim partneri jejich znakcu, kterou oni budovali, prenechali.
Sorry..ale to je jednoduse svinarna. Jeslti to je postizitelne soudne..netusim. Skoro si myslim, ze neni. Moralne z pohledu zakaznika 'konkurencne', firmy, ktera je natlacena udelat takove rozhodnuti, protoze jinak ji to NV osoli nazpet....nezlob se..to jsou smejdi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To, že to nie je fér nepopieram. Súhlasím s tým, že ideálne mohli prísť s vlastnou značkou. Potom by ale zasa prenechali významné značky konkurencii. Takže je to veľká dilema s rozhodovaním ako postupovať. Rozhodli sa logicky tak, aby to bolo v ich prospech. Možno sa im to ale v konečnom dôsledku neoplatí. To sa ešte uvidí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A proto jsem asi tak citlivý na jakýkoliv bias v IT novinařině, protože žiju už 12 let v zemi, kde by Babiš byl viděn jako obrovský konflikt zájmů a nikdy by do vysoké politiky nebyl puštěn. Ta věc s NVIDI po které neštěkne na nejúznavanějších IT serverech ani pes, je tu díky Součkově biasu přepírána z ruzných úhlu aspoň jednou týdně. Přitom je to jenom bulvár a moc to z technologiema nemá společného, nehledě na to, že trh si s tímhle poradí sám. Je to neuvěřitelně absurdní a bulvární rozebírat tady tuto obchodní steategii Nvidie pořád dokola do morku kosti, místo toho aby se rozebíraly produkty té které firmy. Prostě mi pan Souček přijde velice vyhořelý v tady tom aspektu. Přebírá a "přikrášluje" články ze zahraničních webů, neschopen originálního kontentu. David Ježek byl v tady tom úplně jiná liga a balancoval tu ten nudný bias. Jeden do nebe volající příklad uplného ohnutí původního článku z DPreview k obrazu autorova byl před pár měsíci článek o tom, že větší sezor nemusí vždy vykazovat lepší fotografické výsledky. To byl tak překroucený paskvil, že se ohradilo více lidí... Sory ale já ten bias fakt vnímán, ne ve všech článcích. Některé jsou super, ale některé jsou úplně bez inspirace, zavádějící a podsouvačné...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hele, trochu se mylis. O napr. GPP NV informovalo obrovse mnozstvi webu. V Nemecku jsou 3 nejvetsi (kdyz neberu takove ty nejkomercnejsi) prevazne technicke weby Compouterbase, Golem, PCGHardware..tam vsude tyhle informace najdes taky. Rozdil je ale treba v tom, ze oni nemaji 5 novinek za den, ale 30..tudiz to tam neni tak na ocich. Druhy rozdil je treba ten, ze tam neni k tomu nejaky osobni komentar. Tady si ale na malem webu, skoro blogu, takze tady se temi komentari i zije..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ten dlouhodobý bias je tak intenzivní, že už snad většina naprosto znecitlvěla.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

..a nebo jen lepe rozlisuji ;)
Hele, a vis jak vypada 'maximalni' bias? Ze dostanes nekdes BAN nebo ti tam v debatach natlucou a pak uz vidis 'rude' jen zahlidnes nejake jmeno nebo nazev autora.. :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kde zijes, nejsi nahodou na Zelande? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skotsko

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm..skotsko a Irsko mne vzdycky fascinovalo. Ja ztravil 4 roky na zelande, ale tam mi to nejak nesedlo, tak jsem se vratil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ve Skotsku Vás zavřou do vězení za tweet nebo vtip, to jsme na tom v ČR naštěstí lépe :)

#FreeCountDankula

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak horké to zase neni, ale hate speech a šíření subjektivní nenávisti je postihováno, ale to je správně, protože to afektuje lidské životy. Dokud se s tím nesetkáš na vlastní kůži tak je to bohužel těžko pochopitelné, nicméně jenom platí to, že co by bylo nepřijatelné, nebo trestné v ne-online životě je trestné v online a tak je to správně. Prostě to vychází ze správných principů, protože hate speech není o svobodě projevu, ale o zdánlivé možnosti někoho beztrestně psychlogicky terorizovat pod rouškou anonimity a provokovat tím případné násilí proti určité, většinou národnostní skupině. Já osobně mám s hate speech zkušenost pod jedním z mojich youtube videí, kde mě někdo křivdě a slovně hrubě napadl, že jsme polské děvky plundrující skotské vody a ať táhneme zpět do Polska, a že jsme jen zkurvení cizáčtí divoši. Přitom osobní zkušenost (ne-online) mám velice pozitivní, což reflektuje brexit referendum kde ve Skotsku volilo 67% pro setrvání v unii a třeba první skotská ministrině nás legální 'cizáky' uklidňuje a tvrdí, že jsme tu vítaní a oceňuje naši kontribuci ekonomice. Já jsem se tu po 4 letech přihlásil na výšku kde jsem vystudoval bakaláře v psychiatrickém zdravotnictví na University of Dundee. Já Skotsku vděčím za hodně, je to vpravdě můj domov a i když samozřejmě mám rád Česko a jeho specifika, tak už je těžké představit si návrat v produktivním věku, kdy plat v mojí profesi by mi klesl cca. 3x až 4x, nehledě na to, že Česko mám 2 hodiny letadlem a díky tomu, že pracuji pro agenturu mám neuvěřitelnou časovou svobodu. Prostě si tu prožívám zlatý čas mého života a opravdu si nemůžu na Skotsko stěžovat, jinach bych tu nežil už 12 let. Země Čechům zaslíbená...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže po troše zkoumání tohoto konkrétního případu, který zmiňuješ a snažíš se jím paušalizovat, že ve Skotsku tě zavřou za vtip jsem došel k závěru, že zde došlo k pochybení soudní moci a ten týpek do vězení nepůjde jak se nám snažíš namluvit. Nicméně už jen to, že tím ten týpek musel ztrácet svůj čas a nervy by mě osobně neuvěřitelně točilo. Nemůžeš ale paušalizovat na základě jednoho nešťastném příkladu že tě ve Skotsku zavřou za vtip. Jsou tady stovky hate speech příkladů, které opravdu jdou za definici svobody projevu a můžou vyprovokovat smrtelné nebezpečí vůči těm proti kterým jsou namířeni. Nechceme tady aby se opakovala historie minulého století kde jen jedna rasa a národ byl ten pravý... Takže ze sebe vlastně děláš příklad kam až vede zkratkovité zjednodušování s tím, že bys odsoudil celé Skotsko jako nějakou zemi upírající základní lidská práva, přitom pravdou je opak. Ve Soktsku je máš daleko lépe chráněna aby ti nějaký vymazaný idot, který si o tobě myslí, že si divoch z východní Evropy nepodřízl krk.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak po ještě důkladnějším zkoumání mi je jasné, jak to jeho video mohlo v pravdě namíchnout určitou početnou komunitu, když tam asi 20 opakuje, i když v komickém smyslu "Gas the judes" - zplynuj židy... Nicméně souhlas, že za tohle neměl být odsouzen, protože to je vytržené z kontextu a ten je pro vtip zásadní což mu bylo upřeno. Prostě pochybení spravedlnosti a nebezpečný precedens. Pořád ale lepší než když ti někdo vystřílí redakci novin za zesměšňování Mohameda. Mimochodem znáš ten o Židech v koncentráku, kde je nácci naženou do plynové komory pod zámiňkou, že jse jdou sprchovat. Jeden Žid pořád tluče na okýnko panceřových dveří plynové komory, zatím co ostatní bezvládně padají k zemi tak to už náckum nedá a otevřou ty dveře a Žid na ně; "Jsem si zapoměl ručník kurva!" :-) Je to jen vtip, jakkoliv nemorální a hnusný, ale mě kdysi pobavil. Nechci jim popuzovat nenávist k určité národnostní skupině a to nechtěl ani Mark Meechan, proto neměl být odsouzen. Enough said.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na Zéland se mi přestěhoval s celou rodinou spolužák, protože to tam miluje. Já nebyl tak nevím, ale moc daleko od rodiny a kámošů. Já to mám hoďku na letiště do Edinburgu a pak 2 hodiny let. Teď jsem v Česku bo máme sraz po 20 letech od maturity a zpáteční letenka mě stála 68 liber - cca 2000kč. No nežij tady... Celou zimu, až na tu poslední, se tu dá venku hrát tenis :D No a díky tomu, že pracuji jako zdravotník pro agenturu mám svobodu v tom kolik a jak moc dovoléné chci, tak jsem si minulé leto udělal 4 týdny v Česku, abych si užil pořádného léta, protože to Skotské je chladnější a mokřejší... Win win situace pro mě tady a na Skotsko nedám dopustit. Moc dobře se mi tam žije.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.